Na een nieuwe midweekse speelronde kunnen we dit weekend rustig terugkijken op recente resultaten, de bekerfinale behandelen en kijken naar de afsluitende twee speelrondes. Deze week met nieuwe tabellen en figuren, want ook na een vol seizoen schrijven hebben wij geen stafwisseling nodig om verfrissing te bereiken.

Spelers

In plaats van opnieuw dezelfde tabellen op te stellen, geven we éénmalig een nieuwe draai aan dit gedeelte. Al voor speelronde 32 kroonde PSV zich tot landskampioen. Wie hebben daar in aanvallend opzicht het meest aan bijgedragen? Wie kunnen er volgend seizoen een stap maken? Dit en meer in Figuur 1.

Eredivisie in cijfers speelronde 32 1
Figuur 1: Aanvallende KPIs PSV per 90 minuten tot en met speelronde 31

Figuur 1 bevat Eredivisie cijfers tot en met ronde 31. Op de horizontale as staat het aantal key passes + pre-key passes dat een speler per negentig minuten heeft gegeven.
Op de verticale as staat het aantal verwachte doelpunten per negentig minuten. Hierbij zijn, zoals gebruikelijk, penalty’s uit de statistieken gefilterd. We gebruiken hierbij niet onze gebruikelijke xG, maar een xG score berekend op basis van meer granulaire Stratabet data.
Ten slotte is door middel van de kleurschaal gecodeerd hoeveel speelminuten een speler heeft gemaakt. Hoe donkerder, hoe meer minuten, en hoe betrouwbaarder de data.
Een paar opvallende spelers:

  • De outlier: Albert Gudmundsson. De IJslander heeft weinig minuten gemaakt, maar in de gespeelde minuten gaf hij zoveel key passes en voorbereidende passes dat hij de hele grafiek naar de knoppen hielp. Hij is daarom uit de cijfers gefilterd, maar interessant om te blijven volgen.
  • Luuk de Jong: ook dit seizoen de man van wie de goals verwacht mochten worden. In tegenstelling tot vorig seizoen leverde hij deze ook. Het is afwachten wat Maximiliano Romero volgend seizoen kan brengen, anders heeft De Jong geen concurrentie. Jürgen Locadia is immers vertrokken, en Sam Lammers kan De Jong cijfermatig nog niet naar de kroon steken.
  • Hirving Lozano: De Mexicaan scoort meer dan verwacht, maar is ook als voorbereider van groot belang, zoals dit seizoen ook uit onze tabellen heeft mogen blijken.
  • Mauro Junior: De Braziliaanse jongeling kreeg de tweede seizoenshelft meer minuten en lijkt een gegadigde voor een basisplaats komend seizoen.
  • Gaston Pereiro / Bart Ramselaar: Er is veel kritiek geweest op Pereiro, maar qua aanvallende inbreng is hij dit seizoen wel degelijk de meerdere van zijn concurrent die cijfermatig gewoon weinig output heeft.

Laten we deze cijfers eens vergelijken met die van een team in de problemen: FC Twente. Handhaving hebben ze niet meer in eigen hand, maar wie moeten ze proberen te behouden voor komend seizoen?

Eredivisie in cijfers speelronde 32 2
Figuur 2: Aanvallende KPIs FC Twente per 90 minuten tot en met speelronde 31

  • De outliers: Mounir El Hamdaoui, Isaac Buckley-Ricketts, en Dylan George hebben allen weinig minuten gemaakt, maar konden daarin wel goede cijfers overleggen.
  • Haris Vuckic: Vuckic is middenvelder, maar desondanks de spelers met de hoogste xG per negentig. Ook Marko Kvasina doet het in dat opzicht beter dan de eerste spits; Tom Boere. Boere draagt wel als voorbereider meer bij dan de twee eerder genoemden.
  • Adam Maher: Mocht weg bij PSV, maar heeft bij een zwalkend FC Twente laten zien dat hij nog steeds spelers in positie kan brengen. Natuurlijk zijn de grafieken door verschillende waarden op de assen niet direct te vergelijken, maar Maher is bij Twente op beide fronten beter dan Ramselaar bij PSV.

Zoals beloofd kijken we ook nog even naar de twee bekerfinalisten. Hoe staat AZ er voor?

Eredivisie in cijfers speelronde 32 3
Figuur 3: Aanvallende KPIs AZ per 90 minuten tot en met speelronde 31

  • De outliers: Fred Friday, Levi Garcia (xG), Calvin Stengs en Fery Druijf (key passes) speelden om wisselende redenen weinig, maar deden het cijfermatig goed. Voor de leesbaarheid van de grafiek hebben we hen echter uit de gegevens gehaald.
  • Wout Weghorst: Dé afmaker. Brengt voetballend minder dan De Jong bij PSV, maar is voor AZ als eindstation van onschatbare waarde.
  • Oussama Idrissi: Natuurlijk gaat het dit seizoen op de vleugels om Alireza Jahanbakhsh, maar Idrissi is sinds zijn komst van FC Groningen een echte versterking geweest.
  • De centrale middenvelders: Teun Koopmeiners doet het cijfermatig matig, terwijl andere, bij tijd en wijle gepasseerde, krachten beter presteren. Guus Til staat echter buiten kijf qua contributie.

Logischerwijs sluiten we af met de tegenstander in de bekerfinale: Feyenoord

Eredivisie in cijfers speelronde 32 4
Figuur 4: Aanvallende KPIs Feyenoord per 90 minuten tot en met speelronde 31

Feyenoord heeft geen outliers die uit de data gehaald moesten worden. Wel een paar verrassende of anderszins interessante namen:

  • Robin van Persie: Nicolai Jorgensen heeft duidelijk een minder seizoen dan 2016/2017, maar had tot voor kort geen concurrentie. Na 290 speelminuten is het nog te vroeg om veel te zeggen, maar Robin van Persie doet het cijfermatig absoluut beter dan de Deen. Dit is zorgwekkend. Klaas-Jan Huntelaar was op het tweede plan in het buitenland, maar speelde bij Ajax al voor diens blessure Kasper Dolberg naar de flank/bank. Nicolai Jorgensen was een absolute topaankoop vorig seizoen, maar als zijn cijfers zo blijven is een afbouwende vedette die niet volledig wist te overtuigen in Turkije zijn gelijke. En bij kampioen PSV is de eerste spits een speler die in elke topcompetitie het niveau (net) niet consistent aankon. Hopelijk leren we hiervan, en zijn de verwachtingen niet te hoog als Wout Weghorst een keer zijn geluk beproeft.
  • Steven Berghuis: Nu we het toch over spelers hebben die het in de topcompetities niet hebben gered; Berghuis is een interessante speler. Bijna het hele jaar heeft hij geen impact gehad op onze tabellen, maar op basis van Stratabet data zijn zijn verwachte (tweede) assist cijfers goed. Dit impliceert dat hij niet vaak een kans voorbereid, maar dat als hij dat doet, het ook een grote kans betreft.
  • Bilal Basacikoglu. Cijfermatig eigenlijk structureel goed, maar dan zie je hem op het beeldscherm en dan snap je niet waar die cijfers vandaan komen. Hoe dan ook, de trainer (Bij Feyenoord of elders) die hem een echte kans geeft kan mogelijk goud in zijn handen hebben.

Teams

Voor de teams deze week slechts twee tabellen. De eerste tabel is eenmalig. Het geeft enkele kerncijfers weer voor alle teams (tot en met speelronde 32). In het rood staan cijfers waar het team minstens vier plaatsen lager staat dan in de echte ranglijst. Als de cijfers in een groen vlak staan scoort de club voor die indicator juist minstens plaatsen boven de normale stand.
Voorbeeld: het aantal doelpunten tegen van FC Utrecht staat in het rood omdat er elf teams minder doelpunten hebben. Derhalve staan ze voor die indicator zeven plaatsen onder de vijfde plaats in de echte stand (eerste kolom).

Eredivisie in cijfers speelronde 32 5
Tabel 1: kerncijfers Eredivisieteams tot en met ronde 32

Het is van belang te beseffen dat teams in de top vier nooit groene cijfers kunnen halen, en teams vanaf plaats 15 nooit rode cijfers. Toch kun je ook voor deze teams enkele conclusies trekken:

  • PSV is qua veldspel niet overtuigend. Ajax heeft meer balbezit en passt zuiverder. Dit seizoen was PSV desalniettemin gewoon de betere ploeg. Deze cijfers zijn deel van een groter geheel. Echter, het kan teams een houvast geven als ze komend seizoen tegen de Eindhovenaren aantreden.
  • Sebastien Haller vertrok afgelopen zomer bij FC Utrecht, maar het echte probleem zijn de tegendoelpunten.
  • Ondanks de aanwezigheid van Bjorn Johnson is de aanval van ADO niet productief. Als de Noor wordt verkocht moet er flink worden geïnvesteerd in de voorhoede.
  • NAC is voetballend best redelijk. Ze slagen er echter niet in om balbezit om te zetten in doelpunten.
  • FC Twente gaat waarschijnlijk degraderen. Zoals we ook in Figuur 4 zagen hebben ze vooral een aanvallend probleem. Verdedigend was het niet goed, maar ook niet rampzalig slecht.
  • Roda is in alles een degradatieploeg. Het is gelukkig voor de Limburgers dat er een team nog slechter is, maar komend seizoen moet er iets ontwikkeld worden.

De andere tabel is wel één van onze standaardtabellen.

Eredivisie in cijfers speelronde 32 6
Tabel 2: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

Elke speelronde kiezen we een speler van de week en een team van de week. Als speler van de week een terugkerende naam: Hakim Ziyech. Met twee schoten tussen de palen en zeven key passes was hij ook deze ronde weer dé uitblinker. Aangezien hij ook productief was zien we geen reden hem niet wederom tot speler van de week uit te roepen.
We plaatsten Tabel 2 om het team van de week te bepalen. Ondanks dat hun overwinning het meest verrassend was, is het ietwat wrang om FC Twente uit te roepen tot team van de week. Vandaar dat we voor de runner-up gaan, die met hun overwinning FC Twente toch verder in de misère wist te drukken. Team van de week: Sparta.

Vooruitblik

Aangezien bijna al het bovengaande een soort bonus was, slaan we die rubriek deze week over. We geven echter wel in Figuur 5 een blik op speelronde 33. Alle wedstrijden worden zoals gebruikelijk op dezelfde dag, 29 april, gespeeld.

Eredivisie in cijfers speelronde 32 7
Figuur 5: Vooruitblik op speelronde 33

Het zal niemand verbazen dat het advies voor de neutrale toeschouwer is om af te stemmen op Ajax – AZ. Als AZ wint maakt het nog kans op plaats twee, maar eerst wacht de Alkmaarders nog de bekerfinale. Kortom, twee wedstrijden op rij tegen traditionele top drie teams; teams waar het team van Van den Brom structureel slecht tegen presteert. Zowel qua niveau, als niveauverschil is dat duel dé wedstrijd om naar uit te kijken.
Daarnaast krijgt FC Twente de kans om misschien in de laatste ronde nog een kans te hebben op lijfsbehoud. Het treft daarvoor Vitesse op het juiste moment.
Ook VVV – Roda is als (semi-)derby een interessant affiche. Tenslotte is er ook nog een echte derby. Feyenoord mag thuis tegen Sparta. De heenwedstrijd was de laatste wedstrijd van Alex Pastoor. Is de terugwedstrijd het moment waarop Dick Advocaat zijn club weet te behoeden voor rechtstreekse degradatie?
Na de bekerfinale en speelronde 33 zijn we terug met de normale standen en een vooruitblik op de laatste reguliere ronde. Zoals altijd zijn correcties, suggesties, en vragen van harte welkom.


Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored. De genoemde StrataData is eigendom van Stratagem Technologies. StrataData steunt het StrataBet Sports Trading Platform en StrataBet Premium Recommendations.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 32

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *