Na de interlandperiode zijn de teams begonnen aan de laatste reeks wedstrijden tot het eind van de reguliere competitie. PSV noch Ajax maakte een fout, waardoor PSV een stap dichter bij de titel is. Nu ja, PSV en Ajax maakten ieder fouten genoeg, maar ze konden wel drie punten bijschrijven.

Spelers

Wout Weghorst maakte tegen Engeland zijn debuut als speler van het Nederlands elftal. Hij is ook de meest productieve Nederlandse spits in de Eredivisie.
Echter, als je penalties niet meerekent is Klaas-Jan Huntelaar dit seizoen productiever, en doet Luuk de Jong het met minder speelminuten net zo goed als Weghorst.
Vandaar dat Weghorst volgens onze cijfers niet de beste Nederlandse doelpuntenmaker in de Eredivisie is.

eredivisie in cijfers speelronde 29 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Weghorst is natuurlijk voordat hij naar AZ vertrok de spits van Heracles Almelo geweest. Hun nieuwe spits, Vincent Vermeij, verschijnt nu juist voor het eerst in Tabel 1.
Cijfermatig doet hij het dit seizoen stukken beter dan zijn concurrent Paul Gladon. Daarnaast schiet hij niet alleen regelmatig, maar ook relatief productief.
Echter, er is natuurlijk meer te doen voor een spits dan alleen scoren. In Tabel 2 staat het aantal key passes per speler per negentig minuten.
eredivisie in cijfers speelronde 29 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

PEC Zwolle won dit weekend weer een keer en meteen is er plaats voor Younes Namli. Los van de overwinning kon de Deen ook weer eens een assist bijschrijven.
Verder valt het op dat de hoogstgeplaatste speler die nog voor het Nederlands elftal mag uitkomen inmiddels op plaats zeven terug te vinden is. Waar in Tabel 1 zes Nederlands elftal gerechtigden staan, staan er in Tabel 2 slechts drie.
Er valt veel te klagen over de keuzes van Hakim Ziyech, maar Oranje zou een dergelijke speler momenteel prima kunnen gebruiken.
eredivisie in cijfers speelronde 29 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90 minuten

Zoals bekend won PSV dit weekend met 5 – 1 van NAC. Natuurlijk ging er veel mis, en natuurlijk is er enigszins sprake van scorebordjournalistiek, maar soms vraag ik me af of de volgers niet te veeleisend zijn.
Dit geldt overigens niet alleen voor PSV, maar ook voor Ajax en in mindere mate AZ. Als je met 5 – 1 wint dan had het beter gekund maar is er ook niet echt reden tot klagen. Het zorgt er en passant voor dat Hirving Lozano en Steven Bergwijn iets stijgen in Tabel 3.
De Mexicaan roepen we bovendien met negen key passes en vier schoten tussen de palen opnieuw uit tot Speler van de Week.

Teams

Zoals wel vaker lijkt het makkelijker om de grote verliezers van de week aan te geven dan de grote winnaars. FC Utrecht en met name Vitesse stelden zowel qua spel als qua resultaat teleur. Tabel 4 vertelt echter een iets ander verhaal.

eredivisie in cijfers speelronde 29 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde 29

Hoewel Vitesse in deze stand (kolom 1) flink daalt, blijven zowel de Arnhemmers als de domstedelingen virtueel op dezelfde eindrangschikking (laatste kolom).
De enige verschuiving is wat dat betreft de stijging van Excelsior (!). De Kralingers verloren ook vorig seizoen uit van Feyenoord, terwijl VVV en Heracles het ten opzichte van dezelfde wedstrijden van vorig seizoen minder deden.
Noot: De resultaten van VVV dit seizoen vergelijken we met die van NEC vorig seizoen)
Misschien dat de xG stand dan een duidelijk verhaal schept deze week. Hoewel we momenteel ook toegang hebben tot Stratabet data, continueren we Tabel 5 op basis van Whoscored gegevens. Hiermee waarborgen we de continuïteit van de gegevens.
eredivisie in cijfers speelronde 29 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Niet dus. FC Groningen passeert Excelsior, maar daar blijft het dan ook bij. Samen met Heracles en VVV zijn dit de teams die zich ongerust moeten maken over komend seizoen.
Hoewel ze dit seizoen inmiddels veilig zijn, lijkt er enigszins sprake van geluk. Natuurlijk dienen de huidige degradatiekandidaten zich ook zorgen te maken, maar dat zullen ze ook zeker doen.
Terwijl de zojuist genoemde middenmoters misschien geen rekening houden met de kans op een seizoen onderin bungelen. Vandaar dat we Willem II ook niet noemden.
Hoewel ze nu FC Groningen zijn gepasseerd en veilig lijken, zullen ze in Tilburg na de afgelopen weken mogelijk meer op hun hoede zijn dan in het noorden.
Het is overigens voor de Groningen supporters te hopen dat als Sergio Padt vertrekt hij adequaat wordt vervangen.
Op basis van het verschil tussen de echte goals tegen en de verwachte goals tegen lijkt hij een grote rol te spelen in de handhaving van het team van Ernest Faber.
eredivisie in cijfers speelronde 29 6
Tabel 6: vergelijking betting odds (football-data.co.uk) met echte resultaten

Aangezien Tabellen 4 en 5 geen uitsluitsel geven over het team van de week kijken we maar naar de wedkantoren. Zij zijn duidelijk. Team van de Week is Roda JC. De Limburgers wisten voor de tweede keer op rij te winnen, en voor de tweede keer op rij de nul te houden.

Bonus

Opvallend is dat beide zojuist genoemde resultaten op vreemd terrein behaald werden. Hoewel ze nog steeds thuis meer punten hebben gehaald dan uit (12 om 11), zijn ze puur op uitwedstrijden een middenmoter.
Overigens, aanvullend op een analyse van eerder dit seizoen; inmiddels staat Excelsior op 10 thuispunten om 25 (!) punten in uitwedstrijden.
Ook enkele andere teams haalden dit seizoen meer punten in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden. In Figuur 1 geven we een visualisatie van welke teams er relatief sterk thuis zijn, en welke teams sterk uit.

eredivisie in cijfers speelronde 29 7
Figuur 1: Scatterplot punten thuiswedstrijden versus uitwedstrijden

Teams boven de stippellijn (trendlijn) scoren relatief goed in uitwedstrijden. Daarnaast valt deze grafiek te lezen als twee ranglijsten. Van rechts naar links de ranglijst op basis van punten in thuisduels, en van boven naar onder de ranglijst op basis van punten in uitduels.

Vooruitblik

Nog vijf wedstrijden te gaan. Speelronde 30 ziet waarschijnlijk de laatste hoop voor Ajax. PSV moet uit naar Alkmaar. Probleem voor de Amsterdammers is dat AZ notoir slecht scoort tegen andere topploegen.
Ook staat de derby van het noorden weer op het programma. Alle wedstrijden staan in Figuur 2 weergegeven op basis van gemiddeld aantal punten (verticaal), en verschil in punten (horizontaal).

eredivisie in cijfers speelronde 29 8
Figuur 2: Spanning en kwaliteit in de Eredivisie wedstrijden van speelronde 30

Naast AZ – PSV lijkt FC Utrecht – ADO de andere wedstrijd van het weekend te zijn. Aan de ene kant zouden deze teams qua niveau niet te veel moeten verschillen.
Daarnaast hebben beide teams bovengemiddeld veel kwaliteit. Kortom, na de topper waarschijnlijk de meest interessante wedstrijd voor de neutrale toeschouwer.
Over een week zijn we terug met de cijfers na speelronde 30. Houd tot die tijd zeker ook onze Twitter en Facebook in het oog. Hier posten we regelmatig extra tabellen en figuren.
Bijvoorbeeld met informatie over hoe zwaar de resterende programma’s van de verschillende teams zijn, welke teams het meest op voorsprong hebben gestaan, en hoe de teams presteren als ze met 1 – 0 voor/achter komen. Ook staan we hier natuurlijk zoals altijd open voor verzoekjes en suggesties.
Noot: Statistieken in de tabellen van dit artikel zijn tenzij anders aangegeven mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 29

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *