Een jaar heeft grofweg 52 weken, de reguliere competitie heeft 34 speelrondes, en de Europa League Play-off vier. Echter, de KNVB vond het nodig om de zestiende speelronde midweeks te laten plaatsvinden. De cijfers trekken zich echter weinig van de KNVB logica aan, dus is er ook na deze speelronde weer een Eredivisie in Cijfers.

Spelers

Binnenkort is de eerste seizoenshelft voorbij, en staat er slechts één speler op tien doelpunten. Deze speler (Hirving Lozano) heeft nota bene een vormdip, dus het lijkt mogelijk dat de topscorer dit seizoen misschien niet eens de twintig doelpunten haalt. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 1988 – 1989, toen Romario negentien doelpunten scoorde.
Dit heeft meerdere oorzaken. Als we kijken naar Tabel 1 zien we spelers die (minstens) enkele wedstrijden zijn gepasseerd (Dolberg, Huntelaar, De Jong), geblesseerd zijn geweest (Younes, Jørgensen), of gewoon niet goed hun schoten in doelpunten omzetten (Younes, De Jong, Dolberg en Korte).

Eredivisie in cijfers speelronde 16 1
Tabel 1: Top 10 non-penalty schoten binnen 16 en NPG per 90

Als hij in de winter niet verhuist en op tijd weer fitbwordt lijkt Jürgen Locadia een grote kanshebber op de topscorerstitel. Momenteel loopt hij één doelpunt achter op Lozano, maar hij komt vaker in goede posities dan de Mexicaan. In vergelijking met andere spelers spreekt het ook in zijn voordeel dat zijn conversie goed is, en dat hij bij PSV verzekerd is van een basisplaats.
In de eerste kolom staat tussen haakjes normaal gesproken de positie van de speler na de voorgaande speelronde. Dit keer staat er echter de positie na speelronde 8. Met name Giovanni Korte is sindsdien omhoog geschoten.
Ten opzichte van de achtste speelronde zijn Hirving Lozano, Fran Sol, Cyriel Dessers, Reza Ghoochannejhad, Mimoun Mahi en Reuven Niemeijer weggevallen uit de top tien. Sol en Ghoochnnejhad staan respectievelijk elfde en twaalfde in de huidige stand. De overige spelers staan verder weg, of hebben niet meer genoeg minuten (Dessers).
Ook in onze Key Pass (de pass voorafgaand aan een schot) tabel staat tussen haakjes de positie na speelronde acht.
Eredivisie in cijfers speelronde 16 2
Tabel 2: Top 10 (Non-set piece) Key Passes en Assists per 90

De nieuwkomers in deze tabel hebben met name een toename in speelminuten te danken voor hun entree in deze lijst. Zij nemen de plaatsen in van Marko Vejinovic, Arber Zeneli, Joris van Overeem, en Youness Mokhtar.
Als potentiële assist-koning van dit seizoen lijkt een tweedstrijd tussen Ziyech en Neres waarschijnlijk. Ziyech komt met de hoogste kwantiteit key passes. David Neres zijn key passes worden echter vaker verzilverd. Bovendien heeft de Braziliaan nog niet zo heel lang een basisplaats, dus zou er een stijgende lijn in zijn aantal keypasses kunnen zitten.
Één van de redenen om de cijfers van speelronde acht er bij te pakken is dat de speelronde-op-speelronde veranderingen niet zo groot zijn. Echter, in de combinatietabel, Tabel 3, is er een echte nieuwe binnenkomer deze ronde.
Eredivisie in cijfers speelronde 16 3
Tabel 3: Top 10 totaal schotbijdrage per 90

Hoewel Justin Kluivert nog nooit in Tabel 1 of 2 heeft gestaan, is hij nu wel voor het eerst in Tabel 3 te bewonderen dankzij een goede all-round bijdrage. Interessant is dat juist zijn concurrent Amin Younes één van de drie spelers is die sinds speelronde acht uit deze top tien is gevallen. De andere twee spelers die zijn weggevallen zijn Youness Mokhtar en Hirving Lozano.
Een kleine zij-observatie. Wout Weghorst heeft het momenteel niet zo (cijfermatig). Natuurlijk is het knap dat een speler van AZ structureel in deze lijst terug te vinden is, maar hij heeft zijn uitstekende competitiestart niet kunnen vervolgen.
Zoals inmiddels gebruikelijk werpen we als afsluiting van dit gedeelte een blik op de schoten tussen de palen en key passes in de gespeelde ronde. Op basis hiervan kiezen we de (aanvallende) speler van de week. Deze ronde haalden twee spelers acht ‘punten’. Één van de twee was Hakim Ziyech, en dan hebben we al snel de neiging om de andere speler te kiezen. Zo ook deze week.
Echter, slechts twee van zijn acht relevante bijdragen waren schoten, dus het was deze week niet zo dat Ziyech hoog scoorde dankzij kansloze schoten van afstand. Het is ook niet dat we tegen Ziyech hebben gestemd omdat we een nieuwe speler in het zonnetje wilden zetten. Echter, deze speler had acht key passes in een team dat vorige week flink had verloren. Daarom is de speler van deze week Brandley Kuwas.

Teams

Ook voor de SCoRe ranglijst maken we een vergelijking met speelronde 8. Wel geldt nog steeds de opmerking die we na de vorige speelronde maakten dat de stand licht vertekend is doordat niet alle teams evenveel wedstrijden hebben gespeeld.

Eredivisie in cijfers speelronde 16 4
Tabel 4: Alternatieve stand (SCoRe) Eredivisie na speelronde vijftien

Echter, in Tabel 4 maken we de vergelijking niet in de eerste kolom, maar in de laatste kolom. Deze kolom geeft en virtuele stand op basis van de gespeelde wedstrijden aangevuld met de wedstrijden van vorig seizoen.
Grote verschuivingen zijn er niet geweest de afgelopen acht rondes. ADO en PEC Zwolle winnen twee plaatsen, terwijl Roda, FC Twente, en VVV er twee hebben verloren. Roda JC stevent hierdoor op de laatste plaats af. Het verschil met NAC is echter bepaald op aantal gescoorde doelpunten, aangezien ze op hetzelfde aantal punten (26) en doelsaldo (-34) afstevenen.
Fun fact die uit deze tabel te halen is: het doelsaldo van PEC Zwolle is het meest verbeterd, terwijl dat van Feyenoord het meeste achteruit is gegaan (maar goed, Feyenoord kan zich natuurlijk wel redelijk ).
Voor de xG tabel maken we de vergelijking met speelronde acht niet. Het is al lastig om de teams onderling te vergelijken wanneer er wedstrijden ingehaald moeten worden, dus vergelijken met twee maanden geleden lijkt uit den boze.
Eredivisie in cijfers speelronde 16 5
Tabel 5: Alternatieve stand Eredivisie op basis van expected goals (xG)

Deze week zijn er twee flinke verschuivingen. Deze zijn te verklaren door de kleine onderlinge verschillen. Vitesse was cijfermatig Willem II overduidelijk de baas. De Tilburgers schoten vier keer, en scoorden daarmee twee keer. Hierdoor vertrokken ze alsnog met een punt terug naar het zuiden. Wel keldert Willem II in Tabel 5, terwijl Vitesse flink stijgt.
Als team van de week gaan we voor Heracles Almelo. Vorig seizoen werd er gelijk gespeeld tegen Sparta, afgelopen donderdag werd gewonnen, en klom Heracles op de xG ranglijst ook een plaatsje.

Bonus

De keuze van de KNVB om een midweekse speelronde in te lassen heeft ook gevolgen voor de clubs en hun fans. In het weekend naar een wedstrijd gaan is een stuk makkelijker dan om dat op een doordeweekse avond te doen.

Eredivisie in cijfers speelronde 16 6
Tabel 6: Verschil gemiddelde toeschouwersaantallen en toeschouwers ronde 16

De bovenstaande tabel geeft dit ook weer. In deze tabel hebben de teams die deze ronde een thuiswedstrijd speelden in de tweede kolom hun toeschouwersaantal staan. De uitspelende teams hebben in de derde kolom het gemiddeld aantal toeschouwers in hun uitwedstrijden staan. Dit zijn gemiddelden van na de speelronde (cijfers via voetbal.com). De vierde kolom geeft het aantal toeschouwers weer van de midweekse speelronde.
Zoals in de laatste kolom te zien is, hadden bijna alle teams afgelopen ronde minder toeschouwers dan normaal. Excelsior, Heerenveen, en FC Groningen zijn uitzonderingen op deze regel. Zij speelden echter tegen teams uit de top drie, dus dit was te verwachten.
De enige echt opvallende cijfers zijn de vele Ajax-fans die af zijn gekomen op de wedstrijd tegen Excelsior. Dit komt misschien door het puntverlies van PSV een dag eerder. Hoe dan ook, het lijkt dat de KNVB de clubs en fans geen plezier doet met midweekse rondes.

Vooruitblik

Vanavond begint de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft.

  • SC Heerenveen heeft de afgelopen vijf thuiswedstrijden niet gewonnen. Hetzelfde geldt echter voor tegenstander NAC Breda in uitwedstrijden. Zetten beide teams met een gelijkspel hun reeks voort?
  • Op hetzelfde moment als in Friesland (18.30), wordt in Tilburg het duel tussen Willem II en PEC Zwolle in gang gezet. Zwolle is momenteel het enige team dat minimaal twee uitwedstrijden op rij gewonnen heeft.
  • Door het Alkmaarse puntverlies tegen PEC Zwolle zal PSV de eerste seizoenshelft winnen. Toch moet het team uit Eindhoven de komende twee wedstrijden zes punten pakken om met een redelijk gevoel de winterstop in te kunnen. Uitspelend team ADO is echter samen met Ajax het enige team dat de afgelopen twee wedstrijden heeft weten te winnen.
  • Gert-Jan Verbeek heeft drie punten gehaald! Thuis wacht voor FC Twente echter een sterkere tegenstander in de vorm van Vitesse.
  • VVV heeft inmiddels negen wedstrijden op rij niet gewonnen. Een uitwedstrijd is normaal gesproken geen remedie voor een dergelijk probleem. Een wedstrijd tegen Roda JC misschien wel.
  • Naast de derby in Limburg op zaterdagavond, is er zondagmiddag een derby in Rotterdam. Sparta neemt het thuis op tegen Feyenoord. Zoals Alex Pastoor al vaststelde scoren beide teams te weinig. Wel verdienen beide teams op grond van de achterliggende getallen een hogere positie dan dat ze nu hebben.
  • Twee teams staan op 35 punten. Ajax heeft de betere spelers en het betere midweekse resultaat, AZ heeft het thuisvoordeel. Wie van de twee is na de zeventiende ronde de grootste concurrent van PSV?
  • Na een lastig begin loopt het inmiddels bij FC Utrecht best goed. Tegenstander Heracles heeft zijn laatste zes (!) uitwedstrijden verloren. Als Willem II wint, dan kan FC Utrecht zomaar weer vierde staan.
  • Excelsior en FC Groningen zijn teams die in de middenmoot staan, maar die op basis van onze cijfers toch echt iets te vrezen hebben. Bij Excelsior wordt dat nu ook zichtbaar met vijf nederlagen op rij. Dat ze thuis spelen tegen de noorderlingen is misschien geen voordeel gezien de magere oogst in eigen huis tot nu toe.

Hoewel we deze week twee edities van Eredivisie in Cijfers hebben gepubliceerd gaan we vrolijk door. De aankomende ronde sluit de eerste seizoenshelft af, dus zijn we begin volgende week terug met een uitgebreide update. Suggesties en verzoekjes zijn hiervoor extra welkom. We zijn te bereiken via de comments, op Twitter, en via Facebook.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored tenzij anders aangegeven.

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Eredivisie in Cijfers: Speelronde 16

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *