1. Spelers

De vijf beste spelverdelers van Europa

Na een slopend voetbalseizoen komt het WK in Brazilië eraan. Veel spelers zullen de show stelen met akka’s of duizelingwekkende scharen, maar wij zijn benieuwd wie nu de koning van de steekbal is. Wie zijn de vijf beste spelverdelers van Europa van afgelopen seizoen?

Een speler komt niet zomaar in aanmerking. Hij moet in ieder geval dertig wedstrijden hebben gespeeld. Prestaties in de Champions League of Europa League tellen niet mee, omdat alleen de nationale competities van Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland (de vijf sterkste competities van Europa) onder de loep worden genomen. De selectie is gemaakt op basis van doelpunten, assists, passnauwkeurigheid, aantal succesvolle passes,  aantal gecreëerde kansen, schotprecisie en aantal schoten tussen de palen. Middels een puntensysteem – de beste speler op elk vlak krijgt vijf punten, de nummer vijf één – is er een vijftal spelers uitgekomen.

5. Tweebenige onruststoker: Samir Nasri

Samir Nasri eindigde met Antonio Candreva (Lazio Roma) en Cesc Fabregas (FC Barcelona) op een vijfde plaats. Aangezien de Italiaan vaak de rechterflank bestrijkt en de Spanjaard regelmatig in de spits opduikt, is er voor de kleine Fransman gekozen. Nasri is op een andere manier belangrijk geweest voor Manchester City dan zijn collega Yaya Touré in dit rijtje. De Fransman scoorde zeven doelpunten en gaf evenzoveel assists. Niet bijzonder veel; met deze statistieken scoort hij daarom weinig punten. Maar Nasri deed het op een ander gebied goed: passen. Als echte spelmaker van City leverde hij 1.700 ballen goed af bij een ploeggenoot. Dit is goed voor 91% van al zijn passes.
De middenvelder wist voor City ook 84 kansen te creëren. Hierdoor eindigt hij achter Eden Hazard, die 85 mogelijkheden creëerde voor Chelsea. Dat Nasri niet veel scoort, is aan zijn schotprecisie te zien. De spelverdeler schoot 48 ballen op doel. Dat is iets minder dan de helft (48%) van al zijn schoten. Ondanks het kampioenschap, en zijn bijdrage daarin, gaat Nasri niet mee naar Brazilië. Bondscoach Didier Deschamps heeft hem gepasseerd. Na het EK van 2012 dat in Polen en Oekraïne werd gehouden, kreeg de 26-jarige Fransman het aan de stok met een journalist. Dit heeft zijn populariteit bij het Franse volk geen goed gedaan. Daarnaast wordt hij door de trainer van Les Blues gezien als onruststoker en zo’n type kunnen de Fransen niet gebruiken op weg naar eerherstel.

Tabel 1: De statistieken van Samir Nasri (Manchester City) in 2013/2014
Tabel 1: De statistieken van Samir Nasri (Manchester City) in 2013/2014

4. Catalaan in hart en nieren: Xavi

Xavi Hernandez Creus is al jaren een vaste spil op het middenveld van FC Barcelona en het Spaanse elftal. De Catalaan geldt als één van de beste middenvelders die er op de velden rondloopt. Huidig bondscoach Louis van Gaal liet Xavi in 1998 in het eerste elftal van de Catalanen debuteren. Sindsdien is hij niet meer uit het basiselftal weg te denken. De kleine Spanjaard staat niet bekend om zijn vele doelpunten – slechts drie deze jaargang. Hij schoot 34 maal tussen de palen en haalde daarmee een schotnauwkeurigheid van 48%.
De 34-jarige middenvelder is vooral belangrijk in het positiespel van de Blaugranas. Met 2.528 succesvolle passes is hij op dat gebied de Europese nummer drie dit seizoen, achter Thiago Motta van Paris Saint Germain (2.689) en Roberto Trashorras van Rayo Vallecano (2.776). Hiermee komt hij uit op een nauwkeurigheid van 93% wat hem opnieuw hoog op de lijst zet . Xavi gaf dit seizoen twee keer een beslissende pass en creëerde in totaal 45 kansen voor zijn team. Zou hij opnieuw bepalend kunnen zijn als genie op het middenveld van La Furia Roja tijdens het WK?

Tabel 2: De statistieken van Xavi (FC Barcelona) in 2013/2014
Tabel 2: De statistieken van Xavi (FC Barcelona) in 2013/2014

3. Braziliaan in Duitse dienst: Roberto Firmino

Roberto Firmino is voor velen de grote onbekende in dit rijtje. TSG 1899 Hoffenheim eindigde dit seizoen op een negende plaats in de Duitse Bundesliga. Door zestien doelpunten te maken in de competitie nam hij een gedeelde vierde plek in op de topscoorderslijst. Daarnaast scoorde hij één derde van alle doelpunten van zijn ploeg. De 22-jarige Braziliaan was ook goed voor elf assists en werd daarmee tweede op de lijst van beste aangevers. Hij schoot 93 keer tussen de palen en dat komt neer op een schotprecisie van 53%. Vergeleken met Xavi is hij een iets mindere passer. Firmino leverde 1065 passes goed af, omgezet in percentages kwam 74% van zijn ballen aan bij een medespeler. Hij creëerde 59 kansen voor de West-Duitse club. De spelmaker is niet te zien in het land van de Copacabana, maar met dit soort prestaties kan het niet lang meer duren voordat hij geselecteerd wordt voor de Seleção.

Tabel 3: De statistieken van Roberto Firmino (TSG 1899 Hoffenheim) in 2013/2014
Tabel 3: De statistieken van Roberto Firmino (TSG 1899 Hoffenheim) in 2013/2014

2. Het beest uit Ivoorkust: Yaya Touré

Yaya Touré was dit Premier League-seizoen de belangrijkste speler voor zijn club Manchester City. De Ivoriaan had een groot aandeel in het vierde kampioenschap van de Citizens. Vooral in aanvallend opzicht was Touré erg belangrijk voor zijn ploeg. Met twintig doelpunten en negen assists was hij bij ruim een kwart van de doelpunten betrokken. De 31-jarige middenvelder eindigde op een derde plaats van beste schutters achter Luis Suarez en Daniel Sturridge van Liverpool. Touré heeft een schotprecisie van 54% en dat is hetzelfde als 64 ballen tussen de palen krijgen. Hij leverde 2.450 ballen goed af bij een van zijn ploeggenoten waardoor hij achter Xavi eindigt. Dit is gelijk aan een percentage van 90%. Hij creëerde 31 kansen voor de club uit de Engelse industriestad. Een welverdiende plaats in de top vijf van beste middenvelders dit seizoen.

Tabel 4: De statistieken van Yaya Touré (Manchester City) in 2013/2014
Tabel 4: De statistieken van Yaya Touré (Manchester City) in 2013/2014

1. Captain van The Reds: Steven Gerrard

Dit moest hét seizoen worden van Steven Gerrard. De 34-jarige Engelsman heeft alle prijzen gewonnen die er op clubniveau te behalen zijn, maar één trofee ontbreekt nog op zijn palmares: het kampioenschap met Liverpool. Stevie G en zijn manschappen hadden goede papieren om de landstitel binnen te halen, maar moesten uiteindelijk hun meerdere erkennen in Manchester City. Door een glijpartij in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (0-2 verlies) verspeelde de aanvoerder nota bene zelf de kans op de titel.
Desondanks was hij zeer belangrijk voor zijn club. Met dertien doelpunten en evenzoveel assists was hij een van de beste middenvelders in de Engelse competitie dit seizoen. Gerrard nam zijn ploeg op diverse manieren bij de hand. Hij dirigeerde zijn ploeg en dat is te zien in het aantal succesvolle passes: 2195, een nauwkeurigheid van 86%. In aanvallend opzicht bleef Gerrard ook niet onopgemerkt; hij loste zestig schoten tussen de palen. Hij is daarmee de meest nauwkeurige schutter in deze lijst met 65%. Daarnaast creëerde Gerrard 54 kansen voor Liverpool.
Wat een kroon op zijn werk moest worden, werd uiteindelijk een deceptie, maar met een eerste plaats in deze lijst heeft de captain van The Three Lions een van zijn beste seizoenen uit zijn loopbaan gedraaid.

Tabel 5: De statistieken van Steven Gerrard (Liverpool FC) in 2013/2014
Tabel 5: De statistieken van Steven Gerrard (Liverpool FC) in 2013/2014

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De vijf beste spelverdelers van Europa
 • 7 juni 2014

  “Door een glijpartij in de thuiswedstrijd tegen Chelsea (0-3 verlies)”
  0-2 😉

  Reageer
  • 8 juni 2014

   Bedankt voor de oplettendheid, het is meteen aangepast!;)

   Reageer
 • 7 juni 2014

  In de inleiding staat ‘wij zijn benieuwd wie nu de koning van de steekbal is’. Het is leuk dat je het noemt, maar dat kan je moeilijk met statistieken bewijzen en het komt helemaal niet terug in het artikel.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *