1. Buitenlands voetbal

De spannendste titelstrijd van Europa

Dat FC Barcelona en Real Madrid om de Spaanse titel strijden, is geen verrassing. De twee clubs vechten eigenlijk jaarlijks uit welke club zich tot kampioen mag kronen. Dit jaar lijkt er echter een derde hond met het been vandoor te gaan, namelijk Atlético Madrid. Het kleine broertje van Real kent een ongekend seizoen en heeft, samen met FC Barcelona, alles nog in eigen hand. Welk team maakt de grootste kans om kampioen te worden? Wij zochten het uit.

Afbeelding 1: De huidige stand in de Primera Division. Bron: NOS Teletekst.
Afbeelding 1: De huidige stand in de Primera Division. Bron: NOS Teletekst.

Hopen op de Ramblas

Ondanks een superstart, kan het seizoen van FC Barcelona enigszins als een teleurstelling worden gezien. De club, die in het seizoen 2012/13 iedere speelronde bovenaan stond, morste tussen 11 januari en 1 februari maar liefst zeven van de twaalf punten. Bovendien werd het uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League, nota bene door landgenoot en concurrent Atlético Madrid. Opvallend is dat deze periode net plaatsvond op het moment dat Lionel Messi terugkeerde van zijn blessure en topaankoop Neymar zijn plaats in de lappenmand innam. Zal het over twee weken toch weer feest zijn op de Ramblas? Dan moet er in ieder geval gewonnen worden in de slotwedstrijd tegen Atléti.

De komende wedstrijden van de titelkandidaten
Tabel 1: De komende wedstrijden van de Spaanse titelkandidaten

‘Fuente de Neptuno’ of ‘Plaza de Cibeles’?

Nog nooit was Madrid zó verdeeld als dit seizoen. Ondanks dat Real Madrid een goed seizoen doormaakt, is het de stadgenoot die alle complimenten krijgt. Atlético, dat dit seizoen pas voor de vierde keer in de geschiedenis uitkomt in de Champions League, heeft het lot in eigen hand. Dit lot moet dan wel verzilverd worden tegen Malaga en FC Barcelona. Aan vier punten heeft de huidige koploper genoeg voor misschien wel de grootste stunt in de clubgeschiedenis.
Zoals gezegd is Atlético niet de enige club uit Madrid die een goed seizoen doormaakt. Met zes gelijke spelen en vier nederlagen staat Real slechts vier punten achter de stadsgenoot en moet het hopen op minstens één keer puntenverlies voor Atletico. De fans van ‘Los Rojiblancos’ zullen niet alleen figuurlijk de adem van de grote broer in de nek voelen, gezien het feit dat de twee mogelijke huldigingen slechts 400 meter van elkaar plaats gaan vinden. Welk van de pleinen zal uiteindelijk in vuur en vlam staan? Het ‘Fuente de Neptuno’ (Atlético Madrid) of het ‘Plaza de Cibeles’ (Real Madrid)?

Afbeelding 1: het Plaza de Cibeles (links) en het Fuente de Neptuno (rechts)
Afbeelding 2: het Plaza de Cibeles (links) en het Fuente de Neptuno (rechts)

243 scenario’s

Met nog twee speeldagen voor de boeg, is de spanning te snijden in La Liga. Zeker gezien het feit dat Barcelona op de laatste speeldag ‘Los Colchoneros’ ontvangt, liggen alle kaarten nog open en zijn alle ingrediënten aanwezig voor een daverend slot van de competitie. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie zijn er nog 243 mogelijke scenario’s denkbaar waarmee de Primera Division kan afsluiten.

Tabel 1: de 243 mogelijke scenario’s in La Liga
Tabel 2: de 243 mogelijke scenario’s in La Liga

In speelronde 37 neemt koploper Atlético Madrid het in eigen huis op tegen Málaga, de huidige nummer dertien van de competitie. FC Barcelona gaat op bezoek bij Elche, terwijl Real Madrid in Vigo op bezoek gaat bij het al uitgespeelde Celta. De competitie wordt op de laatste speeldag beslist in Barcelona; Real Madrid mag op bezoek bij Espanyol, terwijl in Camp Nou wellicht één van de meest sensationele ontknopingen ooit gaat plaatsvinden: FC Barcelona – Atlético Madrid.
Van alle titelkandidaten heeft Atletico Madrid de meeste kans om kampioen te worden. In 180 gevallen mogen de Madrilenen zich laten kronen tot Spaans landskampioen, de eerste titel voor de club sinds 1995/96. Met een beetje geluk kan Atléti zich zelfs dit weekend al tot kampioen laten kronen. In dat geval moet het een beter resultaat boeken dan Real Madrid en FC Barcelona.
Na het puntverlies tegen Valladolid zijn de kansen van ‘De Koninklijke’ nadrukkelijk geslonken. Real heeft nog zeven mogelijkheden om uiteindelijk bovenaan te eindigen, terwijl ‘Blaugrana’ zich vast houdt aan 51 mogelijke scenario’s. In vijf gevallen kan het dubbeltje meerdere kanten opvallen. Mocht Barcelona de komende wedstrijd winnen en Atlético Madrid verliezen en die clubs het op de laatste speeldag op een doelpuntloos gelijkspel gooien, moet het doelsaldo er bijgehaald worden (het in Spanje doorslaggevende onderlinge resultaat is dan immers gelijk), dit zal waarschijnlijk in het voordeel van FC Barcelona uitvallen (+67 om +51). Bij ieder ander gelijkspel, gaat de titel naar Atlético Madrid.
Grafiek 1: Puntenverloop in de Spaanse competitie
Grafiek 1: Puntenverloop in de Spaanse competitie

Grafiek 2: Positieverloop in de Spaanse competitie
Grafiek 2: Positieverloop in de Spaanse competitie

Superscenario

Waar we in Nederland al een zinderende ontknoping kenden tussen Ajax en FC Twente (de winnaar werd kampioen), kunnen de Spanjaarden nu eenzelfde situatie voorleggen. Mocht FC Barcelona de slotwedstrijd winnen, mag het zich waarschijnlijk kampioen van Spanje noemen. Tevens kan er zich een opvallend scenario voordoen, enigszins vergelijkbaar met de situatie die PSV, Ajax en AZ ooit hebben gecreëerd. Mocht FC Barcelona komende speelronde winnen, Atlético Madrid verliezen en Real Madrid verliezen of gelijkspelen, wordt La Liga bij een 0-0 tussen FC Barcelona en Atlético Madrid bepaald op basis van het doelsaldo. De kampioen in Spanje wordt in eerste instantie bepaald door de onderlinge resultaten.

Tabel 2: het onderlinge resultaat
Tabel 3: het onderlinge resultaat

Zoals te zien is, ligt de onderlinge strijd tussen Atlético Madrid en FC Barcelona nog helemaal open. Gezien het feit dat het eerste duel in 0-0 eindigde, is de winnaar van het duel op de laatste speeldag tevens de winnaar van de twee onderlinge wedstrijden. Mocht het dus 0-0 worden, wordt het doelsaldo erbij gehaald en mocht het 1-1 of meer worden, wint Atletico Madrid de tweestrijd. Een 0-0 lijkt echter bijna uitgesloten: in 72 duels wisten beide teams samen slechts tien maal het net niet te vinden. Bovendien waren de elftallen in hun 72 duels goed voor 174 doelpunten, gemiddeld 2,42 doelpunten per duel.
Dus: 243 mogelijke scenario’s voor twee laatste speeldagen. Het lijkt haast onmogelijk, maar FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid bewijzen dat het wel degelijk kan. Na 36 speelronden staan de drie topelftallen binnen vier punten van elkaar en dat terwijl op de laatste speeldag ook nog eens de topper tussen FC Barcelona en Atlético op het programma staat. Welk scenario het ook mag worden, een zinderende finale krijgt de Primera Division dit seizoen zeker.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De spannendste titelstrijd van Europa

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *