Ben jij een groot liefhebber van komedie? In dat geval begrijpen wij dat goed, want het is natuurlijk hartstikke fijn om te lachen. Sterker nog: uit onderzoek is gebleken dat lachen zeer gezond voor je is. Wellicht ben je wel bekend met het spreekwoord: ‘lachen is het beste medicijn’. Dit is natuurlijk een spreekwoord, maar wel eentje waar een kern van waarheid in verscholen zit. Uiteraard is het leuk om te lachen in je reguliere bestaan, maar gezamenlijk lachen met een groep mensen is nog veel leuker. In dit artikel gaan wij wat dieper in op de kracht van komedie. Waarom is deze kunstvorm zo populair in onze wereld en schieten wij er als mensheid ook iets mee op? Met andere woorden: is het ook functioneel? Lees snel verder om daar achter te komen.

Wat maakt een komedieshow functioneel?

Een komedieshow is om verschillende redenen functioneel. Enerzijds is het namelijk een gezonde vorm van escapisme. Je bent even weg van je eigen leven (en de problemen die daarbij komen kijken) en kunt een avondje onbezorgd genieten. Tegelijkertijd geeft een komedieshow ook een soort eenheidsgevoel. Als je gezamenlijk om een grap lacht, dan heerst er een fijne sfeer in de zaal. Daarom is het vaak leuker om een komedieshow in het echt te bekijken, in plaats van op televisie. Gelukkig kun je daarvoor Global-Tickets kopen! In de rest van dit artikel gaan wij wat dieper in op de algemene functies van humor.

Humor heeft wel degelijk een functie!

Humor heeft verschillende functies en daar is ook onderzoek naar gedaan. Humor kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het eigen leed van mensen te verzachten. Dit wordt ook wel zwarte humor genoemd. Zwarte humor betreft omstreden onderwerpen waar in onze maatschappij nog een taboe op rust. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan zelfmoord. Dit is een omstreden onderwerp, maar toch zijn er ook veel komedianten die het als onderwerp gebruiken en er ook de lachers mee op de hand krijgen. Door het in een ander humoristisch perspectief te plaatsen, wordt het lichtvoetiger van aard met als gevolg dat het gemakkelijker te verwerken is voor mensen. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die zwarte humor waarderen over het algemeen een hoger IQ hebben en pacifistischer zijn ingesteld.

Een andere functie van humor is het relativeren van angsten. Elk mens kent wel een vorm van angst. Sommige angsten komen niet veelvuldig voor, maar je hebt ook angsten die vrij algemeen zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan hoogtevrees of angst voor spinnen. Uit onderzoek is ook gebleken dat grappen maken over bepaalde angsten goed kan zijn om die angsten te verwerken. Dit wordt ook wel de ridiculisering van angsten genoemd. De meeste angsten zijn namelijk irrationeel en diep van binnen weet elk mens dat ook wel. Als je bang bent voor spinnen, dan weet je ook wel dat die spin eigenlijk geen direct gevaar veroorzaakt. Met humor komt deze irrationaliteit gemakkelijker aan de oppervlakte. Daarmee wordt het ook gemakkelijker om een angst te relativeren.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: De kracht van humor

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *