Er is al jaren een spitsen crisis bij Feyenoord. Vorig jaar bereikte de wanhoop om een spits een dieptepunt met de gefaalde komst van Lucas Pratto. Maar na tien wedstrijden Eredivisie is er hoop voor de fans in De Kuip: Bryan Linssen. Zowel in offensief als defensief opzicht geeft de dertigjarige Limburger reden voor positiviteit.

Het spitsenprobleem van Feyenoord

Rotterdamse spitsen staan al vier jaar relatief droog sinds Nicolai Jørgensen 21 goals maakte in het seizoen 2016/17. Sinds het kampioensjaar heeft alleen Robin van Persie meer dan tien goals in een seizoen gemaakt als spits van Feyenoord, namelijk zestien goals in 2018/19. In andere jaren sinds het topseizoen van Jørgensen kwam een spits van Feyenoord nooit verder dan tien goals. 

Maar zelfs tegen de lage Feyenoord standaard van de afgelopen jaren kan de productie in het seizoen 2020/21 worden gezien als een wanprestatie van het spitsengarnituur van de Rotterdammers. Uit onderliggende statistieken komt dat duidelijk naar voren.

Spits FeyenoordGoalsxG
Linssen810,49
Jørgensen67,21
Bozenik12,11
Pratto01,98
Feyenoord spitsen totaal1521,79
Bron: https://shinynew.robinkoetsier.nl/eredivisie/

Alle vier de spelers die vorig seizoen onder Advocaat in de spits stonden presteerde onder de verwachtingen volgens hun xG (Expected Goals). Samen kwamen ze tot een totaal van vijftien doelpunten, een negatief verschil van zes met het verwachte totaal van 21 goals.

Voor elke vier goals die Feyenoord spitsen zouden moeten maken werden er dus maar drie gescoord. Over een heel seizoen gaan dat soort onderprestaties meetellen op de ranglijst. Als we kijken naar de prestaties van de spitsen van de vier teams die boven Feyenoord eindigden, zien we dan ook hele andere statistieken.

ClubGoalsxG
Feyenoord spitsen totaal1521,79
Ajax spitsen totaal*2824,93
PSV spitsen totaal**3032,26
AZ spitsen totaal***2620,84
Vitesse spitsen totaal****2823,00
Bron: https://shinynew.robinkoetsier.nl/eredivisie/

* Haller, Huntelaar, Traoré en Brobbey

** Malen en Zahavi

*** Boadu en Karlsson

**** Broja, Openda en Darfalou

Waar Feyenoord spitsen zes doelpunten minder maakten dan verwacht, is het plaatje bij de top vier van het seizoen 2020/21 veelal tegenovergesteld. De spitsen van Ajax, AZ en Vitesse maakten allen ruim meer doelpunten dan voorspeld.

Bij PSV presteerden Donyell Malen net boven verwachtingen en had Eran Zahavi een moeizaam eerste jaar, wat tot een totale onderprestatie van ruim twee goals leidde.

Dit komt echter niet in de buurt van de wanprestatie van de spitsen van Feyenoord, die dit seizoen flink moeten verbeteren om de aansluiting bij de topspitsen van de Eredivisie te kunnen maken.

Is de flitsende start van Bryan Linssen houdbaar?

Maar toen Rotterdam-Zuid hem het meest nodig had stond de oplossing op: Bryan Linssen. Of nou ja, hij is het seizoen in ieder geval erg goed begonnen. Linssen maakte dit seizoen al zes goals en gaf twee assists in de tien wedstrijden waarin hij aantrad.

SeizoenGoalsAssistsMinutenMinuten per G/A
Linssen 2021/226273392
Linssen 2020/21822125213
Linssen 2019/201452267120
Bron: https://shinynew.robinkoetsier.nl/eredivisie/

Met die acht goal contributies haalt hij tot dusver een moyenne van een goal of assist per 92 minuten. Ongeveer één per volledige wedstrijd dus. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van vorig seizoen, waarin hij met één goal bijdrage per 213 minuten tot acht goals en twee assists kwam.

Ook in zijn laatste seizoen bij Vitesse kwam hij niet tot zo’n sterk gemiddelde, hoewel het verschil veel kleiner was.

Misschien was vorig seizoen een uitzondering. Zoals eerder vermeld presteerde Linssen afgelopen seizoen ruim twee goals onder verwachting, ook gaf hij bijna een hele verwachte assist minder. Dat terwijl hij in 2019/20 voor Vitesse juist weer ruim boven verwachtingen presteerde. 

SeizoenGoalsxGxG/90AssistsxAxA/90
Linssen 2021/2263,780,4420,990,12
Linssen 2020/21810,490,4422,940,12
Linssen 2019/20148,940,3553,560,14
Totaal2823,2197,49
Bron: https://shinynew.robinkoetsier.nl/eredivisie/

Betekent dit dat Linssens mindere prestaties van vorig seizoen volledig te wijten waren aan zenuwen na zijn overkomst van het in aanzien toch kleinere Vitesse?

Een kijkje in de xG en xA (Expected Assists) van Linssen lijken het beeld niet te verduidelijken. Sterker, het lijkt zelfs moeilijker om een lijn te trekken in de prestaties van Bryan Linssen. Hij lijkt gevoelig te zijn voor vorm wisselingen per seizoen

Toch is het mogelijk om uit onderliggende statistieken constante factoren te ontdekken als het gaat om zijn prestaties. Die constante factoren zijn de xG/90 en xA/90. Als we deze twee statistieken erbij betrekken dan heeft Linssen niet volgens verwachtingen gespeeld, maar wel altijd ongeveer dezelfde verwachtingen gesteld. 

Het enige opmerkelijke verschil is een verhoging van zijn xG/90 van 0,35 in 2019/20 naar 0,44 in de twee seizoenen voor Feyenoord. Zijn omvorming van buitenspeler tot spits vorig seizoen onder Advocaat zou hiervoor de reden kunnen zijn. Verder is Linssen statistisch dus enorm constant in het aantal bijdragen die hij per volle wedstrijd zou moeten maken. Deze statistische constantheid maken de xG en xA van Linssen toch hele waardevolle data, omdat ze daardoor een duidelijkere prognose kunnen stellen voor zijn prestaties op de lange termijn.

Volgens die constante statistieken zullen fans in De Kuip dit seizoen eindelijk weer eens regelmatig kunnen juichen voor hun spits. Als hij negentig minuten blijft maken zal Linssen over de resterende 24 wedstrijden naar verwachting nog elf keer tot scoren komen, wat hem tot een respectabel totaal van zeventien goals zal brengen. Ook zal hij naar verwachting nog drie assists geven voor een totaal van vijf. 22 goals en assists worden er naar verwachting dit seizoen dus gemaakt door de Feyenoord spits, ongekend! Eind goed al goed.

Dé spits voor Slot

Maar ho eens even? Allemaal leuk en aardig, maar is nieuwkomer Cyriel Dessers niet veel beter? Arne Slot heeft meer dan één keuze tot zijn beschikking! Daar zit natuurlijk de crux. Niet de overweging of Linssen beter is dan Linssen vorig jaar, maar waarom hij de beste keuze is voor Slot.

De grootste concurrent voor Linssen bij Feyenoord is Cyriel Dessers. Ook Dessers doet het dit seizoen geweldig, maar hij is relatief weinig in actie gekomen met in totaal maar 221 gespeelde minuten. 

Om de sample size significant te maken kijken we daarom naar zijn statistieken van zijn succesvolle seizoen 2019/20 voor Heracles Almelo. Omdat over of onder prestatie ten opzichte van statistieken ook lastig te voorspellen is, gaan we er even van uit dat beide spitsen naar behoren zullen presteren.

xG/90NPxG/90xA/90
Linssen 2021/220,440,440,12
Dessers 2019/200,540,480,14
Bron: https://shinynew.robinkoetsier.nl/eredivisie/

Kijkende naar de xG, lijkt Dessers ruim beter te zijn geweest in 2019/20 dan Linssen nu. In dat seizoen nam Dessers echter ook penalty’s voor Heracles. Zonder die penalty’s is het gat aanmerkelijk kleiner: 0,04 xG/90. Toch komt Dessers op verwachte goals en assists dus beter uit de bus dan Linssen. Daarbij komt dat Dessers zich in de voorbijgaande anderhalf jaar heeft kunnen ontwikkelen, net als Linssen dat heeft gedaan. Is juist Dessers daarom niet de betere keuze?

Het antwoord: onder een andere coach misschien wel, maar niet voor Slot. De voorkeur van Slot zal waarschijnlijk blijven uitgaan naar Linssen. Linssen heeft namelijk een groot voordeel ten opzichte van niet alleen Dessers, maar ook andere Eredivisie spitsen: zijn defensieve arbeid.

linssen spits feyenoord
Data via: https://www.whoscored.com/

Zowel in tackles als onderscheppingen per 90 minuten presteert Linssen de afgelopen vier seizoenen ruim beter dan Dessers. Alleen vorig seizoen kwam Dessers enigszins in de buurt van de statistieken van Linssen. Datzelfde seizoen gingen de statistieken van Linssen er op achteruit, wellicht door zijn omvorming tot spits. Desalniettemin was Linssen ook dat seizoen defensief beter dan Dessers.

2020/21Tackles/90Interceptions/90Totaal/90
Linssen1,30,51,8
Dessers*1,10,41,5
Jørgensen0,60,10,7
Haller1,30,41,7
Malen0,20,40,6
Zahavi0,90,41,3
Boadu0,60,10,7
Bron: https://www.whoscored.com/

* Dessers kwam uit in de Belgische Pro League

Ook vergeleken met andere spitsen in de Eredivisie blonk Linssen vorig seizoen in deze statistieken uit. Hoewel zijn statistieken lager waren dan voorgaande seizoen, komt Linssen qua succesvolle defensieve acties het beste uit de strijd van de topspitsen van vorig seizoen. 

Laat juist die defensieve bijdrage uiterst belangrijk zijn voor de geprefereerde tactische speelwijze van Slot: gegenpressing. In dat systeem wordt druk gezet als team en is de onderlinge verstandhouding tussen spelers erg belangrijk.

Met Linssen heeft Feyenoord een spits die ook in defensief opzicht zijn steentje bijdraagt, wat ruimte biedt voor Guus Til om te excelleren in aanvallend opzicht. Ook in die wisselwerking functioneert Linssen uitstekend. 

Onder Advocaat had Dessers misschien de voorkeur gekregen op basis van zijn nipt betere aanvallende statistieken. Voor een moderne coach als Slot is het echter geen wonder dat Bryan Linssen de voorkeur krijgt door zijn goede functioneren in het systeem. Tot nu beloont Linssen die voorkeur met verve.

Hoewel zijn flitsende start misschien niet houdbaar is, zijn de verwachtingen voor zijn aanvallende productie goed en ondersteunt hij zijn aanvallende bijdragen met excellente defensieve arbeid. Al met al zit het wel goed met de spitsen perikelen in Rotterdam, als Dessers beter gaat verdedigen zit Slot wellicht zelfs met een luxeprobleem. Voor nu blijft Dessers waarschijnlijk supersub, want dé eerste spits voor Slot heet Bryan Linssen.

4.9/5 - (14 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Waarom Linssen het vertrouwen als spits van Feyenoord verdient

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *