1. Eredivisie

Maak kennis met Ajax' nieuwe buitenspeler David Neres

Slechts acht wedstrijden betaald voetbal had Neres nodig om de scouts van Ajax te overtuigen. De Amsterdammers betalen ongeveer 15 miljoen euro, waardoor David Neres de een na duurste aankoop ooit wordt van een Nederlandse voetbalclub. Wie is dit Braziliaans toptalent?
David Neres is een negentienjarige Braziliaanse buitenspeler die sinds 2007 speelt voor São Paulo. Begin dit seizoen promoveerde Neres naar het eerste elftal en op 18 oktober 2016 debuteerde de rechtsbuiten in een competitiewedstrijd tegen Fluminese. Vijf dagen later scoorde hij zijn eerste goal. Vanaf vijf meter tikte David Neres de 2-0 binnen tegen Ponte Prete.

Afbeelding 1: Statistieken van David Neres in het seizoen 2016/2017
Afbeelding 1: Statistieken van David Neres in het seizoen 2016/2017

Sinds zijn debuut speelde David Neres nog zeven wedstrijden voor São Paulo. In totaal heeft de rechtsbuiten 621 minuten aan betaald voetbal in de benen. Hoewel het moeilijk is om op basis van dit geringe aantal minuten een definitieve conclusie te trekken, geven zijn statistieken wel een indicatie van wat we mogelijk gaan zien van Neres. Als linksbenige rechtsbuiten dribbelt David Neres graag richting het strafschopgebied om vervolgens tot een schot te komen of de bal af te geven op een teamgenoot. Ook lijkt de Braziliaanse jeugdinternational niet schuw om verdedigend werk op te knappen gezien zijn aantal tackles en intercepties.
De doelpogingen van de Braziliaan zijn voornamelijk van binnen het strafschopgebied. Per 90 minuten schiet Neres 2.61 keer, waarvan 2.32 binnen ‘de zestienmeter’. Daarnaast creëert Neres 1.88 kansen 90 minuten. Neres is per volledige wedstrijd daardoor direct betrokken bij 4.49 doelpogingen van zijn team. Als buitenspeler bij middenmotor São Paulo is dit vrij goed. Ter informatie: El Ghazi, Younes en Traoré zijn dit seizoen respectievelijk bij 4.20, 4.55 en 4.90 doelpogingen per 90 minuten direct betrokken.
David Neres staat voornamelijk bekend om zijn dribbels. Per volledige wedstrijd probeert Neres 2.71 keer zijn man te passeren. Qua stijl is hij enigszins vergelijkbaar met Younes en Traoré die ook graag hun tegenstander passeren om in gevaarlijke posities te komen.
https://twitter.com/WesBeuvink/status/820588801278017536

Davis Neres een directe versterking?

Met een prijskaartje van 15 miljoen euro is Neres de een na duurste aankoop ooit binnen het Nederlands voetbal. Ondanks dit gigantische bedrag is het aannemelijk dat de flankspeler niet direct gehaald is voor de basis. Neres is opgegroeid in São Paulo en staat voor het eerst in zijn leven voor een grote omgevingsverandering. Door zijn transfer naar Amsterdam krijgt de Braziliaan te maken met een nieuwe cultuur en speelstijl, waardoor een aanpassingsperiode niet is uit te sluiten. Met Chelsea-huurling Traoré, die na komend weekeind terugkeert van de Afrika Cup, nog een half seizoen in de selectie lijkt David Neres een half jaar te krijgen om aan te sluiten.
Noot. Data in dit artikel via Opta

4.6/5 - (10 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Maak kennis met Ajax' nieuwe buitenspeler David Neres
  • 31 januari 2017

    Bijna alles klopt alleen is deze speler wel degelijk gehaald om direct in de basis te staan. Niet om zijn prijskaartje maar om zijn kwaliteiten want wie sterkhouder is van de Brasil -20 is zeer zeker in staat om de falende Younes te vervangen.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *