1. EK 2016

EK voorspelling knock-out fase

Voorafgaand aan het EK deden we met Tussen de Linies een voorspelling van de groepsfase. Op basis van FIFA ratings, ELO ratings en betting odds berekende we het aantal verwachte punten van een land. Inmiddels zit de groepsfase erop. Tijd voor een nabeschouwing en een voorspelling van de knock-out fase.
Zoals gezegd, deden we een voorspelling op basis van FIFA ratings, ELO ratings en betting odds. Door deze variabelen te combineren, is aan elk team een bepaalde sterkte toegewezen. Aan de hand van deze score simuleerden we de groepsfase.
ek voorspelling knockout fase 1
In Groep A en in Groep C presteerde het model alleraardigst. Frankrijk en Duitsland haalde precies het verwachte aantal punten en in beide gevallen was de nummer twee correct. In Groep B zijn de punten in werkelijkheid anders verdeeld dan in onze voorspelling. Rusland kende een enorm slecht toernooi, terwijl Wales juist erg goed was.
ek voorspelling knockout fase 2
Ook in de laatste drie poules, doet het model het twee keer meer dan prima en één keer slaat het de plank mis. In Groep D en E zijn de nummer één en twee in werkelijkheid van plaats geruild. Groep F is is totaal anders gelopen dan verwacht. Vooraf werd Portugal gezien als favoriet voor de groepswinst, maar door problemen in de afronding bleven de Portugezen drie keer steken op gelijkspel.

Voorspelling knock-out fase

Inmiddels zijn er acht landen naar huis. De overige zestien bereiden zich voor op de knock-out fase van het toernooi. In onze voorspelling doen we een beroep op de in-game statistieken. We baseren ons model op de schoten en goals van elk land in de groepsfase. Deze metrics corrigeren we voor het niveau van de tegenstanders in de groep. Voor de achtste finale zien de kansen er als volgt uit.
ek voorspelling knockout fase 3
Laten we eerst eens kijken naar de spannendste wedstrijden. Uit ons model blijkt dat Zwitserland – Polen echt alle kanten op kan gaan, beide landen lijken zeer aan elkaar gewaagd. Ook Hongarije – België ligt qua voorspelling dicht bij elkaar. Hoewel de meeste Belgen waarschijnlijk in hun handen hebben geknepen met Hongarije als tegenstander, lijken de Hongaren toch zeker niet kansloos.
Dan de landen die volgens ons model weinig kans maken op een overwinning. Noord-Ierland, Ierland, IJsland en Slowakije hoeven zich weinig illusies te maken. De Italianen hebben met 17,5% ook niet veel kans op een overwinning, maar hebben wel degelijk een reële kans op een gelijkspel na negentig minuten en kunnen zodoende na strafschoppen nog zorgen voor een stunt.
Verrassend genoeg is het niet Duitsland, Engeland of Frankrijk die de meeste kans maakt op een overwinning, maar is het Wales dat met ruim 75 procent de beste papieren heeft op glorie en een ticket naar de kwartfinale van dit EK.
Mocht ons model alles goed voorspellen dan kunnen we Zwitserland, Wales, Portugal, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en Engeland in de kwartfinale verwelkomen.

4.7/5 - (3 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: EK voorspelling knock-out fase
 • 25 juni 2016

  Er is best een groot verschil tussen jullie voorspelling voor Kroatie – Portugal en wat de bookies zeggen. Waarom is de kans zo groot dat Portugal doorgaat?

  Reageer
  • 25 juni 2016

   Dat klopt. Dit model is gebaseerd op schoten en goals. Ik heb het gevoel dat ons model de verdediging van Portugal enigszins overschat. De Portugezen kregen slechts 5.7 schoten per wedstrijd tegen. Maar de kwaliteit van de kansen is niet zo gedetailleerd meegenomen als in, bijvoorbeeld, een Expected Goals model.

   Reageer
 • 25 juni 2016

  Vreemd dat je stelt dat Italië een reële kans maakt op een gelijkspel na 90 minuten, maar dat Ierland zich weinig illusies hoeft te maken, terwijl het model juist aangeeft dat Ierland een grotere kans heeft gelijk te spelen (en een grotere kans niet te verliezen).

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *