1. Eredivisie

Jupiler League: de eerste seizoenshelft in cijfers

Het is winterstop. Na een drukke periode van wedstrijden en trainingen is het tijd voor wat rust. De feestdagen in december bieden een welkome gelegenheid voor spelers en trainers om tussentijds de batterij op te laden. Voor ons is dit een mooie gelegenheid om terug te kijken op de eerste seizoenshelft van de Jupiler League. Wie presteerden er goed en welke teams juist niet?
In Rotterdam werden de cadeautjes vervroegd uitgepakt dit jaar. Sparta ging als winterkampioen de feestdagen in en trakteerde de supporters zelfs op een periodetitel. Een periodetitel die NAC Breda door een verlies tegen Go Ahead Eagles ternauwernood misliep. Volendam en Go Ahead Eagles begonnen beide heel sterk aan het seizoen. De eerste periode titel was dan ook voor FC Volendam en dat team zien dus we terug in de playoffs om Eredivisievoetbal. In de tweede periode bleven uit de top met name Sparta, VVV-Venlo goed presteren. Ook was er een opmars van FC Dordrecht.

Een terugblik voorbij de ranglijst

Omdat er weinig openbare data beschikbaar is over de Jupiler League, blikken we terug met enkel schot- en goaldata. Daarnaast missen we een aantal wedstrijden. Hierdoor ontstaat er bij Telstar een vertekend beeld van de eerste seizoenshelft, omdat er voor de Witte Leeuwen slechts voor twaalf wedstrijden van de achttien gespeelde wedstrijden schotdata beschikbaar is. De overige ploegen hebben minstens zestien wedstrijden met data.

Aanvallend

In aanvallend opzicht zijn er drie uitschieters binnen de Jupiler League: Telstar, RKC en Dordrecht. Daarnaast is het opvallend dat Eindhoven, een ploeg die meestrijdt om de bovenste plekken, heel weinig schoten lost per wedstrijd. Ook het uit de Eredivisie gedegradeerde Go Ahead Eagles schiet niet bijzonder vaak.
<schoten-jupiler-league
In Waalwijk heerst teleurstelling over de eerste seizoenshelft. De voetbalclub die twee seizoenen geleden nog eredivisie speelde, is als rode lantaarndrager de winterstop ingegaan. Met de hoeveelheid schoten die RKC lost per wedstrijd, zou de club een paar plaatsen hoger moeten staan. Echter, de afwerking is ondermaats. Toch lijkt er hoop te zijn voor de fans. De Waalwijkers schieten 49 procent van hun schoten op doel – een indicatie dat er niet kansloos van afstand wordt geschoten. De kans is aanwezig dat RKC in de tweede seizoenshelft beter gaat afwerken en dan kan het zomaar een paar plaatsen stijgen op de ranglijst.
Hetzelfde geldt voor FC Dordrecht. In de eerste periode lieten de Schapenkoppen in eigen huis punten liggen tegen Volendam en Jong Ajax. Uit tegen Emmen werd er ook verloren. Alle drie de wedstrijden had FC Dordrecht een legio aan schoten, maar delfden de club toch het onderspit door inefficiënt met de kansen om te gaan. In de tweede periode hebben de Dordtenaren het beter gedaan. Er is geen ploeg die in de eerste seizoenshelft vaker per wedstrijd schoot dan FC Dordrecht. Men moet niet raar opkijken als FC Dordrecht na de winterstop richting de subtop van de Jupiler League kruipt.

Verdedigend

In verdedigend opzicht doen Telstar en Fortuna Sittard het bijzonder slecht. VVV-Venlo laat juist opmerkelijk weinig schoten door. Waar Dordrecht aanvallend nog met de top van de Jupiler League meekon, is het verdedigend niets beter dan gemiddelde ploeg.
schotegen-tegen-jupiler-league
Voor Almere City geldt dat het niet heel veel schoten tegen krijgt, maar dat een relatief groot gedeelte van de schoten tegen een doelpunt wordt. Ook bij Fortuna Sittard is hiervan sprake. Tevens gaat bij de Limburgers maarliefst 60 procent van de schoten tegen op doel. Deze combinatie kan een teken zijn dat Fortuna Sittard redelijk veel grote kansen weggeeft. Ook gezien het aantal tegendoelpunten – geen club heeft meer goals geïncasseerd dan de club uit Midden-Limburg- is er duidelijk werk aan de winkel voor Fortuna Sittard.
Elders in Limburg gaat verdedigen een stuk beter. VVV-Venlo heeft het minste aantal doelpunten tegen van de competitie. De formatie van Maurice Steijn houdt het slot op de deur door weinig schoten toe te laten. Of zij dit vol kunnen houden is nog maar de vraag. Minder dan 10 procent van de doelpogingen tegen wordt een goal en dat is buitengewoon hoog.

De trainerswissel bij NAC Breda

Vier dagen na het thuisverlies tegen VVV-Venlo, werd Robert Maaskant op 6 oktober ontslagen bij NAC Breda. De Bredanaars hopen als kampioen van de tweede divisie terug te keren naar de Eredivisie, maar met drie winstpartijen uit negen wedstrijden werd er onder Maaskant een valse start gemaakt.
jupiler3
Hoewel het vaak de vraag blijft of het ontslaan van een trainer daadwerkelijk een gewenst schokeffect teweeg brengt, ziet het er naar uit dat in Breda de juiste beslissing is genomen. In de Maaskant-periode presteerde de ploeg slecht. De Parel van het Zuiden schoot niet veel vaker per wedstrijd dan de tegenstander en dat is niet gebruikelijk voor een kampioenskandidaat. Meteen na het ontslag van Robert Maaskant kwam de ommekeer. NAC ging steeds vaker op vijandelijk doel vuren, terwijl het team minder schoten per wedstrijd tegen kreeg. Onder Dijkhuizen werd deze lijn voortgezet. Hoewel de Bredanaars de tweede periodetitel op een haar na misliepen, lonkt een terugkeer naar het hoogste niveau, mits NAC deze vorm vasthoudt.

Het uit-syndroom van Kowet

Enkel Sparta en FC Eindhoven presteerden beter in eigen huis dan Go Ahead Eagles. Met 19 punten uit negen wedstrijden is de Adelaarshorst een veilige haven voor de mannen van Demmers. De supporters van Kowet krijgen per thuiswedstrijd gemiddeld veertien doelpogingen van hun club te zien. De uitspelende ploeg schiet gemiddeld maar zeven keer. Daarmee houden de Eagles de pot goed dicht in eigen huis, terwijl ze de supporters van voldoende spektakel voorzien.
Buitenshuis gaat het er totaal anders aan toe. In negen uitwedstrijden werd er slechts vier keer gewonnen en kregen de Deventenaren bijna 1,5 doelpunt tegen per wedstrijd. Zelf wist Go Ahead gemiddeld 1,2 keer te scoren per match. Ook qua schoten houdt het niet over: 11 schoten per wedstrijd voor de tegenstander en iets minder dan 9 voor Go Ahead Eagles. Als de Eagles een mogelijke terugkeer naar de Eredivisie af willen dingen, moet het buiten Deventer beter in de tweede seizoenshelft.

De tweede seizoenshelft

Op basis van de schotdata uit de eerste helft van het seizoen, is het terecht dat Sparta, VVV-Venlo en NAC Breda de top drie vormen van de Jupiler League. Deze drie clubs zijn in aanvallend opzicht het gevaarlijkst en verdedigend laten zij weinig door. Tot op heden is er ook weinig reden om aan te nemen dat een van deze clubs het na de winterstop beduidend minder gaat doen. Jong PSV en Achilles ’29 moeten een tandje bijzetten om uit de onderste regionen te blijven. Deze teams stichten weinig gevaar voor het doel van de tegenstander, terwijl zij veel incasseren per wedstrijd.

5/5 - (2 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Jupiler League: de eerste seizoenshelft in cijfers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *