Het WK wordt dit jaar in Qatar gehouden: een oliestaatje in het midden-oosten met nog geen 1,4 miljoen inwoners. Omdat het altijd warm is Qatar, hebben ze bij de FIFA besloten om het toernooi in de winter te gaan spelen. In de ‘koele’ winter is het gemiddeld 29 graden vergeleken met 40 graden in de zomer. Dat scheelt dus nogal wat, maar het blijven warme temperaturen om in te voetballen.

De regering van Qatar heeft, nadat het bekend werd dat het WK in Qatar gehouden zou worden, een gigantisch bedrag van 150 miljard euro gereserveerd voor het bouwen van nieuwe stadions, verbeteren van vliegvelden, wegen, accommodaties en een nieuwe metrolijn. Bij de bouwwerkzaamheden van de stadions zijn veel ongelukken gebeurd en ook veel doden gevallen. Wereldwijd is er dan ook veel kritiek op de organisatie. 
Het belooft dan ook een bijzonder WK te worden.

Wanneer begint het WK?

Het WK begint op 21 november 2022 en duurt tot en met 18 december 2022.

  • Groepsfase: 21 november t/m 2 december
  • 8ste finales: 3,4, 5 en 6 december
  • Kwart finales: 9 en 10 december
  • Halve finales: 13 en 14 december
  • Troostfinale: 17 december
  • Finale: 18 december

Welke teams doen mee?

De kwalificatie wedstrijden voor het WK zijn nog bezig, maar sommige deelnemers zijn al bekend. Hieronder een overzicht van de al bekende deelnemers en de landen die nog in de race zijn om deelname het WK af te dwingen. In totaal doen er 32 teams mee aan het WK.

Europa – UEFA

Europa levert 13 landen aan het WK. Hiervan zijn er 10 landen al bekend. Deze landen zijn in hun kwalificatiegroep allemaal eerst geworden. Dit zijn: Duitsland, Denemarken, België, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland en Nederland.

screenshot 10

De andere 3 landen die zullen gaan deelnemen aan het WK worden door middel van 3 kleine play-offs van ieder 4 teams.


Play-off A: Wales vs Oostenrijk & Schotland vs Oekraïne. De winnaars van deze wedstrijden spelen in de finale tegen elkaar om deelname aan het WK in Qatar af te dwingen.
Play-off B: Rusland vs Polen & Zweden vs Tsjechië. De winnaars van deze wedstrijden spelen in de finale tegen elkaar om deelname aan het WK in Qatar af te dwingen.
Play-off C: Portugal vs Turkije & ItaIië vs Noord-Macedonië. De winnaars van deze wedstrijden spelen in de finale tegen elkaar om deelname aan het WK in Qatar af te dwingen.

Azië – AFC

Azië levert 4 of 5 landen en het gastland Qatar aan het WK.


Eerste ronde: landen 35-46 op de lijst van Azië spelen om 6 plekken in de tweede ronde.
Tweede ronde: landen 1-34 op de lijst stromen in en ook de 6 landen uit de eerste ronde doen mee. De 8 groepswinnaars en de 4 beste nummers 2 stromen door naar de derde ronde.
Derde ronde: 12 landen kom in 2 groepen van 6. De nummers 1 en 2 van beide groepen plaatsen zich
voor het WK. De beide nummers 3 gaan naar de vierde ronde.
Vierde ronde: de twee nummers 3 spelen nog een keer tegen elkaar voor een plek in de intercontinentale play-off. De winnaar speelt tegen een land uit Zuid-Amerika.

Zuid-Amerika – CONMEBOL

Zuid-Amerika levert net als Azië, 4 of 5 landen.
10 landen spelen om een plek bij de beste 4 en de nummer 5 speelt een duel in de intercontinentale play-off tegen een land uit Azië. Brazilië en Argentinië zijn al zeker van een plek bij de eerste 4 landen.

Oceanië – OFC

Oceanië levert 0 of 1 land aan het WK.
Kwalificatieronde: de 2 laagst gekwalificeerde landen spelen voor een plek in de eerste ronde.
Eerste ronde: 2 groepen van ieder 4 landen en de nummers 1 en 2 van beide groepen kwalificeren zich voor de tweede ronde.
Tweede ronde: De beste 4 landen uit de eerste ronde spelen in een knock-out fase voor een plek in
De intercontinentale play-off: Daarin speelt deze winnaar tegen een land uit Noord- of Midden- Amerika.

Afrika – CAF

Afrika levert 5 landen aan het WK.
Eerste ronde: de nummers 27- 54 op de lijst van Afrika spelen tegen elkaar. De 14 winnaars gaan naar de tweede ronde
Tweede ronde: de nummers 1-26 stromen nu ook in. Deze 40 landen worden verdeeld over 10 groepen. De 10 groep winnaars gaan naar de derde ronde.
Derde ronde: de 10 winnaars spelen in een duel tegen een ander land om een plek bij het WK.
Deze 5 wedstrijden zijn inmiddels bekend en zijn als volgt:
Egypte vs Senegal
Kameroen vs Algerije
Ghana vs Nigeria
Congo-Kinshasa vs Marokko
Mali vs Tunesië

Noord- en Midden- Amerika – CONCACAF

Eerste ronde: landen 6-35 op de lijst van de spelen in 6 groepen van 5 landen. Waarbij de
landen 6-11 op de lijst als groepshoofd zijn ingedeeld. Dit zijn El Salvador, Canada, Curacao, Panama, Haiti en Trinidad en Tobago. Groep winnaars gaan naar tweede de ronde.
Tweede ronde: De 6 groep winnaars spelen in een duel tegen elkaar. Na deze 3 wedstrijden gaan er 3 landen naar de finale ronde.
Finale ronde: Naast de 3 landen die in de tweede ronde gewonnen hebben, stromen nu ook de nummers 1-5 uit de lijst van de CONCACAF in. Dat zijn Mexico, VS, Costa Rica, Jamaica en Honduras. Deze 8 landen komen in één groep terecht. De nummers 1-3 gaan naar het WK en de nummer 4 speelt in de Intercontinentale play-offs tegen een land uit Oceanië.

Wie wint het WK 2022?

Volgens de beste bookmakers in Nederland, Bet365 en TOTO, maken Frankrijk en Brazilië de grootste kans op de WK-winst. Outsiders voor de titel zijn Engeland, Spanje en Duitsland. Van Nederland wordt vooralsnog weinig verwacht door de bookmakers, maar zoals gezegd: de weg naar het WK is nog lang!

5/5 - (3 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Een vooruitblik op het WK2022

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *