Volgende week vrijdag 11 juni is het zo ver: de start van het zestiende Europese Kampioenschap. Dit keer wel met het Nederlands Elftal. Na het missen van het EK 2016 en het WK 2018, neemt Oranje eindelijk weer deel aan een groot eindtoernooi. Vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA wordt het EK dit jaar in dertien verschillende Europese landen gespeeld. In dit artikel duiken we in de historische statistieken van alle eerder gespeelde EK’s.

Welke landen speelden de meeste EK-wedstrijden en wie haalden de meeste punten?

In vijftien Europees Kampioenschappen zijn in totaal 286 duels gespeeld. Duitsland speelde al 49 duels op een EK, het meeste aantal van alle landen. Spanje (40), Frankrijk (39) en Italië (38) volgen op gepaste afstand. Nederland volgt met 35 gespeelde duels op een gedeelde 5e plaats, samen met Portugal. 

Duitsland pakte bovendien ook de meeste punten per duel (1,84). Niet ver daarachter is het de regerend Europees Kampioen Portugal dat met 1,80 punten per duel de zaken ook goed voor elkaar heeft als ze zich kwalificeren. Nederland pakte in de historie van het EK gemiddeld 1,69 punten per duel. 

ek historie statistieken 1
Tabel 1: meeste duels op een EK.

Welke landen haalden het vaakst een hoge eindklassering op het EK?

Dat Duitsland en Spanje de meeste wedstrijden hebben gespeeld, is ook terug te zien in de eindklasseringen. Deze landen kroonden zich in het verleden allebei al drie keer tot Europees kampioen. Duitsland behaalde bovendien ook het vaakst de finale (zes keer) en het vaakst de halve finale (negen keer). 

Frankrijk had zich op het vorige EK bij Duitsland en Spanje kunnen scharen, maar de verloren finale tegen Portugal gooide roet in het eten. Zij volgen wel als enige land met twee Europese Kampioenschappen in de prijzenkast. Rusland (en voormalig Sovjet-Unie) stond in totaal maar liefst vier keer in de finale en zes keer in de halve finale. Opvallend genoeg bekroonden zij zich slechts één keer tot Europees Kampioen. 

Nederland nam deel aan negen EK’s en kwam ook regelmatig ver in het toernooi. Oranje behaalde vijf keer de halve finale, maar wist slechts één keer door te dringen tot de finale. Met de gewonnen titel in 1988 is Nederland één van de zeven landen die één keer een EK heeft gewonnen. Hiermee zijn er in totaal tien verschillende landen die zich ooit tot Europees Kampioen hebben laten kronen.

ek historie statistieken 2

Hoeveel doelpunten vielen er op eerdere EK’s?

Op het EK 2016 zijn in absolute zin de meeste doelpunten gescoord: 108. Echter had dit record volledig te maken met het feit dat er voor het eerst 24 landen meededen aan het EK en er daardoor ook meer duels zijn gespeeld.

Met 2,12 goals per wedstrijd was het qua doelpunten namelijk helemaal niet zo’n doelpuntrijk toernooi. De vier EK’s daarvoor, toen er nog zestien landen deelnamen, varieerde het aantal doelpunten per wedstrijd tussen de 2,45 en 2,74.

Krijgen we een trend met minder doelpunten per wedstrijd bij 24 deelnemers of was vorig jaar een uitzondering?

ek historie statistieken 3

Wie zijn de all-time topscorers op het EK?

Op de lijst met topscorers aller tijden op het EK staan twee Nederlanders in de top 10: Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert. De voormalig spitsen van Oranje wisten beiden zes keer te scoren op het EK. Van Nistelrooy had hier slechts acht duels voor nodig, Kluivert negen. 

Michel Platini is nog altijd de topscorer aller tijden op het EK. De Fransman schreef historie door op het EK van 1984 in eigen land maar liefst negen keer te scoren in vijf duels. Hij had hiermee uiteraard een enorm aandeel in het kampioenschap van de Fransen. 

Platini deelt inmiddels de topscorerstitel met Cristiano Ronaldo. De Portugees heeft ook negen treffers op zijn naam staan, maar had hiervoor wel 21 duels nodig verdeeld over vier EK’s. De Portugees kennende zal hij graag de EK-topscorerstitel alleen op zijn eigen naam willen hebben. Hiervoor heeft hij minimaal één goal nodig. Zal het hem lukken?

ek historie statistieken 4
5/5 - (3 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De EK-historie in cijfers
  • 16 juni 2020

    Aantal eigen doelpunten tijdens ek’s?

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *