1. EK 2016

De EK-historie in cijfers

Volgende week vrijdag, tien juni barst eindelijk het spektakel los, dan begint het vijftiende Europese Kampioenschap in Frankrijk. Helaas is het Nederlands Elftal er niet bij, maar dat neemt niet weg dat er voor de echte voetballiefhebber nog genoeg te zien valt. Ook de statistiekenliefhebbers zullen ongetwijfeld hun ogen uitkijken. Wij blikken terug op het EK en zijn historische statistieken.

Duels

Tot op heden werden er 235 duels afgewerkt op het EK voetbal. Hiervan speelde Duitsland veruit de meeste duels (ruim achttien procent), gevolgd door Spanje en Nederland. Duitsland is ook het land dat gemiddeld de meeste punten per duel pakt. Niet vreemd dus dat onze oosterburen al drie maal het EK wisten te winnen. In totaal vielen er op het EK voetbal 579 doelpunten (2,46 per duel), alleen Duitsland (65) wist op het EK vaker te scoren dan Oranje (57).
Van de teams die eerder deelnamen aan een EK en nu aanwezig zijn op het EK in Frankrijk is Oostenrijk het team met het minste aantal doelpunten. De Oostenrijkers wisten pas één keer te scoren op een EK. De verwachting is dat met mannen als Alaba en Arnautovic hier ongetwijfeld verandering in gaat komen.

EK-historie-statistieken
Tabel 1: meeste duels op een EK.

Doelpunten

Moet je bij je EK voorspelling invullen hoeveel goals er (gemiddeld) vallen dan lijkt het geen slechte keuzen om rond de 2,6 goals te gaan zitten. Omdat er dit jaar voor het eerst 24 landen mee doen, kan het maar zo dat er iets meer goals vallen (meer landen = ook minder goede landen). Het gemiddeld aantal doelpunten is over alle jaren gezien gemiddeld ook toegenomen toen er van acht naar zestien landen werd gegaan.
Het is niet te hopen dat we een toernooi als het EK in 1968 gaan krijgen. Destijds deden er vier teams mee, werden er vijf duels afgewerkt en werd er maar zeven keer gescoord. Sinds er overigens zestien landen mee doen met het EK is er gemiddeld niet meer zoveel gescoord als op het EK in Nederland en België (2,74 goals per duel). Ook in absolute getallen is er nooit zoveel gescoord als het EK dat we in eigen land organiseerden (85 goals).

EK-historie-statistieken-1
Tabel 2: aantal goals (gemiddeld) per EK

Eindklasseringen

Welke land won het vaakst het EK? En welke landen strijden traditiegetrouw lang mee in het toernooi? In tabel drie is te zien dat Spanje en Duitsland gedeeld koploper zijn als het gaat om gewonnen Europese Kampioenschappen. Spanje won de laatste twee EK’s en zou een unieke prestatie neerzetten mocht het voor de derde maal op rij de titel binnenslepen (tweemaal op rij was al uniek).
Ondanks dat Nederland vaak aan het EK heeft deelgenomen en ook regelmatig ver weet te komen, heeft het maar één keer überhaupt de finale gehaald. De laatste vier heeft Oranje dan wel vaker weten te bereiken. Maar liefst vijf keer werd deze fase van het toernooi gehaald, alleen Rusland en Duitsland deden dit vaker. In dit lijstje zie je ook goed de Europese dominantie van Duitsland. Dat de Duitsers weer de laatste vier van het toernooi bereiken ligt in de lijn der verwachtingen zal hun dominantie alleen maar meer sterken.
Wat verder opvalt is het vrijwel afwezige Engeland. De Engelsen haalden acht keer de laatste acht van het eindtoernooi, maar wist maar twee keer door te dringen tot de beste vier, net zoveel als België en Hongarije. Niet zo vreemd dus dat de Engelsen snakken naar Europees succes. Opnieuw zijn de verwachtingen hooggespannen rondom het team van bondscoach Roy Hodgson. Er lijkt weer een zeer talentvolle lichting klaar te staan. De vraag is of ze opnieuw zullen bezwijken aan de immense druk, of eindelijk boven zichzelf kunnen uitstijgen.

EK-historie-in-cijfers-4
Tabel 3: de eindklasseringen van de landen in de EK historie

Topscorers

Omdat tijdens het vorige EK geen speler meer dan drie doelpunten maakt, hadden we de vorige editie maar liefst zes topscorers: Mario Mandžukić (3), Mario Gómez (3), Mario Balotelli (3), Cristiano Ronaldo (3), Alan Dzagoev (3), Fernando Torres (3). Op het komende EK zijn alleen Mandžukić, Gomez en Ronaldo aanwezig om hun topscorerstitel te verdedigen.
Sowieso scoort de topscorer van het EK niet bijzonder vaak. Het kwam maar één keer voor dat de topscorer meer dan vijf doelpunten wist te maken, Michel Platini scoorde op het EK 1984 in eigen land maar liefst negen keer. Zou Griezman een dergelijke prestatie kunnen evenaren? Ik verwacht van niet…
Drie keer werd een Nederlander topscorer van het EK. In 1988 kroonde Marco van Basten tot topschutter door tijdens dat toernooi vijf maal doel te treffen. Patrick Kluivert herhaalde dat kunstje door tijdens het EK van 2000 in eigen land eveneens vijf maal te scoren. Zelfs Dennis Bergkamp mocht zichzelf topscorer van het EK 1992 noemen. Samen met Brolin, Riedle en Larsen wist hij driemaal het net te vinden.
Mocht je nog geen idee hebben wie topscorer van dit toernooi zal worden? De bookies geven de meeste kans aan Müller, Ronaldo en Griezman.

Organiserende landen

Frankrijk organiseert dit jaar voor de derde keer het Europees Kampioenschap. Als gastland wordt je geacht thuisvoordeel te hebben tijdens het toernooi. Het laatste gastland wat ook echt daadwerkelijk het toernooi wist te winnen was Frankrijk in 1984, al even geleden dus. Sinds dat toernooi in 1984 zijn er nog tien (gedeelde) gastlanden geweest, maar alleen Portugal wist het in 2004 tot de finale te schoppen.

EK-historie-in-cijfers-5
Tabel 4: hoe verging het de gastlanden op het EK?

De laatste twee EK’s werden georganiseerd door Oostenrijk, Zwitserland, Oekraïne en Polen maar alle vier wisten zij zelfs niet eens de groep door te komen. Het thuisvoordeel klinkt interessant, maar in de praktijk lijken er maar weinig landen die er echt voordeel bij hebben gehad.
Aan Frankrijk de taak om voor het eerst sinds Frankrijk in 1984 als gastland kampioen te worden. Het wordt een loodzware taak met landen als België, Duitsland en Spanje. Toch herbergt de Franse selectie een surplus aan kwaliteit en talent. De vraag is of zij de druk van de thuisnatie aankunnen…

Vind je Remon Hendriksen's artikelen leuk? Volg hem op social media!
People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: De EK-historie in cijfers
  • Avatar
    16 juni 2020

    Aantal eigen doelpunten tijdens ek’s?

    Reply

Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *