Drie jaar geleden maakten we een lijst met de vijftig grootste talenten van dat seizoen. De spelers waren toen maximaal 20 jaar oud.
In dit artikel lichten we drie spelers uit en analyseren hoe zij zich ontwikkeld hebben: Kai Havertz, Renato Sanches en Youri Tielemans.
Benieuwd hoe het hen de afgelopen drie jaar is vergaan en met name hoe zij het afgelopen seizoen hebben gepresteerd? Lees dan snel verder!

Kai Havertz

In de top 50 grootste laten stond drie jaar geleden één van de jongste spelers op de 33e plaats: Kai Havertz. De speler van Bayer 04 Leverkusen debuteerde in dat seizoen op zeventienjarige leeftijd onder toenmalig trainer Roger Schmidt, de huidige trainer van PSV.
Nu heeft de nog altijd maar 20-jarige Duitser al meerdere volledige Bundesliga-seizoenen achter de rug. Hiermee bereikte hij als jongste speler in de Bundesliga de grens van eerst 50 en later 100 wedstrijden.
Bovendien was hij bij zijn 35e doelpunt de jongste speler ooit die zoveel Bundesliga-treffers had gemaakt.
De ontwikkeling van Havertz is mooi terug te zien in de onderstaande grafiek, dat de ontwikkeling van zijn SciSkill weergeeft. De SciSkill, een model dat een waarde toekent aan de kwaliteit van een speler, nam in zijn eerste seizoen exceptioneel toe en bleef ook in de jaren daarop continu stijgen. Met een Potential Sciskill van boven de 140 verwacht het model bovendien dat Havertz de potentie heeft om tot de absolute top van de wereld te horen.
Kai Havertz SciSkill
Havertz is een veelzijdige speler, voornamelijk spelend als aanvallende middenvelder. Hij kan echter ook uit de voeten als rechtsbuiten en werd de laatste weken van de competitie zelfs in de spits gezet. Dit laatste deed hij overigens niet onverdienstelijk met zeven goals uit negen wedstrijden.
Om een mooi overzicht te krijgen van de belangrijkste statistieken van een speler op een bepaalde positie bieden de grafieken van @StatisfiedFootball uitkomst. Voor extra uitleg over hoe je deze grafieken moet lezen, bekijk dan deze tweets.
Kai Havertz Statified Footballl
Als we een blik werpen op de statistieken van Havertz, zien we dat zijn hoge aantal doelpunten en assists geen geluk is. Ook zijn expected goals en assists (0,59 per 90 minuten) zijn namelijk ver boven die van de gemiddelde aanvallende middenvelder of buitenspeler in de Bundesliga.
Daarnaast valt op dat Havertz bovengemiddeld vaak fouten maakt en balverlies leidt. Vermoedelijk ligt dit aan het hoge risico dat hij in zijn spel legt en mag leggen van zijn huidige trainer Peter Bosz. Als een pass met een hoog risico gehalte namelijk wel aankomt, is de kans ook groot dat dit leidt tot een schot op doel en misschien zelfs wel een doelpunt.
Havertz is al hard op weg om de top te bereiken. Zo wordt hij nadrukkelijk in verband gebracht met het kooplustige Chelsea. Volgens the Guardian wordt er op het moment van schrijven flink onderhandeld tussen beide clubs.
Mocht de deal doorgaan, dan kan hij zijn huidige ontwikkeling hopelijk voortzetten bij een Engelse topclub en behoort hij over enkele jaren mogelijk tot de absolute top van de wereld.

Renato Sanches

Renato Sanches (20e op de top 50 lijst) is een speler die snel kwam en direct in de schijnwerpers kwam te staan. Hij debuteerde op 30 oktober 2015 in het eerste elftal van SL Benfica, waarna hij in datzelfde seizoen ook zijn debuut maakte voor de Portugese nationale ploeg.
In de zomer van 2016 werd hij als achttienjarige direct geselecteerd voor het EK 2016. Daar begon de Portugees nog als wisselspeler aan alle duels in de groepsfase, maar vanaf de knock-out fase was Sanches een vaste waarde in het elftal van bondscoach Fernando Santos dat uiteindelijk verrassend Europees Kampioen werd.
En er was niet alleen in teamverband succes van de jonge ster. Hij werd namelijk uitgeroepen tot beste jonge speler van het EK en Golden Boy in 2016. Met zijn goede spel verdiende hij bovendien een transfer naar Bayern München, dat hem voor €35 miljoen overnam.
In de ontwikkeling van zijn SciSkill zie je ook zijn snelle groei in de eerste maanden na zijn debuut. Na zijn transfer naar Bayern München vlakt deze ontwikkeling echter snel af.
Renato Sanches SciSkill
In zijn eerste seizoen in Duitsland was Sanches namelijk vooral wisselspeler en startte hij slechts zes keer in de basis. Onlangs gaf hij in gesprek met L’Equipe aan dat hij nooit de kans kreeg die hij verdiende. De “Rekordmeister” besloot hem te verhuren aan Swansea City, maar ook dit was, mede door enkele blessures, geen succes. Slechts veertien Premier League wedstrijden deed hij mee, waarvan negen als basisspeler.
Nadat vervolgens een transfer naar Paris Saint Germain niet doorging en de middenvelder opnieuw een seizoen lang regelmatig vanaf de bank van Bayern moest toekijken (slechts vier basisplaatsen), verkaste hij afgelopen zomer voor €20 miljoen naar LOSC Lille.
Ondanks een moeizame start met opnieuw een blessure, lijkt de Portugees zijn draai inmiddels weer te hebben gevonden. Op bijna alle aspecten die belangrijk zijn voor een middenvelder zijn zijn statistieken ver boven die van een gemiddelde middenvelder in de Ligue 1.
Met name zijn passing is exceptioneel te noemen. Zo geeft hij gemiddeld meer dan drie passes per wedstrijd die de bal substantieel (minimaal 30%) dichter bij het doel van de tegenstander brengen (progressive passes). Bovendien brengt hij zijn medespelers regelmatig in goede schietposities getuige zijn hoge aantal keypasses en expected assists (xA).
Maar niet alleen zijn passing is exceptioneel, ook zijn dribbelstatistieken zijn ver bovengemiddeld. Zo dribbelt hij gemiddeld bijna twee keer per wedstrijd een speler voorbij (dribbles) en dribbelt hij meer dan dertien keer richting het doel van de tegenstander zonder een tegenstander voorbij te spelen (carries).
Renato Sanches Statified Footballl
Met zijn spel is Renato Sanches een bepalende speler in de aanvalsopzet van Lille. Hij heeft dan ook een belangrijk aandeel gehad in het succes van zijn ploeg dit jaar. Lille stond op een knappe vierde plaats toen de competitie werd stopgezet vanwege COVID-19 en plaatsten zich daarmee voor de groepsfase van de Europa League.
Hopelijk is het afgelopen seizoen het begin van een wederopstanding van de Portugees en kan hij alsnog zijn beoogde talent waarmaken.

Youri Tielemans

Hoewel er maar één Belg in de top 50 stond, was deze wel hoger ingeschaald dan iedere andere Nederlander. Op een tiende plaats stond namelijk Youri Tielemans. De aanvallende middenvelder was na een sterk seizoen bij Anderlecht, waarin hij met dertien goals en dertien assists een grote bijdrage had aan het kampioenschap, hard op weg om zich bij de beste voetballers ter wereld te scharen.
Een transfer naar AS Monaco die zomer bleek echter niet de beste keuze te zijn. Desondanks gaf Tielemans onlangs in een interview met Sport/Voetbalmagazine aan “geen enkele spijt” te hebben van zijn periode in Monaco. “Integendeel, het heeft me een dienst bewezen. Ik heb in Monaco een mentaliteit ontwikkeld die me nu nog altijd helpt.”
Een verhuur in de winter van 2019 naar Leicester bleek wel een goede stap te zijn. Door een reeks sterke optredens (o.a. drie goals en vijf assists in dertien Premier League duels) groeide hij al snel uit tot een publiekslieveling bij The Foxes.
Youri Tielemans SciSkill
Na een kleine daling van zijn SciSkill in zijn periode bij AS Monaco nam zijn SciSkill weer flink toe in het eerste half jaar bij Leicester.
Het was dan ook niet gek dat Leicester hem afgelopen zomer voor €45 miljoen overnam van AS Monaco. En ook afgelopen seizoen is Tielemans basisspeler, maar ondanks het sterke seizoen van Leicester was hij niet meer zo dominant als het halve jaar daarvoor.
Dat blijkt niet alleen uit zijn mindere productie van doelpunten en assists (drie goals en zes assists in 36 wedstrijden).
Ook als we een blik werpen op zijn onderliggende statistieken zien we dat Tielemans op allerlei vlakken niet veel beter scoort dan zijn collega-middenvelders in de Premier League.
Youri Tielemans Statified Footballl
Met name zijn aanvallende passing, wat in de afgelopen jaren één van zijn sterke kwaliteiten bleek, komt dit seizoen nog niet goed uit de verf. Zijn progressieve passes, key passes en expected assists (xA) zijn dit seizoen niet veel beter dan de gemiddelde middenvelder in de Premier League.
Ondanks dat Tielemans met Leicester net niet in de top 4 is geëindigd, blijft de vijfde plek en de daarmee gepaarde directe plaatsing voor de Europa League een prachtige prestatie. Hopelijk kan de Belg komende seizoen wel voor een langere periode excelleren en weet hij zijn potentie in de toekomst waar te maken als Europese topmiddenvelder.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Terugblik: 50 talenten van het seizoen ‘16/’17

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *