De zomerse transferperiode is ten einde. Tijd om de balans op te maken! In dit artikel kijken we terug op de transferbalansen van de top zes van de Eredivisie over de afgelopen tien seizoenen.

Vanaf het seizoen 2012/13 eindigden AZ, Vitesse en FC Utrecht buiten de traditionele top drie gemiddeld gezien het hoogst in de Eredivisie. Daarnaast pakten deze clubs ook flinke transfersommen in de afgelopen seizoen en zijn zij meegenomen in dit artikel.

Als we naar de transferinkomsten kijken van deze zes Eredivisieclubs per seizoen, zien we een aantal flinke uitschieters.

transferbalans top 6 eredivisie 1
Figuur 1: Transferinkomsten per seizoen per club

Zo schoot Ajax in het seizoen 2019/20 boven de tweehonderd miljoen euro aan inkomsten. Dit heeft natuurlijk volledig te maken met de indrukwekkende Champions League-campagne van de Amsterdammers in het seizoen 2018/19, die pas tot een halt werd geroepen in de halve finale.

De zomer na die Europese campagne verlieten Frenkie de Jong (FC Barcelona – 86 miljoen euro) en Matthijs de Ligt (Juventus – 85,5 miljoen euro) Ajax voor monsterbedragen. Ter vergelijking: De Ligt leverde Ajax met één transfer meer op dan wat Feyenoord in de afgelopen tien seizoen heeft ontvangen aan transfersommen.

Transferbalans

Transferinkomsten zeggen nog niet direct iets over winst of verlies. Daarvoor moeten ook de uitgaven in kaart worden gebracht. Als we de uitgaven van de zes clubs over de afgelopen tien seizoen toevoegen, ontstaat de volgende ranking.

ClubInkomstenUitgavenWinst
Ajax€ 636.300.000€ 301.570.000€ 334.730.000
PSV€ 346.150.000€ 161.560.000€ 184.600.000
AZ€ 204.180.000€ 48.800.000€ 155.380.000
Vitesse€ 76.600.000€ 16.190.000€ 60.410.000
Feyenoord€ 131.150.000€ 76.090.000€ 55.060.000
FC Utrecht€ 57.430.000€ 9.450.000€ 47.980.000
Tabel 1: Transferbalans per club

Zoals te zien in de tabel steekt Ajax er met kop en schouders bovenuit. De Amsterdammers verdienen dubbel zoveel aan transfers en geven ook ongeveer dubbel zoveel uit aan transfers in vergelijking met naaste concurrent PSV.

Als de inkomsten worden afgezet tegen de uitgaven, zijn PSV en Ajax relatief gelijk. Dit betekent dat PSV en Ajax beide goede investeringen doen, maar dat Ajax simpelweg meer geld heeft.

Daarnaast is het ook opvallend dat AZ bijna drie keer zoveel winst uit transfers heeft gemaakt dan Feyenoord.

Hoe kan dit?

Meer uitgaven, minder inkomsten

Wat opvalt aan de transferinkomsten van Feyenoord is dat er relatief weinig klappers worden gemaakt. In de gemeten periode werden er slechts drie spelers voor een bedrag van meer dan tien miljoen euro verkocht.

Voor de volledigheid: Rick Karsdorp naar AS Roma (2017/18 – zestien miljoen), Terence Kongolo naar AS Monaco (2017/18 – vijftien miljoen) en Graziano Pellè naar Southampton (2014/15 – elf miljoen).

In diezelfde periode wist AZ negen spelers voor tien miljoen of meer te verpatsen. Vincent Janssen (22 miljoen), Alireza Jahanbakhsh (negentien miljoen), Guus Til (achttien miljoen) en Myron Boadu (zeventien miljoen) waren zelfs duurder dan de duurste verkoop van Feyenoord in deze jaren.

Vier van deze negen spelers doorliepen de jeugdopleiding van de Alkmaarders. Een goede lichting of een betere jeugdopleiding?

Aan de andere kant van de balans gaf AZ in de gemeten periode het meest uit aan Nemanja Gudelj. Hij kwam voor drie miljoen euro over van NAC Breda. Verder is de strategie van de Alkmaarders vooral gebaseerd op het aantrekken van buitenkansjes: er wordt niet met geld gesmeten.

Feyenoord gaf in diezelfde periode twaalf keer meer dan drie miljoen uit aan een speler. Op sommige spelers hebben ze winst gemaakt, bijvoorbeeld Jeremiah St. Juste, Sam Larsson en Graziano Pellè. En op Marcos Senesi (gekocht voor zeven miljoen) zullen de Rotterdammers ook nog een flinke winst gaan maken.

Maar anderzijds zijn daar spelers als Marko Vejinovic, Nicolai Jörgenson en Bilal Basacikoglu waarop Feyenoord miljoenen verlies heeft gemaakt. De meest recentelijke flater is Ridgeciano Haps. Hij werd voor zes miljoen euro bij concurrent AZ weggeplukt, maar vertrok afgelopen zomer naar het prachtige Venezia voor een schamele vijf ton.

Goudmijn

In onderstaande figuur is te zien dat negen van de tien seizoen winstgevend waren voor de top zes uit de Eredivisie. Wederom steekt het seizoen 2019/20 erbovenuit, voornamelijk op het conto van de verkopen van Ajax. Alleen het seizoen 2018/19 was een slecht seizoen voor de transferbalansen van de Eredivisieclubs.

transferbalans top 6 eredivisie 2
 Afbeelding 2: Transfersaldo per Eredivisie-seizoen

Een mogelijke verklaring hiervoor is te vinden in de vroege Europese uitschakeling van Nederlandse clubs in het seizoen ervoor. PSV ging onderuit tegen het Kroatische Osijek en Ajax verloor in de play-offronde van Rosenborg.

In diezelfde ronde ging FC Utrecht eruit tegen Zenit Sint Petersburg. Feyenoord en Vitesse werden beiden afgetekend vierde in hun Champions League- en Europa League-poule. 

Ajax gaf in de zomer erna ruim 52 miljoen euro uit aan onder anderen Daley Blind, Dusan Tadic en Hassane Bandé, terwijl alleen Justin Kluivert (17,25 miljoen) het Amsterdamse nest verliet. PSV kocht Érick Gutiérrez, Angelino en Denzel Dumfries voor een totaalbedrag van zeventien miljoen euro en zag alleen Santiago Arias (elf miljoen) voor een dergelijk bedrag vertrekken.

Dat er minder spelers verkocht werden, kan ermee te maken hebben dat de spelers hun kunsten niet op het Europees toneel konden vertonen dat seizoen. Zeker omdat we eerder hebben gezien dat een succesvolle Europese campagne (Ajax 2018/19) een stevige winst kan opleveren.

Al met al is de Eredivisie een goudmijn en hebben de technische directeuren niets te klagen. In de afgelopen tien seizoenen werd ruim 1,4 miljard euro aan transferinkomsten bijgeschreven op de rekeningen van de top zes Eredivisieclubs. Omdat er ‘maar’ 600 miljoen euro over de toonbank ging, betekent dat per saldo een winst van ruim 800 miljoen euro.

Natuurlijk is dit niet allemaal netto winst. Met doorverkooppercentages, termijnen, opleidingsvergoedingen et cetera moet er nog redelijk wat geld worden afgestaan.

Het betekent ook niet dat deze bedragen weer geïnvesteerd kunnen worden in de spelersgroep. AZ bijvoorbeeld had afgelopen seizoen een extra kostenpost: het stadion. En de coronacrisis heeft er bij de Nederlandse clubs ook stevig ingehakt. 

Alle bedragen zijn afkomstig van transfermarkt.nl

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Transferbalans ‘Top-6’ Eredivisie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *