Sommige mensen doen niets liever dan voetbal kijken. Zoveel mogelijk wedstrijden in het weekend, aangevuld met de Europese wedstrijden doordeweeks. Tijd om uit te zoeken welke competities het meest aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Is het de Eredivisie, of toch een andere Europese competitie? Aan de hand van verschillende factoren maakt Tussen de Linies een ranglijst!

Een van de belangrijkste factoren: goals! We zien natuurlijk liever tal van doelpunten dan dat we naar een wedstrijd kijken die in 0-0 eindigt. En dan kan de televisie het beste worden afgestemd op het schakelkanaal van de Keuken Kampioen Divisie.

Op het tweede niveau van Nederland worden gemiddeld namelijk 3,06 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Ook in Duitsland weten ze wat scoren is. De Bundesliga (gemiddeld 3,04) en de 2. Bundesliga (2,87) staan bovenin de doelpuntenranglijst. De Eredivisie is in dit klassement een verdienstelijke subtopper, met gemiddeld 2,85 doelpunten per wedstrijd.

Grafiek 1: gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd

Zoek je juist naar een wedstrijd om aan te zetten terwijl je op je telefoon je socials bijwerkt, overweeg dan eens af te stemmen op de Franse Ligue 2, waar gemiddeld slechts 2,23 doelpunten per wedstrijd vallen. Ook de Griekse tragedie genaamd de Super League is geen pretje voor de neutrale toeschouwer met slechts 2,37 doelpunten per wedstrijd.

Kansenregen

Maar doelpunten alleen zeggen niet alles. Uitstekende keepers of falende spitsen kunnen goals voorkomen, maar een wedstrijd wel leuk maken om naar te kijken. Daarom is het ook belangrijk om het gemiddelde aantal kansen per wedstrijd in beeld te brengen. Ook op dit gebied staan we er in Nederland goed op: in de Eredivisie worden gemiddeld 11,7 kansen per wedstrijd gecreëerd. Alleen de Bundesliga (11,9) en de Zwitserse Super League (11,8) moeten we daarin voorlaten. Waar in de Bundesliga en Eredivisie dit hoge aantal kansen ook leidt tot veel doelpunten, is dit in Zwitserland niet zo. Met slechts 2,43 doelpunten per wedstrijd scoren zij een van de laagste scores van Europa. Een cursus afwerken is voor de Zwitserse beroepsspitsen niet verkeerd.

Grafiek 2: gemiddeld aantal kansen per wedstrijd

De tweede factor waarnaar we kijken in onze ranglijst is de zuivere speeltijd. Wedstrijden waarbij het spel vaak (onnodig) stilligt, dragen natuurlijk niet bij aan het kijkplezier. Ik hoor sommigen al denken: daar zullen de Portugezen en Spanjaarden niet hoog op scoren. Jullie vermoeden wordt bevestigd: de Primeira Liga scoort met een gemiddelde zuivere speeltijd van 49:24 het laagst van alle Europese competities, zoals te zien is in onderstaande tabel van UTDARENA.

aantrekkelijke competities eredivisie 1
Tabel 3: zuivere speeltijd in verschillende competities. Bron: UTDARENA

Ter vergelijking: de Keuken Kampioen Divisie scoort het best op dit gebied met gemiddeld 58:04. De bal rolt in de Keuken Kampioen Divisie gemiddeld dus bijna tien minuten langer dan op het hoogste niveau van Portugal. Overigens rollen de spelers daar wel langer dan in de Keuken Kampioen Divisie, maar dat terzijde.

Een verklaring voor de lage zuivere speeltijd in de Portugese competitie kan gevonden worden in het aantal overtredingen dat wordt gemaakt. Gemiddeld worden daar per wedstrijd zo’n dertig overtredingen gemaakt, wat zorgt voor de nodige oponthoud. Ter vergelijking: een gemiddelde Eredivisiewedstrijd wordt 20,3 keer stilgelegd door een overtreding.

Ook in de Championship en de Premier League wordt relatief weinig gefloten voor overtredingen en ook in Rusland worden – op het voetbalveld – weinig overtredingen begaan.

Spanning tot de laatste speelronde

Zet voorafgaand aan het seizoen in op een kampioenschap van Paris Saint-Germain en Bayern München en je moet aan het eind van het seizoen je hypotheek aan het wedkantoor afstaan in plaats van andersom. De dominantie van deze clubs maakt kijken naar wedstrijden in deze competities minder aantrekkelijk, omdat de spanning al gauw uit het seizoen is weggetrokken. Daarom is de derde factor die bijdraagt aan dit onderzoek spanning.

Wat dat betreft is de Serie B, het tweede niveau van Italië, een echte aanrader. Echt alleen vanwege die reden, overigens. Met nog drie wedstrijden te gaan maken mathematisch gezien nog zeven (!) teams kans om kampioen te worden. Het verschil tussen de nummers één en zes is zelfs maar vier punten. Met nog enkele onderlinge confrontaties te gaan kan het nog alle kanten op in Italië.

PositieTeamWedstrijdenPunten
1.Cremonese3566
2.Lecce3565
3.AC Monza3564
4.Benevento3563
5.Pisa3563
6.Brescia3562
7.Ascoli3558
Tabel 4: de stand in de Serie B (20 april 2022)

De Eredivisie staat met een gat van vier punten tussen koploper Ajax en eerste volger PSV hoog in de spanningsindex. In slechts een handjevol andere landen is het gat tussen de bovenste concurrenten zo klein met nog een beperkt aantal wedstrijden voor de boeg. Neem bijvoorbeeld de Premier League, waarin Liverpool en Manchester City nek-aan-nek naar de eindstreep racen. 

Aan de andere kant van het spanningsspectrum bevinden zich bijvoorbeeld de eerder genoemde Ligue 1 en de Bundesliga, maar ook in La Liga, de Zwitserse Super League en de Oostenrijkse Bundesliga is er werkelijk geen enkele spanning meer rondom het kampioenschap. Daar hebben respectievelijk Paris Saint-Germain, Bayern München, Real Madrid, FC Zürich en Red Bull Salzburg de banden van de platte kar al opgepompt.

In die competities hoeft het overigens niet zo te zijn dat er geen spanning heerst. Onder de absolute titelfavorieten kan een zinderende strijd losbarsten om de overige Europese tickets of handhavingsplaatsen. Daarom pakken we er een extra statistiek bij om deze spanning te meten. Hoeveel procent van de competitiewedstrijden eindigde met een marge van maximaal één doelpunt?

Met 62,1% scoort de Eredivisie in vergelijking met de andere competities hier aan de lage kant. De tweede niveaus van Spanje (70%) en Engeland (68,7%) scoren het hoogst van de meegenomen competities. Daarnaast is de spanning in Zwitserland ver te zoeken. De kampioen is al wekenlang bekend en ruim 43% van de wedstrijden eindigt met een marge van twee doelpunten of meer.

Grafiek 5: percentage competitiewedstrijden met een marge van maximaal één.

Conclusie

Op basis van de drie genoemde factoren – doelpunten, speeltijd en spanning – is een subjectieve tierlist ontstaan en geloof het of niet, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie komen zeer goed uit de bus.

De meest aantrekkelijke competities voor de kijker zijn de Eredivisie en de Jupiler Pro League. Veel kansen, relatief veel doelpunten, veel zuivere speeltijd, weinig overtredingen én nog spanning rondom het kampioenschap. Wat wil je als kijker nog meer?

Een treetje onder deze competities op de aantrekkelijkheidsindex vinden we onder andere de Premier League, de Bundesliga en de Keuken Kampioen Divisie, die bij twee van de drie categorieën goed scoren en bij één categorie iets minder. Nipt hierachter de Serie A, dat boven verwachting scoort op het aantal doelpunten en kansen per wedstrijd en nog een spannende titelrace in petto heeft.

Dan beginnen we al aan competities waarvoor je de televisie niet speciaal zou aanzetten. Denk hierbij aan de Ligue 1, de Süper Lig en de 2. Bundesliga. Al deze competities scoren goed op één vlak. Bij de Ligue 1 is dit bijvoorbeeld de zuivere speeltijd, terwijl in de 2. Bundesliga de titelrace nog volledig open ligt.

En dan krijgen we nog de competities waarbij een avondje verplicht Boer Zoekt Vrouw kijken met de partner ineens aangenaam klinkt. Een goed voorbeeld is de La Liga. Weinig doelpunten, veel overtredingen waardoor het spel lang en vaak stilligt en een team dat al weken- al dan niet maandenlang weet dat ze kampioen worden.

De overtreffende trap hiervan is de Portugese competitie. Degene die hiervoor uitzendrechten heeft gekocht kan beter een enkeltje naar de psychiater nemen, want in geen enkel opzicht is die competitie de moeite waard om naar te kijken. 

4/5 - (4 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Hoe aantrekkelijk is de Eredivisie ten opzichte van andere competities?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *