1. Eredivisie

Europese duels niet van invloed op resultaten

Afgelopen seizoen wekten PSV en FC Twente nogal wat boosheid op bij de nationale voetbalvolger. De reden: beide teams besloten de Europa League links te laten liggen en de beste spelers te sparen voor de competitie. Het gevolg: PSV en FC Twente eindigden respectievelijk als derde en vierde in een, voorafgaand, kansrijke poule en werden op deze manier roemloos Europa uitgekegeld. Al snel kwam er commentaar van buitenstaanders: was het wel zo’n goede beslissing om de spelers te sparen? Zijn Europese wedstrijden wel degelijk van invloed op de resultaten van de clubs in de nationale competitie?
In dit artikel wordt regelmatig gebruik gemaakt van de term ‘combinatieduels’. Met een combinatieduel wordt een competitiewedstrijd bedoeld die is afgewerkt ná een Europese wedstrijd. Om het onderzoek eerlijker te maken zijn de combinatieduels niet meegerekend met het gemiddelde van de ‘overige’ duels. Wanneer Ajax dus tien combinatieduels heeft gespeeld, hebben ze vierentwintig ‘overige’ duels afgewerkt.

Twente wint meeste combinatieduels, Feyenoord haalt gemiddelde omlaag

Laten we om te beginnen eens naar de verschillende percentages van de topclubs kijken. Hoewel de gedachtes van de twee clubs anders doet vermoeden, halen PSV en FC Twente nog flink wat punten op uit combinatieduels: respectievelijk 2,10 en 2,15. Hiermee blijven ze Feyenoord, dat slechts 1,18 punten wist te scoren, ruimschoots voor.
Het gemiddelde van alle Eredivisieteams die de laatste 5 jaar een combinatieduel hebben gespeeld ligt op 1,88 punten. Dit is zeker geen slecht aantal wanneer je bekijkt dat ook teams als, met alle respect, NAC Breda en NEC ooit Europese duels hebben afgewerkt!

Resultaten na Europese wedstrijden
Resultaten ‘combinatieduels’.

Negatieve Champions League-werking op resultaten

Als we de clubs die in het desbetreffende seizoen Champions League speelden gaan vergelijken, is er maar één mogelijke conclusie die getrokken kan worden: de Champions League heeft een negatief effect op de resultaten in de eigen competitie. Hoewel de lucratieve competitie financieel zéér aantrekkelijk is, is er geen enkele ploeg die óf meer punten heeft gehaald óf meer duels heeft gewonnen na een Champions League-midweek. Deze cijfers maken toch wel duidelijk dat spelen tegen pak hem beet Dortmund of Inter zwaarder is dan spelen tegen Helsingborgs of Dnjepr, iets wat de clubs merken in hun resultaten.

Behaalde punten na een Champions League-wedstrijd
Behaalde punten na een Champions League-wedstrijd

Gewonnen duels na een Champions League-wedstrijd
Gewonnen duels na een Champions League-wedstrijd

Nederlandse clubs presteren beter na een Europees duel

Allemaal leuk en aardig, bovenstaande statistieken, maar voor de meeste van deze clubs en jaargangen gold dat het Europese seizoen na zes Champions League duels al over was. Door het kleine aantal wedstrijden kunnen het puntenaantal en de winstmarge behoorlijk afwijken van het verwachte aantal. Daarom is voor clubs die per seizoen minimaal negen combinatieduels Europa-Nationaal hebben gespeeld, onderzocht hoeveel punten ze gemiddeld haalden.
Van de dertien verenigingen die de laatste vijf jaar aan de eis van negen combinatieduels hebben voldaan, haalden maar liefst acht clubs méér punten na een Europees duel dan wanneer ze midweeks geen wedstrijd hadden. Vanzelfsprekend zijn er dan ook vijf verenigingen die na een midweek Europa minder punten haalden dan wanneer ze geen wedstrijd hadden.

Gemiddeld behaalde punten in de competitie
Gemiddeld behaalde punten in de competitie na Europese duels en zonder Europese duels.

FC Twente wint meer na Europa

Wanneer Twente meer punten had willen behalen in de Eredivisie, had de club er goed aan gedaan om Europees actief te blijven: in vier van de afgelopen vijf jaren won FC Twente meer wedstrijden na een Europees duel dan wanneer ze géén Europees duel hadden gespeeld: alleen in het seizoen 2010/2011 won het meer duels wanneer het niet Europees had gespeeld (50% om 68,18%). Toevallig is dit ook het enige jaar waarin de Enschedeërs actief waren in de Champions League.

Percentage winstduels FC Twente in Europa
Percentage winstduels FC Twente in Europa

Conclusie

Anders dan wat altijd beweert wordt, is het helemaal niet zo erg om Europees te spelen. Ondanks dat je, in het geval van de Europa League, in lege stadions moet aantreden en weinig winst kan maken, zijn de resultaten van de combinatieduels over het algemeen beter dan de resultaten in de overige duels. Vooral in het geval van PSV en FC Twente worden er meer punten gepakt of wedstrijden gewonnen na een Europese midweek. Zo is dus bewezen dat een lang Europees avontuur van positieve invloed is op de resultaten!

5/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Europese duels niet van invloed op resultaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *