1. Eredivisie

PSV beleeft topseizoen qua rendement

De Eredivisie staat al jaren bekend als één van de meest doelpuntrijke competities in Europa. Wekelijks worden er vele goals gescoord en uitslagen als 5-1, 7-0 of 6-2 zijn dan ook geen uitzondering. Naast deze vele gemaakte kansen, worden er ook veel pogingen gemist: de bal wordt naast geschoten, of de keeper van de tegenpartij weet het leder te stoppen. Welke teams presteren schottechnisch gezien het beste van deze competitie? En welke teams kunnen in de winterstop het beste investeren in nieuwe doelmannen?

Doelpogingen

Van alle achttien elftallen in de Eredivisie onderneemt Feyenoord de meeste doelpogingen. De grootste club uit Rotterdam schoot (of kopte) dit seizoen al 171 keer. Hiermee blijft het Vitesse, dat tien pogingen minder ondernam, nog ruim voor. Feyenoords stadsgenoot Excelsior onderneemt daarentegen de minste doelpogingen deze competitie: van de 94 schoten gingen er 36 tussen de palen, een schotprecisie van 38,30%.
FC Groningen heeft de beste schutters in de selectie zitten. Van de 103 schotpogingen eindigden er 48 tussen de palen, een percentage van 46,60%. FC Dordrecht, de ploeg die de minste schoten tussen de palen kreeg, staat ook op basis van de schotprecisie onderaan. De Schapenkoppen schoten 118 keer, maar slechts 31 keer hoefde de keeper van de tegenpartij op te treden, een percentage van 26,27%.
Natuurlijk is het al een begin wanneer je de bal tussen de palen weet te krijgen, maar dat is niet hetgeen waar het om draait. FC Groningen kan hier zeker over meepraten: de Noordelingen schoten dan wel 46,60% van hun schoten tussen de palen, maar slechts 20,83% van hun schoten op doel leverden uiteindelijk ook een doelpunt op. Geen enkele club zette dan ook minder van zijn schoten op doel om in een doelpunt. Koploper in dit klassement is met afstand PSV. Bijna een op de twee schoten op doel van PSV (40,46%) leverde een doelpunt op. De Eindhovenaren zijn dit seizoen messcherp in hun counters, iets wat ook terugkomt in deze statistiek.

Afbeelding 1: de voorhoede van PSV is dit seizoen uiterst effectief
Afbeelding 1: de voorhoede van PSV is dit seizoen uiterst effectief

Zoet en Nordfeldt blinken uit

Net als het maken van doelpunten, is het ook belangrijk om tegengoals te voorkomen. Bij Feyenoord doet men in ieder geval al goed zijn best om de tegenstander het schieten te belemmeren. In de eerste negen duels kreeg Feyenoord 81 pogingen te verwerken (9,0 per duel), waarvan er 24 tussen de palen gingen (2,7 per duel). De bekritiseerde verdediging van Feyenoord doet dus wél waar het voor opgeleid is, namelijk verdedigen.
Wie daadwerkelijk tegengoals wil voorkomen, moet dit seizoen bij Jeroen Zoet of Kristoffer Nordfeldt zijn. De keepers van respectievelijk PSV en SC Heerenveen laten dit seizoen slechts 14,58% en 16,36% van hun schoten op doel door. Met dit percentage blijven ze Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer ver voor; de doelmannen lieten dit seizoen namens Ajax 22,45% van de schoten op doel door.
Filip Kurto van FC Dordrecht kan dit seizoen nog wel wat training gebruiken. De doelman kreeg dit seizoen 50 schoten op doel te verwerken, waarvan er 20 in het net belandden (een percentage van 40,00%). Eén tegengoal kwam uit stand uit een eigen doelpunt, welke dan ook niet is meegenomen in de berekeningen.

Afbeelding 2: Zoet en Nordfeldt draaien een statistisch topseizoen
Afbeelding 2: Zoet en Nordfeldt draaien een statistisch topseizoen

PSV leeft ver boven statistische maatstaven

Wanneer we zowel de precisie als de reddingspercentages vergelijken, valt één ding meteen op: PSV draait zowel sportief als statistisch een goed seizoen. Naast het feit dat de Eindhovenaren goed gebruik maken van hun kansen, weet de defensie (Jeroen Zoet in het bijzonder) de tegenstander goed van scoren af te houden.
Verder valt op dat zowel PEC Zwolle als SC Cambuur ook hier uitstekend meedraait met de Eredivisietop. De twee grootste verrassingen van het seizoen laten dan wel meer schoten door dan Ajax, Twente en Heerenveen, maar zetten meer van hun eigen pogingen om in een doelpunt.

Afbeelding 3: PSV draait een topseizoen
Afbeelding 3: PSV draait een topseizoen

Voor de toekomst resten er een paar belangrijke vragen. Weet PSV zowel aanvallend als verdedigend het hoge rendement vast te houden? Wanneer weten Feyenoord en FC Groningen weer een gemiddeld rendement te behalen in aanvallend opzicht? En blijft de doelman van FC Dordrecht zo weinig ballen tegenhouden? De ervaring leert ons dat de extreem goede of slechte cijfers zelden stand houden tot aan het einde van het seizoen. De komende weken beloven in ieder geval cruciaal te worden.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: PSV beleeft topseizoen qua rendement
  • 22 oktober 2014

    Wat gebeurt er als je dit afzet tegen topclubs? Neem een bayern, barca of real. Hoeveel schoten produceren zij, en welk aandeel daarvan zetten ze om in doelpunten. Het kan zijn dat rendement een kwaliteit is, of dat het aan de speelwijze ligt. Een uitgespeelde kans zal waarschijnlijk vaker in een doelpunt resulteren dan een afstandsschot van 30 meter.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *