Michael de Leeuw is verkozen tot speler van de maand maart. Na enkele jaren spelen in de MLS en degraderen met FC Emmen, was het afgelopen zomer tijd om terug te keren bij FC Groningen. In Groningen kende hij al eerder vier doelpuntrijke seizoenen (2012/2013 tot en met 2015/2016).

Voorafgaand aan de maand maart, stond de teller nog maar op één doelpunt bij de aanvallend ingestelde speler. Toch wist hij in maart zijn kwaliteiten te laten zien, met drie doelpunten in drie wedstrijden. Mede door de doelpunten van de 35-jarige De Leeuw, hield Groningen Feyenoord in De Kuip op een gelijkspel, won het in een doelpuntrijke wedstrijd van NEC en won het overtuigend van subtopper FC Utrecht. 

Laten we kijken naar de kwaliteiten van De Leeuw. En hoe doen andere vergelijkbare spelers het?

Nummer 10

De Leeuw is geen klassieke nummer 10. Spectaculaire dribbels hoeven we van hem niet te verwachten. Wat we wel van hem kunnen verwachten? Doelpunten. Met al 85 Eredivisie-doelpunten op zowel de 10-positie als in de spits, heeft De Leeuw in meerdere seizoenen gebleven. Zowel als spits en als nummer 10 is de aanvoerder van Groningen enorm gevaarlijk in het zestienmetergebied. Bij de 0-1 tegen Feyenoord zien we zo’n moment. 

michael de leeuw speler van de maand 1
Figuur 1: Bjorn Meijer dribbelt naar binnen met de bal. De Leeuw zien we centraal vrijlopen.
michael de leeuw speler van de maand 2

Figuur 2: Meijer speelt de bal naar Abraham.


michael de leeuw speler van de maand 3
Figuur 3: Feyenoord middenvelder Aursnes volgt Meijer.
michael de leeuw speler van de maand 4
Figuur 4: De Leeuw glijdt de 0-1 binnen.

In de bovenstaande figuren zien we de 0-1. We zien De Leeuw vrijlopen op het middenveld. Hij probeert ver weg te blijven van zijn directe tegenstander Aursnes. Meijer dribbelt naar binnen en speelt de bal naar linksbuiten Abraham. Doordat Meijer zijn loopactie doorzet, wordt hij gevolgd door Aursnes. Hij is echter de tegenstander van De Leeuw.  

Uiteraard laat De Leeuw zijn kracht zien door altijd in het zestienmetergebied te komen en op de goede plek te staan. Doordat Aursnes uit positie is staat Malacia tussen twee aanvallers van Groningen opgesteld, namelijk El Hankouri en De Leeuw. De Leeuw wordt niet genoeg gedekt en mag dan ook aantekenen voor de 0-1. Een uitstekend uitgespeeld doelpunt van Groningen.

In de wedstrijd tegen NEC zien we ook zo’n soort moment.

michael de leeuw speler van de maand 5
Figuur 5: El Hankouri is aan de bal. Suslov maakt een looptactie in de diepte. De Leeuw kiest centraal positie.
michael de leeuw speler van de maand 6
Figuur 6: Suslov mag voorgeven en De Leeuw loopt inmiddels vrij op de rand van het zestienmetergebied.
michael de leeuw speler van de maand 7
Figuur 7: De Leeuw mag de 1-0 inkoppen.

We zien, net als bij het doelpunt tegen Feyenoord, dat De Leeuw in eerste instantie centraal positie kiest in de rug van zijn directe tegenstander, Barreto. Het gevolg hiervan is dat Barreto hem uit het oog verliest en De Leeuw uiteindelijk de 1-0 mag inkoppen.

Niet onbelangrijk is hierbij de positie de Abraham kiest in figuur 6. Omdat hij naar binnen is getrokken en vrij staat in het zestienmetergebied, kiest Barreto ervoor om tussen beide spelers in te gaan staan. Hierdoor laat hij De Leeuw uiteindelijk ongedekt. Ook een laatste poging van NEC-rechtsback Van Rooij om de 1-0 te voorkomen, heeft niet het gewenste resultaat.

michael de leeuw speler van de maand 8
Figuur 8: Strand Larsen vraagt om een vroege voorzet.
michael de leeuw speler van de maand 9
Figuur 9: Strand Larsen legt de bal klaar voor De Leeuw.
michael de leeuw speler van de maand 10
Figuur 10: De Leeuw schiet raak.

Doelpunt nummer drie voor De Leeuw in de maand maart is opvallend genoeg vanuit buiten het zestienmetergebied. In de wedstrijd tegen Utrecht weet Groningen vroeg op voorsprong te komen vanuit een penalty, die overigens door De Leeuw gewonnen wordt.

Een zevental minuten later is het tijd voor de 0-2. Groningen-spits Strand Larsen ontvangt een vroege voorzet, legt klaar voor De Leeuw en de aanvoerder schiet vervolgens raak. Met name de assist is erg knap, al is de afronding ook een compliment waard. Wel is de trage omschakeling van Utrecht-middenvelder Ramselaar een van de oorzaken waardoor De Leeuw ongedekt zijn gang kan gaan.

Toeval of begin van een sterke seizoenshelft?

In de onderstaande tabel zien we data van verschillende aanvallende middenvelders uit het linkerrijtje van de Eredivisie. Wat valt op? De Leeuw presteert vooralsnog minder dan De Wit en Til, wat ook niet gek is gezien de ranglijst. We zien ook dat de data van Twente-middenvelder Vlap en Utrecht-middenvelder Van de Streek redelijk dichtbij ligt qua statistieken. 

De Leeuw schiet niet erg vaak op doel, maar zijn percentage shots on target van 44.4% toont aan dat hij, als hij schiet, vaak op doel weet te schieten. Daarnaast valt de enige 0 in de tabel op, namelijk die van het aantal assists van De Leeuw. Zou hij dit seizoen nog een medespeler in scoringspositie kunnen brengen? 

SpelerGoalsAssistsShotsShots p/90 min% Shots on targetShots on target p/90 min
De Leeuw40271.4044.40.62
Vlap42492.2820.40.47
Van de Streek31322.4628.10.69
Til142662.52531.34
De Wit74471.73340.59

In de maand maart heeft De Leeuw zijn statistieken erg verbeterd. Met een 0.94 xG in maart wist hij drie maal het doel te treffen. Als we dit tegenover zijn 4.24 xG zetten in het gehele seizoen, leek het er dus op dat De Leeuw voorafgaand aan maart nog wat doelpunten tegoed had. 

Zullen de prestaties van maart eenmalig zijn? Of kan hij deze lijn doortrekken en met Groningen op jacht gaan naar Europees voetbal? Wij zijn benieuwd!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand maart – Michael de Leeuw

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *