1. Buitenlands voetbal

Europa League: drama op donderdagavond

De Champions League is het hoogste niveau waarop een speler zich kan laten zien in het clubvoetbal. Spectaculaire wedstrijden, volle stadions met een schitterende ambiance en de beste spelers van de wereld tegen elkaar op één veld. Hoe anders is het bij zijn kleinere broertje, de Europa League. Halfvolle stadions, doodsaaie wedstrijden op een slechte grasmat en clubs waarvan de gemiddelde Nederlander de naam niet kan uitspreken. UEFA doet er goed aan deze competitie af te schaffen óf te verbeteren.
De Europa League is de opvolger van de UEFA Cup, dat weer de opvolger van de Europa Cup II was. Atlético Madrid heeft de meeste Europa Leagues in haar prijzenkast staan: 2. Superspits Radamel Falcao is all-time topscorer in de Europa League met 30 doelpunten namens Atlético en Porto. PSV is de club met de meeste duels in de Europa League: 39 keer speelde de club uit Eindhoven al in het toernooi. Dat zijn de droge feitjes van de Europa League, die in 2009 in het leven is geroepen.

Afbeelding 1: groepsindeling van de Europa League 2013/2014. (Afbeelding via sport.infonu.nl)
Afbeelding 1: groepsindeling van de Europa League 2013/2014. (Afbeelding via sport.infonu.nl)

In de Europa League spelen een hoop onbekende clubs. Wie had ooit van Chornomorets Odessa of Pandurii Targa Jiu gehoord bij het zien van de loting? Wie kan de basiself van Schachtjor Karaganda opnoemen? Ik niet!
Een ander nadeel van de Europa League zijn de afstanden tussen de verschillende deelnemende clubs. AZ legde ongeveer 4500 kilometer af toen het naar Kazachstan toog voor een allesbehalve spetterende ontmoeting met Schachtjor. Komt Sevilla de Kazachstaanse club later in het toernooi tegen, dan legt de Spaanse selectie rond de 6000 kilometer af. Een club komt ongetwijfeld vermoeid en met een een jetlag uit het vliegtuig. Shaktyor zal dan ook ongetwijfeld een thuisvoordeel hebben.
Behalve AZ moet PSV overigens ook enorme afstanden afleggen: 1800 kilometer naar Ludogorets, 1900 kilometer naar Chornomorets en ook nog bijna 1000 kilometer naar Zagreb: bij elkaar zo’n 4700 kilometer.
De afstanden zijn niet alleen vervelend voor de clubs die zoveel kilometers moeten afleggen, maar het zorgt ook voor weinig herkenbaarheid bij de kijkers thuis.
Rankings op Euro Club Index per op 25 oktober. *Schachtjor is geen Europese club en dus niet te vinden.
Rankings op Euro Club Index per op 25 oktober.

Dat de clubs relatief onbekend zijn komt ook tot uiting in de Euro Club Index. Een systeem waarmee gemeten wordt hoe goed clubs presteren. PSV is de hoogst genoteerde uit de Nederlandse poules. Ludogorets vindt zichzelf terug op de 175e plek, Chornomorets op plaats 207 en Dinamo op plaats 141. Bij de poule van AZ is de malaise iets minder groot. AZ zelf zien we terug op plaat 117, Maccabi staat op de 124e plek en PAOK staat het hoogste in deze poule: 94e.
Rankings op de Euro Club Index per 25 oktober.
Rankings op de Euro Club Index per 25 oktober.

Dan vergelijken we het met Ajax’ poule. Barcelona is de koploper, Milan staat 16e en Celtic opvallend laag: plek 75. Deze poule is een stuk herkenbaarder. Natuurlijk is de Europa League een stapje lager, maar het zou leuk zijn als alleen de beste clubs in de Champions League zouden spelen. Stel dat de bovenste 32 van de Euro Club Index in de CL zouden spelen, dan zien we clubs als Malaga, Internazionale, Galatasaray en Anderlecht in de Europa League. Dat zou de Europa League al een stuk interessanter maken. Bovendien is een club als BATE Borisov vrijwel ieder jaar kansloos in de CL en voegt het vrijwel niks toe.

Prijzengeld Europa League

Afbeelding 2: prijzengeld van de Champions League en de Europa League. De bedragen zijn exclusief tv- en sponsorinkomsten en dergelijke. (Afbeelding via VI)
Afbeelding 2: prijzengeld van de Champions League en de Europa League. De bedragen zijn exclusief tv- en sponsorinkomsten en dergelijke. (Afbeelding via VI)

Het enorme verschil in prijzengeld is een ander aspect wat de Champions League interessanter maakt dan de Europa League. Het gaat zo ver, dat het behalen van de groepsfase van de Champions League vaak interessanter is dan het winnen van de Europa League. Als je de Europa League wint, verdien je ongeveer 10 miljoen. Bereik je de groepsfase van de CL, dan ontvang je al ruim 8,5 miljoen. Speel je een keer gelijk en behaal je een overwinning, dan ben je al verzekerd van hetzelfde prijzengeld als het winnen van de Europa League. Kortom: wint Ajax van Celtic, dan heeft het in de Champions League nu al meer verdiend dan de uiteindelijke winnaar van de Europa League.
Bovendien is 10 miljoen vrij weinig voor het winnen van een Europees toernooi. De Champions League winnen is vier keer zo lucratief. Om de Europa League interessanter te maken, zal ook het prijzengeld omhoog moeten.

Sfeer en bezettingsgraad stadions

Afbeelding 3: Bezettingsgraad per club. Bij ‘-----‘ waren de toeschouwers nog niet bekend, al is de wedstrijd wel gespeeld. (Stats via Transfermarkt.de)
Afbeelding 3: Bezettingsgraad per club. Bij ‘—–‘ waren de toeschouwers nog niet bekend, al is de wedstrijd wel gespeeld. (Stats via Transfermarkt.de)

Vaak worden wedstrijden in de Europa League in halflege stadions gespeeld, of soms wegens maatregelen van de UEFA in volledig lege stadions. De statistieken bewijzen dit. Er zijn tot nu toe in dit Europa League-seizoen nul stadions geweest die uitverkocht waren. Bovendien kwam het slechts vier keer voor dat een stadion voor meer dan 90% gevuld was.
In het schitterende Stadio Olimpico, waarin Lazio zijn thuiswedstrijden afwerkt, zaten tegen Legia Warschau 11.000 toeschouwers. Dat zorgde voor een bezettingsgraad van ongeveer 15%. Op televisie waren er dan ook meer stoeltjes dan supporters te zien.
Of Rubin Kazan, dat thuis tegen Zulte Waregem speelt. Er kunnen 30.000 mensen plaats nemen in het stadion van Rubin. Tegen Zulte zaten er 5.500, wat een de bezettingsgraad op een percentage van 18,33 brengt.
Het best gevulde stadion was tijdens Chornomorets-PSV. 33.839 van de 34.028 stoeltjes waren bezet. Dat geeft dan ook een bezettingsgraad van 99,44%.
Maar in dezelfde groep waren tijdens Ludogorets-Dinamo Zagreb weer teleurstellende cijfers te vinden. Slechts 8.000 van de ruim 40.000 plaatsen waren bezet.

Conclusie

Het is misschien een trieste constatering, maar de Europa League is een drama. De stadions zitten niet vol, er spelen onbekende en onherkenbare teams in en het prijzengeld ligt erg laag.
Ten eerste is het zaak om betere clubs in de Europa League te laten spelen. Internazionale en AS Roma zijn voorbeelden van grote clubs die geen Europees voetbal spelen. Ook is het belangrijk dat de prijzengelden omhoog gaan. Voor de clubs is de competitie financieel veel interessanter, waardoor ze ook betere teams op zullen stellen in de Europa League. En anders kan UEFA de Europa League gewoon beter afschaffen.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Europa League: drama op donderdagavond

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *