De WK-historie in cijfers

Gepubliceerd op 31 mei 2018 | Door Remon Hendriksen | WK 2018

Nog even en dan barst het grootste voetbalfeest ter wereld weer los. En wat is er leuker dan een WK beginnen met een statistisch overzicht? Welk land speelde bijvoorbeeld de meeste duels op een WK? En welke landen zijn het beste in penaltyseries? Wij zochten het uit!

Wedstrijden

Tot nu toe deden er 82 landen mee aan het WK. Deze landen speelden uiteindelijk 836 duels waarin totaal 2379 keer werd gescoord, een gemiddelde van 2,84 doelpunten per wedstrijd.

Van alle landen ter wereld speelde Duitsland de meeste WK-duels: maar liefst 106. Nederland vinden we terug op de tiende plek, met een totaal aantal van 50 WK-interlands.

Het land dat de minste WK-duels speelde, is Nederlands-Indië. Onze voormalige kolonie wist zich in 1938 te plaatsen voor de eindronde, maar kon na één wedstrijd haar koffers pakken.

Destijds werd het WK nog met een knock-outcompetitie afgewerkt, waardoor de kans aanwezig was dat je het toernooi na één duel alweer kon verlaten.

Punten

Brazilië en Duitsland zijn de enige twee landen die tot dusver boven het twee-puntengemiddelde blijven als het gaat om punten per WK-duel.

Saillant detail is, dat zij hiermee twee ontbrekende landen op dit WK ruimschoots voorblijven: Italië (1,88) en Nederland (1,86).

Het Nederlands elftal staat vierde in de WK historie als het gaat om punten per duel.

Tevens zijn er negen landen die nog nooit een punt hebben behaald op het WK. Huiskamervraag: hierboven kon je al lezen dat Nederlands-Indië één van die tien is, maar wie zijn de andere acht? Het antwoord kan je onderaan het artikel vinden!

Doelpunten

Het aantal doelpunten per wedstrijd. Wie denkt dat Brazilië het vaakst per duel scoort, heeft het mis. De Zuid-Amerikanen vinden we terug op de tweede plaats, achter de verrassende koploper Hongarije.

Het land van Ferenc Puskas wist in 32 duels 87 doelpunten te maken, een gemiddelde van 2,72 doelpunten per wedstrijd.

Brazilië scoort gemiddeld 2,13 keer per duel, terwijl Duitsland (2,11), Turkije (2,00) en Frankrijk (1,80) de top-vijf compleet maken.

Nederland vinden we terug op een knappe zesde plaats, met gemiddeld 1,72 doelpunten per wedstrijd: in 50 duels wisten we het net 86 maal te laten bollen.

Strafschoppenseries

Nederland heeft geen al te beste reputatie als het aankomt op strafschoppen.

Toch zijn er landen, met name op het WK die het een stuk slechter doen dan wij Nederlanders. Zo won Engeland geen enkele van de drie strafschoppenseries die zij moesten nemen. En ook de Italianen wisten maar één van hun vier series winnend af te sluiten.

Onze oosterburen doen het ook in dit klassement weer goed. Duitsland nam deel aan vier strafschoppenseries stapte bij alle vier als winnaar van het veld.

Organiserende landen

Wat kunnen we verwachten van Rusland? Gaan zij als organiserend land verrassen? Van een winst hoeven we waarschijnlijk niet uit te gaan.

De Russen hebben geen fantastische lichting spelers en ook de resultaten van het organiserend land van een WK zijn niet per se goed te noemen. In de afgelopen 40 jaar (10 WK’s), kwam het twee keer voor dat het organiserende land het WK won. Frankrijk was de laatste in 1998.

Vaak overleeft het organiserende land wel de groepsfase. Rusland zit in een poule met Uruguay, Egypte en Saoedi Arabië. Grote kans dat Rusland deze poule gaat overleven. Daarna wacht waarschijnlijk Spanje of Portugal.

Kunnen de Russen voor een stunt zorgen?


Antwoord huiskamervraag: El Salvador, Irak, Togo, Canada, VAE, China, Haïti en Congo

Over de auteur

Remon Hendriksen
Remon is de oprichter van Tussen de linies. Met de oprichting combineerde hij zijn passie voor voetbal en internet. Remon beheert de website en is veel bezig met SEO en de ontwikkeling van het merk en de website Tussen de linies. Daarnaast schrijft hij zelf artikelen en ondersteunt hij de eindredactie.

One Response to De WK-historie in cijfers

  1. Maurice Dister Maurice Dister zegt:

    Hoe ben je om gegaan met de wedstrijden van West- en van Oost-Duitsland in je artikel? Ik neem aan dat je West-Duitsland als “voorloper” ziet van Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *