1. Eredivisie
  2. Spelers

Mike van der Hoorn vs. Virgil van Dijk

Na de aanhoudende kritiek op de achterste linie van PSV, gaf technisch directeur Marcel Brands vorige week aan dat de prioriteiten de komende zomer liggen bij het aantrekken van een verdediger. Naar verluidt is Mike van der Hoorn van FC Utrecht de eerste keus van PSV en staat Virgil van Dijk van FC Groningen in de wachtrij om de defensie van PSV te versterken. Tijd voor Tussen de Linies om deze twee talenten met elkaar te vergelijken.

Basisinformatie

Basisinformatie Van Dijk en Van der Hoorn
Basisinformatie Van Dijk en Van der Hoorn

Mike van der Hoorn en Virgil van Dijk zijn beiden zeer getalenteerde rechtsbenige centrale verdedigers. Mike van der Hoorn speelt al vanaf de D-junioren voor FC Utrecht, Virgil van Dijk werd in de zomer van 2010 door FC Groningen overgenomen van Willem II. Waar Van Dijk op 1 mei 2011 zijn debuut maakte in het betaald voetbal, debuteerde de één jaar jongere Van der Hoorn precies twee weken later. Mijn oordeel zal, naast de eerdere prestatie van de twee verdedigers, vooral worden gebaseerd op de statistieken over het seizoen 2012/2013.

Ervaring

Ervaring Van Dijk en Van der Hoorn
Ervaring Van Dijk en Van der Hoorn

Mike van der Hoorn maakt pas sinds december 2011 constant deel uit van de wedstrijdselectie van FC Utrecht en is sinds augustus 2012 een onbetwiste basisspeler in het centrum van de defensie. Virgil van Dijk daarentegen is sinds zijn debuut niet meer uit beeld geweest. De verdediger van FC Groningen werd in september 2011 de eerste keus voor de positie van rechter centrale verdediger. Door een blessure miste Van Dijk het einde van het seizoen 2011/2012, maar ook dit seizoen heeft hij zijn basisplek niet afgestaan. Het verschil in ‘ervaring’ tussen beide verdedigers is natuurlijk te verklaren door het leeftijdsverschil tussen de twee. Desondanks kunnen we stellen dat Virgil van Dijk meer ‘ervaring’ heeft dan Mike van der Hoorn en het op dit punt wint.

Kaarten

Kaarten Van Dijk en Van der Hoorn
Kaarten Van Dijk en Van der Hoorn

Uit deze statistieken, die gebaseerd zijn op het seizoen 2012/2013, blijkt dat Mike van der Hoorn minder overtredingen nodig heeft om zijn tegenstander af te stoppen dan Virgil van Dijk en ook minder kaarten krijgt. Deze statistiek wordt uiteraard, zoals de statistieken van iedere voetballer, beïnvloed door het team waarin de speler speelt. Zo zou Mike van der Hoorn misschien minder vaak aan de noodrem hoeven trekken omdat hij kan vertrouwen op zijn teamgenoten. FC Groningen beschikte dit seizoen naar mijn mening inderdaad over een minder goed elftal dan FC Utrecht. Ook uit de cijfers van het seizoen 2011/2012 blijkt echter dat Virgil van Dijk meer kaarten pakt dan Mike van der Hoorn.
Omdat Van der Hoorn in dit seizoen nog geen basisspeler was, heb ik het aantal minuten per gele kaart berekend. Daaruit blijkt dat Virgil van Dijk per 342 minuten 1 gele kaart ontving, Mike van der Hoorn ontving op zijn beurt in de 817 minuten die hij speelde in totaal 1 gele kaart. Wanneer je de wedstrijden waarin Mike van der Hoorn speelde vergelijkt met de wedstrijden waarin Virgil van Dijk zijn opwachting maakte, is te zien dat de teamprestaties elkaar weinig ontlopen. Al met al kunnen we concluderen dat Mike van der Hoorn op dit vlak beter scoort dan Virgil van Dijk.

Duelkracht

Duelkracht Van Dijk en Van der Hoorn
Duelkracht Van Dijk en Van der Hoorn

Virgil van Dijk heeft in 2012/2013 meer duels moeten uitvechten dan Mike van der Hoorn. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat FC Groningen een minder seizoen heeft gedraaid dan FC Utrecht. De andere centrale verdediger van FC Groningen, Kees Kwakman, vocht op zijn beurt ook meer duels uit dan de collega van Mike van der Hoorn, Jan Wuytens. Van alle centrumverdedigers in de Eredivisie moet Virgil van Dijk op dit vlak enkel Stefan de Vrij van Feyenoord voor zich dulden.
Ook Mike van der Hoorn doet het dus minder dan Virgil van Dijk in de duels. Het verschil is echter niet al te groot en wellicht te verklaren door het leeftijdsverschil van één jaar. Met wat extra fysieke kracht en meer ervaring zal Van der Hoorn sterker kunnen worden in de duels. De 3 centimeter verschil in lengte zal de verdediger van FC Utrecht echter niet inlopen op Van Dijk. Op dit aspect gaat mijn voorkeur uit naar Virgil van Dijk.

Voetballende kwaliteiten

Voetballende kwaliteiten Van Dijk en Van der Hoorn
Voetballende kwaliteiten Van Dijk en Van der Hoorn

In de eerste plaats moet een verdediger natuurlijk goed kunnen verdedigen. Maar wanneer de verdediger daarnaast bij kan dragen aan het aanvalsspel is dat natuurlijk een pluspunt. Puur op basis van deze statistieken lijkt Van der Hoorn beter mee te voetballen dan Van Dijk. Maar wat als we kijken naar het risico dat beiden in hun passing leggen? Mike van der Hoorn speelt relatief veel lange ballen en is daar goed in, toch mislukt dit uiteraard vaker dan een tikje breed. Het risico dat Virgil van Dijk in zijn passing legt, zit hem in het feit dat Van Dijk vaak het middenveld in dribbelt om daar de aanvallender ingestelde medespelers te bereiken. Dit is ook te zien als we kijken naar het aantal doelpogingen van de centrale verdedigers. Van Dijk komt vaker in de positie om te schieten dan Van der Hoorn, maar zijn schoten troffen pas tweemaal doel. Van de doelpunten die Mike van der Hoorn scoorde, werden er 3 met het hoofd gemaakt. Virgil van Dijk scoorde, ondanks zijn lengte, nog nooit met het hoofd voor FC Groningen.
De verwachting is dat Phillip Cocu de ruimte tussen de verdediging en de aanval, die afgelopen seizoen vaak niet te belopen bleek, zal willen verkleinen door de defensieve linie wat verder van het doel af te laten spelen. Daardoor zal er minder ruimte liggen voor de lange ballen van Mike van der Hoorn en komt de wat sterkere inspeelpass over de grond van Virgil van Dijk beter van pas. Ik denk dat beiden, ondanks een lager percentage goede passes, voetballend meer kunnen toevoegen dan Timothy Derijck en Marcelo.

Bijzonderheden

Ook in Zeist zijn de goede prestaties van Mike van der Hoorn niet onopgemerkt gebleven. De 20-jarige verdediger maakte zelfs in tegenstelling tot Virgil van Dijk al eens deel uit van de voorlopige selectie van Louis van Gaal. Zowel Van der Hoorn als Van Dijk speelde 3 interlands voor Jong Oranje. Jong Oranje-bondscoach Cor Pot maakte vorige week zijn selectie voor het EK in Israël bekend. Uit deze selectie blijkt dat Mike van der Hoorn op dit moment bij de KNVB de voorkeur geniet boven Virgil van Dijk.
Beide verdedigers zijn dit seizoen al eens door de ondergrens gezakt. Denk bijvoorbeeld aan de uitwedstrijd van FC Utrecht bij AZ waar Van der Hoorn een zeer knullig eigen doelpunt maakte en een erg zwakke middag kende. In Alkmaar werd met 6-0 verloren. Van Dijk kende een zeer zwakke middag in Kerkrade, waar FC Groningen met 4-1 van Roda JC verloor. Wanneer dit in Eindhoven gebeurt, zal er sneller veel kritiek zijn vanuit de media en wellicht vanuit de club zelf. Hoe de spelers hiermee omgaan is nog de vraag.
Mike van der Hoorns contract in Utrecht loopt pas in de zomer van 2016 af, waar het contract van Virgil van Dijk in de zomer van 2015 afloopt. Volgens Thijs Slegers, de PSV-watcher van VI, zou Van der Hoorn tussen de 4 en 5 miljoen euro kosten. Van Dijk kan voor een bedrag tussen de 3,5 en 4 miljoen euro over worden genomen.
Volgens www.transfermarkt.com is de marktwaarde van Virgil van Dijk tweemaal zo hoog als de marktwaarde van Mike van der Hoorn.

Conclusie

Op basis van al het bovenstaande kunnen we concluderen dat Mike van der Hoorn en Virgil van Dijk elkaar nauwelijks ontlopen. Virgil van Dijk heeft meer ervaring op het hoogste niveau en is in de duels sterker dan Mike van der Hoorn. Van der Hoorn maakt op zijn beurt minder overtredingen, pakt minder kaarten, geeft meer goede passes en scoort meer doelpunten dan Van Dijk. Als Cocu inderdaad van plan is de verdedigende lijn verder van het doel af te laten spelen, denk ik dat Virgil van Dijk eerder kan wennen in Eindhoven dan Mike van der Hoorn. Van Dijk is in zijn passing over de grond nog een stapje verder dan Van der Hoorn. Maar dit betekent niet dat Van der Hoorn niet over voldoende kwaliteiten beschikt. Ook Mike van der Hoorn zal op dat vlak waarschijnlijk een verbetering zijn ten opzichte van Marcelo.
Gezien het feit dat PSV een verdediger nodig heeft die er direct staat, zou ik PSV aanraden voor Virgil van Dijk te gaan in plaats van Mike van der Hoorn. Naast het feit dat dit PSV minder geld zal kosten, denk ik dat Van Dijk sneller het gewenste niveau zal bereiken. Mike van der Hoorn kende vooralsnog slechts één sterk seizoen, waar de prestaties van Virgil van Dijk al twee seizoenen opvallen. Bovendien heeft Van der Hoorn in dit ene seizoen mee kunnen liften op een goed op elkaar ingespeeld team, waar Van Dijk gedurende zijn eerste twee seizoenen de kar heeft moeten trekken in Groningen. De één jaar oudere Van Dijk is op dit moment misschien minder in vorm, wat ook de keuze van Cor Pot verklaart, maar ik denk dat de verdediger van FC Groningen verder is in zijn ontwikkeling dan Mike van der Hoorn.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Mike van der Hoorn vs. Virgil van Dijk
  • 23 mei 2013

    Goed Artikel Tom!
    Van Dijk hoeft niet perse de betere verdediger te zijn, maar op DIT moment voor PSV is van Dijk misschien wel de beste optie inderdaad.

    Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *