1. WK 2014

De WK-voorspelling op basis van het verleden

Het grote wachten is begonnen. De nationale competities lopen weer ten einde en in een even jaar kan dat maar één ding betekenen: het wordt een mooie voetbalzomer. Het WK in Brazilië moet de ultieme apotheose worden voor alle landen die de afgelopen vier jaar flink hebben gewerkt om zich te kwalificeren. Vooraf is het natuurlijk interessant te kijken wie de grootste kans heeft om het toernooi te winnen. Wordt het topfavoriet Brazilië, dat het thuisvoordeel heeft? Of gaat titelhouder Spanje met de wereldbeker aan de haal? Argentinië en Duitsland willen zich ook mengen in de titelstrijd, terwijl we ook nog te maken hebben met outsiders als Uruguay, Colombia, Italië en wellicht zelfs Frankrijk. En dan hebben we de rol van Nederland en België nog niet eens benoemt, al is het maar de vraag of zij een rol van betekenis kunnen gaan spelen.
De uitspraak ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen enkele garantie voor de toekomst’ is een gevleugelde uitspraak voor beleggingsadviseurs, maar geldt net zo goed voor voetbalvoorspellingen. Toch blijft het leuk om te onderzoeken wie op basis van het het verleden de meeste kans maakt. Wie zou gezien de historische resultaten de beste keuze zijn om je geld op te verwedden? Geïnteresseerd in een andere WK voorspelling op basis van de FIFA Ranking, ELO Ranking en de bookies? Bekijk dan deze gouden tips voor je WK voorspelling.
Noot: de cursieve opsomming na ieder stuk is de uitslag in de poule met het aantal punten per land.

Poulefase

Poule A: In de eerste poule is Brazilië de grote winnaar. Tegen alle drie de landen heeft het een positief resultaat. Kameroen heeft alleen van Kroatië nog niet verloren, maar de landen hebben dan ook nog nooit tegen elkaar gespeeld. Aangezien het onderling resultaat tussen Kroatië en Mexico 2-1 is in het voordeel van de Europeanen, ligt naast Kameroen ook Mexico uit het toernooi.
Brazilië 9; Kroatië 4; Mexico 3; Kameroen 1
Poule B: Spanje heeft een positief resultaat tegen zowel Nederland als Chili en speelde nog nooit tegen Australië. Het resultaat tussen Chili en Nederland is eveneens nul tegenover nul. Chili heeft een onderling historisch voordeel op Australië en Australië op haar beurt weer op Nederland, waarmee Oranje uit het toernooi ligt. Australië bekert door op doelsaldo, aangezien hun algehele resultaat (1-3) beter is dan dat van Chili (3-8).
Spanje 7; Australië 4; Chili 4; Nederland 1
Poule C: Ivoorkust behaalt twee puntjes, gezien het feit dat zij nog nooit tegen Colombia en Griekenland hebben gespeeld. Japan won van Ivoorkust en Griekenland en gaat door, maar omdat hun onderlinge resultaat tegen Colombia 1-0 is in het voordeel van de Zuid-Europeanen, moeten zij genoegen nemen met een tweede plaats.
Colombia 7; Japan 6; Ivoorkust 2; Griekenland 1
Poule D: Uruguay is de grote winnaar in de vierde poule. Tegen zowel Italië, Costa Rica als Engeland hebben de Uruguayanen een positief resultaat en daarmee gaan ze glansrijk door. Costa Rica haalt verrassend een punt tegen Italië en speelde nog nooit tegen Engeland. Gezien het 9-8 resultaat in alle wedstrijden tussen Italië en Engeland sluit Italië zich bij Uruguay aan in de achtste finales.
Uruguay 9; Italië 4; Costa Rica 2; Engeland 1
Poule E: Zwitserland komt niet verder dan twee punten omdat die ploeg nog nooit tegen Honduras en Ecuador speelde. Honduras speelde nog nooit tegen Frankrijk en Zwitserland en heeft daardoor ook twee punten. Het resultaat van Ecuador tegen Honduras is positief en Frankrijk won zelfs van Zwitserland en Ecuador, waarmee zij eerste worden.
Frankrijk 7; Ecuador 4; Honduras 2; Zwitserland 2
Poule F: Bosnië en Herzegovina halen alleen punten door nog nooit tegen Iran of Nigeria gespeeld te hebben, Iran speelde nog nooit tegen Bosnië en Argentinië en heeft daardoor ook twee punten. Nigeria won van Iran, terwijl Argentinië een resultaat in hun voordeel heeft tegen niet alleen Bosnië, maar ook Nigeria, waardoor zij de eerste positie innemen.
Argentinië 7; Nigeria 4; Iran 2; Bosnië en Herzegovina 2
Poule G: Duitsland gaat door naar de volgende ronde met een volle score van negen punten; van alle drie de tegenstanders won die Mannschaft vaker dan het verloor. Ghana speelde nog nooit tegen Portugal, maar heeft wel een goed resultaat dan de Verenigde Staten, zodat het met Duitsland door gaat naar de volgende ronde. Portugal en de VS gaan gelijk op en druipen teleurgesteld af.
Duitsland 9; Ghana 4; Portugal 2; Verenigde Staten 1
Poule H: Waar Nederland laatste wordt in haar poule, behalen de Belgen een glansrijke eerste plaats met negen punten. Het won van alle drie de tegenstanders vaker dan het verloor. Rusland profiteert van hun goede resultaat tegen Zuid-Korea en gaat door, ondanks dat het nog nooit tegen Algerije speelde. Zuid-Korea won wel van Algerije, maar heeft door nederlagen tegen Rusland en België een puntje te weinig om door te gaan.
België 9; Rusland 4; Zuid-Korea 3; Algerije 1

Achtste finales

Brazilië – Australië: De Brazilianen gaan als topfavoriet deze ontmoeting in en dat maken ze ook waar. Deze twee landen stonden al zevenmaal tegenover elkaar en vijf keer eindigde het in een overwinning voor Brazilië. De laatste ontmoeting, vorig jaar, eindigde zelfs in 6-0. De Aussies mogen dus weer inpakken.
Colombia – Italië: Nog nooit stonden deze twee landen tegenover elkaar in een interland. Gezien de historie kunnen we echter niet om de Italianen heen. De Azzurri kroonden zich al vier keer tot winnaar van het WK, terwijl Colombia nooit verder kwam dan éénmaal de tweede ronde.
Frankrijk – Nigeria: Deze ontmoeting levert wel een enorme verrassing op. Frankrijk kruiste pas één keer eerder de degens met Nigeria, op 2 juni 2009 werd er een 0-1-thuisnederlaag geleden. De verliezend finalist van het WK 2006 mag dus de koffers weer bijeen rapen.
Duitsland – Rusland: Vijf keer eerder speelde Rusland tegen de Duitsers, maar nog nooit wonnen ze. In 2005 behaalden ze nog een gelijkspel, maar in de andere vier ontmoetingen ging de overwinning naar de Duitsers, waardoor die doorbekeren.
Spanje – Kroatië: Ook voor de Spanjaarden zal er geen moeite zijn om de kwartfinale te bereiken. Van de vijf eerdere onderlinge confrontaties eindigden er drie in hun voordeel. Slechts éénmaal wisten de Kroaten te winnen en dat was in 1994. De Spanjaarden gaan dus door om hun titel te prolongeren.
Uruguay – Japan: Alle vijf de duels tussen deze twee landen vonden plaats binnen de landsgrenzen van Japan, maar het thuisvoordeel wisten ze niet uit te buiten. Slechts één keer wonnen de Aziaten, tegenover drie winstpartijen voor Uruguay.
Argentinië – Ecuador: Liefst eenendertig maal namen de Argentijnen het op tegen Ecuador. Van die eenendertig keer werd er zeventien keer gewonnen en slechts viermaal verloren. Lionel Messi en zijn collega’s zullen dus redelijk gemakkelijk doorbekeren naar de kwartfinales.
België – Ghana: Het team van bondscoach Marc Wilmots kan nog niet teren op enige historische geschiedenis tegen de Ghanezen. Als we kijken naar het verleden van de beide teams op het WK gaan onze zuiderburen toch door. Een vierde plaats betekende hun hoogtepunt, terwijl Ghana nog niet verder kwam dan de kwartfinales.

Kwartfinales

Brazilië – Italië: In de kwartfinales komen we een waar topaffiche tegen. Brazilië – Italië is een wedstrijd tussen twee kanshebbers. Van de eerdere zestien ontmoetingen, won het thuisland echter de helft van de keren, terwijl Italië niet verder komt dan vijf keer.
Nigeria – Duitsland: Nigeria zal volgens deze voorspelling al een toptoernooi beleven door hun uitschakeling van Frankrijk, maar Duitsland is een stap te ver. De enige eerdere ontmoeting, in 1998, werd namelijk gewonnen door de Duitsers, die dus doorgaan naar de halve finales.
Spanje – Uruguay: Tien eerdere ontmoetingen vonden er plaats tussen de Spanjaarden en Uruguay. Het resultaat is echter duidelijk. La Furia Roja won vijfmaal van hun Zuid-Amerikaanse tegenstanders en speelde vijf keer gelijk. De Uruguayanen kunnen dus weer naar huis.
Argentinië – België: Na het behalen van de kwartfinales is het al een zeer goed toernooi gebleken voor de Belgen, maar hier houdt hun toernooi dan ook op. Van de vier eerdere wedstrijden tegen Argentinië wisten ze er slechts één te winnen. De andere drie gingen verloren.

Halve finales

Brazilië – Duitsland: Opnieuw een waar topduel waarin de Brazilianen aan de aftrap verschijnen. Van de eenentwintig keer dat deze twee topfavorieten elkaar ontmoetten, won Brazilië twaalf keer. Duitsland won slechts tijdens vier ontmoetingen en dus maakt Brazilië zich op voor de ultieme apotheose; de finale.
Spanje – Argentinië: Wie neemt het op tegen het thuisland in de finale? Dat is de belangrijkste vraag in dit duel. Dertien maal stonden deze twee teams in het verleden al tegenover elkaar. Zes keer wonnen de Zuid-Amerikanen en Spanje blijft staan op vijf overwinningen. Het is nipt, maar Argentinië kwalificeert zich voor de finale tegen de buren.

Kleine finale

Duitsland – Spanje: Een replay van de EK-finale van 2008 en de halve finale van het WK 2010, maar nu in een strijd om de derde plaats. De Duitsers struikelden over Brazilië, Spanje ging ten onder tegen Argentinië. De bronzen plak zal echter naar onze oosterburen gaan. Van de eenentwintig eerdere affiches tegen Spanje wonnen ze er acht, tegenover zeven voor Spanje. Voor het tweede WK op een rij eindigt het team van Joachim Löw op plek drie.

Finale

Brazilië – Argentinië: De crème de la crème van het toernooi, de ultieme climax: de finale. Buurlanden en eeuwige rivalen Brazilië en Argentinië nemen het tegen elkaar op om de wereldtitel binnen te halen. Liefst honderd en éénmaal eerder namen deze twee grootmachten het tegen elkaar op. Argentinië scoorde 163 keer, Brazilië 164. Het gaat echter om het aantal overwinningen en met 37-41 is dat nipt in het voordeel van het thuisland. In het eigen magische Maracanã zal de Seleção volgens deze voorspelling de wereldtitel binnenslepen; voor het eerst sinds 2002. De Argentijnen druipen teleurgesteld af, maar het is wel hun beste prestatie sinds de winst in 1986.
Disclaimer: Deze voorspellingen zijn volledig gebaseerd op historische resultaten en kunnen (lees: moeten) dus met een flinke korrel zout genomen worden.

2.5/5 - (4 stemmen)
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De WK-voorspelling op basis van het verleden
 • 18 mei 2014

  Ha Tim, hele leuke/handige informatie. Denk wel dat je iets kunt aflezen uit de resultaten behaald in voorgaande wedstrijden. Volgens mij wordt je als speler mentaal gesterkt met het idee dat jouw land in het verleden een positief resultaat heeft behaald ten opzichte van de ander.
  Dat vertaalt zich wel door in in het spel.

  Reageer
 • 21 mei 2014

  Dit klopt voor geen meter dit is het zelfde als zeggen dat pec zwolle wind van barcalona omdat zij gewonnen hebben van ajax die op hun beurt gewonnen hebben van barcalona. Dit is appels met peren vergelijken je kan niks zeggen uit vorige resultaten want dan hadden wij nooit de wk finale kunnen halen en o.a. winnen van brasilië.

  Reageer
  • 21 mei 2014

   Wint*

   Reageer
  • 21 mei 2014

   Je hebt volgens mij de disclaimer gemist aan het einde van het artikel. Dit is puur om een blik te werpen op de resultaten in het verleden en dit is zeker niet mijn verwachting of iets dergelijks. En als je het helemaal goed wilt doen, dan speelt PEC Zwolle gelijk tegen FC Barcelona*, omdat ze nog nooit tegen elkaar gespeeld hebben. Ook won Ajax één keer van Barcelona en speelden ze één keer gelijk. Het doelsaldo is echter in het voordeel van de Spanjaarden, zodat Ajax 0 punten tegen hen zou halen. Ook won Ajax 20 van de 29 ontmoetingen met PEC Zwolle (of het voormalige FC Zwolle dan) en dus sla je de plank mis op ieder punt van je reactie. 😉

   Reageer
 • 23 mei 2014

  Beste Tim,
  Leuk gedaan, maar Argentinie heeft volgens mij het wk gewonnen in 1986 en niet in 1968.
  Mvg,
  Rajiv

  Reageer
 • 1 juni 2014

  nederland heeft wel ooit tegen Australië gespeeld

  Reageer
  • 12 juni 2014

   “Chili heeft een onderling historisch voordeel op Australië en Australië op haar beurt weer op Nederland”
   Australië heeft dus ooit wel tegen Nederland gespeeld en gewonnen tegen de Nederlanders, kun je letterlijk uit de tekst halen.
   Lees aandachtig!

   Reageer
 • 4 juni 2014

  ik hou van oranje

  Reageer
 • 5 juni 2014

  Mijn voorspelling: Brazilië-Duitsland 2-1.

  Reageer
 • 6 juni 2014

  T is toch maar een spel in een spel dat verborgen is voor ongetrainde ogen

  Reageer
 • 9 juni 2014

  De kwartfinales kloppen niet. Ik vermoed dat je een fout hebt gemaakt want het zou dit moeten zijn:
  BRA-URU
  FRA-DUI
  SPA-ITA
  ARG-BEL

  Reageer
 • 15 juni 2014

  Ja man ‘oranje ligt er uit’ vandaar dat ze met 5-1 hebben gewonnen van spanje!

  Reageer
 • 15 juni 2014

  Ja man ‘oranje ligt er uit’ vandaar dat ze met 5-1 hebben gewonnen van spanje!
  en dan zeggen dat spanje gaat winnen

  Reageer
 • 15 juni 2014

  Hallo Tim,
  Opeens heb je het: Je gaat wedstrijden voorspellen!
  Ik zeg: snel het idee laten varen en iets gaan doen wat je wel een beetje kan.

  Reageer
 • 16 juni 2014

  Nederland komt in de finale dat sws. Optimistisch blijven denken! Je thuisland supporten.

  Reageer
 • 16 juni 2014

  Dit WK gaan we winnen. Dat weet ik voor 99% zeker.

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *