1. WK 2014

De ideale vervanger van Kevin Strootman

Afgelopen maandag werd bekend dat Kevin Strootman het WK voetbal van komende zomer zal moeten missen. De centrale middenvelder scheurde zondag in het duel met Napoli zijn kruisbanden af en beschadigde zowel zijn meniscus als mediale binnenband. Naar verwachting zal het negen maanden duren voordat de Ridderkerker zijn rentree op de velden kan maken. Met het wegvallen van Strootman raakt Nederland een belangrijke pion op het middenveld kwijt en zal Louis van Gaal moeten puzzelen om het gemis van zijn linkermiddenvelder op te vangen. Aan de hand van statistieken zoeken wij naar de ideale opvolger van Kevin Strootman.
De statistieken uit het artikel komen via Squawka.com en WhoScored.com

De criteria

Sinds Louis van Gaal medio 2012 als bondscoach van het Nederlands elftal werd benoemd, speelt Oranje in een 433-formatie met één verdedigende middenvelder, één box-to-box middenvelder en één aanvallender ingestelde mid-mid. Kevin Strootman vult in het elftal van Van Gaal normaal gesproken de rol van box-to-box middenvelder in. Dit deed hij tot dusver naar behoren. Strootman kwam negen van de tien WK-kwalificatieduels in actie en wist in de totaal 769 minuten die hij speelde één keer zelf te scoren en één keer een teamgenoot in staat te stellen het net te vinden. Bij AS Roma, zijn club, deed Strootman het iets beter. In de 1993 minuten die hij dit seizoen bij de Giallorossi op het veld stond, maakte hij vijf doelpunten en gaf hij zes assists. Geen fantastische cijfers, maar met in het achterhoofd het feit dat de Nederlander ook bij Roma wordt opgesteld om als schakel tussen het middenveld en de aanval te fungeren zijn dit prima aantallen.
Van Gaal is voor de vervanging van Strootman hoogstwaarschijnlijk dus op zoek naar een middenvelder die in staat is om gedurende 90 minuten zowel veel aan te vallen als relatief veel te verdedigen. De kans dat de bondscoach een pure aanvallende- of verdedigende middenvelder op de in te vullen plek neerzet, lijkt klein. Spelers als Rafael van der Vaart en Vurnon Anita lijken dus weinig kans te maken, desondanks bekeken we hen, en een negental andere Nederlandse middenvelders, om erachter te komen wie de ideale vervanger van Kevin Strootman in de formatie van het Nederlands elftal is.

De kanshebbers

Van de elf mogelijke vervangers van Strootman heeft Rafael van der Vaart verreweg de meeste ervaring. De middenvelder van HSV vertegenwoordigde het Nederlands elftal al 109 keer en is daarmee, op Edwin van der Sar en Frank de Boer na, de Nederlander met het meest aantal caps ooit. De kans dat Van der Vaart aankomende zomer een basisplek in de formatie van Van Gaal heeft weten te veroveren, lijkt echter erg klein. HSV bezet in de Bundesliga momenteel een teleurstellende zestiende plek en aanvoerder Van der Vaart, die dit seizoen zijn beste vorm nog niet heeft laten zien, wordt door Duitse kenners aangewezen als een van de hoofdschuldigen. Vanwege zijn huidige prestaties lijkt Van der Vaart de concurrentiestrijd om de aanvallende middenvelderspositie in Oranje van Wesley Sneijder te gaan verliezen, waardoor de Heemskerker zich op de plek naast Sneijder zal moeten richten. Ook daar lijkt Van der Vaart echter niet zeker van zijn plek.
Met Daley Blind en Jonathan de Guzman heeft hij namelijk ook op deze positie last van stevige concurrentie. Blind, pas dit seizoen getransformeerd van linksback naar (verdedigende) middenvelder, is al maanden uitblinker bij Ajax en ook De Guzman, centrale middenvelder van beroep, presteert uitstekend bij Swansea City.

Tabel 1: Overzicht van alle kanshebbers
Tabel 1: Overzicht van alle kanshebbers

Twee andere concurrenten voor Van der Vaart in de strijd om Strootman aankomende zomer op te volgen zijn Stijn Schaars en Jordy Clasie. Beide centrale middenvelders staan al het hele seizoen in de basis bij respectievelijk Feyenoord en PSV en zaten de afgelopen jaren al meerdere keren bij Oranje. Hoewel Leroy Fer er momenteel weken uit is met een hamstringblessure, lijkt ook hij een serieuze gegadigde om de vacante positie op het middenveld tijdens het wereldkampioenschap op te vullen. Een andere veelgenoemde naam is die van goudhaantje Davy Klaassen. De jongeling veroverde dit seizoen een basisplek bij Ajax en maakte vorige week in het met 2-0 verloren duel met Frankrijk zijn debuut in Oranje. Spelers als Vurnon Anita, Davy Pröpper, Georginio Wijnaldum en Siem de Jong zullen wellicht wat minder kans maken op een plek in Oranje, maar Van Gaal zal ook deze opties serieus moeten afwegen.

Dit seizoen

Met uitzondering van Georginio Wijnaldum (die langdurig geblesseerd is geweest) speelde elk van de elf mogelijke vervangers van Strootman dit seizoen vijftien of meer competitieduels. Leroy Fer kwam de meeste wedstrijden in actie. In de 26 keer dat hij voor Norwich uitkwam, scoorde hij drie maal en gaf hij één assist. Met een rapportcijfer van een magere 7 komt de ex-speler van FC Twente echter niet in de buurt bij het cijfer van Daley Blind. Blind, die dit seizoen nog startte als linksback en ook in het Nederlands elftal op een basisplek mag rekenen op deze positie, fungeert tegenwoordig bij Ajax als verdedigende middenvelder. Volgens de statistieken van WhoScored doet hij dit aardig. Met een rapportcijfer van een ruime zeven scoort hij even hoog als Kevin Strootman in de 24 duels die hij dit seizoen in actie kwam. Voetnoot hierbij is echter wel dat Strootman uitkomt in een sterkere competitie dan de Eredivisie, waarin Blind acteert.

Tabel 2: Overizcht van de prestaties kanshebbers, Wijnaldum speelde te weinig duels.
Tabel 2: Overizcht van de prestaties kanshebbers, Wijnaldum speelde te weinig duels.

Als het op het scoren van goals aankomt, komt Ajax-middenvelder Davy Klaassen het beste uit de bus. Met acht goals in negentien wedstrijden scoort hij het meest van de elf mogelijke vervangers. Opmerking hierbij is weer dat Klaassen scoorde tegen respectievelijk NAC Breda en PEC Zwolle, waar Strootman het net wist te vinden tegen teams als AC Milan en het al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen Parma.
Uitgerekend Stijn Schaars gaf dit seizoen de meeste assists. Met de zes keer dat hij een ploeggenoot in staat stelde om te scoren, is hij de enige die Strootman op dat gebied evenaart. Schaars’ gebrek aan scorend vermogen lijkt echter niet in zijn voordeel te werken. De middenvelder wist dit seizoen nog niet te scoren. In totaal waren Siem de Jong, Davy Klaassen en Rafael van der Vaart bij meer doelpunten betrokken dan hij.
Op aanvallend gebied lijkt Van der Vaart, niet geheel verrassend, het best in staat de plek op het middenveld van Oranje op te vullen. De vraag is of Louis van Gaal een middenveld met zowel Van der Vaart als Sneijder niet té aanvallend vindt om tegen teams als Chili en Spanje aan te treden. Een verandering van formatie zou hiervoor een mogelijke oplossing zijn.

Verbindingsrol

Als neutrale middenvelder is het zaak de verdediging met de aanval te verbinden. Kevin Strootman nam deze rol normaal gesproken op zich bij het Nederlands elftal. Met het wegvallen van de centrale middenvelder is Louis van Gaal vermoedelijk op zoek naar een speler die deze verbindingsrol op zich kan nemen. Een ideaal doorgeefluik geeft gemiddeld veel passes per wedstrijd, waarvan een groot deel aankomt.
Met 1,9 sleutelpasses per duel zet Strootman gemiddeld twee keer per wedstrijd een ploeggenoot vrij voor de keeper. De enige mogelijke vervanger die gemiddeld vaker per wedstrijd een keypass verstuurd, is Rafael Van der Vaart. Op aanvallend gebied komt Van der Vaart dus wéér het beste naar voren. Ook Stijn Schaars geeft gemiddeld veel sleutelpasses per wedstrijd. Met 1,9 keypasses per wedstrijd lijkt hij beduidend creatiever dan spelers als Vurnon Anita en Davy Klaassen. Jonathan de Guzman doet het bij Swansea City bijna net zo goed als Schaars bij PSV. De in Canada geboren Nederlander geeft 1.8 sleutelpass per wedstrijd.

Tabel 3: Overzicht van prestaties kanshebbers
Tabel 3: Overzicht van prestaties kanshebbers

Met een passingssuccesratio van 89,2% hoeft De Guzman op dat vlak echter niemand voor zich te dulden. Bijna negen van de tien passes die de Canadese Nederlander verstuurt, komen aan. Gemiddeld speelt De Guzman de bal 61,4 keer per duel naar een medespeler af, wat inhoudt dat de middenvelder van Swansea City rond de 55 succesvolle passes per duel geeft. Op dit gebied doet hij het zelfs beter dan Strootman. De geblesseerde centrale middenvelder verzorgt 52 succesvolle passes per duel.
Óók Daley Blind lijkt de verbinding tussen de verdediging en de aanval prima te verzorgen bij zijn club. Blind speelt de bal gemiddeld 70,2 keer per duel af. Van deze passes komen er normaal gesproken 62 aan. Geen onaardig aantal, waar overigens wel bij gezegd dient te worden dat ook de statistieken van Blind als linksback zijn meegenomen. Opvallend is wel dat Davy Klaassen en Siem De Jong met minder dan veertig passes per duel de bal relatief weinig krijgen bij Ajax. Mogelijk is dit te verklaren doordat Blind de bal vaak naar een buitenspeler speelt en zij deze de bal al hebben verloren voordat de aanvallend ingestelde Klaassen en De Jong worden bereikt.
Daley Blind en Jonathan De Guzman lijken het meest geschikt om tijdens het WK de rol van doorgeefluik op zich te nemen. Beide mannen hebben een relatief hoog passingssuccesratio en lijken ook bij hun club als verbindingsspeler tussen het middenveld en de aanval te fungeren, waar spelers als Davy Klaassen, Siem De Jong en Rafael Van der Vaart gewend lijken te zijn om op een meer aanvallende plek te spelen.

Verdedigende taken

Op aanvallend gebied lijkt Rafael Van der Vaart de ideale speler om tijdens het aanstaande WK te plek van Kevin Strootman op te vullen. Met het gegeven dat de middenvelder van HSV op verdedigend gebied een stuk achterblijft op de rest van de mogelijke opvolgers en Oranje het tegen aanvallend ingestelde teams als Chili en Spanje op zal moeten gaan nemen, is het echter de vraag of het verstandig zou zijn met een middenveld met Sneijder en Van der Vaart te starten.
Van der Vaart pakte dit seizoen tot dusverre gemiddeld slechts 0.5 keer per duel de bal van de tegenstander af en won slechts 42% procent van de fysieke duels die hij moest aangaan. Hiermee blijft de ex-speler van onder meer Real Madrid en Ajax ver achter op de rest van de mogelijke opvolgers van Strootman. Daley Blind (daar hebben we hem weer) pakt per wedstrijd bijvoorbeeld gemiddeld 2.4 keer de bal af van iemand uit het andere team. Blind zou dus als stofzuiger op het middenveld kunnen fungeren. Van de fysieke duels die de verdedigende middenvelder van Ajax in een wedstrijd moet uitvechten, wint hij normaal gesproken 54%. Op dit gebied hoef hij enkel Stijn Schaars voor zich te dulden.

Tabel 4 Wijnaldum speelde te weinig duels
Tabel 4 Wijnaldum speelde te weinig duels

Opvallend genoeg wint Strootman ‘slechts’ 41 procent van de duels die hij op een voetbalveld uitvecht. Vermoedelijk komt dit doordat de middenvelder in de Serie A uitkomt, waar fysieke kracht anno 2014 belangrijker lijkt te zijn dan voetballend vermogen. Op lichamelijk gebied verliest Strootman het bijvoorbeeld ruimschoots van een speler als Fredy Guarin, waar hij het duel normaal gesproken wel zal winnen als het op voetballend vermogen aankomt. Stijn Schaars en Daley Blind komen in de Eredivisie geen fysieke spelers als Guarin tegen, maar veelal technici als Hakim Ziyech.
Óók verdedigend lijkt Daley Blind de ideale speler om Strootman op te volgen als box-to-box middenvelder in de opstelling van het Nederlands elftal. De tot balafpakker omgeturnde linksback pakt gemiddeld 2,4 keer per duel de bal van een tegenstander af en blijft hiermee de concurrentie flink voor. Voor deze onderscheppingen heeft de zoon van Danny Blind gemiddeld slechts één overtreding nodig. Hiermee doet hij het beduidend beter dan Strootman zelf.

Conclusie: de top drie

3. Rafael Van der Vaart
Indien Louis Van Gaal op zoek is naar een aanvallende speler om Kevin Strootman op te volgen, is hij bij Rafael Van der Vaart aan het juiste adres. Hoewel HSV het dit seizoen niet goed doet, was de aanvallende middenvelder in de negentien wedstrijden die hij dit seizoen speelde al bij twaalf goals betrokken. Bovendien zet de ex-speler van Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur gemiddeld bijna drie keer een speler vrij voor de keeper. Met Robin Van Persie of Klaas-Jan Huntelaar bij Oranje in de spits, zou dit wel eens kunnen gaan werken. Wil Van der Vaart echt kans gaan maken om Strootman te vervangen, zal hij zijn verdedigende taken beter moeten invullen.
2. Stijn Schaars
Wellicht zal Stijn Schaars niet de meest populaire optie zijn om Strootman te vervangen, een degelijke oplossing is het wel. De middenvelder van PSV gaf dit seizoen al zes assists en fungeert bij de huidige nummer vier van de Eredivisie ook als verbindingsman tussen de verdediging en de aanval. Zijn gebrek aan scorend vermogen en slechte optreden in het oefenduel tegen Frankrijk werken echter niet in Schaars’ voordeel. De kans dat Van Gaal daadwerkelijk ook voor hem gaat kiezen, lijkt klein.
1. Daley Blind
Daley Blind lijkt de ideale optie om Kevin Strootman op te volgen op het middenveld van het Nederlands elftal. De linksback annex verdedigende middenvelder van Ajax laat het gehele seizoen al zien in de vorm van zijn leven te zijn en zorgt bij de landskampioen voor een vloeiende verbinding tussen de verdediging en de aanval. Hoewel Blind op aanvallend gebied misschien niet de beste optie zou zijn, pakt de zoon van Danny gemiddeld ruim twee keer per duel de bal af van een tegenstander. Een kwaliteit die het Nederlands elftal hard nodig zal hebben wanneer het het aankomende zomer in Brazilië tegen Spanje, Chili en Australië op neemt. Maar de vraag is: waar hebben we Daley harder nodig, linksachterin of op het middenveld?
[poll id=”22″]

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: De ideale vervanger van Kevin Strootman
 • 11 maart 2014

  Een gevaarlijke vergelijking. Het wordt genoemd in het artikel, maar uiteindelijk niet meegenomen in het eindoordeel. Ballen afpakken, duels winnen en passen is in de Eredivisie makkelijker dan in de Premier League, Serie A of Bundesliga (lijkt me).

  Reageer
  • 12 maart 2014

   Beste Jos,
   Het verschil tussen spelen in de Eredivisie en in een van de sterkere Europese voetbalcompetities is wél meegenomen in de eindconclusie. Het punt is echter dat geen enkele andere onderzochte speler de prestaties van Schaars en Blind wat betreft het complete plaatje enigszins benadert. Als Jonathan De Guzman en Rafael Van der Vaart op verdedigend gebied iets beter hadden gepresteerd, waren ze vermoedelijk wel in de top drie geeïndigd. Dat was echter niet het geval!
   Willem Haak

   Reageer
 • 12 maart 2014

  Ik denk dat van Gaal zal kiezen voor Schaars en Blind op de linksback. Jammer dat Gudelj niet is meegenomen in dit artikel. Zijn naam wordt sinds de blessure van Strootman door meerdere mensen genoemd.

  Reageer
  • 12 maart 2014

   Beste Koen,
   Die optie is zeker mogelijk. We zullen hert echter pas op de avond van de wedstrijd tegen Spanje helemaal zeker weten!
   Nemanja Gudelj is niet meegenomen in het artikel omdat het er vooralsnog niet op lijkt dat hij voor het Nederlands elftal maar voor Bosnië of Servië zal kiezen.
   Willem Haak

   Reageer
 • 12 maart 2014

  Ik denk dat ik de oplossing heb. Neem Blind, Fer en De Guzman mee. Zet Blind op die positie als je wat meer verdedigend speelt en vooral de rust en controle wilt bewaren. Wanneer het wat fysieker wordt en er meer atletisch vermogen gevraagd wordt zou ik Fer opstellen. De Guzman kun je opstellen wanneer je wat aanvallender wilt voetballen, is meer een spelmaker dan de andere twee. En dan is de vorm van de dag natuurlijk ook belangrijk om in je overweging mee te nemen.
  Normaal gesproken neem je voor elke positie maar twee spelers mee (want op het WK mag je 20 veldspelers en 3 keepers meenemen). Maar Blind kan je zowel op linksback als het middenveld neerzetten, dus Van Gaal kan gerust deze alle drie de spelers meenemen.

  Reageer
 • 22 maart 2014

  Ik zou Toornstra van FC Utrecht nemen. Technisch begaafd, goede vrije trap en corner en leert nu (net als Strootman toen) van Wouters om harder te zijn. Tezamen met Nigel de Jong een duo a-la Cocu en Davids uit eind jaren negentig

  Reageer

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *