De degradatiestrijd in de Eredivisie is ongekend spannend. Na de interlandbreak staan de laatste wedstrijden op het programma. De teams moeten nu de punten gaan pakken.
De onderste zes ploegen staan binnen zeven punten van elkaar. Hoe staan de ploegen er voor? Wie heeft net op tijd de juiste vorm te pakken? In dit artikel kijken we naar de cijfers achter de onderkant van de ranglijst.
Een veilig puntenaantal
Hoeveel punten hebben de ploegen nodig om zich veilig te spelen? Tot vorig seizoen was zeventiende genoeg om directe degradatie te ontlopen, maar sindsdien moet je een plek hoger eindigen. Als we naar de ranglijsten van de seizoenen deze eeuw kijken (het corona-seizoen wordt in dit artikel achterwege gelaten), kunnen we opmaken hoeveel punten een team waarschijnlijk nodig heeft om zich veilig te spelen.
Om 16e te worden in de Eredivisie en zo de play-offs in te gaan, zal een team dus minimaal 26 punten moeten halen. In de meeste gevallen zal zelfs minimaal 27 nodig zijn. Tenminste, dat is het aantal punten dat nodig was om 17e te worden deze eeuw, een beter doelsaldo en hetzelfde puntenaantal zou dus genoeg zijn.
Om directe handhaving te bewerkstelligen, zijn vier a vijf meer punten nodig om plek 16 voor te blijven. Ook is te zien dat de vaak genoemde regel ‘34 punten en je bent veilig’ niet altijd opgaat. NEC en Excelsior waren alsnog veroordeeld tot play-offs destijd. Waar alleen Excelsior in 2011 deze als winnaar afsloot.
De teams
Helaas voor dit artikel en de competitie heeft Sparta nog een blessuretijd en een hele wedstrijd tegen Fortuna te goed. De ideale kans om zes punten te pakken en zo de degradatiezorgen (voorlopig) achter zich te laten.
Als we naar de expected points ranglijst kijken en deze sorteren op ‘expected points’ zien we dat vooral Fortuna het erg slecht doet op alle vlakken. Deze ranglijst is gebaseerd op de grootte van de kansen in een wedstrijd. Een team dat aanvallend goed presteert en weinig achterin weggeeft zal dus hoog staan.
Fortuna presteert op punten zoals verwacht, maar door de zwakke concurrentie geen laatste. Heracles staat net wat hoger dan hun expected points doen vermoeden en we zullen hen dan ook maar kort behandelen.
Ook valt PEC Zwolle op. Zij zouden ruim 10 punten meer moeten hebben behaald dan ze nu hebben. Dit is vooral te verklaren door de dramatische eerste seizoenshelft. Met slechts zes behaalde punten is het logisch dat de expected points hoger zijn. Helemaal aangezien het op xG in veel wedstrijden dicht bij elkaar lag. Vooral door slecht afmaken hebben ze beduidend minder punten gehaald uit wedstrijden die qua kansen dicht bij elkaar lagen.
We zullen nu in de vorm van de teams duiken. Hoe presteren zij op basis van ‘non penalty expected goals’? We hebben gekozen voor deze statistiek omdat hieruit goed af te leiden is hoe de teams aanvallend en verdedigend presteren. Strafschoppen zijn dus niet meegerekend, omdat deze de expected goals erg doen stijgen, terwijl dit meestal niet in verhouding is met de aanvalskwaliteit.
Heracles Almelo
De vorm van Heracles gaat nogal op en neer. Tegen de mindere teams weten ze meer kansen dan de tegenstander af te dwingen, maar zodra een hoger geplaatst team tegenover ze staat lijkt dat moeilijk. Aangezien Heracles bijna uitsluitend in thuiswedstrijden punten halen (25 van de 27 punten zijn in Almelo behaald), zou het met vier uitwedstrijden en twee lastige thuiswedstrijden nog wel eens benauwd kunnen worden. De derde thuiswedstrijd is echter tegen Sparta en dat zou zomaar eens een salonremise kunnen worden.
RKC Waalwijk
De Waalwijkers hebben zich wat lucht verschaft met de zege in Arnhem. Toch lijkt het vooral verdedigend wat minder te gaan na een sterkere periode tegen de directe concurrentie. De lange gelijke stand tegen Ajax is voornamelijk debet aan de hoge NPxG tegen. De vorm van Jens Odgaard (8 goals, 7,89 NPxG) de afgelopen weken is waarschijnlijk genoeg om ze uit de echte problemen te houden.
Willem II
De echte problemen beginnen op plek 15. Willem II begon het seizoen voortvarend en stond zelfs even tweede met 16 punten uit de eerste zeven wedstrijden. Op basis van de data bleek toen al dat dit niet lang zo kon blijven. De vrije val werd ingezet tot het bestuur na het gelijke spel tegen Heerenveen ingreep. Aan de grafiek is te zien dat het na de winterstop vooral aanvallend erg pover is. Ook in de laatste wedstrijd tegen AZ werd er na de 2-0 nauwelijks nog wat gecreëerd, maar liet het team zien ook verdedigend niet in staat te zijn de voorsprong te behouden. Waar Petrovic vorig seizoen nog Pavlidis had om Willem II er in te houden, heeft Hofland een zwaardere taak. Het zal moeten komen van spits Hornkamp, die zelfs in de KKD geen echte goalgetter was in de eerste seizoenshelft.
Fortuna Sittard
Gezien de onderliggende cijfers is Fortuna de slechtste ploeg van de Eredivisie. Samen met Cambuur de meeste goals tegen, maar ook aanvallend zet het daar weinig tegenover. 26 goals uit ongeveer evenveel xG is niet genoeg om de problemen te ontlopen. Aanvallend moet het voornamelijk van Seuntjens en Flemming komen (samen goed voor meer dan de helft van de xG). Fortuna staat nu nog boven de streep, maar met de huidige vorm van Sparta lijkt dat een kwestie van tijd.
Sparta Rotterdam
Zoals eerder al aangegeven zit Sparta op pole position om een veilige plek te behalen. De laatste weken lijkt het verdedigend wat minder te gaan, maar met een keeper als Okoye lijkt dat voor Sparta een minder groot probleem. Als Sparta de wedstrijd tegen Vitesse succesvol uitspeelt en doet wat het moet doen tegen Fortuna, zetten de Rotterdammers een flinke stap richting handhaving.
PEC Zwolle
Na een historisch slechte eerste seizoenshelft, lijkt de weg omhoog ingezet. Alles onder Schreuder lijkt beter dan onder Langeler. Ook de vormgrafiek laat mooi zien hoe het team steeds meer vertrouwd raakte met het nieuwe systeem. Toch staan ze met 20 punten nog steeds onderaan en lijkt er een wonder nodig. Aanvallend komen ze nog steeds te kort; met 20 goals uit ruim 28 xG kunnen ze alleen zichzelf verwijten dat ze het zo ver hebben laten komen.
De wedstrijden
Vorm vertelt een deel van het verhaal, maar het resterende schema is minstens zo belangrijk.
Alleen kijken naar de stand is niet eerlijk. Zoals eerder genoemd heeft bijvoorbeeld Heracles nauwelijks iets te zeggen buitenshuis, dus maakt het nogal uit waar je tegen ze speelt. Daarom kijken we naar het aantal punten per wedstrijd dat elke tegenstander uit danwel thuis behaald heeft.
De tabel hierboven geeft per speelronde aan hoeveel punten de tegenstander dus behaald heeft.
Willem II speelt de komende ronde bij Feyenoord. De 2,23 betekent dat Feyenoord thuis 2,23 punten per wedstrijd heeft gehaald.
Sparta heeft het zwaarste schema, maar heeft drie extra punten tegen Vitesse bijna binnen en een wedstrijd tegen Fortuna tegoed. Vooral Zwolle lijkt voor een onmogelijke opgave te staan.
Zij zullen hoop moeten putten uit hun recente vorm. Voor Willem II is er minder hoop. Met maar vijf punten en drie goals sinds de winterstop is daar niet van een goede vorm te spreken. Dit in combinatie met een lastig programma kan niet veel goeds betekenen.
Voor Fortuna zal de wedstrijd tegen Heracles dit weekend en de inhaalwedstrijd tegen Sparta een goed beeld geven waar ze nou echt staan. RKC en Heracles zullen met hun vorm en programma de voorsprong die ze hebben vast moeten kunnen houden.
Kijkend naar de vorm en het programma zullen Willem II, PEC Zwolle en Fortuna hoogstwaarschijnlijk onderaan eindigen. Willem II weet wellicht met Hofland een schokeffect teweeg te brengen, maar vooral hun geringe voorsprong zal ze moeten redden. Fortuna kan tegen Sparta alles weer open gooien, maar moet toch meer laten zien dan ze nu doen. PEC heeft waarschijnlijk zijn eindsprint te laat ingezet en kan zich eigenlijk geen puntverlies tegen laagvliegers en subtoppers permitteren.
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel