1. Eredivisie

Ziyech blijft overeind in Twents moeras

Met een voorselectie voor het Nederlands elftal kwam er een aangenaam einde aan het Eredivisieseizoen van Hakim Ziyech. Hoewel het seizoen van FC Twente zich kenmerkte door sportieve en vooral financiële malaise, hield Ziyech zich in zijn debuutjaar in Enschede knap staande. Hij gaf gemiddeld één assist in twee wedstrijden; een indrukwekkend moyenne. Hoe zit het met de creativiteit van hem en de andere Eredivisiespelers?

Assistkoning Ziyech

Tabel 1: de Eredivisiespelers met minmaal 7 assists in het seizoen 2014/2015
Tabel 1: de twintig Eredivisiespelers met minmaal 7 assists in het seizoen 2014/2015
De naar Southampton vertrokken Dusan Tadic, die zijn medespelers het voorgaande voetbaljaar het vaakst wist te bedienen (14 keer), is met gogme opgevolgd door Hakim Ziyech. Laatstgenoemde gaf zelfs twee beslissende passes méér dan Tadic: 16 stuks. Bovendien haalt de van SC Heerenveen afkomstige Ziyech ook het grootste aantal assists per 90 minuten; het kost hem precies 180 minuten om tot een eindpass te geraken.
Ook de positie van Dabney dos Santos, het pas 19-jarige talent van AZ, is erg knap. De revelatie toont met zijn hoeveelheid assists per 90 minuten aan weinig plankenkoorts en aanpassingsproblemen te ondervinden in de hoogste voetbaldivisie. Het podium wordt gecompleteerd door Jetro Willems, de linksback van landskampioen PSV. Willems is de enige achterhoedespeler in deze top-20, maar toch levert hij na Hakim Ziyech de meeste assists: 13. Daarnaast schaart hij zich qua assists per 90 minuten dus ook bij de beste drie.

Gecreëerde kansen

Tabel 2: De Eredivisiespelers met minimaal 15 gespeelde wedstrijden in het seizoen 2014/2015
Tabel 2: de twintig Eredivisiespelers met de meeste gecreëerde kansen in het seizoen 2014/2015 met minimaal 15 gespeelde wedstrijden.
Of een goede pass uiteindelijk tot assist gepromoveerd wordt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van de verschafte kans en het al dan niet scherpstaande vizier van de potentiële doelpuntenmaker. Derhalve is het zinvol niet slechts het aantal assists te bestuderen, maar ook aandacht de besteden aan het aantal key-passes. Door het aantal assists en key-passes per 90 minuten bij elkaar op te tellen, volgt volgens de data van Squawka het aantal gecreëerde kansen per 90 minuten.
Hakim Ziyech is ook in deze tabel hoog in de lijst te vinden, op plek vier. Toch moet hij een opvallend groepje spelers boven zich dulden. De eerste is Furdjel Narsingh, die in velerlei opzichten bewijst niet onder te doen voor zijn jongere broer Luciano Narsingh, hoewel laatstgenoemde bij topclub PSV speelt en regelmatig als rechtsbuiten van het Nederlands elftal mag fungeren. Dat de top twee louter bestaat uit spelers van FC Utrecht, is opvallend. De Domstedelingen, die attractief en offensief voetbal trachten te spelen, mogen hun handen dichtknijpen met de aanwezigheid van Yassin Ayoub en Tommy Oar. Samen creëren ze meer dan zes kansen per 90 minuten: een indrukwekkend aantal. Mede door het feit dat Oar zijn werkgever liet weten na dit seizoen transfervrij te vertrekken, kwam hij slechts in 18 duels in actie. Dat zal FC Utrecht ongetwijfeld punten hebben gekost, want uit de volgende grafiek blijkt hoe ongewoon de prestaties van de Australiër zijn.
Grafiek 1: het percentage passes waar een kans mee werd gecreëerd tegenover het aantal foutieve passes per gecreëerde kans.
Grafiek 1: het percentage passes waar een kans mee werd gecreëerd tegenover het aantal foutieve passes per gecreëerde kans.
 
Tabel 3: het aantal foutieve passes, gecreëerde kansen en het aantal passes per gecreëerde kans.
Tabel 3: het aantal foutieve passes, gecreëerde kansen en het aantal passes per gecreëerde kans.
 
Tabel 4: het aantal passes/90, gecreëerde kansen/90 en het percentage passes waar een kans uit voortkomt
Tabel 4: het aantal passes/90, gecreëerde kansen/90 en het percentage passes waar een kans uit voortkomt
 
De x-as in de grafiek staat voor het aantal foutieve passes per gecreëerde kans, de y-as voor het percentage van het totale aantal passes dat een kans oplevert. Een speler die veel risico in zijn passing legt, maar als gevolg daarvan ook de ene na de andere bal inlevert, is voor een team eerder een vloek dan een zegen. Dat maakt de prestatie van Tommy Oar, die slechts 1,27 keer een bal kwijt raakt voordat hij een pass produceert die een kans voortbrengt, bijzonder. Hij is namelijk óók degene die met afstand het meeste risico in zijn passing legt: 18,49% van zijn balcontacten levert een kans op, zoals te zien is op de verticale as.
Zijn manier van voetballen is, getuige de grafiek, uniek in Nederland; Oar is altijd op zoek naar een aanvallende actie en heeft daarbij de kwaliteit die zonder exorbitant balverlies uit de voeren. De grafiek laat eveneens zien dat Furdjel Narsingh zich aan de middenmoot weet te onttrekken, hoewel ook hij niet in de buurt komt van de Australische linksbuiten.

De kwaliteit van de gecreëerde kansen

Tabel 5: de kwaliteit van de gecreëerde kansen
Tabel 5: de kwaliteit van de gecreëerde kansen
Deze laatste tabel toont de verhouding tussen het aantal gecreëerde kansen en het aantal assists, beide per 90 minuten. Dabney dos Santos, de AZ-revelatie, rendeert dus bovenmatig goed: hij schept in bijna dertig procent van de kansen die hij creërt ook daadwerkelijk een assist. Tommy Oar, die binnen andere tabellen steevast in de top bivakkeerde, staat hier laag genoteerd, terwijl zijn ploeggenoot Yassin Ayoub de top twintig niet eens haalt. Het scorend vermogen van FC Utrecht lijkt niet overgehouden te hebben, dus de aankoop van de Franse spits Sébastian Haller (die 0,76 maal scoort per 90 minuten) is tot zover een schot in de roos.
Hoewel de kwaliteit van een assist onlosmakelijk verbonden is met de kwaliteit van de afmaker, zou het desalniettemin te kort door de bocht zijn het gebrek aan geconverteerde key-passes slechts aan het onvermogen van een afwerking te wijten. Zoals eerder vermeld zijn er allerlei elementen die uiteindelijk bepalen of een key-pass kan promoveren naar een assist; gecreëerde kansen zijn er in alle soorten en maten.

Conclusie

De eerste speler die het verdient genoemd te worden is Hakim Ziyech. In een stroef draaiend, door financieel wanbeleid gekweld FC Twente, waar Ziyech voor liefst 3,5 miljoen euro naartoe transfereerde vanuit Heerenveen, bleef hij toch op de been. Zeker de laatste maanden leek hij zijn topvorm herpakt te hebben. De Twentse artiest is met 16 assists en 83 gecreëerde kansen qua passing het grootste gevaar van de Eredivisie. Ook de linksback van PSV, Jetro Willems, komt een vermelding toe. Hij is namelijk de enige verdediger die in de tabellen voorkomt. Daarom is het des te imponerender dat alleen Ziyech meer assists wist te produceren; Willems gaf er dertien, bijna één assist per twee gespeelde wedstrijden.
In Alkmaar zal men het debuutseizoen van Dabney dos Santos met grote tevredenheid hebben aanschouwd. Hij speelde lang niet alles, maar leverde zeven assists en hoefde daar slechts 24 kansen voor de creëren; geen andere Eredivisiespeler kon zich aan die verhouding meten. Tenslotte is de 23-jarige, transfervrije Tommy Oar het noemen waard. De speler van FC Utrecht legt ongekend veel risico in zijn spel, maar hoeft dat desondanks niet te bekopen met overdadig balverlies; integendeel. Het is spijtig dat hij slechts in achttien duels in actie is gekomen, maar het zal voor geïnteresseerde clubs dringen worden, gezien zijn buitengewone statistieken.
De data is afkomstig van Opta en geraadpleegd via Squawka.com

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Ziyech blijft overeind in Twents moeras

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *