1. WK 2014

Kuipers sluit goede wedstrijd zwak af

Bjorn Kuipers begon het WK met een zeer sterk optreden tijdens Engeland – Italië. Zijn prestatie tijdens die wedstrijd werd door ons beoordeeld met een 9.6. De FIFA stelde de Oldenzaler vervolgens aan voor het duel Zwitserland – Frankrijk. Ook die wedstrijd is terug gekeken en alle genomen beslissingen legden we weer onder een vergrootglas. Conclusie, het was een minder sterk optreden van Team Kuipers. Eindcijfer? Dat lees je later in dit artikel.
Stadion Fonte Nova in Salvador staat garant voor spektakel. Nederland walste daar met 5-1 over Spanje heen, Duitsland klopte Portugal met 4-0 en ook Zwitserland – Frankrijk (2-5) was allesbehalve saai. Dat er vrijdagavond veel gebeurde blijkt ook wel uit het aantal beslissingen dat Bjorn Kuipers moest nemen (135). Een stuk hoger dan de 113 tijdens zijn eerste wedstrijd van dit WK.

Bal over de zijlijn of achterlijn

Grensrechters Erwin Zeinstra en Sander van Roekel moesten 38 keer beoordelen of de bal over de zijlijn was en welke ploeg mocht ingooien. Dit deden ze in alle gevallen juist, net als tijdens Engeland – Italië. Ook ging de bal 28 keer over de achterlijn, waarbij de arbitrage het in 1 geval niet goed had. Dat was het moment waarbij Hugo Lloris nog met zijn vingertoppen nog net aan het schot van Xherdan Shaqiri zat. Kuipers zag dit niet en gaf een doelschop. Echt kwalijk valt het hem niet te nemen, het was zeer moeilijk te zien.

Buitenspelsituaties

Kuipers mag zijn assistenten wederom dankbaar zijn, ze zagen het opnieuw bij alle buitenspelsituaties goed. Opvallend was de situatie in de 27e minuut, waarbij Granit Xhaka dacht te scoren. Hij verlengde de inzet van Gökhan Inler, maar deed dat net in buitenspelpositie. Een uitstekende beslissing van Sander van Roekel. Als dit doelpunt wel was goedgekeurd, was Zwitserland op 1-2 gekomen en had de wedstrijd heel anders kunnen verlopen. Ook bij de 0-4 van Karim Benzema en de 2-5 van Xhaka bleef de vlag terecht omlaag.

Duels

Kuipers beoordeelde vrijdagavond 45 duels. Dit deed hij 39 keer goed en 6 keer niet. Het eerste foutje maakte Kuipers bij een luchtduel in de 11e minuut, waarbij Aly Cissokho op zijn tegenstander leunde. Zwitserland had een vrije trap verdiend, maar het spel ging verder. Ook vier minuten later klonk er geen fluitsignaal, toen Mathieu Valbuena naar de grond werd gewerkt door Stephan Lichtsteiner. Verder beoordeelde Kuipers in de 28e minuut het leunen van Valon Behrami als geoorloofd en mocht ook het duel tussen Admir Mehmedi en Mathieu Debuchy, vlak voor rust, verder gaan.
Ook in de tweede helft waren er momenten waarop Kuipers niet helemaal goed zat. Al na 5 seconden blokkeerde Ricardo Rodriguez de loopactie van Blaise Matuidi, wat ongestraft bleef. Het laatste fout beoordeelde duel vond plaats in de 83e minuut. Antoine Griezmann kreeg een vrije trap mee, maar er gebeurde vrijwel niets in het duel waar Kuipers voor floot.

Vermaningen en kaarten

Kuipers is mild dit toernooi. Dat zagen we al tijdens Engeland – Italië en ook bij Zwitserland – Frankrijk was de supermarkteigenaar heel zuinig met zijn kaarten. Toch hadden er wel degelijk gele kaarten gegeven moeten worden. In de 7e minuut kwam Olivier Giroud met zijn been zo hoog dat hij Steve von Bergen hard in het gezicht raakte. Terwijl de Zwitserse verdediger met een gebroken jukbeuk werd afgevoerd, kwam Giroud er zonder kaart vanaf.
Amper vier minuten later schoffelde Debuchy met twee benen Mehmedi onderuit. Wederom bleven de kaarten op zak, waar geel zeker op z’n plaats was geweest. Het lijkt erop dat Kuipers de wedstrijd het liefst zo lang mogelijk kaartloos houdt. Tijdens Engeland – Italië gaf hij pas in de 92e minuut zijn eerste, en enige, gele kaart. Opvallend genoeg deed hij bij Zwitserland – Frankrijk nagenoeg hetzelfde. De enige gele kaart van de wedstrijd werd gegeven in de 88e minuut, aan Paul Pogba. Die was wel terecht overigens.

Wedstrijdbepalende momenten

Zoals gezegd, de afgekeurde treffer van Zwitserland in de 28e minuut was een heel belangrijk moment waarop de arbitrage goed zat. Ook de strafschop, vier minuten later, was terecht. In de tweede helft werden twee goals goedgekeurd, die beiden net geen buitenspel waren. Ook goed dus. Alles leek erop dat Kuipers een goede wedstrijd op een goede manier zou afsluiten, maar met zijn eindsignaal drukte hij toch nog een stempel op de einduitslag.

“Soms moeten scheidsrechters echter ook buiten het spelregelboekje om kunnen kijken…”

Dat fluitsignaal was, op z’n zachtst gezegd, ongelukkig getimed. Terwijl Benzema op schitterende wijze de 2-6 binnen knalde, floot Kuipers af. Wie de regels heel strikt bekijkt, kan zeggen dat de tijd verstreken was, en dat Kuipers dus gelijk had. Soms moeten scheidsrechters echter ook buiten het spelregelboekje om kunnen kijken. Op KNVB-cursussen wordt dat wel eens uitgelegd als ‘weten waar goochem woont’. Had Kuipers de goal goedgekeurd en iets later afgefloten, dan was er niets aan de hand geweest. In dit geval ging het dan om de 2-6 die afgekeurd werd, maar stel dat dit de gelijkmaker of de winnende treffer was. Dan waren de rapen gaar geweest en had Kuipers de finale wellicht al op z’n buik kunnen schrijven.

Rapportcijfer

In totaal waren 125 van de 135 beslissingen goed. Een percentage van 93%. Voor het onhandige eindsignaal krijgt Kuipers twee punten aftrek en voor de niet gegeven gele kaart aan Giroud nog eens één. Eindcijfer: 6.3.

Finalekansen

Kuipers is nog altijd volop in de race voor de finale, maar er zijn meer kandidaten. Howard Webb floot prima tijdens Colombia – Ivoorkust, al heeft hij natuurlijk al eens een WK-finale gehad. Ook de Portugees Pedro Proença begon sterk aan het toernooi, hij gaf een terechte rode kaart bij Kameroen – Ivoorkust. Ravshan Irmatov en Nicola Rizzoli kregen geen tweede wedstrijd toegewezen. Na de kwartfinales vindt een schifting plaats. Scheidsrechters afkomstig uit landen die dan nog in het toernooi zitten, worden naar huis gestuurd