Jamie Jacobs, 24 jaar oud en geboren in Purmerend, maakte in de zomer van 2019 de overstap van Jong AZ naar Cambuur. In zijn eerste seizoen in de Keuken Kampioen Divisie was hij goed voor 12 doelpunten en zeven assists in 23 competitiewedstrijden.

Vorig seizoen was het voor hem wederom een productief seizoen, met acht goalsen 14 assists in 28 wedstrijden. Mede hierdoor promoveerde Cambuur naar de Eredivisie.

Ook dit seizoen is Jacobs weer aardig op dreef. Na 13 wedstrijden op het hoogste niveau staat hij op vijf doelpunten en vier assists. Cambuur wist met behulp van twee doelpunten en één assist van Jacobs alle drie haar wedstrijden in november te winnen.

Niet voor niets is Jacobs dus gekozen als speler van de maand november. We benoemden hem vorig jaar al in ons artikel over de 10 meest opvallende spelers van de Keuken Kampioen Divisie. Wat maakt Jacobs zo’n goede speler?

Drang naar voren

Zoals we in zijn statistieken van de afgelopen seizoenen kunnen zien, maakte Jacobs in de afgelopen drie seizoenen 25 doelpunten. Een knap aantal en het huidige seizoen is nog niet eens halverwege. Dit komt onder andere door zijn drang naar voren en de vele momenten dat hij in het zestienmetergebied te vinden is. 

Zijn assist in de wedstrijd tegen Utrecht, is een typisch moment wat we vaak terugzien in het spel van Jacobs. Allereerst zien we een omschakelmoment van Cambuur, waarbij de bal bij linksbuiten Kallon terecht komt en linksback Bangura zich in de aanval mengt. Bangura geeft voor, Jacobs komt goed voor zijn man in het zestienmetergebied en legt de bal eenvoudig breed op spits Uldrikis.

jamie jacobs cambuur 1
Figuur 1: Kallon ontvangt de bal, linksback Bangura kiest een loopactie aan de binnenkant. Jacobs kiest centraal positie.
jamie jacobs cambuur 2
Figuur 2: linksback Bangura ontvangt de bal, geeft voor en Jacobs is inmiddels in het zestienmetergebied. Jacobs komt voor zijn tegenstander en neemt de bal aan.
jamie jacobs cambuur 3
Figuur 3: Jacobs legt de bal breed en Uldrikis maakt de 1-0.

Naast de assist voor de 1-0, maakte Jacobs de 2-1 in deze wedstrijd. Als we naar dit doelpunt kijken is het niet alleen het positie kiezen in het zestienmetergebied wat van belang is, ook in de aanval voorafgaand aan het doelpunt is zijn klasse te zien. In de volgende figuren zien het deze aanval, wat uiteindelijk dus leidt tot het winnende doelpunt in deze wedstrijd.

jamie jacobs cambuur 4
Figuur 4: Jacobs kiest positie tussen de linies en Utrecht verdediger Van der Maarel dekt door waardoor deze zone vrij komt.
jamie jacobs cambuur 5
Figuur 5: Terwijl Jacobs met een verfijnde bal achter standbeen Paulissen diep stuurt, kiest hij zelf al voor een loopactie richting het doel van Utrecht. Paulissen wordt echter tegen de grond gewerkt.
jamie jacobs cambuur 6
Figuur 6: De vrije trap wordt snel genomen door Hoedemakers. Jacobs staat al op randje zestien met zijn handen in de lucht.
jamie jacobs cambuur 7
Figuur 7: Na een voorzet van Bangura komt de bal voor de voeten van Jacobs, die met een perfect geraakte volley voor de 2-1 tekent.

Spelpatroon Cambuur

Een patroon dat we regelmatig terugzien bij Cambuur, is voorzetten vanaf de flanken. Ook de 0-1 tegen NEC komt voort uit deze manier van aanvallen. Na een voorzet van linksback Bangura en het terugkoppen van Doodeman, maakte Jacobs de 0-1.

jamie jacobs cambuur 8
Figuur 8: Linksbuiten Kallon maakt een loopactie naar binnen, waardoor linksback Bangura op kan komen voor een voorzet. Jacobs kiest al positie op randje zestien.
jamie jacobs cambuur 9
Figuur 9: Doodeman kopt terug en Jacobs tekent voor zijn vijfde doelpunt dit seizoen.

Toekomst

Dit seizoen doet Cambuur het aardig en staat het momenteel in het linkerrijtje. Toch lijkt het mogelijk voor Jacobs om een stap naar een structurele subtopper in de Eredivisie te maken.

Na twee enorm goede seizoenen in de KKD en een zeer sterke eerste seizoenshelft in de Eredivisie, lijkt het voor Cambuur haast onmogelijk om Jacobs van de radar af te houden. Welke club zou goed passen bij deze aanvallend ingestelde middenvelder?

3.6/5 - (8 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand november – Jamie Jacobs

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *