Een nieuwe rubriek bij Tussen de Linies. Elke maand kiezen we op basis van statistieken een speler van de maand. In maart is gekozen voor Heracles middenvelder Rai Vloet

Het jeugdexponent van PSV is bij de club uit Almelo een van de sleutelspelers. Momenteel staat Vloet na 29 wedstrijden op veertien doelpunten en zes assists. Hiermee is Vloet goed voor 40% van de doelpuntenproductie van Heracles.

3 op een rij

Na een doelpunt eind februari tegen Twente, scoorde Vloet in maart maar liefst in alle drie de wedstrijden. Waar hij tegen Twente als spits werd opgesteld, stond Vloet in maart tegen ADO, PEC en Sparta als aanvallende middenvelder opgesteld. 

In maart kwam Vloet tot 1,4 xG (Expected Goals exclusief penalty’s). Dit lijkt weinig ten opzichte van zijn drie doelpunten. In de onderstaande figuur zie je hoe deze 1,4 xG tot stand is gekomen.

Hier zien we dat het afstandsschot tegen ADO met weinig xG toch tot een doelpunt leidde. 

rai vloet speler van de maand 1

In zijn doelpunten van maart komen zijn kenmerkende kwaliteiten goed naar voren, namelijk zijn diepgang zonder bal en zijn schot. 

Een goed moment om zijn statistieken met betrekking tot schoten op doel te vergelijken met andere spelers in de Eredivisie op dezelfde posities. 

Wel is het goed om te weten dat Vloet één van zijn 14 doelpunten als spits heeft gemaakt.

SpelerSchoten% op doelDoelpunten
Rai Vloet5740,4%14
Sander van de Streek6341,38
Oussama Tannane11029,1%7
Joey Veerman6036,7%7
Albert Gudmundsson4341,9%5
Tomas Suslov3333,3%2

We zien dat Vloet qua schoten op doel goed presteert, wat leidt tot 12 doelpunten exclusief penalty’s. Zijn collega’s van Utrecht, Vitesse, Heerenveen, AZ en Groningen moeten het tot nu toe allemaal met minder dan 10 doelpunten doen.

rai vloet speler van de maand 3

In de bovenstaande figuur zien we de shotmap van Vloet van het gehele seizoen. Alhoewel hij zijn doelpunten vooral in het zestienmetergebied maakt, worden door hem ook aardig wat schoten gelost van buiten het zestienmetergebied. Daarnaast valt op dat zijn totale xG uitkomt op 6,68. 

Het doelpunt van Vloet tegen PEC is kenmerkend voor zijn drang naar voren en de diepgang zonder bal. In figuur 1 en 2 zien we dat Vloet ongedekt staat, waarna hij de bal krijgt ingespeeld en open draait. 

Hierna zien we hem in figuur 3 en 4 een steekpass geven en loopt hij zelf door om vervolgens in het zestienmetergebied de 1-0 te maken.

rai vloet speler van de maand 4
Figuur 1 & 2: Vloet loopt vrij, speelt zich vrij en verlegt het spel naar de linkerflank
rai vloet speler van de maand 5
Figuur 3 & 4: Vloet geeft een steekbal en maakt de 1-0.

Bij de late 1-1 tegen Sparta laat Vloet, ondanks dat bij dit doelpunt niet erg sterk verdedigd wordt, zijn drang naar voren eveneens zien.

We zien in figuur 5, 6 en 7 dat door Heracles een lange bal gegeven wordt, waarna het kopduel aangegaan wordt. Vloet anticipeert hierbij op de tweede bal en ontvangt de bal via een mislukte kopbal van de Sparta verdediger.

rai vloet speler van de maand 6
Figuur 5: Een lange bal naar voren wordt gegeven, waarna het kopduel aangegaan wordt.
rai vloet speler van de maand 7
Figuur 6: Sparta verdediger kopt de bal voor de voeten van Vloet.
rai vloet speler van de maand 8
Figuur 7: Vloet maakt de 1-1.

Doelpuntrijk seizoen

We hebben gezien dat Vloet, ondanks zijn xG van 6,68, al 12 keer heeft gescoord (exclusief penalty’s). Een erg goede prestatie.

De maand maart waarin Heracles zeven punten pakte en Vloet drie doelpunten scoorde, draagt bij aan een huidige achtste plek.

Met nog wedstrijden tegen Emmen, VVV, Twente, Feyenoord en AZ, doet Heracles met Vloet nog volop mee om Play-Offs voor Europees voetbal.

Noot: alle gebruikte afbeeldingen en cijfers zijn redactioneel van aard en zijn niet voor commercieel gebruik.

1/5 - (1 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Speler van de maand maart: Rai Vloet

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *