Feyenoord wacht nog steeds op haar eerste overwinning dit seizoen. Doordat de Rotterdammers ook tegen FC Utrecht gelijk spelen, heeft de club voor het eerst in haar geschiedenis de eerste drie wedstrijden van een Eredivisie-seizoen gelijkgespeeld. Een analyse van de wedstrijd.

Zoekend Feyenoord

Jaap Stam is nog zoekende naar zijn ideale elftal. Opnieuw start zijn team met een andere invulling van het middenveld en van de voorhoede. Dit keer moet Berghuis weer vanaf het middenveld beginnen, terwijl Narsingh in de spits wordt geprobeerd.
Ondanks dat Feyenoord goed begint aan de wedstrijd, komt FC Utrecht na acht minuten op voorsprong. Larsson geeft de bal knullig weg aan Abass, die er vervolgens vandoor gaat met de bal. Bij deze uitbraak probeert Botteghin de spits van Utrecht af te stoppen in plaats van voor zich te houden. Dit mislukt: de aanvoerder valt achterover en de weg naar het doel ligt vervolgens open. Abass schiet en scoort: 0-1.
Na die 0-1 wordt het probleem van Feyenoord heel erg duidelijk: de veldbezetting op het middenveld. De middenvelders spelen vaak te ver uit elkaar en staan niet diep genoeg. Hierdoor ontstaat er een enorm gat tussen de voorhoede en het middenveld van Feyenoord.

analyse feyenoord fc utrecht 1
Figuur 1: De positionering van het middenveld van Feyenoord bij balbezit

analyse feyenoord fc utrecht 2
Figuur 2: De positionering van de middenvelders van Feyenoord bij balbezit

Dit probleem zie je ook terug in de passmap van Feyenoord in de eerste helft. Op de helft van de tegenstander waren er nauwelijks succesvolle passes richting de as van het veld.
analyse feyenoord fc utrecht 3
Figuur 3: De passmap van Feyenoord in de eerste helft. Weinig tot geen passes richting de as van het veld op de helft van de tegenstander

Naast de positionering van de middenvelders, komt dit probleem ook door de lengte van het speelveld van Feyenoord. De afstand tussen de laatste linie en de voorhoede is zo groot, dat het middenveld steeds enorme afstanden moet afleggen. De achterhoede, en in het bijzonder de centrale verdedigers, zullen dus sneller en beter moeten bijsluiten in balbezit.
De problemen qua veldbezetting in balbezit op het middenveld leiden ook tot problemen in de omschakeling van balbezit naar balverlies. Op deze momenten ligt de as van Feyenoord open, waardoor de tegenstander de snelste weg naar het doel kan bewandelen.
analyse feyenoord fc utrecht 4
Figuur 4: De ruimte die Feyenoord weggeeft bij de omschakeling van balbezit naar balverlies.

Ook in dit voorbeeld is te zien dat het speelveld van Feyenoord veel te lang is. FC Utrecht heeft net de bal verovert, maar het centrale duo van Feyenoord staat al bijna halverwege de eigen speelhelft. Hierdoor worden de ruimtes voor FC Utrecht erg groot.
FC Utrecht maakt hier echter te weinig gebruik van. De ploeg van Van der Brom speelt de bal vaak wel in de vrije ruimte, maar komt vervolgens nauwelijks tot goed uitgespeelde kansen.
In de rust grijpt Stam in. Larsson en Van der Heijden verlaten het veld voor Fer en nieuwkomer Ié. Door deze wissel komt Berghuis in de spits te spelen, terwijl Narsingh ging opereren vanaf de rechterkant.

Sterk Feyenoord direct na rust

Feyenoord begint vervolgens beter aan de tweede helft. Vrij snel na rust maakt Haps via een schitterend afstandsschot de gelijkmaker: 1-1.
Het voordeel van Berghuis in de spits is dat het gat tussen het middenveld en de voorhoede minder groot wordt. Dit komt omdat Berghuis zich laat uitzakken in de ruimte achter hem, waardoor er nu wél iemand gepositioneerd staat in de as van het veld.

analyse feyenoord fc utrecht 5
Figuur 5: Met Berghuis in de spits is de as van het veld op de helft van de tegenstander beter bezet dan voor rust.

Feyenoord blijft echter problemen houden met het vinden en benutten van de ruimte. Bovendien beginnen de krachten weg te vloeien, waardoor Utrecht steeds beter in de wedstrijd komt. Waar de Utrechters het de eerste 60-65 minuten vooral moeten hebben van de omschakeling, begint de ploeg daarna steeds meer initiatief te nemen.
Doordat FC Utrecht wat beter gaat voetballen, creëert het team ook nog een aantal goede kansen. Vermeer weet echter te voorkomen dat FC Utrecht met drie punten terug naar huis kan.
Voor FC Utrecht is de conclusie van deze wedstrijd dat het team zichzelf kwalijk nemen dat het niet gebruik heeft gemaakt van de kansen die er lagen. Zeker de eerste helft had het team van Van der Brom meer kunnen toeslaan in de omschakeling. De overtuiging om dit te doen ontbrak echter. Desondanks zal FC Utrecht blij zijn met een punt in de Kuip.