1. WK 2014

WK-team van de groepsfase

De groepsfase van het WK is inmiddels voorbij en het einde van deze prachtige voetbalzomer nadert met rasse schreden. Waar gastland Brazilië tijdens haar eerste drie duels geen indruk maakte, werd de Nederlandse equipe van Louis van Gaal na de overwinningen tegen Spanje, Australië en Chili ineens tot titelfavoriet gebombardeerd en bereidt menig Nederlander zich al voor op de huldiging van dinsdag 15 juli aanstaande. Voordat het zo ver is moet er echter eerst afgerekend worden met het Mexico van keeper Guillermo Ochoa. Welke elf voetballers maakten in de groepsfase van het WK de meeste indruk en verdienen een plek in het Tussen de linies-dreamteam?

Doelman

Met zijn uitstekende keeperswerk tegen Kameroen, Brazilië en Kroatië heeft de reeds genoemde Guillermo Ochoa een plek in het Tussen de linies-doel verdiend. De 28-jarige goalie, vorig seizoen nog onder contract bij het nietige Ajaccio, was er met enkele katachtige reflexen mede verantwoordelijk voor dat Mexico Brazilië op een 0-0 gelijkspel hield. Lukt het Ochoa ook tegen Nederland uit te blinken, moeten Arjen Robben en Robin van Persie vrezen tegen een Mexicaanse muur aan te lopen.

Verdediging

Ivoriaan Serge Aurier bezet de rechtsback-positie in ons elftal van de poulefase. De verdediger van Toulouse, in de belangstelling staat van Arsenal, liet vooral tegen Japan zien over een uitstekende voorzet te beschikken en stelde twee maal een teamgenoot in staat te scoren.
Rafa Marquez (Mexico) en Oscar Duarte (Costa Rica) zullen de stoppers in de defensie zijn. Net als Ochoa blonk Marquez vooral in het duel met Brazilië uit en liet hij ook in de wedstrijd tegen Kroatië zien nog steeds op topniveau te kunnen presteren. Oscar Duarte, die in het groepsduel met Uruguay het winnende doelpunt binnenkopte, hield zijn niveau van de eerste wedstrijd ook vast in de duels met Italië en Engeland. De Costa Ricaan was dan ook een belangrijke spil in het elftal dat op verrassende wijze de poule des doods overleefde.
Op linksachter kunnen we niet om Daley Blind heen. De back, die tegen Chili liet zien ook uitstekend als centrale verdediger uit de voeten te kunnen, leverde in de groepsfase liefst drie assists. Vooral zijn strakke pass op Robin van Persie (die de voorzet tot doelpunt promoveerde) in de wedstrijd tegen Spanje was van wereldklasse.

Middenveld

Op het middenveld van het TDL-sterrenteam is er plek voor twee Colombianen en een Nederlander. Juan Cuadrado, middenvelder van Fiorentina, was met zijn dribbelkwaliteiten een constante plaag voor de defensies van Griekenland, Ivoorkust en Japan. Met één doelpunt en drie assists in de groepsfase heeft hij zijn plek in het elftal dan ook dubbel en dwars verdiend.

“James Rodriguez liet zien momenteel de beste speler van Colombia en misschien zelfs van het toernooi te zijn.”

Nigel de Jong wordt de stofzuiger op ons middenveld. Hoewel de kenners het meestal over de gouden driehoek tussen Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie hebben, is ook De Jong een niet te missen schakel voor het counterspel van de formatie van Louis van Gaal. De 29-jarige middenvelder van AC Milan neemt de verdediging op sleeptouw wanneer nodig en weet als geen ander wanneer het nodig is hard op te treden. Dat zien we graag.
Cuadrado en De Jong worden op het middenveld geflankeerd door James Rodriguez. Met drie doelpunten, twee assists en uitstekend spel is Rodriguez een belangrijke schakel in onze variant van het 4-3-3-systeem. De aanvallend ingestelde speler van AS Monaco haalde in de groepsfase alles uit de kast en liet zien momenteel de beste speler van Colombia en misschien zelfs van het toernooi te zijn.

Aanval

Rodriguez moet vanuit het middenveld de aanvoer naar Lionel Messi, Thomas Müller en Arjen Robben verzorgen. Messi was in de groepsfase betrokken bij alle 5 de doelpunten van Argentinië: hij maakte er vier zelf en nam de vrije trap die door Bosniër Kolasinac tot eigen doelpunt werd verwerkt. Waar Cristiano Ronaldo de hoge verwachtingen niet wist waar te maken tegen Duitsland, Amerika en Ghana, presteerde Messi in een ietwat makkelijkere poule wél naar behoren.
In dezelfde poule als Cristiano Ronaldo liet Thomas Müller eens te meer zien een echte toernooivoetballer te zijn en altijd en overal te kunnen scoren. Met zijn vier doelpunten is hij momenteel samen met Neymar en Messi topscorer van het WK. Haalt Duitsland de (halve) finale, is het een zekerheidje dat Müller nog wat goaltjes meepikt.
In het Tussen de linies-sterrenelftal zal de Duitser deze doelpunten moeten maken op aangeven van Arjen Robben. Robben liet bij het Nederlands elftal zien in de vorm van zijn leven te verkeren en wist het net al drie keer te laten vibreren. Met zijn uitstekende prestaties houdt hij Neymar en Benzema uit de basis.

Bondscoach

Wondercoach Jorge Luis Pinto zal ons elftal naar successen moeten leiden. Dat de geboren Colombiaan hiertoe in staat is, weten we door de uitstekende WK-prestaties van Costa Rica. Met prima spel werden Uruguay en Italië overrompeld en werd er gelijkgespeeld tegen het reeds uitgeschakelde Engeland. Een wereldprestatie.
WK-elftal-groepsfase

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: WK-team van de groepsfase

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *