Voor Myron Boadu staat de teller na 15 wedstrijden in de Eredivisie op 9 doelpunten. Dat betekent dat hij alleen Dessers, Malen en Promes voor zich hoeft te dulden.

xG Myron Boadu

Wanneer we kijken naar de onderliggende xG cijfers, dan hoeft hij helemaal niemand voor te laten: aan zijn 10,11 xG kan vooralsnog niemand tippen. Een bijzonder hoog aantal voor het 18-jarige talent van AZ.
Deze cijfers zijn des te indrukwekkender als we verder in zijn aanvallende prestaties duiken.
Myron Boadu xG AZ 1
Twee dingen vallen op bij Boadu: hij onderneemt niet veel doelpogingen (39 in totaal tot nu toe), maar als hij een doelpoging onderneemt, zijn het wel hele goede pogingen (0,26 xG per schot).
In vergelijking met andere spelers in de Eredivisie die minimaal 300 minuten hebben gespeeld en minimaal twee keer per 90 minuten een doelpoging ondernemen, is zijn aantal van 2,9 pogingen per 90 minuten niet bijzonder hoog.
Myron Boadu xG AZ 2
Maar als we kijken vanaf waar al die doelpogingen worden ondernomen, zien we iets waar elke voetbaldata fetisjist blij van wordt: slechts één doelpoging van buiten de zestien! Voor de rest allemaal pogingen vanaf posities waar de kans op scoren hoog is.
Myron Boadu xG AZ 3
Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de credits niet alleen naar Boadu gaan, maar ook naar zijn teamgenoten. Het goed voetballende AZ slaagt er in om Boadu in die gevaarlijke posities te bedienen. Op zijn beurt moet Boadu ervoor zorgen dat hij goed positie kiest om de ballen daar te ontvangen. En moet hij kiezen wanneer hij wel en wanneer hij geen doelpoging onderneemt.

Internationale vergelijking

Hoe doet Boadu het in vergelijking met alle spelers in de grote Europese competities?
Myron Boadu xG AZ 4
In de grote Europese competitie plus de Eredivisie zijn er slechts 5 spelers – die minimaal 300 minuten hebben gespeeld en minimaal twee keer per 90 minuten een doelpoging ondernemen – met een hoger xG per schot dan Boadu!
Een uitzonderlijke prestatie, waarbij wel moet worden opgemerkt dat er een groot verschil is in het niveau waarin Boadu deze goede cijfers neerzet – de Eredivisie – en de rest van Europa.

Conclusie

Aan het begin van vorig seizoen hebben we al een kleine hint gekregen van wie Boadu is en wat hij kan. Mede daardoor tipten wij hem aan het begin van dit seizoen als één van de spelers om in de gaten te houden.
Nu lijkt hij door te breken en heeft hij zijn eerste interland al gespeeld. Hij is echter pas 38 wedstrijden onderweg in zijn professionele carrière.
Kan Boadu deze cijfers over een langere periode vasthouden? En kan hij dit killer-niveau ook op een gegeven moment ook op een hoger niveau laten zien? Een ontwikkeling om in de gaten te houden.
De voortekenen zijn in ieder geval goed!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Schietles van Myron Boadu

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *