1. Eredivisie

Analyse: wedstrijd gespeeld bij een achterstand van twee treffers bij rust?

Afgelopen weekend stond ADO in de rust met 2-0 voor tegen Feyenoord. Een winstpartij leek aanstaande. Toch verspeelde ADO nog bijna de drie punten door de Rotterdammers in de tweede helft langszij te laten komen. Voor ADO kwam het gelukkig nog goed, doordat men de 3-2 wist te scoren. Hoe zit het eigenlijk met een voorsprong van twee doelpunten tijdens de rust? Hoe presteren clubs in de Eredivisie wanneer zij met (minstens) twee goals voor staan bij rust? Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat we de laatste 2.015 wedstrijden hebben geanalyseerd. Anders gezegd: we zijn begonnen met rekenen vanaf het seizoen 2007/08 waarin sc Heerenveen en Willem II (0-0) het seizoen aftrapten. De afgelaste wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente van afgelopen weekend is hierin niet meegerekend.
In 359 van die 2.015 Eredivisieduels (17,8%) was er sprake van een minimale voorsprong van twee goals voor één van de twee clubs. In het schema hieronder is te zien in welke seizoenen over de laatste zeven jaar het vaakst sprake was van een 2-0, 3-1, 4-2 – en dergelijke – voorsprong bij rust.

Tabel 1: aantal duels in de Eredivisie met een marge van twee doelpunten

Van de 359 wedstrijden waarin een club met minstens twee goals verschil voor stond halverwege de wedstrijd betrof het 114 keer de uitspelende club en dus 245 keer de thuisploeg.
Na onderzoek blijkt Ajax de club te zijn die de afgelopen zeven seizoenen het vaakst van alle clubs met minstens twee treffers verschil thee mocht gaan drinken. Van de 43 keer dat daar sprake van was werden er 42 keer drie punten over de streep getrokken door de club. Alleen Heracles Almelo snoepte in het vorige seizoen (2012/13) een keer punten van de Amsterdammers af: 3-3.
Wat verder opvalt is dat sc Heerenveen de enige club is die meerdere malen een voorsprong van minstens twee doelpunten bij rust weg gaf en uiteindelijk zelfs verloor. Dat was het geval tegen NEC Nijmegen (2-3, 2007/08), Sparta (4-2, 2007/08), Excelsior (2-3, 2010/11) én Willem II (3-2, 2010/11). Opvallend genoeg niet echt de hoogvliegers uit de Eredivisie.
Tot slot leden liefst 19 van de 23 clubs nog nooit een nederlaag na zo’n comfortabele ruststand. Noemenswaardig is ook het feit dat enkel AZ de laatste 7 seizoenen erin slaagde om vijf goals vóór rust te maken in een uitduel in de Eredivisie. Dat deden zij in het seizoen 2008/09 op bezoek bij Willem II toen Mounir El Hamdaoui een hattrick maakte en Moussa Dembélé scoorde middels een wondersolo.

Welke club stond de afgelopen zeven seizoenen het vaakst met minimaal twee goals verschil voor bij rust?

Tabel 2: teams met een minimale voorsprong van twee goals tijdens de rust in de afgelopen zeven seizoenen

Wanneer we dit onderverdelen naar de thuis- en uitbalans komen we op het volgende uit:
Tabel 3: thuis/uit-balans icm een minimale voorsprong van twee doelpunten verschil

Conclusie

Een minimale voorsprong van twee doelpunten verschil bezorgt je als club bijna altijd de overwinning. Van de 359 wedstrijden waarin een team met minimaal twee doelpunten voor stond, stond de leidende ploeg uiteindelijk maar zeven keer met lege handen.
In het Abe Lenstra Stadion ben je niet eens kansloos, maar kom in de Amsterdam Arena en de Kuip vooral niet met twee doelpunten achter te staan binnen 45 minuten, want dan kun je wel fluiten naar je punten.

Beoordeel deze post
Er zijn reacties op dit artikel
Laat reacties zien Hide comments
Comments to: Analyse: wedstrijd gespeeld bij een achterstand van twee treffers bij rust?