We wassen wat af in een huishouden. Vooral in gezinnen waar veel gesport wordt. Je kunt zo’n voetbaltas geen dag laten staan, want dan ruik je deze al van verre. Om niet onnodig veel waskosten te maken is er een aantal handige bespaartips. Ook voor het drogen, de vaat en etenswaren koelen.
Sluipverbruik, wel eens van gehoord? Dat gebeurt onder andere als je het lampje van je wasdroger, of welk ander apparaat dan ook, laat branden. Lekker belangrijk, zal je misschien denken, maar dat is het wel als je geen energie wilt verspillen. Als je dat lampje laat branden verbruikt de droger, zonder ook maar iets te doen, toch energie. Niet nodig, dus zonde.
Die droger is overigens een van de grootste energieslurpers in een huishouden. Als het buiten goed weer is om de was er te laten droger is dat nog altijd de beste optie als je energie wilt besparen. Niet voor niets hangen slimmerds het voetbalwasje buiten op. De shirts op nummer aan de waslijn hangen hoeft heus niet (wel geinig), maar deze aan de waslijn hangen is wel slim.

Kies ervoor niet te heet te wassen

Voor de wasmachine zijn ook heel wat bespaartips voorhanden. Zo is het raadzaam om een energiezuinig exemplaar aan te schaffen, flink te centrifugeren als je van plan bent om daarna je wasdroger in te zetten (dan hoeft deze minder lang te draaien) en niet te heet te wassen. Je was wordt net zo schoon op een lagere temperatuur. Stop de trommel ook vol en doe geen halve wasjes. Tegenwoordig kun je overigens prima meerdere kleuren kleding bij elkaar in de wasmachine stoppen, als je gebruik maakt van kleurdoekjes.

Afwasmachine is ook een grootverbruiker

Nu we het toch over wassen hebben, de afwasmachine is ook een grootverbruiker als het gaat om energieverbruik. Draai geen halve afwas. Stop de machine helemaal vol en dan pas draaien. Ook hier geldt dat je het beste een programma kunt kiezen dat niet al te heet water nodig heeft. Laat geen lampjes branden als de machine niet in werking is.

Plek van de koelkast is belangrijk

Je kunt niet zonder een koelkast, maar waarom een enorme grote aanschaffen als je in je eentje woont? Met andere woorden, kies het formaat dat bij je past. De enorme koelkasten verbruiken veel energie. Natuurlijk laat je de koelkast niet onnodig open staan, zet je deze waterpas, anders kan de deur gaan kieren en gaat deze onnodig extra koelen. Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je deze in de koelkast zet, en zet de koelkast niet te koud. Vaak helemaal niet nodig.
Het moge duidelijk zijn dat de inzet van een tweede koelkast vaak zijn doel voorbijgaat. Wist je trouwens dat je de koelkast het beste zo’n tien centimeter van de wand af zou moeten zetten? Staat deze te dicht tegen de muur dan kan het de warmte niet kwijt en warmt de achterkant op. Dan koelt de kast minder efficiënt.
Voorts geldt in alle gevallen dat een dubbele meter handig is. Dan was je bijvoorbeeld ’s nachts op goedkoper tarief. Scheelt enorm in de kosten.

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Voetbalwasje buiten laten drogen is gewoon slim

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *