Om 18:00 op zaterdag 17 oktober 2020 staan Internazionale en Milan lijnrecht tegenover elkaar in de 226e ‘Derby della Madonnina’. Wat laten statistieken van het verleden zien? Welke spelers vallen in het huidige seizoen op? We duiken in de statistieken en de feiten van het verleden en het heden.

Het verleden

De eerste officiële Milanese derby dateert van 10 januari 1909, in de toenmalige Italiaanse ‘Prima Categoria’. Milan won deze wedstrijd met 3-2. Deze uitslag is typerend voor de gehele geschiedenis van deze derby, aangezien de verschillen niet groot zijn. Onderstaande tabel geeft de verhoudingen vanaf 1909 tot nu weer.
inter ac milan voorbeschouwing 1
We zien dat de statistieken iets in het voordeel van Inter zijn, met meer overwinningen en doelpunten. Deze statistieken zijn interessant, maar zeggen echter weinig over het afgelopen decennium.
Beide ploegen pakten na 2016 geen enkele prijs meer. Inter verloor dit jaar de Europa League finale van Sevilla en moest het in de competitie doen met een tweede plaats. Milan moet het in competitieverband al sinds 2013 doen met een plek buiten de top drie. De laatste vier officiële wedstrijden tussen beide teams werden allen gewonnen door Inter.

2020/2021

Na de overname in 2018 zet Milan in op deelname aan de Champions League. In het huidige seizoen moet de club echter laten zien wat het waard is in de Europa League. In de competitie is Milan goed begonnen, met een maximaal puntenaantal van negen uit drie wedstrijden. Deze overwinningen werden geboekt op Bologna, Crotone en Spezia.
Opvallend is dat in de eerste drie competitiewedstrijden de nul gehouden is. Dit terwijl vaste waarde en aanvoerder Romagnoli is vervangen door jeugdspeler Gabbia.
Milan formeert zich meestal in een 4-2-3-1 formatie. In het elftal van trainer Stefano Pioli (Zie https://www.tussendelinies.nl/ac-milan-pioli over het opkrabbelen van Milan onder Pioli) is zowel plek voor talenten zoals Saelemaekers, Diaz en Tonali, als ervaren spelers zoals Kjær en Ibrahimović.
In de afgelopen vier seizoen heeft Milan drie maal de jongste basiself van dat seizoen het veld in gestuurd. Vaak is de gemiddelde basiself van een wedstrijd van Milan tussen de 23 en 24 jaar.
Rivaal Inter zal dit seizoen wel actief zijn in de ‘miljoenenbal’.
In de competitie is de club te vinden op een vijfde plaats, met zeven punten uit drie wedstrijden. Na overwinningen op Fiorentina en Benevento, werd het weekend voor de interlandperiode gelijk gespeeld tegen Lazio.
Inter heeft een drukke transferperiode achter de rug. De selectie werd versterkt door het uitgeven van bijna 100 miljoen euro. Ter vergelijking, Milan heeft zo’n 23 miljoen euro uitgegeven. Inter versterkte zich onder andere met Hakimi, Barella, Sensi, Kolarov en Vidal.
In de welbekende 3-5-2 formatie van Antonio Conte is in het hart van de verdediging plaats voor Stefan de Vrij. Daarnaast beschikt Inter over het aanvalsduo Martinez en Lukaku, die beiden al drie doelpunten op hun naam hebben.
Om een blik te werpen op de gevaarlijkste spelers van beide teams, kijken we naar de NSxG. De NSxG staat voor de non-shot xG. De NSxG berekent de invloed van een non-shot actie (zoals een pass, voorzet of dribbel) op het scoren of tegenkrijgen van een doelpunt.
Een pass van achteruit die een spits één op één zet met de keeper, heeft een hogere NSxG waarde dan een pass tussen twee centrale verdedigers. De kans dat een doelpunt ontstaat kort na de gegeven pass, is bij de pass vanuit achteruit op de spits groter dan de pass tussen de twee centrale verdedigers.
Start PV AC Milan players
In de NSxG map van Milan valt een aantal dingen op. Zo valt op dat Tonali gevaarlijk kan zijn met een pass vanaf eigen helft, Calhanoglu zeer gevaarlijk is rond het zestienmetergebied en Saelemaekers zowel in de half-space van de rechterkant als de zijlijn gevaar kan stichten.
Daarentegen kiest Rafael Leão aan de linkerkant meer voor het creëren van kansen in het zestienmetergebied. Tot slot zien we dat linksback Hernández aanvallend gevaar kan stichten vanuit de linkerflank.
Teamgraph AC Milan 2020 2021
Naast de NSxG zijn andere statistieken van Milan vergeleken met andere teams in de competitie. Opvallend is dat zij op ‘Shots on target’ en ‘Defensive aerials won’ (luchtduels) ondermaats presteren.
‘Shots on target’ is wellicht terug te zien in het aantal doelpunten dat Milan tot op heden heeft gescoord, namelijk zeven. De statistieken omtrent het tegenkrijgen van doelpunten en schoten zijn daarentegen wel zeer positief (‘Shots against’ tot en met ‘xG per shot against’).
Start PV Inter players
In de NSxG map van Inter zien we dat Hakimi en Gagliardini graag in het zestienmetergebied komen om vervolgens met een pass gevaar te stichten. Daarnaast is Barella rondom het zestienmetergebied nadrukkelijk aanwezig.
Lukaku en Martinez zijn in deze figuur nauwelijks te vinden. Dat is logisch, aangezien zij de echte afmakers zijn die voor doelpunten moeten zorgen. Ze zijn minder betrokken bij de opbouw en komen daardoor niet terug in deze NSxG maps.
Teamgraph Inter 2020 2021
De statistieken van Inter zijn opvallend. De bovenste zeven aanvallende statistieken zijn goed en bovengemiddeld. Echter, de verdedigende statistieken die volgen, zijn matig. Dit verklaart dat Inter al 10 keer heeft gescoord, maar ook al zes doelpunten heeft moeten incasseren.
Één van de statistieken in het rood, is ‘Succesful crosses allowed’, wat het aantal succesvolle voorzetten van de tegenstander ten opzichte van het totaal aantal voorzetten van de tegenstander inhoudt. Op dit gebied valt voor Milan dus misschien wel wat te halen. Zeker als je je bedenkt dat Milan Zlatan in de punt van de aanval heeft staan.

Derby nummer 226

Milan kan deze wedstrijd niet beschikken over Rebic, vanwege een blessure. Daarnaast moeten zij het zonder centrale verdediger Gabbia doen vanwege een positieve coronatest, echter zal hij naar alle waarschijnlijkheid vervangen worden door Romagnoli, die terugkomt van een blessure.
Ook bij Inter speelt het Coronavirus een rol. Onder andere Skriniar, Bastoni, Nainggolan, Gagliardini en Young zijn besmet. Daarnaast missen zij middenvelder Stefano Sensi, vanwege de rode kaart tegen Lazio.
Kan Inter ondanks de afwezigen het eerste tegendoelpunt van Milan forceren? Weet ook Milan makkelijk te scoren tegen Inter, of bewijst Inter het tegendeel? We zien het zaterdag 17 oktober om 18:00!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: ‘Derby della Madonnina’; de voorbeschouwing

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *