In de afgelopen twee jaar haalde Roda JC liefst 52 nieuwe spelers die werden aangetrokken met het oog op het eerste elftal. Van Australië tot Mexico en van Ghana tot Kazachstan. Uit alle windstreken werden spelers uit de hoge hoed getoverd die Roda JC naar een hoger niveau moesten tillen. Veelal onbekende namen die dankzij zaakwaarnemers, adviseurs, (interim)technisch directeuren en beoogd investeerder Aleksei Korotaev werden binnengehaald maar vaak niet eens speelminuten kregen. Het ging van kwaad tot erger in Kerkrade en degradatie werd ternauwernood voorkomen.
Sinds juni 2017 zwaait Harm van Veldhoven de scepter als het gaat om het technisch beleid. Huub Stevens zal op de achtergrond als adviseur zijn kennis en netwerk ter beschikking stellen om zijn oude liefde te helpen. De eerste taak voor van Veldhoven was meteen een grote: het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer. De keuze is gevallen op Robert Molenaar die na zijn ontslag bij FC Volendam in Kerkrade gaat beginnen aan zijn eerste trainersklus in de Eredivisie.
Is er na twee rumoerige jaren eindelijk een rode draad te ontdekken of gaat Roda JC weer een seizoen billenknijpen tegemoet?

Algemeen

Als we naar het aantal spelers kijken dat afgelopen seizoen speelminuten heeft gemaakt voor Roda JC zien we dat er dertig spelers in actie zijn gekomen. Van die 30 zijn er inmiddels ook weer 17 spelers vertrokken en daarvoor zijn er op dit moment slechts 6 nieuwe spelers voor in de plaats gekomen. Dat kan betekenen dat Roda JC zich nog flink gaat roeren in de laatste weken voor de transferdeadline of dat er vanaf komend seizoen met een kleinere, maar kwalitatief betere selectie wordt gewerkt.
Als het aan van Veldhoven ligt is dat laatste het geval: “Ik wil handelen naar het budget dat ik heb. Belangrijk is om nuchter en realistisch te blijven en om de continuïteit bij Roda terug te brengen.” (bron: L1)
Daarbij komt dat er sowieso geen geld is voor versterkingen. Mede omdat beoogd investeerder Aleksei Korotaev (ondanks ogenschijnlijk valse beschuldigingen) nog steeds vastzit in zijn cel in Dubai.
Het aantal vertrokken spelers geeft een klein vertekend beeld aangezien er eigenlijk 22 spelers zijn vertrokken uit Limburg. Van die 22 spelers hebben vijf spelers geen enkele minuut in het veld gestaan. De zeventien spelers die minuten maakten hebben samen 16.890 (45%) van de in totaal 37.294 speelminuten gemaakt.
Roda JC stond afgelopen seizoen niet bekend als een hoogvlieger als het aankomt op het maken van doelpunten. Van de slechts 29 gemaakte doelpunten (incl. play-offs) werden er tien (34%) gemaakt door vertrekkende spelers. Abdul Ajagun, die werd gehuurd van Panathinaiskos, werd clubtopscorer met vijf goals, maar vertrekt ook naar KV Kortrijk.
De titel assistkoning van Roda JC werd gedeeld door Adil Auassar en Mikhail Rosheuvel, beide met vijf assists. De vertrekkende spelers kwamen samen tot vijf assists (24%) van het totaal aantal van 21.
Als we puur kijken naar de percentages doelpunten en assists gaat Roda JC er niet heel veel op achteruit. Behalve de doelpunten van Ajagun zullen de spelers met de meeste goals en assists komend seizoen gewoon in Kerkrade blijven, maar het zal duidelijk zijn dat de productie omhoog moet om niet in de gevarenzone te komen.
In tabel 1 is te zien welke spelers afgelopen seizoen in de winterstop zijn vertrokken of deze zomer de club uit Kerkrade verlieten. Dit zijn ook de spelers die minimaal één speelminuut hebben gemaakt waar in tabel 2 te zien is welke spelers vertrekken, maar ook geen enkele minuut in actie zijn gekomen.

Roda JC analyse 1
Tabel 1: vertrokken spelers Roda JC

Roda JC analyse 2
Tabel 2: Vertrokken spelers Roda JC die geen minuut hebben gespeeld

Figuur 1 toont aan dat Roda JC er niet heel veel op achteruit gaat als het gaat om het aantal gemaakte doelpunten per speler. De spelers in de lichtgele vlakken blijven ook komend seizoen in Kerkrade, de spelers in de donkergele vlakken zoeken hun heil ergens anders. Het gemis van topscorer Abdul Ajagun zal door andere spelers moeten worden opgevangen.
Roda JC Analyse
Figuur 1: Doelpuntenverdeling per speler van Roda JC (2016/17)

In figuur 2 zien we dat de spelers die afgelopen seizoen de meeste assists af leverden ook komend seizoen bij Roda JC onder contract staan. Van de vertrekkende spelers (donkergeel) gaf alleen Abdul Ajagun meer dan één assist (2).
Roda JC analyse 4
Figuur 2: Assistverdeling per speler van Roda JC (2016/17)

Keepers

Roda JC hield vorig jaar 9x (het meest sinds 2005/2006) de nul en dat was voor een heel groot deel te danken aan Benjamin van Leer. De oud PSV’er zorgde er met een aantal cruciale reddingen voor dat de club uit Kerkrade niet rechtstreeks degradeerde en in de play-offs niet ten onder ging tegen Helmond Sport of MVV. Van Leer verdiende met zijn uitstekende seizoen een mooie transfer naar Ajax waar hij de concurrentie aan mag gaan met beoogd 1e keeper André Onana.
Yves de Winter en Nick Wolters, die vorig jaar 2e en 3e keeper waren, vertrekken ook allebei. Wolters speelt komend seizoen bij FC Dordrecht terwijl de Winter nog geen nieuwe club heeft gevonden. Om dit verlies op te vangen heeft Roda JC tot nu toe 2 nieuwe doelmannen aangetrokken. Hidde Jurjus wordt voor 1 seizoen gehuurd van PSV en mag proberen om Benjamin van Leer te doen vergeten terwijl Filip Kurto werd teruggehaald en waarschijnlijk als 2e doelman achter Jurjus gaat fungeren.
Conclusie:

 • Met het vertrek van Benjamin van Leer heeft Roda JC haar beste speler verkocht en zal er kwaliteit worden ingeleverd.
 • Met het huren van Hidde Jurjus van PSV heeft Roda JC snel gereageerd op het vertrek van van Leer en normaal gesproken een talentvolle doelman binnengehaald.
 • Het vertrek van 2e keeper Yves de Winter is opgevangen met oude bekende Filip Kurto. Een keeper die niet bekend staat als heel betrouwbaar, maar wel genoeg Eredivisie ervaring heeft.
 • Derde doelman Nick Wolters heeft Kerkrade ook verlaten waardoor de selectie op dit moment slechts 2 keepers telt. Verwachting is dat er nog een 3e doelman wordt gehaald.

Verdediging

Hoewel het gezien de lage klassering niet voor de hand liggend is was de verdediging van Roda JC vorig seizoen van een behoorlijk niveau. De Limburgers incasseerden 51 tegengoals en van de clubs in de onderste regionen was dit verreweg het minste aantal. Evenveel als bijvoorbeeld AZ, dat zesde werd in de eindstand.
De bedoeling van de ontslagen Yannis Anastasiou was om vooruit te voetballen en druk te zetten, maar na een aantal wedstrijden werd deze tactiek al overboord gegooid en gekozen voor een verdedigende variant. Het aantal tegendoelpunten bleef vaak beperkt en met hangen en wurgen werden er puntjes gesprokkeld.
De bezetting van de verdediging zal ook komend seizoen vrijwel gelijk blijven. Roda JC trok tot nu toe geen verdedigers aan en zag van de basisspelers alleen Martin Milec terugkeren naar Standard Luik. Met slechts vijf echte verdedigers in de selectie zal deze linie wel een zorgenkindje worden als er blessures en schorsingen intreden.
Begin vorig seizoen keerde Roel Brouwers terug van Borussia Mönchengladbach, maar hing na enkele wedstrijden zijn schoenen aan de wilgen terwijl Bryan Verboom met Anastasiou meegaat naar KV Kortrijk.
Centraal achterin kunnen Christian Kum, Daryl Werker en Frederic Ananou uit de voeten. Voor de links- en rechtsback positie zijn alleen de van een kruisbandblessure teruggekeerde Henk Dijkhuizen en Ard van Peppen beschikbaar. In de voorbereiding werden deze posities ook ingevuld door een aantal jeugdspelers maar zowel de fans als technische staf verwachten dat er zeker nog versterking komt voor de achterste linie.
Kleine noot is wel dat Adil Auassar ook wordt gezien als centrale verdediger waardoor er voor deze twee posities nu vier opties zijn. De van origine middenvelder speelde afgelopen seizoen al enkele wedstrijden verdienstelijk als centrale verdediger en heeft in de voorbereiding van trainer Robert Molenaar ook die positie toebedeeld gekregen.
Conclusie:

 • Met op dit moment slechts vijf, misschien zes, verdedigers die de Eredivisie aankunnen is deze linie nog steeds onderbezet.
 • Het vertrek van basisspeler Martin Milec wordt opgevangen met Henk Dijkhuizen die na een zware blessure terugkeert. Normaal gesproken zijn deze spelers gelijkwaardig aan elkaar, maar het is afwachten hoe Dijkhuizen het er vanaf brengt na zijn kruisbandblessure.
 • De basisspelers lijken al vast te staan en zijn niet veel anders dan het afgelopen seizoen, maar of dat goed genoeg zal zijn zal moeten blijken. In het centrum zullen Kum, Ananou en Werker moeten vechten voor twee posities. De verwachting is dat Molenaar sowieso zal kiezen voor de ervaring van Christian Kum met daarnaast de talentvolle Frederic Ananou die ook bij Duitsland U20 een vaste waarde is. Adil Auassar zal als back-up fungeren als er centraal achterin blessures of schorsingen voorkomen.
 • De backposities blijven nog steeds het zorgenkindje aangezien het afwachten in of Henk Dijkhuizen na zijn blessure weer op niveau kan komen. Frederic Ananou zou in noodgevallen ook als rechtsback uit de voeten kunnen. Aan de linkerkant hoort Ard van Peppen al bijna bij het meubilair van de club, maar heeft in al die jaren nooit echt kunnen overtuigen.

Middenveld

Waar in de achterste linies afgelopen jaren voor Roda JC begrippen weinig veranderende heeft op het middenveld een echte stoelendans plaatsgevonden. Het heeft lang geduurd voordat Yannis Anastasiou vorig jaar zijn ideale middenveld vond. De twee belangrijkste veranderingen zijn het vertrek van basisspelers Tom van Hyfte en Abdul Ajagun. Van Hyfte verlaat Kerkrade als held, nadat hij 2 jaar geleden uit bij NAC de club naar de Eredivisie schoot. De Belg keert terug naar België waar hij gaat spelen voor KFCO Beerschot.
De van Panathinaikos gehuurde Abdul Ajagun had even nodig om zijn draai te vinden, maar sloot het seizoen toch af als topscorer met vijf goals. Ajagun volgt trainer Anastasiou naar KV Kortrijk.
Marcos Gullon, Daniel de Silva, Farshad Noor, Stefan Savic, Lyes Houri en Jens van Son verlieten Roda JC allemaal geruisloos. Het contract van de veelbelovende De Silva werd in de winterstop al ontbonden waar Farshad Noor na de winter werd verhuurd aan Cambuur en nu transfervrij vertrekt. De in de wintertransferperiode gehaalde Houri en Savic vertrekken zelfs zonder speelminuten te hebben gemaakt. Ook Marcos Gullón en Jens van Son mochten uitkijken naar een nieuwe club.
Nieuwe gezichten op het middenveld zijn Simon Gustafson, Tsiy William Ndenge en Nicky Souren. Gustafson wordt gehuurd van Feyenoord, waar de 22-jarige Zweed niet kon rekenen op een basisplaats. Gustafson maakte bij Feyenoord indruk in de uitwedstrijd bij Heerenveen waarin hij scoorde en liefst drie assists gaf, maar kon die lijn daarna niet doortrekken. Er was interesse van meerdere Eredivisieclubs, maar de connectie tussen Harm van Veldhoven en Martin van Geel is na hun gezamenlijke periode bij Roda JC nog zo goed dat Gustafson in Kerkrade wordt gestald.
Tsiy William Ndenge is een exotische naam, maar speelt wel bij Duitsland U20 samen met Ananou. De 1,88 meter lange Ndenge zal het vooral moeten hebben van zijn passing en fysiek sterke lichaam. Ndenge wordt voor een jaar gehuurd van Borussia Monchengladbach waar hij aanvoerder was van het tweede team. De pas 17-jarige Nicky Souren wordt gezien als groot talent en wordt daarom ook al vroeg bij de selectie gehaald. Souren speelde in het verleden bij diverse Oranje jeugdelftallen en was vorig jaar al regelmatig aanvoerder van Jong Roda JC.
Zijn er op het middenveld dan alleen nieuwe namen bij Roda JC? Natuurlijk niet. Mohamed El Makrini zal waarschijnlijk samen met Gustafson al zeker zijn van een basisplaats. De verwachting is dat de in de winterstop gehaalde Gnjatic zich daarbij voegt. Adil Auassar, Nathan Rutjes en Tsiy Ndenge zullen het voorlopig vermoedelijk moet doen met invalbeurten en moeten bewijzen dat ze een plek in de basis verdienen.
Mitchel Paulissen wordt al jaren gezien al talentvolle middenvelder, maar heeft nog niet over langere periodes kunnen aantonen op die positie een vaste basisspeler te zijn. Het lijkt er wel op dat Paulissen mag starten als linksbuiten met de vrijheid om veel naar binnen trekken.
Ondanks dat de Kerkradenaar geen vaste basisplaats had was Pauli met vier goals en drie assists van grote waarde vorig seizoen en wordt er stiekem nog gehoopt dat hij zijn belofte komend seizoen kan inlossen. Net als Paulissen had ook Adil Auassar met twee goals en vijf assists een groot aandeel in de doelpuntenproductie.
Conclusie:

 • Met het vertrek van Tom van Hyfte en Abdul Ajagun verliest Roda JC twee belangrijke basisspelers.
 • Simon Gustafson zou moeten bewijzen de stap naar Feyenoord weer te kunnen maken en zal zeker zijn van zijn plek als aanvallende middenvelder.
 • De derde plek op het middenveld zal op basis van de laatste oefenwedstrijden waarschijnlijk worden gewonnen door Ognjen Gnjatic, maar het kan zomaar voorkomen dat ook hier de nodige spelers worden uitgeprobeerd alvorens een vaste formatie te vinden.
 • Qua kwaliteit op het middenveld gaat Roda JC er misschien wel op vooruit. Gustafson mag worden geacht de productie en waarde van Ajagun te overtreffen. De in een neerwaartse spiraal verkerende Tom van Hyfte wordt waarschijnlijk vervangen door Ognjen Gnjatic die samen met Mohamed El Makrini voor de balans en aanvoer zal moeten zorgen.

Aanval

Met slechts 29 gemaakte doelpunten in 38 wedstrijden scoorde Roda JC veruit het minst van alle clubs in de Eredivisie. Van die 29 doelpunten was het tien keer een aanvaller die het net liet bollen in Kerkraads voordeel. Het mag duidelijk zijn waar het grootste probleem lag en dat er werk aan de winkel is voor Robert Molenaar. In het afgelopen jaar haalde Roda JC liefst vier nieuwe centrumspitsen die bij elkaar opgeteld vijf keer scoorden. Dani Schahin scoorde drie keer, Mytides en Papazoglou beiden één keer en Simon Church mocht zelfs niet een keer juichen.
Ondanks interesse uit Engeland (Burnley) blijft van dat viertal alleen Dani Schahin ook dit jaar in Kerkrade. Schahin miste vorig seizoen de complete voorbereiding en de eerste seizoenshelft door een zware blessure waardoor hij niet fit aan de tweede seizoenshelft begon. Dit jaar mag de Duitse Oekraïner voor een herkansing gaan en bewijzen de vaste nummer negen van Roda JC te zijn.
Net als de spitsen konden ook de buitenspelers nooit overtuigen. Op de vleugel werd er veel gewisseld waar alleen Mikhail Rosheuvel langere periodes in de basis mocht starten. Met twee goals en vijf assists was Rosheuvel ook het meest betrokken bij doelpunten van Kerkraadse makelij.
David Boysen begon aardig, maar raakte daarna in een flinke dip. De Deen werd in de winterstop uit zijn lijden verlost door zijn contract te ontbinden. Boysen zal alleen herinnerd worden door zijn winnende en ook enige goal uit bij Excelsior waardoor Roda JC na tien wedstrijden pas de eerste overwinning boekte.
Ook de in de winterstop overgekomen Simeon Raykov, Lyes Houri en Beni Badibanga konden geen moment overtuigen. Houri werd gehaald op advies van adviseur Nicolas Anelka en oogstte veel lof bij Jong Roda JC, maar maakte zich niet populair door weg te lopen van meerdere trainingen en het pakken van enkele rode kaarten.
De enige nieuweling voorin die bij vlagen mooie dingen liet zien was Gyliano van Velzen. De van Volendam overgekomen linksbuiten speelde regelmatig als basisspeler en zorgde er als invaller met zijn dikke teen voor dat Roda JC in de negentigste minuut een gelijkspel afdwong tegen Helmond Sport en daardoor de finale bereikte van de play-offs voor promotie.
Van de waslijst aanvallers zijn alleen Dani Schahin, Mikhail Rosheuvel en Gyliano van Velzen ook komend seizoen te bewonderen in het Parkstad Limburg Stadion. Vroeg in de voorbereiding maakte de club uit Kerkrade bekend Mario Engels over te nemen van Slask Wroclaw. De Duitse rechtsbuiten was transfervrij na zijn verblijf in Polen en tekende voor twee jaar.
Voor de spitspositie heeft Roda JC een 18-jarig talent van Anderlecht binnengehaald. De Belg Jorn Vancamp wordt voor één seizoen gehuurd en stond ook de belangstelling van NAC Breda. Vancamp wordt met hoge verwachtingen gehaald aangezien hij alle jeugdteams van de Rode Duivels heeft doorlopen en bij Anderlecht nog steeds wordt gezien als toekomstig spits van de Brusselse club.
De 1.86m lange Vancamp scoorde zeven keer in twaalf wedstrijden voor Anderlecht u19 in de afgelopen Youth League en wordt gezien als de complete spits die de Kerkraadse doelpunten moet gaan maken.
Celestin Djim Ndogo zat vorig jaar al regelmatig op de bank en maakte al minuten, maar wordt dit seizoen definitief overgeheveld vanuit Jong Roda JC.
Conclusie:

 • Na een aanvallend gezien heel slecht vorig seizoen zal de productiviteit omhoog moeten om niet opnieuw in degradatiegevaar te komen.
 • Er zijn veel aanvallers vertrokken, maar qua rendement blijft het verlies beperkt en wordt dit jaar de hoop gevestigd op de jonge Jorn Vancamp die voor de doelpunten moet gaan zorgen.
 • Dani Schahin lijkt het te moeten doen met een reserveplek achter Jorn Vancamp die tijdens de voorbereiding een goede indruk maakte en een aardige klik lijkt te hebben met Simon Gustafson.
 • Gyliano van Velzen is op dit moment de enige echte linksbuiten maar Mitchel Paulissen, van nature middenvelder, lijkt op basis van de laatste oefenwedstrijden de voorkeur te krijgen.

Verwachte opstellingen

Roda JC analyse 5
De opstelling van vorig jaar en de verwachte opstelling voor komend seizoen laten toch een paar verschillen zien. De basis zal waarschijnlijk uit 5 andere spelers bestaan en vooral in de as zullen we andere namen zien dan afgelopen seizoen. Robert Molenaar heeft aangegeven de intentie te hebben om vooruit druk te zetten, aanvallend te spelen en proberen om zoveel mogelijk kansen te creëren. In de laatste geheime oefenwedstrijd tegen Standard Luik experimenteerde Molenaar nog met een 3-5-2 formatie, maar het is aannemelijk dat de 4-3-3 van vorig jaar gehandhaafd blijft. De nummer 17 van vorig seizoen verloor nipt met 1-0, maar liet bij vlagen aardig voetbal zien in Luik.
“Ik houd van de Nederlandse speelstijl”, aldus Molenaar die voor 1 jaar tekende in Kerkrade. “Dat betekent een aanvallende instelling. Ik wil graag tegenstanders bij de strot pakken. Ik werk liever proactief dan reactief.” (bron: 1Limburg)
In de eerste wedstrijd tegen PEC Zwolle liet Roda JC in de eerste helft al zien dat er toch wel veranderingen hebben plaatsgevonden. De 4-3-3 van vorig seizoen is niet meer heilig en vervangen door een 3-5-2 systeem in balbezit waarbij bij balverlies weer wordt teruggeschakeld op 4-3-3. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor nieuwbakken aanvoerder Ard van Peppen. De alom bekritiseerde back speelt in balbezit wat dieper dan we van hem gewend zijn. De buitenspelers laten zich iets zakken zodat ze meer ruimte voor zich hebben om een actie te maken of steekbal te geven.
Simon Gustafson, die bij zijn Roda JC debuut meteen 2x scoorde, schuift in dat geval door om naast spits Jorn Vancamp te spelen en gevaarlijk te worden rond het zestien meter gebied van de tegenstander. Voordeel hiervan ook is dat centrale middenvelder Gnjatic en El Makrini wat dichter bij elkaar en de centrale verdedigers spelen om het spel te verdelen (zie passmap hieronder) en ook minder ruimte hoeven te belopen.
In de 1e helft leverde dit al aardig wat kansen op en kwam Roda JC terecht op voorsprong. Door ongelukkige momenten keerde Zwolle terug in de wedstrijd waardoor het vertrouwen bij Roda JC meteen weg was waardoor het als een kaartenhuis in elkaar zakte en Zwolle in de tweede helft verdiend de overwinning pakte.

Roda JC analyse 6
Figuur 3: Passmap Roda JC vs PEC Zwolle (via @11tegen11).

Molenaar zal het naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan doen met de selectie die er nu staat. In de laatste weken voor de transferdeadline wordt er absoluut nog gekeken naar buitenkansjes voor de backposities en voor de aanvalslinie.
Er is geen budget meer, dus Harm van Veldhoven en adviseur Huub Stevens zullen creatief en slim moeten zijn wat betreft de aankopen en huurlingen. Beoogd investeerder Aleksei Korotaev die met veel bombarie werd gepresenteerd zit al maanden vast in Dubai voor het uitschrijven van een ongedekte cheque. Mocht Korotaev vrijkomen zullen naar alle waarschijnlijkheid de gesprekken met Roda JC weer worden hervat en wordt ook gekeken of Korotaev en zijn vriend Nicolas Anelka de grote ambities met de Limburgse club nog steeds waar willen maken.

Conclusie

De vele wisselingen is iedereen de laatste jaren gewend, maar het is voor Roda JC te hopen dat er vanaf nu gewerkt kan worden met een vaste groep die het hele seizoen vrijwel gelijk blijft. Er wordt in de laatste weken nog gezocht naar versterking voor de backposities en naar een extra buitenspeler, maar zoveel transfergeweld als vorig seizoen wordt niet meer verwacht.
Door de verdedigende tactiek heeft Roda JC vorig jaar aangetoond weinig tegendoelpunten te incasseren, maar dat alleen is niet genoeg om degradatie te voorkomen. Er moeten doelpunten worden gemaakt en laat dat nou net het grootste probleem zijn. Er werden nauwelijks grote kansen gecreëerd en de kansen die werden uitgespeeld werden vaak om zeep geholpen.
De vier spitsen van vorig seizoen scoorden samen slechts 4 keer. Door de komst van Jorn Vancamp en Simon Gustafson heeft Roda JC spelers binnengehaald die voor doelpunten moeten kunnen zorgen. “Eigenlijk zijn we al verder dan ik had gedacht. Ik zie goede dingen gebeuren. De samenwerking met Simon Gustafson en Jorn Vancamp ziet er prima uit”, tekent Dagblad de Limburger op uit de mond van trainer Robert Molenaar.
Met Hidde Jurjus heeft de nummer 17 van vorig seizoen een talentvolle keeper gehuurd om het grote verlies van Benjamin van Leer enigszins op te kunnen vangen.
Of Roda JC dit jaar opnieuw degradatie gaat ontlopen zal voor een groot deel afhangen van de huurlingen. Als Jorn Vancamp en Simon Gustafson het net weten te vinden en Hidde Jurjus net als Benjamin van Leer een steunpilaar kan worden heeft Roda JC alle kans om een goed seizoen te draaien. Is dit niet het geval zal het vooral weer een seizoen billenknijpen worden en hopen dat Aleksei Korotaev vrijkomt om wellicht in de winterstop weer de portemonnee te trekken en een aantal versterkingen te halen om het seizoen niet als degradant af te sluiten.
Noot: Statistieken in dit artikel zijn mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Bonus: wie is Aleksei Korotaev?

Begin februari verraste Roda JC vriend en vijand met het presenteren van een nieuwe investeerder. De Zwitserse Rus Aleksei Korotaev streek via fiscalist Stijn Janssen neer in Kerkrade en gaf aan grootse ambities te hebben met de Limburgse club. Janssen, zelf Roda JC-supporter, werkt al jaren samen met Korotaev in Dubai. Korotaev, die zelf een verleden heeft in de topsport, gaf meerdere malen aan plannen te hebben om een club te kopen waarna Janssen de steenrijke bankier in contact bracht met de club uit Kerkrade. Op 3 februari presenteerde Roda JC de nieuwe investeerder met veel bombarie aan de pers. Dat Korotaev er geen doekjes om windt was meteen duidelijk toen hij binnen enkele dagen ruim een miljoen euro op de rekening van Roda JC stortte om in de winterstop versterkingen te kunnen halen. Toen een journalist naar zijn ambitie vroeg antwoordde Korotaev met een kwinkslag: “Natuurlijk wil ik over 5 jaar met Roda JC in de Champions League spelen.”
Binnen 2 weken stonden er uit alle windstreken 9 nieuwe spelers op de stoep om de selectie van een impuls te voorzien. Korotaev zorgde er eveneens voor dat zijn vriend en buurman Nicolas Anelka in Kerkrade mee zou werken aan zijn nieuwe project. De voormalig speler van Arsenal, Real Madrid, Manchester City en Chelsea zou in Kerkrade de jeugdopleiding moeten adviseren en zou daarbij ook om zich heen kijken voor potentiële versterkingen voor het 1e elftal. “Het was een grote club die in Europa heeft gespeeld dus waarom niet“, pareerde hij de vragen over de reden van zijn komst naar Kerkrade.
Waar Korotaev na zijn presentatie slechts 1x in het stadion is gezien (tijdens Roda JC – Ajax) zat Anelka vrijwel wekelijks op de tribune en liep fulltime rond op Kaalheide, waar de jeugd van Roda JC traint en wedstrijden speelt. Van de E-tjes tot de beloften, Anelka zag heel veel wedstrijden en nam in Dubai ook een abonnement op Fox Sports International om Roda JC ook te zien spelen als hij bij zijn familie was. De grote stunt van het binnenhalen van Anelka lijkt echter geen vervolg meer te krijgen nu zijn vriend Korotaev, die ook zijn salaris en appartement betaalt, voorlopig nog even vastzit in Dubai.
Dat hun beoogd investeerder niet wekelijks op de tribune zat of van zich liet horen verontrustte het bestuur van Roda JC niet. Totdat begin mei aan het licht kwam dat Korotaev al maanden vastzit in een cel in Dubai voor het uitschrijven van een ongedekte cheque. Een vergrijp waar in Dubai een fikse celstraf op staat. Volgens woordvoerder van AK Investment, het bedrijf van Korotaev, is de Zwitser erin geluisd en zit hij onterecht vast.
Zijn complete vermogen is bevroren totdat de waarheid naar buiten komt. Na enkele zittingen is de situatie op dit moment nog steeds hetzelfde. Aleksei Korotaev zit nog steeds vast, waarbij wel gezegd moet worden dat tijdens de laatste zitting zijn advocaten met vermeend bewijsmateriaal zijn gekomen dat Korotaev onschuldig is. De laatste zitting, afgelopen 8 augustus, heeft echter niet opgeleverd waar men in het kamp Korotaev op hoopte. De rechter had in eerste instantie aangegeven het bewijsmateriaal serieus te nemen en verder te laten onderzoeken waardoor de kans aanwezig was dat Korotaev weer vrij zou komen, maar heeft dit verzoek weer verworpen.
Wanneer de volgende zitting plaats gaat vinden is nog onbekend en tot die tijd zal Korotaev zeker niet vrijkomen. In februari van dit jaar heeft Korotaev alvast 2 miljoen euro bij een notaris laten wegzetten voor Roda JC om de salarissen van de in de winterstop gehaalde spelers te kunnen betalen, maar zonder de handtekening van Korotaev kan Roda JC fluiten naar dit geld. Inmiddels staat de handtekening wel op papier, maar houden advocaten van Korotaev tegen dat Roda JC zich dit bedrag kan toe eigenen. De spelers waarvoor het geld bedoeld was zijn inmiddels vertrokken waardoor Roda JC die 2 miljoen anders zou kunnen besteden.
Roda JC heeft aangegeven de situatie van een afstand te bekijken en de deal vooralsnog op ‘’hold’’ te zetten. Als Korotaev weer op vrije voeten is zullen er gegarandeerd nieuwe gesprekken worden gevoerd om te zien of de Zwitser nog steeds wil investeren in de Kerkraadse club.

4.6/5 - (7 stemmen)
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Analyse: Is Roda JC klaar voor 2017/18?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *