WK 2014: analyse doelmannen Oranje

Gepubliceerd op 7 februari 2014 | Door Redactie | WK 2014

wk-2014-analyse-doelmannen
Voor bondscoach Louis van Gaal lijkt het nog een lastige keuze te worden welke drie Nederlandse keepers hij komende zomer meeneemt naar Brazilië. De succestrainer heeft sinds zijn aanstelling zes verschillende keepers getest, maar nog geen duidelijke voorkeur uitgesproken. Door zijn degradatie naar Jong Ajax lijkt Kenneth Vermeer de eerste afhaker voor de drie keepersplaatsen in de selectie. Welke drie van de vijf overgebleven doelmannen verdienen een plek in de selectie voor het WK in Brazilië?

De doelmannen

Voor onze analyse hebben we de vijf doelmannen gekozen die, gezien het selectiebeleid van Van Gaal, de grootste kans maken op een uitverkiezing voor het WK. Dat zijn de volgende namen:

  • Maarten Stekelenburg (Fulham)
  • Tim Krul (Newcastle United)
  • Jeroen Zoet (PSV)
  • Jasper Cillessen (Ajax)
  • Michel Vorm (Swansea City)

De belangrijkste taak van een doelman is simpel: ballen tegenhouden. Daarnaast is het met name binnen de Nederlandse spelopvatting eerder een must dan een pré dat een doelman kan meevoetballen. Zo zal bij het Nederlands elftal de doelman als de elfde veldspeler gebruikt gaan worden. Nederland speelt op balbezit en zal dan ook in de meeste wedstrijden veel de bal hebben hebben. Lange ballen worden alleen in geval van nood gegeven. Ook de keeper dient de voetballende oplossing te zoeken.

Welke doelmannen zullen volgens het eerder genoemde profiel het best passen bij het Nederlands elftal? Welke drie doelmannen maken volgens de statistieken de meeste kans op deelname aan het WK?

Note: Stats komen via Squawka.com en Whoscord.com.

Reddingen per doelpunt

Het stoppen van ballen is prioriteit nummer één voor een doelman. Hoeveel ballen houden de doelmannen tegen voordat ze een doelpunt moeten incasseren (hoger is beter)?

Tabel 1: Reddingen per geïncasseerd doelpunt

Tabel 1: Reddingen per geïncasseerd doelpunt (hoger is beter)


In dit opzicht is Cillessen heer en meester. Hij redt gemiddeld 3 ballen voordat hij een doelpunt tegen krijgt. Stekelenburg en Vorm doen het op dit vlak beduidend slechter. Enige nuance is wel op z’n plaats, aangezien beide heren bij relatief kleine clubs in sterke competities spelen. Dit in ogenschouw nemende kun je zeggen dat ook Krul het relatief goed doet op dit vlak.

Luchtduels

Luchtduels, een actie waarbij de doelman veel te verliezen heeft. Scherpte is hier noodzakelijk aangezien iedere fout tot een tegendoelpunt kan leiden. Wie is de baas in de lucht?

Tabel 2: Gewonnen luchtduels

Tabel 2: Gewonnen luchtduels


Cillessen en Zoet hebben beiden een 100% score en het meest gewonnen luchtduels. Daarentegen zijn Vorm en Krul allebei niet zo betrouwbaar in de lucht. De helft van hun luchtduels ging dit seizoen verloren.

Minste risico

In Nederland, en met name bij de Nederlandse stijl van voetballen, wordt verwacht dat de doelmannen en verdedigers de voetballende oplossing zoeken. De bal de tribune in ‘rossen’ is vloeken in de kerk. Toch zijn er situaties waarbij het simpelweg noodzakelijk is de bal weg te werken. Niet mooi, wel effectief. Wie neemt het minste risico?

Tabel 3: Aantal ballen weggewerkt

Tabel 3: Aantal ballen weggewerkt


Zoet neemt voetballend het minste risico. Niet alleen werkte hij de meeste ballen weg, hij deed dit gemiddeld ook het vaakst per wedstrijd. Cillessen daarentegen is degene die juist de voetballende oplossing zoekt en het meeste risico durft te nemen.

Lange ballen

Doelmannen die minder (mogen) voetballen, hanteren veelal de lange bal. Een lange bal in de diepte richting de grote sterke spits(en) die van daaruit het spel voortzet. Wie geeft de meeste lange ballen en bij wie komen ze het vaakst aan bij een teamgenoot?

Tabel 4: Aantal lange ballen

Tabel 4: Aantal lange ballen


Je verwacht dat vooral in Engeland de lange bal veel wordt gehanteerd. In het geval van Krul is dat ook zo. Stekelenburg en Vorm, ook in Engeland actief, geven daarentegen verreweg het minst aantal lange ballen. Opvallend.
Cillessen en Zoet hanteren voor Nederlandse begrippen vrij vaak de lange bal. Samen met Vorm komen bij deze twee de lange ballen het vaakst aan bij een medespeler.

Korte passes

In het aanvallende Nederlandse voetbal is de opbouw van achteruit een belangrijk onderdeel. Een meevoetballende doelman is hierin een belangrijke schakel. De ideale voetballende doelman combineert er lustig op los met zijn verdedigers en inzakkende middenvelders. Zij die de kunst van het meevoetballen beheersen, hebben de rust en de zekerheid om dit ook te kunnen doen. Wie beheerst dat het beste?

Tabel 5: Aantal korte passes

Tabel 5: Aantal korte passes


Cillessen geeft verreweg de meeste korte passes. Tevens is hij, samen met Vorm, hierin het meest accuraat. Opvallend is dat Stekelenburg, die bekend staat als meevoetballende keeper, het minste aantal korte passes geeft en dit ook relatief slecht doet. Iets meer dan de helft van zijn passes komt aan. Ook Krul heeft een matig slagingspercentage van zijn korte passes.

Ervaring

Een niet te onderschatten onderdeel, zeker bij een keeper, is ervaring. Hoeveel wedstrijden speelde hij al op het hoogste niveau, hoeveel interlands en heeft hij al eerdere toernooien meegemaakt? Bij wie is de minste kans op koudwatervrees?

Tabel 6: Ervaring

Tabel 6: Ervaring


Stekelenburg en Vorm zijn de enige twee doelmannen met een ruime schat aan ervaring, waarbij Stekelenburg ook nog eens het voordeel heeft dat hij verreweg de meeste interlands heeft gespeeld. Ook heeft hij 11 wedstrijden op verschillende eindtoernooien gespeeld, waaronder een WK finale. Zoet en Cillessen hebben de minste ervaring en hebben tevens nog nooit in het buitenland gekeept.

Conclusie

Laat ik vooropstellen dat alle vijf doelmannen prima keepers zijn met ieder zijn sterke en zwakke punten. De verwachting is dat Van Gaal een doelman gaat opstellen die geheel volgens de Nederlandse school moet kunnen meevoetballen, sterk in de lucht is en simpelweg de ballen tegen houdt. Ervaring is voor Van Gaal geen must.

Op basis van de drie eerder genoemde factoren steekt er één doelman met kop en schouders bovenuit: Cillessen. Tevens kunnen we concluderen dat Krul de minste kenmerken heeft van een meevoetballende doelman. Tussen Vorm, Zoet en Stekelenburg zit op de basis van de statistieken weinig verschil. Op basis van ervaring zou je Stekelenburg zeggen, maar die is niet bezig aan de meest fitte en stabiele periode van zijn loopbaan. Zoet is onervaren, maar zou je vast kunnen laten ruiken aan het grote werk. Vorm is ervaren en presteert stabiel, ‘best of both worlds’ zou je zeggen. Zeer zeker een moeilijke keus!

Op dit moment zijn de volgende drie doelmannen voor mij favoriet voor het WK:

  1. Jasper Cillessen
  2. Michel Vorm
  3. Jeroen Zoet
WK 2014: analyse doelmannen Oranje
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *