1. WK 2014

Welke WK-doelman houdt de meeste schoten tegen?

Ook tijdens het komende wereldkampioenschap zullen keepers gaan blunderen, zoals Robert Green tegen de Verenigde Staten, of gaan schitteren, zoals Maarten Stekelenburg tegen Brazilië. De ene keeper begaat blunder naar blunder, de ander valt op door prachtige reddingen. In dit artikel analyseren we de doelmannen die komende zomer actief zijn op het WK en bekijken we hoeveel ballen zij tegenhielden afgelopen seizoen. Welke keeper houdt normaal gesproken veel schoten tegen? En welke keeper laat juist veel schoten door?
Noot: Statistieken via Squawka.com.
We bekijken de doelmannen op basis van het percentage schoten dat ze doorlaten. Dat betekent niet dat we de beste doelman zoeken, omdat het percentage doorgelaten ballen niets zegt over de kwaliteit van een doelman. Een keeper die heel veel schoten van dichtbij tegen krijgt zal immers meer tegendoelpunten krijgen, dan een keeper die veel afstandsschoten tegen krijgt (die gaan er namelijk minder vaak in).
Bovendien bestaat het keepersvak al lang niet meer alleen uit het lijnkeepen; er wordt veel meer van een keeper gevraagd. Een doelman moet tegenwoordig meevoetballen en diepe voorzetten onderscheppen. Ook is de uittrap/uitworp belangrijker geworden, omdat dit de counter bevordert.
In dit artikel laten we alleen zien welke keeper de meeste ballen tegenhoudt. De keeper die uiteindelijk de meeste ballen blijkt tegen te houden, mag absoluut niet de beste WK-keeper worden genoemd.

Vooraf

Helaas zijn we er niet in geslaagd om de data van alle WK-doelmannen te vergaren. Data van de derde doelman van Costa Rica was bijvoorbeeld niet beschikbaar. Alleen doelmannen die minimaal tien wedstrijden hebben gekeept zijn meegenomen, om de betrouwbaarheid van de uitkomst te garanderen. We hebben de wedstrijden van de nationale en de continentale competities (zoals de Champions League) van het afgelopen seizoen 2013/14 meegenomen. De bekertoernooien zijn – ook door een gebrek aan data – niet meegenomen.

Reddingen

gemiddeld aantal reddingen per wedstrijd van elke onderzochte WK-keeper.
Figuur 1: gemiddeld aantal reddingen per wedstrijd van elke onderzochte WK-keeper.

In bovenstaand figuur zien we de activiteit van elke doelman per wedstrijd. Een doelman van een mindere club krijgt doorgaans meer te doen. Onze eigen Oranje-keeper Jasper Cillessen komt het minst in actie per wedstrijd (1,4) van alle 39 onderzochte doelmannen. De doelman van Ajax hoeft dus minder in actie te komen dan de doelman van Bayern München, Atlético Madrid of Juventus. Ajax slaagt er dus in om schoten op doel tegen te voorkomen.
Andere topkeepers als Neuer (Duitsland), Courtois (België), Buffon (Italië) en Hart (Engeland) hoeven ook maar weinig reddingen te verrichten.
De keeper die de meeste schoten tegenhoudt per wedstrijd is de Costa Ricaan Kelior Navas. Ook de Iranese goalie Davari komt gemiddeld vaak in actie. Keepers die veel reddingen moeten verrichten, maar desondanks (relatief) weinig tegendoelpunten hebben, kunnen worden gezien als de beste ballentegenhouders.

Percentage doorgelaten ballen

Nu gaan we voor alle keepers uitzoeken hoeveel procent van de schoten zij afgelopen seizoen tegenhielden. Hoe lager het percentage, hoe meer schoten de tegenstander nodig heeft om de keeper te passeren. Hoe lager het percentage, hoe beter de doelman als ballentegenhouder.

Scatterplot met alle 39 doelmannen: percentage doorgelaten ballen afgezet tegen aantal tegendoelpunten per wedstrijd.
Figuur 2: scatterplot met alle 39 doelmannen: percentage doorgelaten ballen afgezet tegen aantal tegendoelpunten per wedstrijd.

Uit bovenstaande figuur blijkt wel waarom Cillessen de eerste keeper van het Nederlands Elftal is. Hij laat simpelweg de minste ballen door van de geselecteerde keepers. Vorm en Krul blijven beide ver achter. Cillessen laat precies één op de drie schoten door; 33,3 procent. Bij Vorm en Krul is dit 37,5 procent en 39 procent. Dat is respectievelijk 13 en 17 procent hoger. Ofwel: Krul laat maar liefst 17 procent meer ballen door. En daarom denkt Van Gaal misschien: die 17 procent kan namelijk het verschil maken tussen winnen, gelijkspelen of verliezen.
Dat zou echter een verkeerde gedachte zijn: Cillessen kan weliswaar meer ballen tegenhouden, maar dat wil niet zeggen dat hij een betere doelman is. Over het algemeen kunnen we stellen dat Jasper Cillessen meer ballen weet te keren. Maar we weten pas hoe goed hij is, als we weten welke ballen hij wist te keren.
Tim Krul kreeg namelijk ‘moeilijkere’ schoten tegen dan Jasper Cillessen – door het niveau van de competitie of door het niveau van het team.

Wat we wel kunnen zeggen is dat Cillessen het afgelopen seizoen in zijn competitie in zijn situatie er beter in is geslaagd om ballen tegen te houden.

De slechtste 5 doelmannen op basis van het percentage doorgelaten ballen zijn vrijwel enkele bekende namen: Foster (de allerslechtste), Andujar, Landreau, Mignolet en Benaglio. Mignolet is een opvallende naam in dit rijtje, omdat hij wordt gezien als topkeeper in de Premier League. 40 procent van de schoten die hij moet verwerken gaan erin; ver boven het gemiddelde van alle keepers.

Top 5 slechtste keepers op basis van het percentage doorgelaten ballen
Tabel 1: top 5 slechtste keepers op basis van het percentage doorgelaten ballen.

Toppers in dit rijtje zijn Casillas (22 procent), Enyeama (die met dat bijna-record ja, 23,9 procent) en Ospina (24,3 procent). Er is echter één doelman die het wint van alle andere keepers: Keilor Navas. Keilor wie?
Keilor Navas is de doelman van Costa Rica (52 interlands) en hield relatief gezien de meeste ballen tegen van deze 39 doelmannen. Keilor Navas hield procentueel meer ballen tegen dan Casillas, Neuer, De Gea en Courtois.
Top 5 beste keepers op basis van het percentage doorgelaten ballen.
Tabel 2: Top 5 beste keepers op basis van het percentage doorgelaten ballen.

Maar wat nog knapper is: Keilor Navas kreeg ook nog eens het meeste te doen van alle doelmannen die we geanalyseerd hebben. Hij was de actiefste en de beste; niemand pakte zowel relatief als absoluut gezien zoveel ballen als hij. Slechts één op de vijf ballen ging er afgelopen seizoen in bij hem, terwijl het gemiddelde van de 39 doelmannen één op de drie is.
En wat verder nog knap is: Keilor Navas speelt bij een relatief kleine club (Levante uit Spanje) en de kans is aannemelijk dat hij veel uitgelezen kansen tegen kreeg. Hij heeft dus misschien wel veel waarschijnlijke doelpunten weten te voorkomen. Bovendien speelt Keilor Navas in een sterke competitie, La Liga, en is de tegenstand dus behoorlijk groot (groter dan in de Eredvisie).
Ik ben benieuwd of Keilor Navas gaat schitteren dit WK!

Beoordeel deze post
Nog geen reacties
Geef je mening Cancel
Comments to: Welke WK-doelman houdt de meeste schoten tegen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *