voorbeschouwing Feyenoord Manchester City

Voorbeschouwing Feyenoord – Manchester City

Gepubliceerd op 12 september 2017 | Door Willem van den Brink | Buitenlands voetbal

Op woensdag 13 september komt Manchester City naar De Kuip om tegen Feyenoord hun Champions League seizoen te beginnen. Voorafgaand aan deze wedstrijd kijkt Tussen de Linies naar de club die afgelopen seizoen als nummer drie van de Premier League eindigde. Maakt Feyenoord een kans, of is een walk-over te verwachten?

Manchester City is al jaren één van de meest besproken voetbalteams. In dit artikel gaan we daarom niet al te diep in op de individuele kwaliteiten van de spelers of de tactische grepen van Pep Guardiola. In plaats daarvan kijken we naar de Champions League campagne van City afgelopen seizoen, de transfers van afgelopen zomer, en de gevolgen voor de wedstrijd aanstaande woensdag.

Hiermee brengen we de lezers die Man City wat minder aandachtig hebben gevolgd de afgelopen tijd up to speed (een blik op Feyenoord hebben we bij aanvang van het seizoen al geschreven). We beginnen echter met enkele kerncijfers:

Feyenoord Man City voorbeschouwing 1

Tabel 1: Kerncijfers Manchester City en Feyenoord


Tabel 1 brengt enkele bekende verhalen naar voren. Natuurlijk is Manchester City vele malen rijker dan Feyenoord. Daarnaast geven de cijfers meerdere indicaties dat Manchester City afgelopen seizoen iets onder haar stand leefde met een derde plaats, terwijl Feyenoord efficiënt was, maar niet altijd de beste onderliggende cijfers had. De cijfers van het nieuwe seizoen mogen met een korreltje zout genomen worden aangezien er pas vier wedstrijden gespeeld zijn.

De cijfers van Manchester City zijn zeker niet betrouwbaar voor dit seizoen aangezien er vier rode kaarten vielen in hun vier wedstrijden (twee tegen en twee mee, waaronder een rode kaart voor Liverpool in de afgelopen speelronde). Deze rode kaarten hebben ongetwijfeld effect gehad op de balbezitcijfers en het aantal schoten.

Ook zijn er enkele verhalen die niet naar voren komen in de cijfers. Bijvoorbeeld de slechte reeks die Claudio Bravo neerzette in het doel van Manchester City in de tweede helft van het vorige seizoen. Hierover later meer.

Champions League 2016 – 2017

Voordat we te veel kijken naar het huidige seizoen, is het aangezien het woensdag een Champions League wedstrijd betreft goed om terug te kijken op de Champions League campagne van afgelopen seizoen. Manchester City moest zich via de play-offs tegen Steaua Boekarest plaatsen voor de groepsfase. In een groep met Barcelona, Borussia Mönchengladbach en Celtic eindigde City als tweede achter Barcelona. Vervolgens werden ze in twee memorabele wedstrijden uitgeschakeld door AS Monaco. Na thuis met 5–3 te winnen, verloor Manchester City uit met 3–1 waardoor ze op uitdoelpunten uit de competitie vlogen.

Ondanks het grote financiële en kwalitatieve verschil tussen Manchester City en de meeste teams in Europa lijkt Pep Guardiola weinig aanpassingen te maken in zijn opstellingen. Tegen Barcelona speelden natuurlijk de beste spelers, maar ook in de eerste wedstrijden tegen Borussia Mönchengladbach en Celtic speelden de sterspelers van City.

Nu hebben ze natuurlijk meer dan elf sterspelers, dus kan Guardiola alsnog rouleren ten opzichte van de wedstrijd tegen Liverpool. Hij stelt echter geen onervaren spelers of de reserve keeper op zonder dat er een directe aanleiding is. Zie als voorbeeld de opstelling tegen Celtic in Figuur 1.

Feyenoord Man City voorbeschouwing 2Enkele basisspelers als Leroy Sané en John Stones werd rust gegund. Guardiola had echter ook makkelijk kunnen kiezen voor Kelechi Iheanacho als spits en Willy Caballero als keeper.
Ondanks deze sterke opstelling wist Celtic met 3 – 3 gelijk te spelen. Manchester City was afgelopen seizoen zelden overtuigend in de Champions League. In de groepsfase wisten ze slechts twee keer te winnen (thuis tegen Mönchengladbach en Barcelona) en werd er uit met 4 – 0 van Barcelona verloren. Dit biedt enig perspectief voor Feyenoord dat bijna exact een jaar geleden thuis met 1 – 0 van Manchester United wist te winnen.

Kanttekening die geplaatst dient te worden is dat Guardiola na de kwalificatie voor de knock-out rondes wel jeugdspelers gebruikte in Champions League wedstrijden. Spelers als Tosian Adarabioyo, Pablo Maffeo en de eerder genoemde Iheanacho hadden in de afsluitende thuiswedstrijd tegen Celtic een basisplaats.

Samenvattend kan gesteld worden dat Guardiola tegen Feyenoord waarschijnlijk een sterk elftal het veld op zal sturen. Dit elftal zal wel moeten bewijzen dat ze hebben geleerd van de Champions League prestaties van afgelopen seizoen.

Transferzomer

Ten opzichte van vorig jaar zijn er enkele veranderingen bij Manchester City. Aan het begin van dit kalenderjaar is Gabriel Jesus de gelederen komen versterken. Vorig seizoen speelde hij in eerste instantie Sergio Agüero uit de basis totdat hij geblesseerd raakte. Dit seizoen speelt hij ook geregeld samen met Agüero.

Zoals eerder geschreven had Claudio Bravo een zwakke tweede seizoenshelft waardoor hij zijn basisplaats verloor aan Willy Caballero. In de 22 wedstrijden met Bravo op goal kreeg Man City 26 tegendoelpunten, in de 17 wedstrijden met Caballero slechts 13. Caballero is inmiddels reservekeeper bij Chelsea. Zijn vervanger, en de nieuwe basiskeeper, is Ederson Moraes die voor €40m is overgekomen van Benfica.

De grootste bestedingen werden echter op de vleugels gedaan. De vleugelverdedigers van City waren afgelopen seizoen al (te) oud. Met Kyle Walker, Danilo en Benjamin Mendy zijn hier drie jonge vervangers voor gehaald. Ook is Bernardo Silva bij Monaco opgehaald. Ten slotte is Ilkay Gündogan terug na een langdurige blessure, en is Vincent Kompany ook weer in staat om wedstrijden te spelen.

Tegenover deze versterkingen staat het vertrek van een aantal reservespelers (onder andere Wilfried Bony, Fernando, Iheanacho. Een volledig overzicht van de transfers is te vinden in Tabel 2), en de oude vleugelverdedigers (Bacary Sagna, Aleksandar Kolarov, Pablo Zabaleta en Gaël Clichy). Met deze selectie is Manchester City na vier wedstrijden gedeeld koploper en favoriet bij de wedkantoren om de competitie te winnen.

Feyenoord Man City voorbeschouwing 3

Tabel 2: Transfers selectiespelers Manchester City zomer 2017 (bron: transfermarkt.com)

De wedstrijd

Momenteel lijkt alles bij Manchester City de goede kant op te gaan. De spelers zijn er, de resultaten in de competitie zijn er, en er is rust binnen de club. Dit betekent dat er woensdag maar één favoriet is.

Voor Feyenoord is het lastig om zich tactisch voor te bereiden op de wedstrijd aangezien Man City veel hoogwaardige opties heeft. Een analyse van deze opties in het nieuwe seizoen is reeds gemaakt door de mensen van OneFootball. Voor lezers die liever lezen dan luisteren heeft Spielverlagerung een artikel over wat er afgelopen seizoen mis ging. Ook hebben zij een analyse van de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Davy Pröpper’s Brighton.

Als we kijken naar de wedstrijd van woensdag dan zijn dit de spelers die in aanmerking komen voor een basisplaats. Hierbij moet worden opgemerkt dat keeper Ederson tegen Liverpool geblesseerd uitviel. Hoewel hij met een brancard van het veld gedragen werd, kon hij getooid met een flinke pleister het einde van de wedstrijd nog in het stadion zien. Het is te hopen voor Feyenoord dat Guardiola geen risico’s neemt en woensdag Claudio Bravo laat starten.

Tijdens de afgelopen interlandperiode raakte Vincent Kompany geblesseerd. Hierdoor speelden Danilo, John Stones en Nicolas Otamendi tegen Liverpool. Ook Eliaquim Mangala maakte in deze wedstrijd minuten in de verdediging.

Feyenoord krijgt een sterkere tegenstander tegenover zich dan het team dat Manchester United afgelopen jaar in Rotterdam opstelde. Daarbij neemt Guardiola Europees voetbal ook in de vroege wedstrijden serieuzer dan Man Utd coach José Mourinho. Er zijn twee redenen waarom Feyenoord hoop mag hebben.

Als eerste de kans dat Claudio Bravo keept in plaats van Ederson. Ten tweede het feit dat Manchester City het afgelopen seizoen lastig had in Europese wedstrijden. De conclusie is echter dat gezien de kwaliteit en veelzijdigheid van het team van Guardiola, het waarschijnlijker is dat City makkelijk wint dan dat ze punten laten liggen.

Noot: Tenzij anders vermeld zijn de statistieken in dit artikel mogelijk gemaakt door Opta en geraadpleegd via WhoScored.

Voorbeschouwing Feyenoord – Manchester City
5 Stemmen: 3

Over de auteur

Willem van den Brink
Willem is afgestudeerd Psycholoog en Econoom. Met deze wetenschappelijke achtergrond doet hij kwantitatief onderzoek voor Tussen de Linies waar hij vervolgens artikelen over schrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *