Voetbaltermen en begrippen (FAQ)

Hieronder lees veel gebruikte voetbaltermen en begrippen die gebruikt worden in onze artikelen of in data analytics in het voetbal. Heb je een opmerkingen, verbetering of toevoeging aan deze lijst? Neem dan contact met ons op.

Wat is Expected Goals?

Expected Goals is een waarde die elke doelpoging in een voetbalwedstrijd beoordeelt en kijkt of een speler vanaf een bepaalde gelegenheid had moeten scoren.

De kwaliteit van het schot wordt o.a. beoordeeld op basis van type assist, afstand tot de goal, schothoek, een kopbal of een normaal schot, een counter, etc.

Door te kijken hoe vaak een schot er in het verleden van die positie, van die afstand etc (dus de metrics hierboven) een doelpunt heeft opgeleverd, krijg je een gemiddelde score voor hoe vaak een vergelijkbaar schot doel treft.

Stel: een strafschop gaat er bijvoorbeeld in 4 van de 5 gevallen in, dan krijgt deze een Expected Goals waarde van 0.8. Dit terwijl een schot van randje zestien meter uit een normale aanval en een korte pass bijvoorbeeld een xG van 0,15 heeft.

Lees hier meer over Expected Goals.

Expected Assists

Expected Assists is een waarde die een speler krijgt toebedeeld op basis van de kwaliteit van de kansen die hij heeft gecreëerd voor medespelers.

Geeft speler A een pass op speler B en speler B hoeft hem alleen maar in een leeg doel te schuiven (hoge Expected Goals), dan krijgt speler A dus een hoog Expected Assists waarde toebedeeld.

NPG

NPG staat voor Non Penalty Goals. Dit zijn alle goals van een speler of team, exclusief strafschoppen.

Key-passes

Een key-pass is een pass van een speler naar een medespeler die leidt tot een doelpoging. Dit hoeft dus geen doelpunt op te leveren, want dan is het een assist.

Reacties zijn uitgeschakeld

Ontvang onze gave artikelen

Ontvang onze artikelen, updates of andere super gave artikelen die we tegenkomen direct in je inbox. We beloven je uiteraard niet te zullen spammen.
Email-adres
Veilig en zonder spam