Vijf voor twaalf voor Nederlandse clubs in Europa

Gepubliceerd op 1 oktober 2014 | Door Redactie | Eredivisie

Het Nederlandse voetbal is in gevaar. Dat is een conclusie die de KNVB trok na een nieuwe deceptie in het seizoen 2012/13. Waar ‘Europees overwinteren’ voor onder andere PSV en FC Twente een doel was, bleef er in dat seizoen van de zeven ingeschreven teams slechts ééntje over: Ajax. En die club werd de ronde daarop uitgeschakeld tegen Steaua Boekarest. Ook dit seizoen is het weer raak: PEC Zwolle, FC Groningen en FC Twente slaagden er niet eens in om de groepsfase van de Europa League te halen. ‘Overzomeren’ lijkt het nieuwe ‘overwinteren’ te worden.

De Europese Ranking; een korte uitleg

De Europese Ranking is een ranglijst die samengesteld wordt op basis van de Europese prestaties van de laatste vijf seizoenen. Per seizoen kunnen teams punten verdienen, die uiteindelijk gedeeld worden door het aantal deelnemende teams namens een land. Een land dat 60,000 punten haalt en zes teams had afgevaardigd, krijgt dus 10,000 punten. Hierbij worden ook de teams meegerekend die uitgeschakeld zijn in de voorrondes.

Punten kunnen gepakt worden door, geheel logisch, overwinningen te boeken. Een overwinning in de groepsfase van de Europa League en de Champions League is twee punten waard, voor een gelijkspel pak je slechts één punt. Punten die behaald worden in de voorrondes tellen slechts voor de helft mee.

Tot slot kunnen er nog zogenaamde bonuspunten gepakt worden. Het behalen van de groepsfase van de Champions League wordt beloond met vier punten, terwijl het behalen van de achtste finales van de Champions League nóg eens vijf punten waard is. De kwart-, halve- en hele finale worden beloond met één punt per ronde, net zoals in de Europa League. Al met al zijn er dus veel meer punten te behalen in de Champions League dan in de Europa League.

Tabel 1: Europese puntenverdeling

Tabel 1: Europese puntenverdeling

Onnodige stagnering

Zoals in afbeelding 1 te zien is, is het puntenverloop van Nederland op de UEFA Country Ranking de laatste drie jaren licht gedaald. Waar we in 2011/12 45,515 punten haalden, is dit aantal twee seizoenen later geslonken naar 44,312 punten. Is dit schokkend? Ja; in de twee jaar daarvoor zat namelijk een flinke stijging in de Nederlandse coëfficiënt. In twee jaar tijd ging Nederland van 36,546 punten (in 2009/10) naar 45,515 punten (2011/12).

Europese Ranking | Create Infographics

Wanneer we de cijfers van Nederland afzetten tegen de concurrentie, zien we iets opvallends. Nederland heeft een enorme kans laten liggen om in te lopen op de concurrentie. Waar onze Europese clubs de laatste drie seizoenen 1,203 punten hebben ‘verloren’, bleef de concurrentie gelijk qua punten. Oekraïne leverde zelfs vier volle punten in. Alleen de Belgen en de Zwitsers wisten door goede Europese prestaties een kleine afstand te overbruggen, maar zij staan nog op gepaste afstand en zullen Nederland op korte termijn niet zo snel inhalen.

Wanneer Europese uitschakeling had plaatsgevonden tegen kwalitatief goede tegenstanders, had niemand er iets van kunnen zeggen. Echter zijn Chornomorets Odessa, FC Differdange en Petrolul Ploesti toch wel tegenstanders waar Nederlandse teams van moeten winnen.

Tabel 2: puntenverschil van de concurrentie tussen 2011/12 en 2013/14.

Tabel 2: puntenverschil van de concurrentie tussen 2011/12 en 2013/14.

2014/15: Kansen voor Nederland

Kijkend naar de coëfficiënten in 2014/15 is te zien dat de gemiste kans in de vorige seizoenen Nederland duur is komen te staan: Oekraïne is Nederland, voorlopig, gepasseerd op de ranglijst. De Oekraïners zijn met Shakhtar Donetsk vertegenwoordigd in de Champions League en hebben met Dynamo Kiev, Metalist Kharkiv en Dnipro Dnipropetrovsk ook een aardige afvaardiging in de Europa League.

Tabel 3: de vergaarde punten in 2014/15.

Tabel 3: de vergaarde punten in 2014/15.

In tabel 3 is goed zichtbaar wat het zwakke punt van Nederland is op de Europese Ranking. Van de zes teams die actief konden zijn in Europa, zijn er op dit moment nog maar drie over, minder dan alle concurrenten in Europa. Puntentechnisch gezien houdt dit in dat die paar punten die nog gehaald kunnen worden door de drie actieve teams, gedeeld moet worden door zes (het aantal ploegen dat aan het toernooi begon). Een Nederlandse overwinning is op dit moment dus minder waard dan bijvoorbeeld een Franse of Belgische zege.

Foto: spelers van FC Twente balen na uitschakeling tegen FK Qarabağ uit Azerbeidzjan.

Foto: spelers van FC Twente balen na uitschakeling tegen FK Qarabağ uit Azerbeidzjan.

Er gloort echter enige hoop aan de horizon: Nederland kan ná de winterstop veel goed maken. Niet alleen Ajax, PSV en Feyenoord hebben een zware loting gekregen, maar de Oekraïense, Franse en Russische teams ook. Ajax kan Nederland dus een enorme eer bewijzen door actief te blijven in de Champions League (het liefst ten koste van Paris Saint-Germain), maar hiervoor zal het wel moeten stunten in Parijs en/of Barcelona.

In tabel 4 is in kaart gebracht welke teams zich Europees hebben weten te kwalificeren voor de groepsfase en welke teams, wanneer de wedstrijden ‘naar verwachting’ zullen verlopen, zich gaan plaatsen voor de knock-outfases in het internationale voetbal.

Tabel 4: de teams die naar verwachting Europees actief zijn voor en na de winterstop.

Tabel 4: de teams die naar verwachting Europees actief zijn voor en na de winterstop.

Net zoals Ajax, kunnen Feyenoord en PSV Nederland een enigszins aanvaardbare uitgangspositie geven door concurrenten uit te schakelen. Als PSV doorgaat, zal dit namelijk waarschijnlijk betekenen dat een Russische of Griekse tegenstander uitgeschakeld wordt en Feyenoord zal zich, in het geval van Europese overwintering, hoogstwaarschijnlijk ontdoen van het Belgische Standard Luik. Nederlandse overwinningen zijn in deze fase van het toernooi dus niet alleen goed voor een stijging van de eigen coëfficiënt, maar kunnen ook ervoor zorgen dat die van de concurrentie gelijk blijft. Een win-win situatie.

Europese prestaties noodzakelijk

Wanneer we een blik in de toekomst werpen, wordt al snel één ding pijnlijk duidelijk: het is vijf voor twaalf voor het Nederlandse voetbal. Vanaf komend seizoen zal het succesvolle seizoen 2010/11 wegvallen, terwijl het jaar daarop afscheid genomen wordt van de cijfers van 2011/12. In deze twee seizoenen wist Nederland 24,766 punten bij elkaar te spelen, waarmee het slechts vier landen voorrang moet verlenen (zie tabel 5).

Tabel 5: de Europese Ranking op basis van de seizoenen 2010/11 en 2011/12.

Tabel 5: de Europese Ranking op basis van de seizoenen 2010/11 en 2011/12.

De onnodige stagnering van het puntenaantal, de zware lotingen van de concurrentie, het wegvallen van de topseizoenen 2010/11 en 2011/12. Als er één ding duidelijk is, is het wel het feit dat de Nederlandse teams weer prestaties moeten boeken op de Europese velden. We kunnen niet meer verzaken en ons onnodig laten uitschakelen door teams als Aberdeen, FC Qarabag of Differdange. Overwintering moet weer de normaalste zaak van de wereld worden en twee Champions League-ploegen is nu meer noodzakelijk dan ooit. Ajax, PSV en Feyenoord: Europese prestaties zijn nodig!

Vijf voor twaalf voor Nederlandse clubs in Europa
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.