eredivisie-transferanalyse

Transferanalyse Eredivisie laatste 5 seizoenen

Gepubliceerd op 12 oktober 2016 | Door Redactie | Eredivisie

31 augustus ligt alweer even achter ons en veel technische directeuren, supporters en spelers kunnen weer voor even rustig ademhalen. Maandenlang konden clubs zaken doen op de transfermarkt met ieder zo hun eigen succes. Uiteraard viel de Premier League op door voor het eerst de magische grens van één miljard aan uitgegeven transfersommen te passeren. Maar ook in onze eigen Eredivisie gebeurde er weer voldoende. Zoals vanouds waren het de penningmeesters die meer geld bij konden schrijven dan dat ze uitgaven. Zo gaat het al seizoenen lang in Nederland, maar hoe verhoudt zich dit tussen de huidige Eredivisieclubs onderling? In dit artikel analyseren we de transferperiodes van de huidige Eredivisieclubs over de seizoenen 2012-2013 t/m 2016-2017 en zetten we dit af tegen andere Europese voetbalcompetities.

Transferinkomsten per club in de Eredivisie

transferinkomsten-eredivisie-tdl

Afbeelding 1: transferinkomsten afgelopen 5 seizoenen van de huidige Eredivisieclubs.


De transferinkomsten van de Eredivisieclubs verschillen veel. Zowel Ajax als PSV doen het zeer goed en mochten samen al ruim €267 miljoen op de bankrekening bijschrijven. In totaal incasseerde Ajax €147,5 miljoen aan transfersommen. 38% van dit bedrag kwam voort uit de verkopen van deze transferzomer, waarin onder andere Arek Milik (€32 miljoen) en Jasper Cillessen (€13 miljoen) werden verkocht. Hiermee compenseerde Ajax wel een relatief rustige transferzomer van 2014/15 waarin het maar €6 miljoen euro uit transfersommen ontving.

PSV zit Ajax relatief kort op de hielen met een totaal aan inkomsten uit transfer van ruim €120 miljoen. De Eindhovenaren beleven echter wisselvallige seizoenen als het gaat om inkomsten uit transfers. De meest inkomsten behaalde PSV uit het seizoen 2013/14 (€44,8 miljoen) en 2015/16 (€57,5 miljoen), terwijl het in het seizoen 2012/2013 maar €1,45 miljoen euro mocht incasseren.

Opvallend is ook de hoge positie van FC Twente. De club verkocht de afgelopen vijf seizoenen voor bijna €100 miljoen aan spelers, maar verkeert desondanks in grote financiële problemen. De verkopen van onder andere Ziyech, Tadic, Promes en Corona leverden de Twentse club tientallen miljoenen op, maar in de praktijk bleek hier netto weinig van over te zijn.

AZ kocht de laatste jaren met Janssen, Altidore, Berghuis, Gudelj, Elm en Henriksen zeer slim in.

Ook de scouting van AZ mag gecomplimenteerd worden. Met spelers als Janssen, Altidore, Berghuis, Gudelj, Elm en Henriksen werd er ondanks financiële beperkingen zeer slim ingekocht. Deze spelers kostte in totaal iets meer dan €10 miljoen maar werden voor in totaal €55 miljoen verkocht. In totaal incasseerde AZ de afgelopen vijf seizoenen ruim €80 miljoen euro aan transfersommen. Dit is aanzienlijk meer dan Feyenoord dat ruim €54 miljoen op de bankrekening kreeg bijgeschreven. Het overgrote deel hiervan heeft Feyenoord te danken aan het seizoen 2014/15 waarin door het verkopen van o.a. Pelle, Martins Indi en De Vrij ruim €30 miljoen werd gecasht. Hiermee zit Feyenoord stevig in de top van de middenmoot, maar moet het clubs als FC Twente en AZ voor zich dulden terwijl Heerenveen hetzelfde niveau van Feyenoord behaald.

Ook Heracles en PEC Zwolle doen het natuurlijk alleraardigst. Beide clubs zijn creatief op de transfermarkt en hebben enkele malen zeer slim ingekocht. Zo trok Heracles spelers als Gladon, Duarte en Weghorst aan terwijl PEC Zwolle slimme zaken deed met bijvoorbeeld Rienstra, Lukoki en Mokotjo.

ADO is van de ploegen die alle vijf seizoenen actief waren in de Eredivisie de club die het minst binnen kreeg aan transfersommen. ADO verkocht in deze periode o.a. Kramer, Hansen, Toornstra en Immers maar echt binnenlopen deed de club uit de Hofstad niet.

Transferuitgaven per club in de Eredivisie

transferuitgaven-eredivisie-tdl

Afbeelding 2: transferuitgaven afgelopen 5 seizoenen van de huidige Eredivisieclubs.


Niet geheel onlogisch, maar ook als we kijken naar de transferuitgaven per club maken Ajax en PSV de dienst uit. De clubs die dus het meest binnen harkten gaven tegelijkertijd ook het meeste uit. Dat PSV een koopclub is (als we sommige rivaliserende supporters mogen geloven) en Ajax niet mag inmiddels ook de prullenbak in. Althans, als je naar de uitgaven kijkt op basis van de laatste vijf seizoenen. Toch liggen de uitgaven relatief in lijn met de inkomsten. Namens Ajax trok Marc Overmars dit seizoen voor veel geld spelers als Ziyech, Cassierra en Sánchez aan. PSV trok met name vorig seizoen de knip toen Pereiro, Moreno en Pröpper de voornaamste versterkingen waren.

Ook in deze afbeelding treffen we FC Twente aan op de derde plek. Dit zal voorlopig echter de laatste keer zijn dat FC Twente zo’n hoge positie zal bekleden. De afgelopen twee seizoenen gaf FC Twente nagenoeg niks uit en dat zal in de nabije toekomst niet snel veranderen. De hoge positie op de ranglijst komt vooral door de uitgaven in het seizoen 2012/13 waarin FC Twente ruim €17 miljoen uitgaf.

Feyenoord gaf slechts €29 miljoen uit aan transfers in de laatste vijf seizoenen. Dit is nog niet eens de helft van de uitgaven aan transfersommen van Ajax en PSV. Feyenoord kocht vooral spelers die al in de Eredivisie actief waren. Spelers als Basacikoglu, Vejinović, Toornstra, Tapia, Botteghin en Kramer werden voor vele miljoenen binnengehaald door Martin van Geel. Aanvankelijk leek Van Geel geen gelukkige hand te hebben in het aantrekken van spelers. Echter tonen Toornstra en Botteghin dit seizoen absoluut hun meerwaarde en staan zij misschien wel aan de basis van het eerste kampioenschap sinds 1999.

De middenmoot wordt gevormd door AZ, FC Groningen, Heerenveen, Vitesse en FC Utrecht. En eigenlijk is dit in lijn met de stand op basis van de afgelopen vijf seizoenen. Als je de totaal behaalde punten over die vijf seizoenen bij elkaar optelt staan de negen teams die het meeste geld aan transfers uitgaven ook in de top negen qua totaal aantal behaalde punten.

Transfersaldo Eredivisieclubs

transfersaldo-eredivisie-tussendelinies

Afbeelding 3: transfersaldo Eredivisie obv laatste vijf seizoenen


Het beste transfersaldo is voor Ajax. De Amsterdammers hebben de laatste vijf seizoenen een positief transfersaldo van ruim €87 miljoen, €17 miljoen meer dan de nummer twee van deze lijst FC Twente. Dat PSV op een derde plek staat mag niet als schokkend beschouwd worden, maar toch is deze positie een knappe te noemen. Drie seizoenen geleden deden we namelijk eenzelfde transferanalyse en bleek PSV op plek dertien te staan met een positief saldo van ruim €5 miljoen.

Een ander opvallend feit is het grote gat tussen de twee rivalen FC Groningen en SC Heerenveen. De Friezen hebben de afgelopen vijf seizoen €30 miljoen meer overgehouden aan transfers dan de Groningers. SC Heerenveen lijkt dan ook een groot deel van de inkomsten uit transfers te gebruiken om gaten in de begroting te dichten.

Een belangrijke kanttekening die gemaakt moet worden is het feit dat transfersaldo in deze context niet betekent ‘winst uit transfers’. Zo behaalden Ajax en Feyenoord veel transferinkomsten uit de verkopen van spelers uit de eigen jeugdopleiding. Wanneer de totale kosten van de jeugdopleiding van deze bedragen worden afgetrokken ontstaat ongetwijfeld een ander beeld.

Transfersaldo Eredivisie vs andere Europese competities

transfersaldo-eredivisie-europese-competities1

Afbeelding 4: transfersaldo Eredivisie + overige Europese competities


Het mag geen verrassing heten dat de Eredivisie hoog scoort in dit soort lijsten. Onze Nederlandse Eredivisie hoeft in deze statistiek enkel de Portugese competitie voor zich te dulden. Opvallend is verder wel het grote verschil in transferbalans, ruim €300 miljoen, met landen als België en Zwitserland. Beide landen zijn Nederland inmiddels voorbijgestreefd op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Er zit ruim €300 miljoen verschil tussen de Eredivisie en de Belgische hoogste divisie.

Desondanks is het stuitend om te zien dat de Eredivisie seizoen op seizoen zoveel inkomsten genereert en alsmaar verder wegzakt qua algeheel niveau en Europese prestaties. De Portugese en Nederlandse competitie staan in dit lijstje zover boven de rest en lijken grote delen van de geïncasseerde transfersommen niet te herinvesteren (althans, niet in nieuwe binnenkomende transfers). Waar de overige competities hun geld wel lijken te herinvesteren in transfers van nieuwe spelers, blijft Nederland hier ver op achter.

Transfersaldo’s individuele clubs

Tot slot hebben we nog gekeken welke clubs de afgelopen vijf seizoenen het hoogste transfersaldo hadden. In de top 10 is geen enkele Nederlandse club te vinden, maar als we de lijst uitbreiden naar twintig teams zien we opeens Ajax, FC Twente, PSV en AZ opduiken.

transfersaldos-clubs

Afbeelding 5: transfersaldo’s individuele clubs


Op plek nummer één en twee zien we natuurlijk de twee Portugese grootmachten FC Porto en SL Benfica. De twee teams uit het land van de Europese kampioen trekken al jaren lang grote blikken met talent open en weten altijd weer enkele van hen voor veel geld te verkopen. Nicolás Gaitán, Jackson Martínez, Danilo, Alex Sandro, Gianelli Imbula, Renato Sanches, Eliaquim Mangala, James Rodríguez, André Gomes, Rodrigo, Enzo Pérez, Jan Oblak, Nemanja Matic, de lijst met duur verkochte spelers lijkt eindeloos.

Ajax is op plek elf de eerste Nederlandse club maar moet toch gerenommeerde verkoopclubs als Genoa, Lille en Udinese voor zich dulden. Ook de plek van FC Twente blijft natuurlijk opvallend. Dan doe je in zo’n statistiek zo hoog mee en dan zit je nog zo diep in de financiële zorgen.

Kortom, de Nederlandse clubs doen weer eens ergens mee in de top van de wereld. De vraag is of je in een dergelijke lijst zoals deze per se hoog wilt draaien. Het antwoord wat mij betreft: alleen als je dit kan combineren met goede prestaties en sportief de doelstellingen (in de toekomst) kan verwezenlijken, anders heeft een hoog transfersaldo vrij weinig zin. Nederland zal ongetwijfeld hoog in zulke lijsten blijven staan. De Nederlandse competitie heeft niet de overige hoge inkomsten (tv-gelden, sponsorinkomsten etc) die het toelaten om veel van het geld uit inkomende transfers te herinvesteren.

Note: alle transferbedragen in dit artikel zijn afkomstig van transfermarkt.nl.

Transferanalyse Eredivisie laatste 5 seizoenen
5 Stemmen: 3

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.