Sleutel Rotterdamse overwinning ligt in handen Clasie

Gepubliceerd op 20 maart 2015 | Door Willem Haak | Eredivisie

Met nog zeven Eredivisieduels te gaan, lijkt het kampioenschap PSV niet meer te kunnen ontgaan. De Eindhovenaren hebben een straatlengte voorsprong op nummer twee Ajax en kunnen zich na de Europese uitschakeling door Zenit vol op de laatste competitiewedstrijden richten. Aankomende zondag gaat de formatie van Philip Cocu op bezoek bij Feyenoord, dat alle zeilen bij moet zetten om zich direct voor de Europa League te kwalificeren. Hoewel de heenwedstrijd in december in een 4-3 overwinning voor PSV eindigde, hadden de Eindhovenaren enorme moeite met het aanvalsspel van Feyenoord, waarin vooral Jordy Clasie een essentiële rol speelde.

De vermoedelijke opstellingen

Naar alle waarschijnlijkheid verschijnen Luke Wilkshire en Colin Kazim-Richards aankomende zondag niet aan de aftrap. Hoewel beide spelers na een hamstringblessure de training afgelopen maandag weer hebben hervat, is het de vraag of Feyenoord-trainer Rutten het aandurft de twee spelers vanaf het begin mee te laten doen. Op rechtsback kiest de manager vermoedelijk voor Rick Karsdorp. In de spits krijgt Mitchell te Vrede andermaal een kans. De overige negen posities worden bezet door de gebruikelijke spelers.

Afbeelding 1: de vermoedelijke opstellingen van Feyenoord (links) en PSV (rechts)

Afbeelding 1: de vermoedelijke opstellingen van Feyenoord (links) en PSV (rechts).

Ook aan de kant van PSV zijn er enkele twijfels. Rechtsback Santiago Arias is nog een groot twijfelgeval voor de wedstrijd. Karim Rekik zal vermoedelijk niet starten. De centrale verdediger keerde afgelopen weekend voor het duel met Groningen terug in de PSV-selectie, maar lijkt zijn basisplek te zijn kwijtgeraakt aan Monaco-huurling Nicolas Isimat-Mirin. De spitspositie wordt aankomende zondag bezet door Luuk de Jong, die in het heenduel met Feyenoord drie keer wist te scoren en zondag ongetwijfeld met een goed gevoel naar Rotterdam afreist.

De heenwedstrijd

De heenwedstrijd eindigde in een spectaculaire 4-3 overwinning voor PSV. Nadat Feyenoord tot twee maal toe op voorsprong kwam, stelden de Eindhovenaren orde op zaken, en na een hattrick van Luuk De Jong en een laat doelpunt van Memphis Depay trok de formatie van Philip Cocu de overwinning uiteindelijk over de streep. PSV had het echter – vooral in de eerste helft – enorm lastig met het dynamische aanvalsspel van Feyenoord.

Afbeelding 2: de opstellingen en looplijnen van PSV (links) en Feyenoord (rechts) in het heenduel in december.

Afbeelding 2: de opstellingen en looplijnen van PSV (links) en Feyenoord (rechts) in het heenduel in december.

Bij afwezigheid van Jens Toornstra en Jean-Paul Boëtius besloot Feyenoord-trainer Fred Rutten aan te treden met Wilkshire – normaal gesproken rechtsback – in de voorhoede. Reden: in tegenstelling tot Bilal Başaçıkoğlu en Ruben Schaken zou de Australiër in staat zijn tussen de linies te spelen en de opkomende back Willems verdedigend tegenstand te bieden. Het tactische foefje van Rutten pakte goed uit. Doordat Wilkshire zich vooral richtte op het verdedigen van Willems en weinig aanviel, creëerde hij ruimte op de rechtsvoorpositie. Ditzelfde poogde Feyenoord-aanvaller Kazim. Door zich uit de spits naar links te laten zakken, creëerde de Turk ruimte achter het (klungelende) PSV-duo Bruma en Rekik.

De ontstane ruimte in de aanval werd in de eerste helft optimaal benut door linksvoor Manu en middenvelders Lex Immers en Karim El Ahmadi. Om en om doken de spelers in de door Kazim en Wilkshire gecreëerde ruimtes. Het gevolg: defensieve wanorde aan de kant van PSV. Middenvelders Andrés Guardado en Georginio Wijnaldum slaagden er bovendien niet in de directe tegenstander Jordy Clasie uit te schakelen, waardoor de Feyenoord-spelmaker telkens in staat bleek zijn diepgaande teamgenoten te bereiken, met veel kansen en twee identieke doelpunten als gevolg.

Afbeelding 3: de 0-1 van Feyenoord in het heenduel, mede door toedoen van een steekbal van Jordy Clasie.

Afbeelding 3: de 0-1 van Feyenoord in het heenduel, mede door toedoen van een steekbal van Jordy Clasie.

Afbeelding 4: de 1-2 voor Feyenoord in het heenduel, wederom mede door toedoen van een steekbal van Jordy Clasie.

Afbeelding 4: de 1-2 voor Feyenoord in het heenduel, wederom mede door toedoen van een steekbal van Jordy Clasie.

Ook in verdedigend opzicht stond het goed aan de kant van Feyenoord. Khalid Boulahrouz en Luke Wilkshire slaagden er in Willems en Depay uit te schakelen. Aan de rechterkant kwam Luciano Narsingh er echter wel enkele keren op snelheid voorbij en Luuk de Jong scoorde na een geniepige overtreding op Kongolo de gelijkmaker. Na 45 minuten was de Rotterdamse voorsprong van 1-2 niet meer dan verdiend.

Feyenoord bleek echter slechts één helft in staat haar tactische plan tot in perfectie uit te voeren. In tegenstelling tot in de eerste 45 minuten werd Clasie – essentieel in het aanvalsplan – in de tweede helft wél goed uitgeschakeld door het PSV-middenveld. Hierin losten Wijnaldum en Guardado elkaar af. Verdedigende middenvelder Jorrit Hendrix richtte zich op het uitschakelen van Lex Immers. Willems, die in de eerste helft zonder directe tegenstander speelde, pakte de veelal diepgaande El Ahmadi op. Met succes. Mede doordat Kazim en Manu al hun krachten al in het eerste deel van de wedstrijd hadden verspeeld, kwam Feyenoord er niet meer aan te pas en wist de PSV-defensie zich nu wél raad met de diepgaande tegenstanders.

Ook in aanvallend opzicht liep het in de tweede helft beter aan de kant van de thuisploeg. Middenvelder Guardado assisteerde Willems en Depay om aan de linkerkant een man-meer-situatie te creëren en op rechts kreeg PSV-back Arias carte blanche. In tegenstelling tot de voorzetten van collega Willems leverden weinig van de Colombiaanse passes echter gevaar op. Desondanks wist de formatie van Philip Cocu in de tweede helft orde op zaken te stellen. Dit was mede te danken aan het falen van Feyenoord-duo Kongolo en Van Beek, die niet in staat bleken spits De Jong uit te schakelen. Met drie doelpunten en een assist was de Nederlandse aanvaller dan ook man van de wedstrijd. Eindstand: 4-3.

Aanstaande zondag

Aan de kant van Feyenoord is de mogelijke afwezigheid van Colin Kazim-Richards een groot gemis. De Turkse spits was afgelopen december essentieel in het aanvalsspel van de Rotterdammers en was dit seizoen al tienmaal trefzeker. Hoewel Fred Rutten met Mitchell te Vrede een soortgelijke spits op kan stellen, is het nog maar de vraag of de Amstelvener in staat is gaten achter de PSV-verdediging te laten vallen en op deze manier ruimte te creëren. Dit lukte de slinkse Kazim tijdens het heenduel wel.

In verdedigend opzicht is het voor Feyenoord zaak de sterke linkerkant van PSV uit te schakelen. Willems en Depay waren dit seizoen in de Eredivisie gezamenlijk al goed voor zeventien doelpunten en veertien assists. Linksback Willems leverde in zijn eentje zelf al meer assists (11) af dan de hele vermoedelijke Feyenoord-voorhoede van zondag bij elkaar (7).

Bij afwezigheid van Luke Wilkshire stelt Fred Rutten vermoedelijk Rick Karsdorp als rechtsback op. De jongeling neemt het in een rechtstreeks gevecht met Depay op. Het duel tussen Karsdorp en de PSV-sterspeler zal zondag belangrijk zijn. Voor de aanvallend sterke Feyenoord-back zullen er kansen liggen mee op te komen. Depay verdedigt niet altijd even fanatiek mee en ook Willems is vaak in de aanval te vinden. Verdedigend dient de rechtsbenige Karsdorp de PSV-aanvaller naar zijn zwakkere been te dwingen en hem niet de kans te geven uit te halen. Lukt het Depay toch zijn directe tegenstander te passeren, is het aan Van Beek de taak Karsdorp van rugdekking te voorzien.

Linksback Willems leverde in zijn eentje zelf al meer assists (11) af dan de hele vermoedelijke Feyenoord-voorhoede van zondag bij elkaar (7).

Van Beek zal zijn handen echter vol hebben aan het uitschakelen van PSV-spits De Jong. Van de verdedigers van de topclubs (PSV, Ajax, Feyenoord) verloren dit seizoen enkel Veltman en Rekik meer kopduels dan Feyenoord-duo Kongolo en Van Beek. Dat kopsterke spits De Jong in het heenduel dan ook twee keer met zijn hoofd scoorde, mag dan ook geen verrassing zijn. Aan PSV de taak zondag via de flanken op de bouwen en Narsingh, Willems en Depay in stelling brengen om de bal op De Jong voor te zetten.

De sleutelduels liggen zondag echter op het middenveld. Jordy Clasie verzorgt de aanvalsopbouw van Feyenoord. In het duel in december kreeg de Haarlemmer in de eerste helft alle tijd het spel te verleggen en zijn teamgenoten vrij voor de keeper te zetten. Dit resulteerde twee keer in een doelpunt. In de tweede helft werd Clasie wél opgepakt. Deze taak namen Guardado en Wijnaldum om en om op zich.

Lukt het dit PSV-duo ook zondag de lijntjes naar de Feyenoord-spelmaker af te dekken, dan haalt het de angel uit de Rotterdamse opbouw en winnen de Eindhovenaren zondag wellicht voor het eerst sinds 2009 weer eens in de Kuip. Bij een Brabantse overwinning komt het zo gewilde landskampioenschap wel héél dichtbij en mag de platte kar alvast uit de schuur worden gehaald. De sleutel naar een Feyenoord-overwinning mag bij Clasie liggen, de sleutel naar de titel ligt bij PSV.

Sleutel Rotterdamse overwinning ligt in handen Clasie
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.