buitenlanders-in-de-Eredivisie2

Onderzoek: nationaliteiten in de Eredivisie

Gepubliceerd op 4 september 2015 | Door Maurice Kuipers | Eredivisie

Ieder jaar vliegen buitenlandse voetballers Nederland in en uit. De ene speler komt om zijn carrière een stimulans te geven, terwijl de ander met een voldaan gevoel de Eredivisie verlaat voor vele miljoenen. Een competitie die, volgens velen, tegenwoordig alleen nog maar draait om spelers opleiden. Maar wat voor nationaliteiten worden er opgeleid op de Nederlandse velden? We onderzoeken de selecties van de achttien clubs op het hoogste niveau.

In dit onderzoek zijn 464 voetballers aangemerkt als selectiespeler. Daarbij zijn de selecties zoals die staan geregistreerd op Transfermarkt gebruikt als uitgangspunt. Het overgrote deel van de Eredivisiespelers bezit logischerwijs de Nederlandse nationaliteit. Van de 464 selectiespelers zijn er 317 van Nederlandse komaf. Dat betekent dat 68,3% van alle spelers in de Eredivisie in zijn eigen land voetbalt. Bij buitenlanders (31,7%) voeren niet geheel onverwacht de Belgen de ranglijst aan. Denemarken en Zweden volgen daarachter, nog net voor voetballers uit ons buurland Duitsland.

nationaliteiten_1

De Belgen vinden vooral in het zuiden van Nederland onderdak. Bij Willem II (zes) en Roda JC (vijf) hebben de Belgen het erg gezellig met elkaar, maar een aantal spelers in de Eredivisie staat er alleen voor. Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba is bijvoorbeeld de enige Zimbabwaan die voetbalt op het hoogste niveau in Nederland. Diezelfde vlieger gaat op voor Mike Havenaar (ADO) – de enige Japanner, de eenzame Colombiaan en PSV’er Santiago Arias en Roda JC-verdediger Gibril Sankoh als enige Sierra Leoner. Niet vreemd, zou je denken, want dat zijn nou niet de meest toegankelijke landen. Maar Europese landen als Italië en Luxemburg zijn met geen enkele speler vertegenwoordigd in de Eredivisie.

Nederlands in het noorden, buitenlands in het oosten

De meeste Nederlanders staan onder contract bij sc Heerenveen. De Friese club verschaft maar liefst 23 voetballende landgenoten een fulltime baan. De Graafschap (22) en PSV (21) hebben eveneens veel spelers in de selectie met een Nederlandse vlag achter hun naam. De meeste buitenlanders vinden we in Gelderland. Niet geheel toevallig is Vitesse, dat een samenwerkingsverband heeft met de Engelse miljardenclub Chelsea, het team met de meeste buitenlanders (16) in de selectie. Nieuwkomer NEC (14) doet niet veel onder voor de buurman uit Arnhem.

nationaliteiten_n_1

In Doetinchem en Kralingen zijn de kansen op culturele misstanden het kleinst. Met twee Belgen, een Turk, Armeen, Schot en een Hongaar in de selectie hebben de 22 Nederlanders de overhand bij de Superboeren. Op Woudestein kunnen de Nederlanders nog minder tegenspraak verwachten. Geen enkele buitenlandse speler kan in zijn moedertaal een medespeler aanspreken. Coach Alfons Groenendijk zal zijn Poolse, Belgische, Marokkaanse en Surinaamse kunsten in de strijd moeten gooien om sommige spelers goed te kunnen raken.

Belgen populair in Zuid-Nederland

Dat is echter niets vergeleken met de verschillende talen die Peter Bosz aanhoort in zijn selectie. De trainer van Vitesse mag wel een talenbult in plaats van een talenknobbel hebben om voor iedere speler de teambespreking te doen in zijn moedertaal. Ook bij buurman en promovendus NEC zijn veel verschillende culturen aanwezig.

*Wanneer een speler naast de Nederlandse nationaliteit, ook over een andere nationaliteit beschikt, is hij als Nederlander gerekend.

*Wanneer een speler naast de Nederlandse nationaliteit, ook over een andere nationaliteit beschikt, is hij als Nederlander gerekend.

Bij Excelsior, De Graafschap en Roda JC zijn de minste verschillende nationaliteiten aanwezig in de selectie. Voor Excelsior is dat het gevolg van het lage aantal buitenlandse spelers (2) dat bij de Rotterdammers een contract heeft getekend. Op de keepers Kurto en Muyters na, heeft iedere selectiespeler van Excelsior een Nederlands paspoort. Roda JC heeft veel meer buitenlanders in de selectie, maar omdat de helft daarvan een Belgische nationaliteit heeft, lopen er weinig verschillende nationaliteiten rond in Kerkrade.

De hele Eredivisie telt aan het begin van het seizoen 2015-2016 maar liefst 54 verschillende nationaliteiten, vertegenwoordigd door 147 buitenlandse spelers. Van een Litouwer tot Brazilianen en van de Georgische nationaliteit tot de Schotse.

Eredivisie minder ‘Hollands’

In vergelijking tot vorig seizoen spelen er relatief meer buitenlanders in de Eredivisie. In september vorig jaar bestond 29,7% van de selecties uit buitenlanders. Hoewel dat aantal nu, met 31,7%, flink is gestegen, is het niet zo dat de Eredivisie ieder jaar meer buitenlanders verwelkomt. In 2009 was het percentage buitenlanders bijvoorbeeld nog hoger: 40%. De degradatie van Go Ahead Eagles scheelt al een slok op een borrel. De voetbalclub uit Deventer heeft net als vorig seizoen geen enkele buitenlander in de selectie, terwijl huidige promovendi minimaal twee buitenlanders onder contract hebben staan.

Traditionelen stoppen met mijden buitenlanders

Als we de nationaliteiten in selecties vergelijken met voorgaande jaren springt er een viertal clubs uit. De traditionele top drie heeft sinds een aantal jaar geleden blijkbaar besloten om met zoveel mogelijk Nederlandse spelers aan de slag te gaan. Het kan natuurlijk ook zijn dat die spelers een stuk goedkoper zijn en dat dat de reden is dat Ajax, PSV en Feyenoord het bij voetballers uit eigen land houden. Bij de andere Eredivisieclubs die de afgelopen vijf seizoenen ook al in de Eredivisie speelden is deze trend veel minder zichtbaar. Wellicht hadden andere clubs altijd al minder buitenlanders in de selectie.

buitenlanders top 3 eredivisie
Tot vorig seizoen daalde het percentage buitenlanders bij de traditionele top-3 in de selectie enorm, zo is te zien. Een logisch gevolg van het gebruik van eigen jeugd en het aantrekken van Nederlandse spelers uit de Eredivisie. Echter, die trend is sinds dit seizoen gestopt.

Invloed Chelsea goed zichtbaar bij Vitesse

Naast de traditionele top-3 liet Vitesse een interessant verloop van het percentage buitenlanders in de selectie zien. De Arnhemmers werken sinds 2010 samen met Chelsea en huren regelmatig spelers van de Engelse miljardenclub. Sinds de samenwerking met de Londense topclub is het percentage buitenlandse voetballers bij Vitesse logischerwijs steevast hoger dan voorheen.

nationaliteiten_n_4

Onderzoek: nationaliteiten in de Eredivisie
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Maurice Kuipers
Maurice is vaste redacteur bij Tussen de linies. Hij is actief in de journalistiek. Voor Tussen de linies combineert hij achtergronden met de juiste statistieken en voert hij aan de hand daarvan analyses uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *