Nederlandse voetballers in ‘Twitter-Trouble’

Gepubliceerd op 15 juli 2012 | Door Redactie | Spelers

Sinds Twitter zijn introductie maakte op 21 maart van 2006, is de internetdienst uitgegroeid tot één van de grootste sociale netwerksites ter wereld. Of je nu thuis, op je werk of op het toilet zit, iedereen kan weten wat je op dat moment aan het doen bent door middel van een ‘tweet’. De celebrities konden natuurlijk niet achterblijven en niet veel later werden de profielen van acteurs, artiesten, politici en topsporters rijkelijk gevuld met een groot aantal volgers.

Voetballers en Twitter

Ook de voetballiefhebber maakt dankbaar gebruik van deze hype. Door de snelle verslaggeving, ontvangt men het laatste nieuws en geruchten over zijn favoriete team sneller dan dat het in de media verschijnt. Niet alleen de clubs, maar ook voetballers waagden zich aan dit fenomeen.
Zo heeft Real Madrid-middenvelder Kaka het meest aantal volgers vergeleken met alle andere voetballers.

Met een ruime 11,5 miljoen volgers, staat de Braziliaan op een bescheiden zeventiende plaats in de Twitter top-100. Ter vergelijking: De nummer één uit datzelfde klassement, Lady Gaga, heeft maar liefst 27 miljoen volgers.

De Nederlandse voetballers moeten het met minder doen. In dit artikel over is al te zien dat Robin van Persie de duidelijke koploper met 1.928.253 volgers is, waardoor hij Wesley Sneijder (865.433 volgers) ruim achter zich laat. Rafael van der Vaart maakt de top-3 compleet met 727.200 volgers.

In de problemen

Van hun voetballende collega’s hebben de sterspelers inmiddels geleerd welke teksten ze beter wel en welke niet kunnen plaatsen. Een aantal voetballers zijn lichtelijk in de problemen geraakt door ondoordachte berichten op Twitter. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

(NOTE: De cijfers van Twitter-volgers zijn vastgesteld op 14-07 en zijn op het moment van schrijven al verouderd.)

1. Rodney Sneijder

Het meest recente ‘incident’ luistert naar de naam Rodney Sneijder. Komend seizoen is de speler die onder contract staat bij Ajax, in het shirt van RKC Waalwijk te bewonderen.

Voor RTV Utrecht kwam dit niet compleet als een verrassing. De omroep wist al eerder te melden dat de middenvelder deze overstap zou maken. Dit werd echter niet gewaardeerd door het jongere broertje van Wesley. ‘Wat een onzin berichten zeg!! Er is niks van waar, beetje jammer dat de media dit over neemt.. Ik was in Waalwijk voor meubels!’ Plaatste hij op zijn Twitter.

Het leverde gefronste wenkbrauwen op bij Erwin Koeman, trainer van RKC die het afgelopen seizoen al met Rodney samenwerkte bij FC Utrecht. De opvolger van Ruud Brood liet zijn speler al snel weten dat hij dat soort acties (die hij omschreef als ‘flauwekul’) niet meer hoeft te doen.

2. Ryan Babel

Begin 2011 wordt Liverpool door Manchester United uitgeschakeld in de FA Cup. De scheidsrechter, Howard Webb, beleeft een wedstrijd met ongelukkige beslissingen. Zo geeft hij the Mancunians een onterechte strafschop en stuurt hij aanvoerder Steven Gerrard met een rode kaart van het veld.

Toenmalig Liverpool-speler Ryan Babel kan de nederlaag maar slecht verkroppen. De aanvaller plaatst een bewerkte foto van Webb op Twitter waarin de scheidsrechter in een shirt van Manchester United is te bewonderen.

Hoewel velen de grap er wel van in kan zien, legt de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond Ryan Babel een boete op van 10.000 euro. Ook na zijn overgang naar 1899 Hoffenheim houdt hij de gemoederen bezig met zijn Tweets. Zo krijgt de ex-Ajacied wederom een boete (ditmaal 3000 euro) nadat hij scheidsrechter Thorsten Kinhöfer beticht van drugsgebruik omdat deze hem met een rode kaart van het veld stuurt tijdens een wedstrijd tegen Hertha BSC.

Ook meldt de fanatieke Twitteraar, buiten medeweten van de club, dat Club Brugge-speler Ryan Donk de verdediging van de Bundesliga-club waarschijnlijk zal komen versterken.

3. Eljero Elia

Het Wereldkampioenschap voetbal van 2010, begon voor Nederland met een klein relletje. Op een YouTube-filmpje is te zien hoe Eljero Elia en Ryan Babel gezellig Pro Evolution Soccer op de Playstation spelen. Niets aan de hand totdat Elia even vergeet dat hij via de webcam live wordt bekeken.

In het heetst van de strijd roept hij ‘kankermarokkaan’ tegen zijn vriend wat voor de nodige commotie zorgt. Het filmpje wordt massaal op internet bekeken. Mede door toedoen van (daar is hij weer) Ryan Babel die op zijn Twitter-account een link plaatst die je naar het filmpje leidt. Bert van Marwijk is allerminst blij met dit incident. De toenmalig bondscoach legt een verbod op Twitter en alle andere sociale netwerken voor zijn spelers. “Ik heb ze de kans gegeven. Als ze er zo mee omgaan, dan maar niet” Aldus van Marwijk.

Uiteindelijk wordt Eljero Elia één van de smaakmakers van het Nederlands elftal dat toernooi en door het bereiken van de finale, heeft niemand het nog over de uitspraken van de vleugelspeler.

4. Gregory van der Wiel

In 2009 speelt het Nederlands elftal een vriendschappelijke interland in en tegen Australië. Voor velen is de wedstrijd een vreemde beslissing van de KNVB omdat de wedstrijd tijdens het voetbalseizoen wordt gehouden. Vooral de werkgevers van de spelers hopen dat hun speler(s) niet met een ernstige jetlag of blessure terugkeren.

Gregory van der Wiel omzeilt de problemen handig door zichzelf met een hersenschudding af te melden. Alhoewel handig… Terwijl de selectie down under gaat, plaatst de Ajacied op Twitter een foto van zichzelf terwijl hij aanwezig is bij een concert van Lil Wayne. “Dat is dus ongelooflijk” Vooral Louis van Gaal, toentertijd coach van Bayern München, reageert met veel onbegrip voor de verdediger.

Hij had van der Wiel hoog op zijn verlanglijstje staan, maar zette al snel een streep door zijn naam. “Helemaal nooit zeg ik niet, maar zo’n speler heeft bij mij een vlekje omdat ik vind dat het niet kan” Nu Louis van Gaal bondscoach van het Nederlands elftal is, is het afwachten of van der Wiel weer wat krediet bij de coach kan opbouwen.

Nederlandse voetballers in ‘Twitter-Trouble’
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *