Julian Weigl: Dortmund’s talentvolle spelverdeler

Gepubliceerd op 22 november 2016 | Door Joris Hogervorst | Buitenlands voetbal

Julian Weigl, de opkomende superster van Borussia Dortmund. De verdedigende middenvelder heeft alles in zich om een internationale topspeler te worden. Twee seizoenen geleden speelde hij nog voor TSV 1860 München in de 2e Bundesliga. Sinds zijn komst naar Dortmund is hij echter van grote waarde voor de Duitse club. Maar wat maakt hem nou zo goed?

Achtergrond

Julian Weigl is een 21-jarige Duitser, geboren in Bad Aibling. Hij begon op zes jarige leeftijd met voetballen bij de plaatselijke SV Ostermünchen, waarna hij in 2006 overstapte naar TSV 1860 Rosenheim. Hier speelde hij vier jaar alvorens hij werd gescout door TSV 1860 München. Bij deze club doorliep hij verschillende jeugdelftallen, totdat hij op 14 februari 2014 zijn debuut maakte voor het eerste elftal. In het daaropvolgende seizoen speelde Weigl erg goed en dit leverde hem in juli 2015 een transfer op naar Borussia Dortmund. De club betaalde 2,5 miljoen euro voor de Duitser. Op dit moment is hij een veelvoud hiervan waard.

Analyse speelwijze & kwaliteiten

Weigl is een dynamische verdedigende middenvelder. Als spelverdeler is hij de eerste speler die de bal ontvangt van de centrale verdedigers. Bij hem beginnen de aanvallen. Door zijn slimme loopacties en korte passes verbindt hij teamgenoten met elkaar en brengt hij structuur in de opbouw.

Afbeelding 1: Pass statistieken Bundesliga 2016/2017

Afbeelding 1: Pass statistieken Bundesliga 2016/2017

Weigl geeft dit seizoen gemiddeld 89.2 passes per wedstrijd, waarvan maar liefst 91.3% een teamgenoot bereikt.Julian Weigl is een van de nauwkeurigste passers van de Bundesliga is. De drie spelers die dit seizoen een hoger percentage succesvolle passes hebben, geven allen een stuk minder passes. In de passing ligt dan ook zijn grote kracht. Veruit het grootste deel van deze passes kunnen bestempeld worden als kort. Dit is duidelijk te zien in de Passing Chart van Weigl. Veel van zijn passes gaan naar zijn linkerkant of naar zijn rechterkant. De voorwaartse lange passes van Weigl zijn een stuk minder nauwkeurig dan zijn lange passes richting de zijkanten.

 Afbeelding 2: Passing Chart Weigl

Afbeelding 2: Passing Chart Weigl

In de onderstaande afbeelding is van iedere club uit de Bundesliga de meest spelende verdedigende middenvelder in het seizoen 2016/2017 opgenomen. Julian Weigl is op het gebied van passen de nauwkeurigste verdedigende middenvelder van de Bundesliga. Zowel het gemiddelde aantal passes als het percentage succesvolle passes is het hoogste van al deze spelers. Dit bevestigt nogmaals de aanwezigheid van Weigl in het spel van Dortmund.

Afbeelding 3: Pass statistieken verdedigende middenvelders Bundesliga 2016/2017

Afbeelding 3: Pass statistieken verdedigende middenvelders Bundesliga 2016/2017

Ook heeft de middenvelder een fantastisch spel inzicht, hij scant continu het veld opzoek naar ruimtes zodat hij weet waar de bal naartoe moet nog voordat de bal daadwerkelijk aan zijn voet is. Doordat hij voortdurend in beweging is en goed het spel kan ‘lezen’ staat hij bijna altijd op de juiste plaats om driehoeken te vormen. In het gewenste spel van trainer Tuchel is dit erg belangrijk omdat hij graag snelle balcirculatie ziet.

Afbeelding 4: Positionering Weigl

Afbeelding 4: Positionering Weigl

In de afbeelding hierboven zie je een situatie uit de wedstrijd van Dortmund tegen Bayer 04 Leverkusen in het voorgaande seizoen. Dortmund is in balbezit maar de twee aanvallers van Leverkusen staan goed gepositioneerd waardoor er weinig afspeelmogelijkheden zijn. Weigl sprint vanaf de linkerkant van het veld naar het centrum en creëert zo een vier tegen twee situatie. Bovendien ontstaan er nu twee driehoeken waardoor Dortmund veel eenvoudiger de situatie uit kan spelen.

Verder is Weigl voor verdedigers en aanvallers een betrouwbaar aanspeelpunt, hij kan onder druk uitstekend aan de bal blijven en verliest zelden het balbezit. Dit seizoen heeft hij gemiddeld slechts 0,6 mislukte balcontacten per wedstrijd gehad. Met een mislukt balcontact wordt balverlies door slechte balcontrole bedoeld. Ook wordt Weigl gemiddeld per wedstrijd maar 0,8 keer de bal afgepakt (door bijvoorbeeld een tackle).

Ook verdedigend staat Weigl zijn mannetje. Hij absoluut geen speler met een bikkelharde tackle. Weigl maakt in verdedigend opzicht dankbaar gebruik van zijn spelinzicht. Door te bedenken waar de bal naartoe zou kunnen gaan, heeft hij vaak slimme intercepties. Op dit gebied is hij vergelijkbaar met Sergio Busquets. Zijn kwaliteiten in de laatste fase van een aanval zijn een stuk minder, maar daar ligt dan ook absoluut niet zijn prioriteit. Weigl heeft in 65 wedstrijden profvoetbal één assist gegeven. Onlangs maakte hij in de Champions League wedstrijd tegen Sporting Clube de Portugal zijn eerste doelpunt ooit.

Toekomst

Na zijn eerste seizoen bij Dortmund was er al volop interesse voor Julian Weigl. Zo toonde Pep Guardiola al serieuze interesse en ook PSG en FC Barcelona zijn onder de indruk van de prestaties van de Duitser. Weigl zelf voelt zich echter nog erg gelukkig bij Dortmund. Dit vertelde hij onlangs in een interview met de Duitse krant TZ. Begin oktober maakte Dortmund bekend dat de club Weigl een langdurig contract aan wil bieden. Zijn huidige contract loopt tot 2019. Met deze verlenging ziet hij vermoedelijk een verdriedubbeling van zijn huidige salaris tegemoet. Weigl zelf is nog kritisch en leergierig, zo bleek uit een interview met de Duitse omroep Deutsche Welle. “Ik wil me nog meer ontwikkelen. Ik wil proberen om ook dodelijke passes te geven en niet alleen voor de eenvoudige optie te kiezen.” Of hij bij Dortmund blijft of niet, er ligt hoe dan ook een rooskleurige toekomst in het verschiet voor de Duitser.

Noot. Data in dit artikel via Opta. Passing Chart via SciSports.

Julian Weigl: Dortmund’s talentvolle spelverdeler
4.4 Stemmen: 9

Over de auteur

Joris is student SPECO sport & marketing/management aan de Fontys Hogeschool te Tilburg en is een enorme sportfan. Zijn grootste passie ligt bij het voetbal en wielrennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *