Eredivisie-kansen-Scatterplot

Eredivisie tot dusver: een samenvatting

Gepubliceerd op 18 december 2015 | Door Remon Hendriksen | Eredivisie

Het seizoen is zo goed als halverwege en duidelijk verschillen op de ranglijst zijn al goed te zien. De traditionele top drie heeft ondanks puntverlies in speelronde 15 nog altijd een ruime voorsprong op de rest, terwijl de overige teams in het linkerrijtje ook al een gaatje hebben geslagen. Maar hoe hebben de clubs gepresteerd op andere onderdelen dan de ranglijst? We zetten enkele onderdelen tegen elkaar af.

Doelpogingen

Eredivisie-schoten-Scatterplot
Laten we beginnen met het aantal schoten voor en het aantal schoten tegen. De ploegen rechtsonder in deze grafiek zijn logischerwijs ook de teams die in de top van de Eredivisie de dienst uitmaken. Ze krijgen weinig schoten tegen, terwijl ze zelf ook bovengemiddeld vaak schieten. Gezien de positie van PSV in deze grafiek kan je wel stellen dat het qua aantal schoten wel goed zit met de huidige landskampioen (noot: dit zegt uiteraard niks over de kwaliteit van de schoten).

De ploegen linksboven in mogen zich best wel zorgen maken. Zij krijgen bovengemiddeld veel schoten tegen en schieten minder dan gemiddeld richting doel. Roda JC, Cambuur en Excelsior zijn misschien geen verrassende namen in dit vlak, maar FC Groningen is toch wel zeer verrassend te noemen. Ze bezetten op dit moment een zeer knappe vijfde plaats in de Eredivisie, maar geven bovengemiddeld veel schoten weg, terwijl ze zelf ook relatief weinig schieten.

Duels van NEC, ADO en FC Utrecht staan niet bol van veel doelpogingen. Deze teams schieten relatief zelf weinig, maar zorgen er tevens voor dat de tegenstander ook weinig schiet.

Defensief

Eredivisie-schoten-per-tegengoal-Scatterplot
In bovenstaande grafiek is Ajax de absolute outlier. De Amsterdammers hebben in de Eredivisie een team wat verdedigend zeer goed in elkaar steekt. Ze geven de minste schoten per wedstrijd weg en als er dan geschoten wordt treft de tegenstander niet snel doel.

Ook Feyenoord, Vitesse, PSV doen het goed, maar de positie van NEC is toch ook knap te noemen. De promovendus uit Nijmegen krijgt relatief weinig schoten tegen en zorgt er tevens voor dat de tegenstander niet veel scoort uit deze schoten.

FC Utrecht en ADO zijn de twee teams die gemiddeld gezien weinig schoten weggeven, maar waar de keeper relatief gezien snel moet vissen. Dit hoeft natuurlijk niet per se aan de keeper te liggen, maar kan ook te maken met de kwaliteit schoten die het weggeeft.

In deze grafiek is een hoofdrol weggelegd voor het noodlijdende FC Twente. De Tukkers geven de meeste schoten weg, en uit deze schoten scoort de tegenstander van FC Twente relatief snel. Cijfers van een echte degradatiekandidaat dus.

Offensief

Eredivisie-schoten-per-goal-Scatterplot

Dan nu een overzicht van de schoten per goal in combinatie met het aantal schoten per duel. Hier kunnen we goed zien welke teams veel of weinig doelpogingen ondernemen en hoe efficiënt zij hier mee om gaan.

PSV is met afstand het team dat de meeste schoten per duel lost. De Eindhovenaren lossen per duel gemiddeld 18,5 schoten en laten hiermee concurrenten als Ajax en Feyenoord ver achter zich. PSV is niet het team wat het meest efficiënt om gaat met de kansen (wel bovengemiddeld), want clubs als Willem II, Roda JC en ook FC Utrecht scoren gemiddeld genomen vaker uit de doelpogingen die zij ondernemen.

Ajax is het team dat het meest efficiënt om gaat qua doelpogingen. Dit in combinatie met het aantal doelpogingen per duel zorgt ervoor dat de Amsterdammers de meest trefzekere ploeg van de Eredivisie zijn.

De positie van De Graafschap valt ook op. De Superboeren schieten bovengemiddeld vaak, maar is met afstand het team dat de meeste schoten per goal nodig heeft. De Graafschap is hiermee zeker gevaarlijk, maar totaal inefficiënt.

Kansen en passes

Eredivisie-kansen-Scatterplot
In bovenstaande grafiek is een combinatie van het aantal passes per duel in combinatie met het aantal gecreëerde kansen per duel te zien. We kunnen hier dus goed zien hoe snel teams kansen creëren op basis van het aantal gegeven passes.

De ploegen rechtsboven in de grafiek zijn de ploegen die veel passen en tevens veel kansen creëren. Van de vier teams die de meeste passes geven, gaat PSV hier het meest efficiënt mee om als het gaat om kansen creëren. De Eindhovenaren hebben minder passes nodig dan Feyenoord, Ajax en Vitesse om te meer kansen te komen.

Van de teams linksboven in kunnen we stellen dat zij vrij direct voetballen. Ze hoeven weinig passes te geven om tot kansen te komen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat zij relatief snel voor de lange bal kiezen of scherpe, snelle counters ten tonele brengen.

Roda JC mag zich wat zorgen maken. De Limburgers passen niet alleen zeer weinig, maar weet hier ook de minste kansen uit te creëren. Roda JC is het enige team dat dit seizoen onder de honderd gecreëerde kansen zit.

Eredivisie tot dusver: een samenvatting
5 Stemmen: 1

Over de auteur

Remon Hendriksen
Remon is de oprichter van Tussen de linies. Met de oprichting combineerde hij zijn passie voor voetbal en internet. Remon beheert de website en is veel bezig met SEO en de ontwikkeling van het merk en de website Tussen de linies. Daarnaast schrijft hij zelf artikelen en ondersteunt hij de eindredactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *