eredivisieteam-van-het-seizoen-2015

Eredivisie elftal van het seizoen 2014/15

Gepubliceerd op 8 juni 2015 | Door Richard Lochten | Eredivisie

Het Eredivisie seizoen is ten einde gekomen. Tijd voor Tussen de Linies om de balans op te maken en een Eredivisie-elftal van het seizoen te maken. Uiteraard op basis van de statistieken. Besloten is om een 4-3-3 formatie te hanteren, met een ‘nummer zes’ in de punt naar achteren. Minimaal vijftien basisplaatsen zijn nodig om in aanmerking te komen voor een plek in het team.

Het beoordelen van keepers en verdedigers is naar onze mening erg moeilijk. Zo verricht Kurto van FC Dordrecht 3,4 reddingen per 90 minuten en Vermeer van Feyenoord 1,6. Kurto verricht simpelweg meer reddingen per wedstrijd, omdat hij ook vaker in actie moet komen dan Vermeer. Hetzelfde geldt voor een verdediger. Als een verdediger vaak tackelt per wedstrijd betekent dit niet per definitie dat hij beter is; dit betekent waarschijnlijk dat hij vaker in een situatie komt dat hij genoodzaakt is om een tackle in te zetten. Om deze reden hebben we besloten verdedigende acties te beoordelen aan de hand van ratio’s, oftewel hoeveel procent van een ingezette actie is succesvol?

Doelman – Jasper Cillessen

De doelman uit Groesbeek hield samen met Jeroen Zoet maar liefst twaalf keer de nul. In 32 wedstrijden incasseerde Cillessen slechts 26 tegendoelpunten terwijl hij 429 schoten om de oren kreeg. Slechts 6 procent van de schoten tegen werd een doelpunt. Dat is veruit het beste percentage van alle keepers. Het gemiddelde in de Eredivisie ligt op 11,1 procent. Ook zou Ajax volgens het Expected Goal model 39,2 – in plaats van de werkelijke 29 – tegendoelpunten moeten hebben dit seizoen. Dat is een verschil van ruim 35 procent en betekent dat Ajax boven verwachting presteert. Gezien het lagere aantal doelpunten dan verwacht dat Ajax tegen kreeg en het relatief hoge percentage van de schoten die Cillessen tegenhield, kan Cillessen terug kijken op een uitstekend seizoen. Hij is voor ons de keeper van het seizoen.

Linksback – Jetro Willems

Waar hij vorig seizoen voor sommige mensen een verrassing was, is Willems dit seizoen een zekerheid in ons team. Hij verbeterde zich in verdedigend opzicht en was erg belangrijk bij aanvallen van de landskampioen. Verdedigend maakt Willems 2,3 intercepties per 90 minuten en dat is veel voor een back die relatief weinig hoeft te verdedigen. Per 90 minuten tackelt Willems (2,2) het minste van alle linksbacks met meer dan zeventien wedstrijden. Dat kan een indicatie zijn dat hij goed gepositioneerd is en dat zijn man weinig aan de bal komt. Wanneer Jetro tackelt doet hij dat zorgvuldig; 72,7 procent van tackles zijn succesvol. Willems leverde een uitzonderlijke prestatie door als linksback dertien assists af te geven en per 90 minuten 2,6 kansen te creëren. Verder zorgde hij ervoor dat Luuk de Jong zeven doelpunten kon maken en hij zich mede daardoor tot vice-topscorer kroonde.

Centrale verdediger (1) – Kashia

Vitesse kreeg dit seizoen relatief weinig kansen tegen en daar had Kashia een belangrijk aandeel in. De verdediger van Vitesse wint veel duels (60,6 procent), wint 59,4 procent van zijn tackles en is ook kopsterk (66,2 procent). Ook heeft Kashia weinig overtredingen nodig per 90 minuten (0,9) en wordt hij weinig van de bal gezet; slechts 0,1 keer per 90 minuten. Hij behoort op al deze onderdelen tot de beste Eredivisie verdedigers en daarmee heeft de Georgiër zijn plek verdiend in ons elftal.

Centrale verdediger (2) – Terence Kongolo

De centrale positie naast Kashia wordt ingenomen door Terence Kongolo. Kongolo wint 61 procent van zijn tackles en dat is het meeste van alle topverdedigers in de Eredivisie. Er is ook geen verdediger die procentueel minder vaak voorbij wordt gedribbeld dan Kongolo. Wanneer de nummer vijf van Feyenoord een tackle aan gaat, wordt hij in slechts 12,5 procent van de gevallen voorbij gedribbeld. Kongolo is minder sterk in de passing dan anderen. Zo scoren onder andere Kashia en Bruma beter op het percentage voltooide passes en percentage passes vooruit. Omdat Kongolo zijn primaire taak – verdedigen – uitmuntend uitvoert, verdient hij een plek in ons elftal.

Rechtsback – Santiago Arias

Hoewel hij dit voorjaar geblesseerd raakte en zeker niet alles speelde kwam Arias overall het beste uit de test. Arias creëert 1,2 kans per 90 minuten. De Colombiaan geeft gemiddeld 30 van zijn 43 passes per wedstrijd vooruit. In verdedigend opzicht kan er geen rechtsback tippen aan de rechtervleugelverdediger van PSV. Arias wint 59 procent van zijn totale duels, 64 procent van zijn kopduels en 54 procent van zijn tackles. Ook wordt Arias van alle rechtsbacks in de Eredivisie het minst vaak voorbij gedribbeld – slechts 23 procent van de keren dat hij een tackle aanging werd Arias gedold.

Verdedigende middenvelder – Kamohelo Mokotjo

Waar velen misschien denken aan Andrés Guardado of Marko Vejinovic als verdedigende middenvelder, kiezen wij voor Kamohelo Mokotjo. Hoewel de eerstgenoemde namen aanvallend meer brengen dan Mokotjo, is de primaire taak van een verdedigende middenvelder het onderscheppen van ballen en deze ballen bij de juiste kleur afleveren. Mokotjo is zuiver in de passing (89 procent), wint een hoog percentage van zijn tackles (54 procent) en heeft weinig overtredingen nodig per 90 minuten (0,7). Guardado en Vejinovic hebben beiden een passingpercentage van 84 procent, een percentage gewonnen tackles van respectievelijk 49 procent en 46 procent, en maken 2,6 en 2,1 overtredingen meer per 90 minuten. Ondanks dat hij relatief klein is – Mokotjo is 1,70 meter lang – wint de verdedigende middenvelder 58 procent van de kopduels. De Zuid-Afrikaan staat in de belangstelling van ‘statistiekenclub’ Brentford en dat is niet zonder reden.

Centrale middenvelder (1) – Georgino Wijnaldum

Wijnaldum is de meest scorende middenvelder dit seizoen (0,4 goals per 90 minuten). Ook schiet hij 2,6 keer per 90 minuten en dat is ver bovengemiddeld. Buiten dat hij voor de goal gevaarlijk is, is de middenvelder van de landskampioen ook controlerend sterk. Wijnaldum wint 43 procent van zijn tackles, 50 procent van zijn kopduels en maakt daarnaast slechts 0,7 overtredingen per 90 minuten. Van zijn passes komt 84 procent aan, terwijl 70 procent in voorwaartse richting wordt gespeeld. Om nog completer te worden moet Gini medespelers vaker in kansrijke positie brengen. Wijnaldum geeft 0,09 assists en 1,2 keypasses per 90 minuten en dat kan beter. Met deze uitstekende statistieken had hij een groot aandeel in de landstitel van PSV.

Centrale middenvelder (2) – Hakim Ziyech

Assistkoning Ziyech heeft weinig moeite om kansen te creëren voor zijn medespelers. Met zestien assists in 30 wedstrijden is Hakim Ziyech de beste aangever van de Eredivisie. Hij geeft 0,5 assists per 90 minuten en 2,7 keypasses. Per 90 minuten is dat uitzonderlijk hoog. Daarnaast schiet hij 3,7 keer per 90 minuten en scoort de middenvelder 0,36 goals per 90 minuten. In verdedigend opzicht is de Nederlander met Marokkaanse roots minder aanwezig, maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn aanvallende kwaliteiten.

Rechtsbuiten – Bryan Linssen

Bryan Linssen van Heracles Almelo is onze rechtsbuiten van het seizoen. Linssen speelde dit seizoen negentien wedstrijden als rechtsbuiten en scoorde op die positie zeven keer en gaf acht assists. Dat zijn 0,4 goals per 90 minuten en daarmee heeft hij hetzelfde moyenne als Slagveer en Corona. Bryan Linssen geeft als rechtsbuiten 0,5 assists, 2,2 keypasses en schiet 2,2 keer per 90 minuten. Linssen is niet erg spectaculair (slechts 0,7 succesvolle dribbels per 90 minuten), maar hij is wel uitermate effectief. De 24-jarige Heraclied behoort op alle aspecten tot de top van de Eredivisie op de rechtsvoor positie. Omdat onze linksbuiten een veel scorende speler is, hebben we voor rechtsbuiten een speler gekozen die ook een assist kan geven. Omdat Linssen veel rendement uit zijn acties haalt en dit doet bij laagvlieger Heracles Almelo, is hij onze rechtsbuiten van het seizoen geworden.

team-van-het-seizoen-rechtsbuiten

*Cijfers per 90 minuten | Analyse rechtervleugelaanvallers

Spits – Luuk de Jong

Voor de spitspositie ging het tussen twee absolute topspitsen dit seizoen: Bertrand Traore en Luuk de Jong. Traore speelde slechts zestien wedstrijden als spits, omdat hij in de eerste seizoenshelft werd gebruikt als rechtsbuiten. Als Traore niet in de spits stond haalde Vitesse achttien punten, terwijl zij 54 punten konden halen. Met Traore als spits haalde Vitesse 40 punten, waar er maximaal 48 punten verdiend konden worden. De Arnhemmers wonnen met Traore als voorste aanvaller twaalf wedstrijden en speelden er vier gelijk. Vitesse speelde goed en creëerde veel kansen, maar wisten niet te scoren. Traore is als spits wel doeltreffend en stond aan de basis van Vitesse’s ommekeer. Negen van zijn twaalf spitsengoals waren een doelpunt waarmee Vitesse op voorsprong kwam of gelijk maakte. Bij PSV was Luuk de Jong in 34 wedstrijden 30 keer direct betrokken bij een doelpunt en daarmee is hij de meest productieve speler van dit seizoen. Hij scoorde zelf twintig keer en gaf tien assists.

De statistieken zijn licht in het voordeel van Traore. Luuk de Jong heeft echter twee keer zoveel minuten in de spits gespeeld en door veertien van zijn twintig doelpunten kwam PSV op voorsprong of maakten de Eindhovenaren gelijk. Uiteindelijk heeft De Jong het succesvolste seizoen gehad. Hij is met PSV kampioen geworden en had daar een zeer belangrijk aandeel in. Hij was het meest van alle Eredivisiespelers direct betrokken bij een doelpunt.

Linksbuiten – Memphis Depay

Onze linksbuiten positie wordt ingenomen door Memphis Depay. De kersverse speler van Manchester United is met 22 doelpunten topscorer geworden van de Eredivisie. Vlak voor zijn transfer zochten wij al naar de ideale opvolger van Depay, maar geen linksbuiten in de Eredivisie kon tippen aan het talent uit Moordrecht. Memphis Depay scoort 0,8 keer per 90 minuten en schiet maar liefst 5,7 keer per 90 minuten. Daarnaast heeft hij ook oog voor zijn medespelers. Depay geeft 2,2 keypasses per 90 minuten en alleen Larsson van Heerenveen geeft meer keypasses in dat tijdsbestek. Niemand op de linkerflank komt in de buurt van Depay’s statistieken en wat ons betreft is de Oranje-international klaar voor de Premier League.

TdL_Elftalvanhetjaar

Noot: dit artikel is gemaakt in samenwerking met Richard Lochten, Wes Beuvink en Remon Hendriksen. De data uit dit artikel is afkomstig van Opta.

Eredivisie elftal van het seizoen 2014/15
5 Stemmen: 2

Over de auteur

Richard Lochten
Richard is vaste redacteur bij Tussen de linies. Hij heeft zich gespecialiseerd in voetbal en economie. Hij duikt graag in de taaie jaarverslagen van voetbalclubs, op zoek naar onregelmatigheden. Daarnaast schrijft hij achtergrondverhalen en statistische analyses.

6 Responses to Eredivisie elftal van het seizoen 2014/15

  1. Erwin zegt:

    Steven Berghuis was geen optie op de rechtsbuiten? Ben wel benieuwd naar zijn statistieken.

  2. Koen van Ederen zegt:

    Hoi, ik doe mijn profielwerkstuk over het beste elftal van 2014-2015 volgens statistieken. Het enige probleem waar ik tegenaan loop is het vinden van de statistieken. Kent iemand misschien een paar goede sites voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *