eredivisie-elftal-van-het-seizoen-statistieken

Eredivisie elftal van het seizoen 2015/16

Gepubliceerd op 11 mei 2016 | Door Remon Hendriksen | Eredivisie

Het Eredivisieseizoen is (zo goed als) afgelopen en dat betekent dat wij ook de balans op kunnen maken. We duiken in de statistieken en proberen na te gaan wat het Eredivisie elftal van het seizoen is op basis van de statistieken. Wegens een gebrek aan echt uitblinkende buitenspelers hebben we voor dit seizoen een 4-4-2-opstelling gekozen en hanteren we een minima van twintig basisplaatsen.

Het beoordelen van keepers en verdedigers is naar onze mening erg moeilijk. Zo verrichten keepers van laagspelende clubs over het algemeen meer reddingen, maar dit betekent natuurlijk niet dat zij betere keepers zijn. Hetzelfde geldt voor een verdediger. Als een verdediger vaak tackelt per wedstrijd betekent dit niet per definitie dat hij beter is; dit betekent waarschijnlijk dat hij vaker in een situatie komt dat hij genoodzaakt is om een tackle in te zetten (of misschien zelfs wel te laat is, een tackel is immers een laatste redmiddel). Om deze reden hebben we besloten verdedigende acties te beoordelen aan de hand van ratio’s, oftewel hoeveel procent van een ingezette actie is succesvol?

Doelman – Jasper Cillessen

De positie van doelman was een strijd tussen Jasper Cillessen en Jeroen Zoet. Beide keepers beleven net zoals vorig seizoen een uitstekend seizoen. De keuze is uiteindelijk op de uit Groesbeek afkomstige Ajacied. Cillessen hield meer liefst achttien keer zijn doel schoon en incasseerde in totaal maar 21 tegentreffers. Cillessen is ook de keeper in de Eredivisie die de meeste schoten (16) tegen krijgt voordat hij een tegentreffer moet toestaan. Zijn collega’s in het doel Zoet (12) en Vermeer (8) doen dat toch een stuk minder goed. In totaal resulteerde maar 6% van de schoten die Ajax tegen kreeg in een doelpunt.

Linksback – Mitchell Dijks

Het seizoen 2015/16 was voor Mitchell Dijks de ultieme revanche op zijn eerdere vertrek bij Ajax. Dijks is dit seizoen niet weg te denken uit de basiself van Frank de Boer. De linksback uit Purmerend deed het zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht erg goed. In aanvallend opzicht leverde hij maar liefst zes assists en liet hiermee iedere linksback in de Eredivisie achter zich. Hij zette als linksback dan ook zeer veel dribbels (1,77 per 90 min) in, veel meer dan bijvoorbeeld Fledderus (0,56 per 90 min). Ook procentueel gezien doet Dijks het hiermee net zo goed of beter dan zijn concurrenten met een percentage van 64%. In verdedigend opzicht doet Dijks niet veel onder voor zijn concurrenten. Hij tackelt relatief gezien niet bijzonder vaak, maar doet dit wel vaker succesvol. Ook wint hij procentueel gezien meer kopduels dan andere linksbacks in de Eredivisie (en dat voor iemand die niet bekend staat om zijn kopkracht).

Centrale verdediger (1) – Jeffrey Bruma

Na een selectieronde (op basis van belangrijke stats) hebben we een shortlist van vier verdedigers gemaakt: Moreno, Letschert, Bruma en Veltman. De eerste keuze is gevallen op de lange centrale verdediger van PSV. Waar Bruma vooral in de Champions League positief opviel, doet hij het in de Eredivisie ook uitstekend. Zo wint hij meer kopduels (70%) dan Veltman (64%), Letschert (59%) en Moreno (55%). Ook wint hij van deze vier verdedigers procentueel gezien de meeste persoonlijke duels en is hij in zijn passing ook nog eens het meest zuiver. Bruma had daarnaast dit seizoen maar 26 overtredingen nodig.

Centrale verdediger (2) – Joël Veltman

Hoewel Veltman niet het hele seizoen als centrale verdediger speelde, speelde hij er toch genoeg om in aanmerking te komen voor beste centrale verdediger in ons elftal. De in Velsen geboren verdediger beleeft echt een heel goed seizoen. Zo hadden alleen Dammers en Mattheij per 90 minuten meer intercepties dan Veltman (3,4). Bedenk dan eens dat dit als verdediger van Ajax is, een team dat minder verdedigende acties hoeft te maken dan de laagspelende teams. Ter vergelijking: Bruma kwam dit seizoen tot 1,7 intercepties per 90 minuten, terwijl Moreno niet verder komt dan 1,4. Ook op het gebied van weggewerkte ballen uit de verdediging staat Veltman in de top van de Eredivisie terwijl het ook nog eens de meest actieve passer is. Veltman is tevens de speler van de shortlist van vier, die procentueel (57%) gezien de meeste van zijn tackels wint.

Rechtsback – Santiago Arias

De Eredivisie is een aantal zeer goede rechtsbacks rijk. Arias, Diks, Tete, Hateboer en Karsdorp zijn stuk voor stuk talentvolle goede rechtsbacks. Dit zijn dan ook de spelers die onze shortlist hebben gehaald en met elkaar zijn vergeleken. De Colombiaanse rechtsachter van PSV, Santiago Arias, bleek zowel aanvallend als verdedigend zeer goede cijfers te weerleggen. Arias blinkt vooral aanvallend uit: zo is zijn passingspercentage (86%) het hoogst, creëert hij per 90 minuten de meeste kansen (1,6), heeft hij de meeste dribbels per 90 minuten (1,01) en zijn deze dribbels ook nog eens het meest succesvol. Maar dat niet alleen, ook verdedigend staat Arias zijn mannetje. Enkel Tete (53%) wint meer persoonlijke duels dan Arias (52%). Daarnaast heeft de Colombiaan relatief veel intercepties en werkt hij van deze vijf rechtsbacks het vaakst een gevaarlijke bal uit de verdediging weg. Als we dan toch een puntje van kritiek mogen geven: hij pakte veruit de meeste gele kaarten (negen).

Verdedigende middenvelder – Kamohelo Mokotjo

Voor de positie van verdedigende middenvelder een shortlist van vijf voetballers gemaakt: Gudelj, Guardado, El Ahmadi, Mokotjo en Nakamba. Helaas bleken spelers als Rienstra, Strieder en Hendrix om verschillende redenen (weinig uitblinkend op belangrijkste stats) net te kort komen voor deze lijst.
Uiteindelijk is Kamohelo Mokotjo bij ons uit de bus gekomen als ‘beste’ verdedigende middenvelder. De Zuid Afrikaanse speler in Twentse dienst deed op ieder getest onderdeel voor niemand onder en was regelmatig de beste. Zo geeft hij heel veel passes, ze komen heel vaak aan (88%) en van al deze passes is 63% ook nog eens in voorwaartse richting. Ook blinkt Mokotjo uit qua succesvolle tackels (57%), wint hij na Gudelj (66%) de meeste kopduels (59%) en had hij ook nog eens 80 intercepties (bijna twee keer zoveel als bijvoorbeeld Nakamba met 43). Mokotjo staat dan ook absoluut zijn mannetje, aangezien hij maar liefst 65% van zijn persoonlijke duels wint (het meest van deze vijf spelers). Mokotjo had tevens maar dertien overtredingen nodig, vergelijk dat eens met een El Ahmadi die maar liefst 72 overtredingen maakte.
Ook in voorwaartse richting doet Mokotjo het zeker niet slecht: zo creëerde hij na Gudelj (59) en Guardado (59) de meeste kansen: 45 en is maar liefst 81% van zijn dribbels succesvol.

Linker middenvelder – Sam Larsson

Sam Larsson was dit seizoen één van de stabielere factoren in het team van SC Heerenveen. In een zoeken Heerenveen wist de jonge Zweed zes goals te maken en tevens acht doelpunten voor te bereiden. Ook hoeft Larsson van alle spelers in de Eredivisie alleen Ziyech voor zich dulden als het gaat om het creëren (94 vs 91) van kansen voor zijn medespelers. Ook dribbelt Larsson mee in de top van de Eredivisie, van de zeven spelers met de meeste dribbels is Larsson degene met het hoogste slagingspercentage. Larsson speelde dit seizoen alle 34 duels van Heerenveen en miste daarin maar 62 minuten, daarmee is Larsson na Pelupessy, Veltman, Foor en Auassar de veldspeler met de meeste minuten in de Eredivisie.

Rechter middenvelder – Davy Pröpper

Davy Pröpper heeft zich in een razend knap tempo aangepast aan het niveau in Eindhoven. De van Vitesse overgekomen middenvelder heeft een absoluut topseizoen achter de rug. De middenvelder van PSV die vaak vanaf de rechterkant opereert scoorde dit seizoen tienmaal en wist tevens zes doelpunten voor te bereiden. Wat verder opvalt aan de statistieken van Pröpper is dat hij 67% van zijn passes in voorwaartse richting geeft. Vergelijk dit gegeven eens met Bazoer een andere dynamische middenvelder bij een topclub, die gaf maar 49% van zijn passes in voorwaartse richting (noot: kan ook door verschil in speelstijl team komen) In totaal bereidde Pröpper maar liefst 61 kansen voor zijn teamgenoten in, van alle middenvelders in de Eredivisie scoren alleen Ziyech en Baker beter op dit vlak. Davy Pröpper staat echter niet alleen aanvallend zijn mannetje, ook in verdedigend opzicht laat hij concurrenten als Bazoer, Ramselaar en Klaassen ver achter zich door een het hoogste percentage van zijn duels te winnen.

Aanvallende middenvelder – Hakim Ziyech

De positie van aanvallende middenvelder wordt zonder twijfel ingevuld door Hakim Ziyech. De in Twenste dienst spelende Ziyech is dit seizoen niet alleen een uitblinker bij FC Twente, maar ook in de Eredivisie. De cijfers van Ziyech zijn gewoonweg indrukwekkend te noemen. Geen middenvelder scoort vaker (zeventien keer) of creëerde meer kansen (91) dan hij. Zijn zeventien goals, indrukwekkend voor een middenvelder bij een club die in zwaar weer zit, heeft hij met name te danken aan de vele doelpogingen die hij onderneemt. Hij schoot 161 keer, dat is in absolute zin twee keer zoveel als Valeri Qazaishvili, de tweede middenvelder op de lijst van meeste schoten. Ook wat betreft schoten per 90 minuten laten Ziyech de andere middenvelders ver en ver achter zich. Met zijn zeventien doelpunten en tien assists is hij bij 27 van de 47 Twentse doelpunten direct betrokken geweest, een indrukwekkend percentage van ruim 55%. Naast afmaker en aangever is Ziyech ook nog eens de dribbelkoning van de Eredivisie. Geen middenvelder zet per 90 minuten meer succesvolle dribbels in dan Ziyech. Zelfs als we alle aanvallers meenemen, dribbelt alleen Rashica iets vaker succesvol. Een ding is zeker: op dit moment loopt er in de Eredivisie geen betere nummer tien rond dan Hakim Ziyech.

Spits (1) – Luuk de Jong

Luuk de Jong is op het moment van schrijven de meest productieve speler van de Eredivisie. Hij scoorde al 26 keer en wist ook nog eens acht assists te geven. Geen speler in de Eredivisie is vaker direct betrokken bij een doelpunt. Als we strafschoppen weglaten (veel strafschoppen nemen hoeft immers niet per se een kwaliteit te zijn) heeft De Jong zelfs meer doelpunten gemaakt dan topscorer Vincent Janssen. De grote sterkte van de geboren Achterhoeker ligt absoluut in zijn kopkracht. De helft (dertien) van zijn doelpunten maakte hij immers met zijn hoofd, dat zijn er zes meer dan de nummer twee op deze lijst, Mike Havenaar (zeven). De Jong is in lijn met deze statistiek ook de speler die het vaakst scoorde uit een standaard situatie en tevens de spits die het procentueel gezien het vaakst zijn kopduels wint.

Spits (2) – Vincent Janssen

Uiteraard mag ook de topscorer en verrassing van dit seizoen in de Eredivisie niet ontbreken. De oud jeugdspeler van Feyenoord die vorig seizoen nog zijn duels afwerkte in de Jupiler League kent vooral een uitstekende tweede seizoenshelft. Waar hij voor de winterstop nog maar zes goals wist te maken, scoorde hij na de winterstop maar liefst 21 keer, dat is acht meer dan Milik en negen meer dan Luuk de Jong. Vincent Janssen is in 2016 iets meer gaan schieten, maar valt met name op in zijn schotzuiverheid. Waar voor de winterstop 45% van zijn schoten op doel gingen, is dat na de winterstop ongeveer 61%. Wat verder opvalt aan de statistieken is dat Janssen zowel met links als met rechts kan scoren. Hij scoorde al vijftien keer met links, maar wist ook al tien keer met rechts doel te treffen. Door zijn veelzijdigheid en het feit dat hij de meest schietende aanvaller van de Eredivisie, maakt hem dit een zeer lastig te bespelen spits.

Eredivisie elftal van het seizoen 2015/16

TdL_Elftalvanhetjaar
Noot: data in dit artikel is afkomstig van Opta en verzameld via Whoscored.com en/of Squawka.com.

Eredivisie elftal van het seizoen 2015/16
3.7 Stemmen: 9

Over de auteur

Remon Hendriksen
Remon is de oprichter van Tussen de linies. Met de oprichting combineerde hij zijn passie voor voetbal en internet. Remon beheert de website en is veel bezig met SEO en de ontwikkeling van het merk en de website Tussen de linies. Daarnaast schrijft hij zelf artikelen en ondersteunt hij de eindredactie.

8 Responses to Eredivisie elftal van het seizoen 2015/16

 1. Reinier zegt:

  Heb je Haps overwogen voor linksback? Hij heeft maar drie assists, maar heeft zelf wel twee goals gemaakt. Ook scoort hij min of meer gelijk op andere statistieken maar speelt hij bij een mindere ploeg. Van Whoscored krijgt hij ook een hoger cijfer.

  • Ja uiteindelijk ging het tussen Dijks en Haps. Verschil was in mijn ogen miniem, maar ik vond dat Haps met 69% van zijn passing wel heel laag scoorde en dus ook voor veel balverlies zorgde als verdediger. Daarnaast creëerde Dijks dus net iets meer en ging Dijks verdedigend ook geen enkele keer in de fout.

   • Reinier zegt:

    Je zou kunnen redeneren dat Haps als linksback in een team met zo veel tegengoals in moeilijkere situaties terecht komt, maar ik kan dat niet met feiten staven. De pass completion van Dijks tov Haps is een direct gevolg van het feit dat Ajax achterin veel meer rondspeelt dan AZ. Uit mijn hoofd speelt Dijks 40+ passes per wedstrijd en Haps bovenin de 20. AZ speelt ongewoon veel ballen vooruit en dus ook risicovollere ballen. Ik ken de cijfers van Haps persoonlijk daarin niet. Mijn eigen observatie is dat hij ook buitenproportioneel veel voorin te vinden is voor een linksback, maar dat kan voor Dijks ook gelden.

    • Je hebt zeker valide punten. Of de één meer voorin loopt dan de ander vind ik ook lastig te zeggen. Deze statistieken zijn inderdaad ook sterk afhankelijk van de speelstijl van een team. Blijf het een close call vinden.

 2. Patrick zegt:

  Wat een joodse site

  • Bedankt voor je bericht. Ik zie dat je voor Feyenoord bent. Welke Ajacied had er niet in gehoord en had daar volgens de statistieken een Feyenoorder bij gekund?

   • Tycho zegt:

    Ik vind het zelf opvallend dat Larsson als linkshalf staat. Heb Heerenveen niet altijd zien voetballen, maar was hij niet vooral een 10/linksbuiten? Op die positie had ik Vilhena opgesteld. Maar goed hij komt niet aan de 20 basisplaatsen dus een echt alternatief heb ik ook niet

 3. Mees zegt:

  Waar is timo letschert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *