De Olympische Voetbalfinale

Gepubliceerd op 8 augustus 2012 | Door Redactie | Buitenlands voetbal

Komende zaterdag is het zover. Dan strijden Brazilië en Mexico voor het Olympisch voetbalgoud. Brazilië heeft hiermee, in tegenstelling tot zijn ‘concurrenten’, zijn favorietenrol meer dan waargemaakt. In de groepsfase verraste Spanje vriend en vijand door twee wedstrijden op rij te verliezen en met de staart tussen de benen al snel het toernooi te verlaten. Ook de andere favoriet, Groot-Brittannië, moest al snel afhaken. In de kwartfinale verloor het na strafschoppen van Zuid-Korea.

De intrede van het Olympisch Voetbal

Op de tweede Olympische Zomerspelen, in 1900, maakt het voetbal zijn entree. Omdat het net als in 1904 slechts om een demonstratiesport gaat, verdienen de winnaars Groot-Brittannië en Canada, hier geen medaille mee. Het Internationaal Olympisch Comité, afgekort IOC, besluit later deze uitslagen wel te erkennen en op te nemen in het klassement.

Olympische Spelen

Aparte regels

In de loop der jaren groeit de populariteit van het voetbal en wordt het toernooi regelmatig voorzien van nieuwe bepalingen. Dit komt grotendeels door de FIFA dat bang is dat het Olympisch toernooi een te grote concurrentie wordt van de Wereld Kampioenschappen.

De laatste verandering vindt plaats in 1992. Er wordt besloten dat de geselecteerde spelers niet ouder mogen zijn dan 23 jaar. Als uitzondering mogen er wel drie dispensatiespelers worden opgeroepen die logischerwijs ouder zijn.

Scouts

Voor scouts van grote voetbalclubs is het toernooi hierdoor interessant om te zien wat er voor talent rondloopt en hoe ze zich staande houden tijdens grote wedstrijden. Zo heeft de Olympische Spelen onder andere Giorgio Chiellini, Xavi en Christopher Kanu al op het toneel gehad. In zowel 2004 als in 2008 was het Lionel Messi die met het jonge Argentinië het goud greep.

Dit jaar schittert de titelhouder door afwezigheid. Het land met Sergio Aroujo en Leonel Ezequiel Galeano in de gelederen, verloor in de kwalificatie van Uruguay en Ecuador waardoor het op de derde plaats achter Brazilië en Uruguay eindigde.

London 2012

Olympische spelen in LondenOmdat er zestien voetballanden aan het toernooi begonnen en men (mede door de rustdagen) anders in tijdnood dreigde te geraken, werden de eerste wedstrijden al gespeeld voordat de Olympische Zomerspelen officieel van start ging.

Groot-Brittannië was als gastland automatisch geplaatst, maar zoals eerder vermeld, kon het team van Stuart Pearce hier niet van profiteren.

De andere drie Europese landen, Zwitserland, Belarus en Spanje, werden al in de groepsfase uitgeschakeld. Voor zowel Zwitserland als Belarus (dat in het verleden deel uitmaakte van de Sovjet-Unie) was het het debuut op het Olympisch toernooi. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Arabische Emiraten (afgekort VAE), Gabon en Senegal.

Van al deze debutanten wist alleen laatstgenoemde zich voor de volgende ronde te plaatsen. Het Afrikaanse land deed dit door gelijk te spelen tegen de VAE en Groot-Brittannië. Tegen de outsider van het toernooi, Uruguay met oud-Ajacied Luis Suarez, werd er zelfs met 2-0 gewonnen waardoor het als tweede in de groep, achter het gastland eindigde.

In de kwartfinale was de volgende stunt in de maak. Na negentig minuten stond er een 2-2 gelijkspel tegen Mexico op het scorebord waardoor een verlenging noodzakelijk was. Hierin kwam het Noord-Amerikaanse land tweemaal tot scoren waardoor Mexico de weg richting de finale had ingezet.

Mexico

Het succesverhaal van de Mexicanen begint op 29 juli als er met 2-0 van Gabon wordt gewonnen. Na een eerder doelpuntloos gelijkspel tegen Zuid-Korea, weten de zuiderburen van de Verenigde Staten, ditmaal het net te vinden. Giovani Dos Santos, de aanvaller van Tottenham Hotspur die onlangs kreeg te horen dat hij bij de club mag vertrekken, nam beide treffers voor zijn rekening. Tegen Zwitserland wordt wederom de nul gehouden en dankzij het winnende doelpunt van dispensatiespeler Oribe Peralta, gaat Mexico als groepswinnaar door naar de kwartfinale.

Scoren

Dat Mexico vele spelers kent die kunnen scoren, wordt tegen Senegal wel duidelijk. Jorge Enríquez, Javier Aquino, Héctor Miguel Herrera en wederom Giovani Dos Santos komen allen tot scoren in de 4-2 overwinning. In de halve finale wordt er wederom met een verschil van tegen doelpunten gewonnen. Het stugge Japan had als enige land nog geen tegentreffer te hoeven incasseren maar tegen de schoten van Marco Fabián, Oribe Peralta en Javier Cortés had de Japanse doelman geen antwoord.

Met een 3-1 overwinning (Yūki Ōtsu scoorde namens Japan) hebben de Mexicanen inmiddels voor een primeur gezorgd: Nog nooit wist het land zich te plaatsen voor de finale van het Olympisch voetbalevenement.

Brazilië

Ondanks het feit dat Brazilië al decennialang het ene na het andere talent voortbrengt, heeft het Zuid-Amerikaanse land nog nooit een gouden medaille mogen ontvangen. Vier jaar geleden in Beijing was het dichtbij, maar verloor het in de halve finale van aartsrivaal Argentinië. Wel wisten de Brazilianen het brons te veroveren door de Belgen met 3-0 van het veld te vegen.

Droomelftal

Om dit jaar voor het eerste Olympische goud in de voetbalhistorie te gaan, heeft de coach een selectie samengesteld waar menig voetballiefhebber enthousiast van wordt. Lucas Moura, Oscar, Alexandre Pato en Neymar zijn slecht enkele namen van het talentvolle team. Voeg daar dispensatiespelers als Thiago Silva, Marcelo en Hulk bij en het is duidelijk waarom Brazilië als de grote favoriet wordt gezien.

De eerste groepswedstrijd wordt bijna weggegeven als Brazilië tegen Egypte een voorsprong van 3-0 ziet slinken naar 3-2. Tegen Belarus (3-1) en Nieuw-Zeeland (3-0) wint de favoriet wel overtuigend. Ook in de knock-out fase blijft Brazilië drie doelpunten per wedstrijd scoren. Tegen Honduras komen de jonge kanaries op achterstand, maar weet het moeizaam tegen negen man te winnen.

Topscorer

In de halve finale is het al snel duidelijk dat de Brazilianen beter bij de les zijn en worden de Zuid-Koreanen met 3-0 helemaal weggetikt. Na vijf wedstrijden is het duidelijk dat het jonge Brazilië over een gouden aanvalskoppel beschikt. Neymar, het wonderkind dat door elke Europese topclub wordt begeerd, is tot nu toe goed voor drie doelpunten terwijl zijn aanvalsmaatje, Leandro Damião, met zes doelpunten hard op weg is om topscorer van het toernooi te worden.

Finale

Op vrijdagavond om 20.45 zullen Zuid-Korea en Japan voor het brons strijden. De dag erna, om 16.00, is de aftrap van de finale en zal er na negentig minuten (en eventueel verlengingen en strafschoppen) duidelijk zijn wie het goud en wie het zilver krijgt. De winnaar zal de unieke gelegenheid krijgen om het hoogste eremetaal in het geboorteland van het voetbal te mogen ontvangen en wie weet zullen enkelen spelers in de toekomst meerdere prijzen winnen zoals landstitels, nationale bekers en misschien zelfs de Champions League. Maar één ding is zeker: Goud winnen, dat went nooit.

De Olympische Voetbalfinale
Waardeer dit artikel..

Over de auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *