eredivisie-elftal-van-het-seizoen-statistieken

Wat PSV kan verwachten in de Champions League

Gepubliceerd op 12 september 2016 | Door Mark Oost | Buitenlands voetbal

Op 25 augustus hebben Clarence Seedorf, Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy & Roberto Carlos bepaald hoe Europa’s belangrijkste competitie eruit komt te zien. Vol spanning werd er gekeken welke teams aan elkaar gekoppeld werden en voor ons ging natuurlijk alle aandacht uit naar de enige Nederlandse inbreng aan het miljoenenbal: PSV. Nota bene oud-PSV’er Ruud van Nistelrooy moest het lot van zijn voormalige werkgever bezegelen en met Bayern München, Atlético Madrid en FK Rostov kan PSV zich in Groep D opmaken voor een zware groepsfase. Hier volgt een analyse van de tegenstanders.

Bayern München

De wedstrijden met der Rekordmeister zullen vooral in het teken staan van het wederzien met Arjen Robben. Ruim twaalf jaar na zijn vertrek keert de vleugelaanvaller terug in Eindhoven, mits hij fit is natuurlijk. De laatste ontmoeting met de club uit Beieren stamt alweer uit 1999. Destijds werd er door goals van Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis met 2-1 gewonnen in eigen huis. Aan de overige vijf wedstrijden wist PSV slechts één punt over te houden.

Veertien jaar later transformeerde Bayern, onder Pep Guardiola, tot een geoliede aanvalsmachine waarbij voornamelijk op balbezit werd gespeeld. Hij gebruikte dezelfde basisprincipes waarmee hij bij Barcelona zoveel succes had, alleen implementeerde hij dit in een scala aan formaties en ideeën. Echter staat er bij Bayern dit jaar een nieuwe trainer voor de ploeg: Carlo Ancelotti. Ondanks dat Ancelotti heeft aangegeven niet veel te willen veranderen aan de ploeg en het spel, lijkt hij wel degelijk zijn eigen filosofie door te voeren. Zo speelt de 57-jarige Italiaan graag met een controlerend middenveld en opkomende vleugelverdedigers.

Vermoedelijk zal Bayern spelen in een 4-3-3 formatie, waarbij Alonso of Javi Martinez als controlerende middenvelder zal spelen en Alaba en Lahm mee opkomen langs de zijlijn. Met Neuer beschikt Ancelotti over één van de beste keepers ter wereld en ook aanvallend gezien heeft hij met Lewandowski, Müller, Costa, Coman, Ribéry en Robben spelers van wereldklasse. In de eerste wedstrijd tegen Bremen leek Bayern dezelfde aanvalsmachine als onder Guardiola, maar toch is de hand van Ancelotti al te zien.

Afbeelding 1: Heatmaps verdedigers Bayern München tegen Werder Bremen

Afbeelding 1: Heatmaps verdedigers Bayern München tegen Werder Bremen

In de heatmaps van de wedstrijd tegen Werder Bremen is de aanvallende stijl van de vleugelverdedigers goed te zien, terwijl de centrale verdedigers juist in positie blijven. Aanvallend wil Ancelotti graag een kwantitatief overwicht, oftewel een man meer situatie, maar daarnaast moet er ook een goede balans zijn met de verdediging. Door het aanvallende spel van Alaba en Lahm is Bayern in de omschakeling kwetsbaar, maar ook hier heeft Ancelotti aan gedacht.

Afbeelding 3: Heatmap van Vidal tegen Werder Bremen

Afbeelding 2: Heatmap van Vidal tegen Werder Bremen

Wanneer Alaba aanvalt zakt Vidal terug om het gat op te vangen dat door Alaba achter gelaten wordt. Ook hieruit blijkt dat Ancelotti een balans tussen aanval en verdedigen probeert te creëren. Het is nog te vroeg om te zeggen wat Ancelotti exact van plan is met Bayern, maar met de klinkende overwinning op Werder Bremen zijn ze in ieder geval geweldig begonnen. De wedstrijd erna tegen Schalke 04 hadden ‘die Roten’ echter meer moeite en leken ‘die Königsblauen’ zelfs op een gelijkspel af te stevenen. Schalke zette vroeg en actief druk, waardoor de opbouw bij Bayern stroef verliep. Ook Borussia Dortmund, in de tijd van Jürgen Klopp, en Atlético Madrid hebben met een vergelijkbare tactiek Bayern succesvol bestreden.
Als PSV er met een soortgelijke werklust en tactisch plan ingaat, lijken er mogelijkheden te liggen. Tot slot moet PSV de aanvallende impulsen van Willems zien te compenseren zodat er niet teveel ruimte op de zijkant vrijkomt waar Lahm in kan duiken in de omschakeling.

Atlético Madrid

De club van Diego Simeone is een oude bekende en zorgde er vorig jaar voor dat PSV na penalty’s werd uitgeschakeld. Vooral Jeroen Zoet maakte veel indruk tijdens deze wedstrijden en zorgde, met uitstekende reddingen, ervoor dat PSV de enige club in de Champions League was waartegen Atlético niet wist te scoren. Afgelopen seizoen werd wederom in de finale verloren van stadsgenoot Real Madrid en El Cholo zal er alles aan doen om dit jaar eindelijk de cup met de grote oren aan zijn palmares toe te voegen.

De afgelopen jaren heeft Simeone laten zien dat zijn team, ondanks een lagere begroting, mee kan draaien met de top. De Rojiblancos staan bekend om hun compacte en verdedigende spel. Ze geven, voornamelijk topclubs, de illusie dat ze de overhand hebben om er vervolgens uit te schieten met een snelle omschakeling. Zo hebben ze vorig seizoen Bayern München uit de finale van de Champions League weten te houden. Dat kan dit seizoen wederom tot twee interessante duels gaan leiden.

Afbeelding 4: Atlético Madrid (blauw) creëert een 2 vs 2 situatie uit een snelle omschakeling.

Afbeelding 3: Atlético Madrid (blauw) creëert een 2 vs 2 situatie uit een snelle omschakeling.

Naast een ijzersterke verdediging kan Atlético aanvallend ook dodelijk zijn. Niet alleen door middel van snelle counters, maar ook door hun pressiespel. Geduldig wachten ze hun momenten af om heel hoog druk te zetten en fouten bij de tegenstanders te forceren. Dit begint al bij de spitsen. Zij positioneren zich dusdanig dat de opbouw wordt verstoord en de rest van het team stort zich als bloedhonden op de tegenstander wanneer er een foutje wordt gemaakt.

Afbeelding 5: Hoog druk zetten van Atlético Madrid.

Afbeelding 4: Hoog druk zetten van Atlético Madrid.

Tot slot heeft Atléti met spelers als Torres, Godin, Savic en Giménez veel lengte in huis. Hierdoor zijn ze, mede door de traptechniek van Koke, erg gevaarlijk bij dode spel situaties. De lengte van het centrale duo zorgt er tevens voor dat Atlético nauwelijks door de lucht aan te vallen is, wat ervoor zorgt dat PSV de kracht van Luuk de Jong moet zien te compenseren. Ondanks dat de seizoensstart niet geheel vlekkeloos is verlopen, blijft Atlético een club om rekening mee te houden.

Vorig seizoen had PSV succesvol een ‘muur’ achterin staan waar Atlético niet doorheen wist te breken, alleen wist PSV aanvallend niks in te brengen. Komende duels zal PSV, in balbezit, moeten proberen om tussen de linies te spelen en door middel van hoog baltempo het spel te verleggen. Hierdoor heeft Atléti minder tijd om druk te zetten en zijn er mogelijkheden om zelf kansen te creëren. Verder kan er bij balverlies door middel van gegenpressing een zwak moment gevonden worden in de anders compacte verdediging. Verdedigend moet PSV wederom een muur neerzetten, waarbij vooral in de zone moet worden verdedigd. Bij een man op man verdediging zullen de snelle en wisselende spelers van Atlético namelijk voor veel chaos zorgen in de verdediging.

FK Rostov

Rostov was, voorafgaand aan het tweeluik met Ajax, een redelijk onbekende tegenstander, maar na de afstraffing van Ajax weet PSV wat ze te wachten staat. Daarnaast heeft PSV inmiddels ervaring met clubs uit Rusland. Van de tien duels die PSV tegen een Russische club heeft gespeeld, werden er vier gewonnen, waarvan slechts één keer de volle buit uit Rusland werd meegenomen. FK Rostov, ook wel het Russische Leicester City genoemd, heeft bewezen een stugge ploeg te zijn waar je niet zomaar van wint.

Het team heeft geen bekende namen en het spel is ook niet hoogwaardig, maar evenals Atlético heeft Rostov vooral een ijzersterke verdediging. De ploeg graaft zich diep in met een 5-3-2 opstelling om vervolgens te loeren op de counter. Dit is goed te zien bij de 4-0 tegen Ajax.

Afbeelding 6: Door snelle omschakeling kan Dmitri Poloz alleen op Cillessen afgaan en scoren.

Afbeelding 5: Door snelle omschakeling kan Dmitri Poloz alleen op Cillesen afgaan en scoren.

Daarnaast zijn ze ook gevaarlijk uit dode spelmomenten. VI formuleerde de speelstijl van Rostov als ‘guerillavoetbal’. Een ploeg die liever niet zelf de bal heeft en graag vanuit de underdogpositie speelt. Met respectievelijk 28% en 36% balbezit in beide wedstrijden tegen Ajax is dit dan ook goed te zien.

Voor Rostov is het de eerste keer dat ze mogen aantreden voor het miljoenenbal en dit sportieve succes hebben ze vooral te danken aan meester tacticus Kurban Berdyev. De Turkmeense veteraan kwam in zware tijden binnen bij de club, maar wist het tij te keren en verloor de titel op de valreep. De ploeg verkeert echter in een financiële crisis en de vraag is of ze het sprookje dit seizoen kunnen voortzetten. Wanneer PSV zijn eigen spel speelt en de angel uit de counters kan halen zal het verschil in kwaliteit de doorslag moeten geven. Een andere manier om Rostov te bestrijden is door hen het initiatief te geven. Rostov heeft vorig seizoen voornamelijk punten, inclusief het kampioenschap, verspeeld wanneer ze zelf het spel moesten maken.

Conclusie

Kan PSV de stunt van vorig jaar herhalen en wederom de groepsfase overleven? Realistisch gezien denk ik het niet. Bayern is simpelweg een aantal maatjes te groot, alhoewel ze door vroeg drukzetten kwetsbaar zijn gebleken. Verder zal Simeone van vorig seizoen geleerd hebben en een tactisch plan hebben om ditmaal wel de Eindhovense muur te doorbreken. Van Rostov dient gewonnen te worden, alhoewel PSV moet waken voor de snelle omschakeling. Al met al stevent PSV af op een derde plaats en zal het genoegen moeten nemen met een plaats in de Europa League. Alleen wanneer PSV de goede thuisreeks weet door te zetten en optimaal profiteert van de zwaktes van hun tegenstanders is een stunt wellicht nog mogelijk.

Wat PSV kan verwachten in de Champions League
4.7 Stemmen: 3

Over de auteur

Mark Oost
Mark is 23 jaar en is als bewegingswetenschapper onlangs afgestudeerd. En het is lang niet alleen voetbal voor deze FC Groningen-supporter, want hij schaatst en is fan van wielrennen, tennis, hockey en darts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.